• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MIKATCHOU: Nejsem v tomto zadny profik, ktery chce rozpoutat diskuzi. Jen se na to divam pohledem zaujateho lajka... Jaky ekonomicky vliv ma vliv na stavbu/podobu mesta. Nejaky priklad u nas? ...abych se vratil k predesle tezi.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    XCHAOS: Stehovani IT a dalsiho cos zminil mimo mesto nesouvisi s nejakym utekem ale s dostupnosti energii, vhodne geo lokalite, atd. Nehledej v tom to co v tom neni... Stejne tak u logistickych center...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    XCHAOS: a když se nějaká kniha jmenuje "Cities for people, not for profit" tak ti to konotuje že autoři nerozumí ekonomice jo? Zajímavý způsob uvažování. O ekonomice měst toho psala hodně taky Jane Jacobs, když píše o smrti a životu velkých amerických měst tak je to zejména v návaznosti na americkou ekonomiku... ach jo
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    XCHAOS: haha, tak jestli třeba David Harvey nerozumí ekonomice, tak v tom případě zahradník nerozumí petrželi... David Harvey je jeden z mejch uplně nejvíc "influential" autorů, zkus si ho vygooglit... to samé Saskia Sassen... no nic, evidentně má koláž nezafungovala .)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MIKATCHOU: fakticky ale možná to zkoumali lidé, kteří zas tolik nevěděli o technice a ekonomice, která k životu ve městě patří? (protože to není jen psychologie, sociologie a "třídní boj"...). funkcionalisti město chápali jako "stroj na bydlení".. fascinováni stroji na výrobu produktů v tehdejších továrnách... ale méně už brali v úvahu, že je to současně i stroj na zpracování informací (posledním pokusem o únik z města jsou serverové farmy cloudů a sociálních sítí apod., které fakticky přesouvají všechna naše data nejen do jiného města, ale fakticky často i někam úpně mimo město).

    z měst je dnes mimochodem outsourcované téměř úplně vše: nejen výroba, ale i skladování rostoucí části informací (nejen městských obyvatel). nejen, že jsou dávno otevřená a nechráněná hradbami, ale současně se tam toho míň a míň doopravdy děje (vyjímkou je zábava, kultura a politika... ale může fungovat společnost, kde většina obyvatel měst nedělá vůbec nic bezprostředně užitečného?)

    možná tam nějaký průnik s tvým klubem je, ale já jsem ani po letech pořádně neprokoukl terminologii, kterou používá tvůj kmen (a i kdybych něco tušil, netroufnu si to zatím používat v textech, které veřejně publikuju).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JORIM: nevěřím :-) i když, fakticky jsem doma všude, kde mám rychlý Internet. ale na chatě mám rychlý internet i vodu ohřátou solárním panele na střeše, a i když tam třeba mám šanci být sám (většinu času jí využívají rodiče), tak tam většinou víc jak 3 dny nevydržím (a to jen v létě). ale uvidím letos...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Pokud jste brňáci, tak by vás mohlo zajímat tohle :)
    https://www.facebook.com/events/630826483660414/?ref=3&ref_newsfeed_story_type=regular
    Témata jsou bezbariérový přístup (konečně) vzduch a kola, a s tím bebzar přístupem se mi nějakou haluzí podařilo propojit lidi "z venku" s lidma "z ústavu". Což byl dycky můj velkej sen, a teďka sleduju že to tahání za nitky se vyplatilo, a už to jede samospádem, aniž bych do toho musela tolik vrtat a padat únavou na hubu :D
    JORIM
    JORIM --- ---
    Well, v mém případě je to jednoduché. Ideální město ze kterého bych nechtěl utéct na venkov má pouze dvě vlastnosti: 1) Nejsou v něm lidi. 2) Není v něm městská zástavba.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    IESE 'Smartest' Cities in Motion Index - Business Insider
    http://www.businessinsider.com/iese-smartest-cities-in-motion-index-2014-5
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    sorry, esteticky se koláž moc nevyvedla, jde spíš o jakýsi pokus naznačit, že to, o čem se tu chcete bavit, má nějaké teoretické a poměrně už dost prozkoumané pozadí... ty knížky na obrázcích jsou jen maličký segment toho, co už po světě vyšlo
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    zkusím své myšlenky, nebo aspoň myšlenkovou platformu, z níž vycházím, vyjádřit pomocí koláže z obálek knih :)


    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    KOC256:
    XCHAOS: hoši (dívky?) nevím bohužel moc kde začít, urban geografii studuju už 6 let a nějak nevím, jak vám to, co jsem vystudovala, naservírovat v jednom statusu.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    SDN33: Praha je bariérová jak prase. Brno :) A do prahy si zajet na akci busem s děckama, co mě znaj a přes případný schody mě vytáhnou či sundaj, dle potřeby.
    SDN33
    SDN33 --- ---
    SHEALA: jenže jediný místo, kde je fakt reál zaběr kultury celoplošně je praha...takže vlastně říkáš, že by ses neodstěhovala z prahy :-))
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Rozhodně z města na vesnici nechcu, v městě mám ten bezbar přístup ke kultuře jakej chcu, lepší. Jediná vesnice kam bych se byla ochotná nastěhovat, by byla nějaký lázně jako luhačovice, ale i to by bylo pro mě hardcore, do pražskej klubů by se mi dopravovalo fakt hodně blbě :) A luhačkách jede max techno a systémy, na to sem už stará.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOC256: lidé si ale neuvědomují, čím vším jsou na městě závislí :-) lidé si spíš představí, že jim bude zima, nebo že budou muset šetřit vodou nebo si sehnat nějaké potraviny..ale to jsou jaksi nižší úrovně potřeb, ale podle mě jsme s městem provázáni nějakými nevědomými sociálními potřebami (či informačními potřebami, ale ty sociální tam budou taky). lidi z měst vždycky popisovali svoje dojmy, když se konečně vrátili z venkovského exilu zpět do měst... podle mě se tam budou potřebovat občas aspoň projít po ulici :-)

    jako u mě je to hodně osobní story, čím vším jsem k Praze připoután a co mě (opakovaně, ať už v mládí nebo ven) táhlo z té Prahy pryč. vlastně to celé nechápu: žiju ve městě vysokých škol a nebyl jsem tu schopen dostudovat (asi nejsem tak technický typ, jak jsem si namlouval). atd. atd. každopádně můj osobní utopický projekt pro Prahu je půjčovna solárních kol (mimo Prahu pro to neseženu dost bláznů, co by mi za to fakt zaplatili, že jo :-) tak uvidíme.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    XCHAOS:
    jo to souhlasím, ale nevím jestli ten ndůvod je ta koíntrola a nebo to být blíže přírodě a zároveň netrpět... stále si užívat výdobytků města, být v jeho absolutní dostupnosti ale zároveň žít na vesnici...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOC256: jo, obrana taky... ale křižovatka cest taky. takže ideálně kde se šlo bránit a kde se současně křížily ochodní cesty z více než jednoho říčního údolí.

    ale trhy byly taky důležité, a o co se samotného hromadění zásob a obrany týče, tak si to pleteš s hrady... města když, tak byla tam, kde bylo dost místa i na ty lidi, co se případně bránili. jestli města byla původně vojensky zajímavá (a dnes jsou naopak statický, nehybný snadný cíl pro děla, bomby a hlavně rakety), tak to taky samozřejmě v těch úvahách hraje roli.

    faktem je, že do větších měst přichází lidé, co se v malých městech a na venkově v podstatě... nudí, mají tam málo podnětů (tedy často ti inteligentnější). no ale z měst taky často chtějí odejít ty inteligentnější (kteří mají pocit, že mají věci málo pod kontrolou, jsou příliš závislí na systému, který se jim jeví nestabilní). tedy v podstatě průměrný člověk bude spokojený s prostředím, kde se narodí, do kterého byl vychován, přizpůsobí se mu. touha po něčem jiném bude v jednom i v druhém směru spojená s nějakou snahou vybočit z řady (a nebo s neschopností zapadnout do své domovské komunity).

    zajímavé: někteří lidé z Prahy jasně cítí, že touží po větších městech. jiné míří do jednodušších komunit...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    XCHAOS:
    trh byl kde byli lide a lide byli tam kde mohli zit... ...a branit se...

    soutoky rek (prirozena obrana), okoli nejake skaly (tvrz), ...
    pole pak zejmena v nizinach, ...

    Dle me je vznik trhu dusledek ne pricina vzniku mesta...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOC256: já vidím z tohohle hlediska města spíš ekonomicky... nejvhodnější místo pro tržiště, a tržiště lidi přitahovalo,protože si tam více lidí soutěžilo v tom, kdo uspokojí něčí potřeby (i když soutěž byla regulovaná a ty ceny jistě nebyly v éře středověkých cechů až tak "smluvní", ale minimálně pro nově příchozí byly "obvyklé" a nasmlouvat si nějakou lepší znamenalo asi dokázat zachovat nějaké tajemství, apod.)

    takže případné ideologie mohly začít parazitovat až na nějakém fungujícím systému... funkci vidím jako prvotní...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam