• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    SKID
    SKID --- ---
    PENTAFEKTEK: Tak není o čem, Mini 2 je tvůj cíl :)
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    SKID: JIMX:
    právě že už lítám a baví mě to dost, mám taky číňana asi za 2 a půl a stouply mi nároky :)) chtěl bych hezčí fotky a hlavně nějaký ty videa .. čínskej Eachine je celkej fajn pro začátek, fotky úměrně dobrý tý ceně .. ale má to fisheye efekt a video naprosto nepoužitelný protože to nemá žádnej gimbal lol
    Mavic Air je uplně mimo mojí cenovou, sice jsem si dal strop kolem 12K ale půjdu do toho Miniho 2 .. snad ten Occusync bude stát za ty prachy navíc
    JIMX
    JIMX --- ---
    SKID: tak pokud to chce jenom zkusit, jestli bude lítat, tak bych začal na něčem ještě levnějším ... měl jsem rok nějakou čínskou mr*ku asi za 2 litry ... a přechod na mini 2 byl pak neskutečnej skok
    SKID
    SKID --- ---
    PENTAFEKTEK: IMHO pokud začínáš a nejsi si jistý, jestli u toho vydržíš, tak je dobré jít do Fimi. Ale pokud už teď víš, že lítat budeš a fotit/natáčet taky, jdi do Mini2. Já začínal na Fimi A3, horší a levnější model (osmička ještě nebyla) a naučil jsem si lítat bez těch parádiček, co má DJI. Létání bylo super, kamera horší, ale dobré na učení. Po roce, kdy, mi stouply nároky, jsem přešel na Air2 a je to obrovský skok.
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    BOZA: těžší, větší a spoustu lidí nadává na kameru, ale co jsem viděl na YouTube tak videa dělá pěkný...

    asi půjdu do toho Miniho 2..sice je dražší, ale zase je to v combu a lepší dostupnost dílů, servis, možnost nabíjení jen přes USB, atd. atd.
    ten Fimi mě zvrklal tou cenou a teda má dobrou appku, ta se mi líbí víc než DJI..
    Fimi plánuje i nějaký svůj vlastní Fimi Mini, tak ještě počkám jestli ho neodhalej během jara a pak to rozseknu
    BOZA
    BOZA --- ---
    PENTAFEKTEK: Co me zaujalo, ze ten Fimi je 3x tezsi nez ten Mini 2 :-o
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    narozdíl od Fimiho ten Mini 2 je i na aliexpressu v combu pořád dost drahej, takže toho bych určitě koupil přes ofiko store za 15500,-
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    KURE: na aliexpressu ho maji za cca 8500,- .. skladem ve španělsku, do týdne doma
    vím že Mini 2 rozhodně lepší volba, ale ten Fimi nevypadá vůbec zle
    KURE
    KURE --- ---
    PENTAFEKTEK: poloviční cenu? u nás to stojí oboje 15-16k
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    čau, nemáte tady někdo zkušenost s Fimi x8 se?
    fakt se nemůžu pořád rozhoupat mezi timhle a Mini 2..
    Mini 2 sice v combu se všim všudy, Fimi jen samotnej dron s jednou baterkou, ale zase za poloviční cenu...
    já jsem hrozně nerozhodnej :))
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    "tonoucí se stébla chytá," uz to nerozmazavej, tyve.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    KEL: Ad 3/ IMHO 10 minut pro profi-grafika je minimálně hodina pro hobbíka.
    Viděl jsem i lidi na tabletu načmárat za 5 minut něco, co vypadalo fakt dobře a já bych to nikdy nebyl schopen replikovat...
    A nebylo to tím, že ten tablet stál asi 20k

    Je to stejné, jako když Tě posadím k PC a řeknu, že máš napsat třeba vyjádření k otázce volného přístupu na trh práce pro rodinné příslušníky občanů EU.

    Vztahují se k tomu celkem 3 paragrafy ve 2 zákonech a mně to zabere asi tak těch 10 minut je najít a zkopírovat + parafrázovat do srozumitelnější úřední češtiny.
    KEL
    KEL --- ---
    Přátelé, docela jsem to testoval. Konkrétně výstup z Phantoma 3 PRO, takže je možné čí pravděpodobné, že se to model o modelu liší, ale nemyslím že zcela diametrálně.

    1/ RAW, čili konkrétně DNG je samozřejmě lepší možnost, už je kvůli kompresi, ale dynamický rozsah toho DNG není zdaleka tak velký, jako by mohl člověk očekávat z digitálních zrcadlovek nebo aktuálních full framů. Takže je to rozhodně lepší, ale ne zase tak o moc.

    2/ Pokud chci opravdu velký dynamicky rozsah, tak použiji víc expozic, tedy HDR merge. Opět je o něco lepší vstup z DNG, zkoušel jsem výsledky porovat a jsou to vcelku malé rozdíly, dejme tomu, z DNG o 10 % lepší výsledek. Ale těch 10 % navíc chceš žejo. Ideálně v Adobe Bridge sloučit a vyplivne vám to HDRkový DNG a to je asi to nejlepší, co z toho můžete dostat. Konkrétně Petr Jan Juračka o tom měl hezký pořad.

    3/ moc si nedokážu představit, co za fotku či DNG bych musel hodiny upravovat. To říkám jako profi grafik. Je to práce na max desítky minut, když je člověk perfekcionalista a vetšinou si člověk stejně uloží pár presetů, který doladí.

    4/ V době kdy je na Adobe Lightroom mobile a pod, tak je uplně jedno, jestli tu fotku upravujete v PC nebo na Ipadu nebo jinde. Jak to komu vyhovuje, jaké má podmíny. Můj šálek čaje to není, ale proč ne. Ponechám stranu debatu o kalibrovaných monitorech a pod, protože to by bylo zase na další debatu.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    KURE: Přesně... A proto je pro neprofesionální užití (a obzvláště začínající piloty) RAW jen takovou hipsteřinou - protože bez těch hodin v postprocesu (třeba v tom Luminaru) je úplně k ničemu.
    Filtříček v mobilu jde nastavit i u JPEG se zhruba stejným výsledkem, není potřeba RAW.

    Trochu jiná je situace u DAN_F, kdy tam s tím tedy asi v nějakém rozsahu dál pracují a a i když nejde o detaily, tak předpokládám, že mají nějakého grafika, co si s tím pár hodin pohraje.
    KURE
    KURE --- ---
    COMODOR_FALKON: už posledni reakce, nikam to nevede.
    mobilu dělal "jen" filtry a jas (tedy 90% co chceš upravama fotky běžně dosahnout), a říká že už tyhle základní úkony fungujou líp na rawu, proto.
    A v závěru explicitně uvádí, že editace je časově náročná a že fro fotky na soc.sítě není asi potřeba...
    opravdu ne.
    říká že focení do rawu vyžaduje nějaký čas navíc (kdo by byl řek že upravovani fotky trva dyl než neupravovani) a že pokud fotíš jen na sociální sítě, nemusíš pravdepodobne editovat každou fotku.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    COMODOR_FALKON: Obrazovou kvalitou je nepochybně lepší, ale my nepotřebujeme nějaké extra detaily (ani z Mavicu to BTW není nějaká hitparáda) a šum vůbec neřešíme, protože stejně děláme za dobrých světelných podmínek, kdy můžeme používat 50 ISO. Oproti Mini 2 pak Mavic stojí dvakrát tolik a je dvakrát větší, což už pro mě nedává smysl.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    KURE: Hele a díval ses na to video, než jsi ho sem pastnul..?
    Já jen, že v mobilu jsou tam akorát aplikovány filtry a zbytek jsou obrázky z programu pro iCrap počítače: "Heavily edited in Luminar 4".
    A v závěru explicitně uvádí, že editace je časově náročná a že fro fotky na soc.sítě není asi potřeba...


    DAN_F: Zrovna na Tebou uváděné užití je ale už lepší Mavic Pro 2 s větším senzorem a většími pixely, ze kterého získáš více detailů s méně šumu a zároveň je pořád relativně skladný.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    COMODOR_FALKON: RAW jsem zmiňoval já a vůbec to nebylo kvůli jemnosti rozlišení, nebo možnostem potlačení šumu, ale kvůli možnostem v barevných úpravách, ve kterých má RAW obrovské výhody. Pro tebe je možná Mini entry-class, ale v dnešní době máš hromadu tvůrců obsahu, kterým budou vyhovovat rozměry, ale zároveň potřebují RAW kvůli postprodukci.

    Já třeba přemýšlím, že bych klukům ze studia Mini 2 vzal, právě kvůli RAWu. 90 % toho, co fotí, je architektura, kde ty dronové záběry nejsou moc potřeba, ale občas může být fajn nějaký udělat, protože to třeba dodá doplňující informaci o zasazení do krajiny. Vzhledem k rychlosti zastarávání dronů, tomu, kolik vybavení už tak tahají, a taky tomu, že ty záběry navíc nejsou pro ty projekty bezpodmínečně nutné, mi nedává smysl investovat 40k+ do Phantoma, ale 13 za Mini 2 už je docela smysluplných.
    KURE
    KURE --- ---
    COMODOR_FALKON: doporučuju ty technicky znalosti hodně oprášit. :)
    můžeš začít třeba tady, a ujasnit si, co ten raw vlastně je a co to dělá.
    pak si najdi něco o profesionální fotografii, abys pochopil, jaká kolosální kokotina je dojem že profík upravuje 4hodiny fotku. Dneska značná část profíků potřebuje zveřejnit nějaký materiál, PŘED tím, než se vrátí domů z události kterou fotí. A jejich workflow je optimalizovaný aby u tch fotek nestrávili minutu zbytečně.
    iPhone 11 Pro RAW Photography - Why and How?
    https://www.youtube.com/watch?v=4jX5AyeIOfI&ab_channel=TheHybridShooter
    JIMX
    JIMX --- ---
    COMODOR_FALKON: nevím, proč ses zrovna upnul na ten RAW, kterej já jsem ani nezmiňoval ... ale nechme to být ... nikam to očividně nevede :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam