• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: uvědomuješ si, že města jsou tu podstatně dýl, než češi, nebo celá euroatlanská civilizace? Že jsou města, co jedou už 10k+ let?

    XCHAOS: tomuhle naprosto nerozumím - co teda hodláš zkoumat? Evidentně máš nějakej vnitřní problém s městama, ale furt nechápu jakej. Koncepty městkejch utopií samozřejmě existujou, od architektonickejch (f.l.wright, modularismus, kenzo tange), přes dopravní (ruský pásmový města) po energetický (Solárně-větrný mrakodrapy, automatický slunečníky generující elektřinu v Rijádu), ale vzhledem k tom, že fakt nechápu, co z toho tu chceš řešit, tak to zatím nemá cenu dál rozepisovat.


    XCHAOS: back-up plán pro města :))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: důvěra je problém, ale současně paranoia městského obyvatelstva zřejmě historicky představovala jeho evoluční výhodu (protože ono být trochu paranoidní - ne moc - není nutně negativní a právě slepá důvěra je zneužitelná, apod.)

    a jinak nevím, proč bych měl být obdivovatelem "silného politického vedení" - jediný důvod, proč nejsem anarhcista je, že si samozřejmě uvědomuju, že moc ležící jen tak volně na ulici někdo přijde a uchopí, to znamená, že je nutno aktivně vytvářet struktury bránící vzniku "silného politického vedení" (v téhle roli se vidí právě developeři a jejich architekti - že jak oni rozhodnou,tak to bude, že oni převezmou to vedení...)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: jojo o těch zálohách sme se bavilil. Harmonický rozvoj komunity zní blbě - uznávám. Chtěl jsem tím říct, obecně rozvoj města dle trvale udržitelného rozvoje - že možná ani nechybí morálně silné osobnosti schopné vedení, ale chybí osobní vztahy a vazby, na základě kterých se tvoří důvěra. Prostě když se lidi neznají, nedůvěřují, tak těžko vznikne silné (politické) vedení.
    Ano, v dnešní době jsou tu sociální sítě, které tohle nahrazují. Možná je to příležitost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: jak kterej důchodce :-)

    hele, jinak já za slušně utopickou aktivitu pokládám třeba to, co dělal JAZZZ v rámci Tribo Fuego, apod. - ta setkávání v parcích, apod. současně ale nevěřím, že "harmonický rozvoj komunity" jde nějak naplánovat zhora, apod. ... ale prostě pro města musíme mít vždy nějaký plán B - pro případ že ropa zdraží nebo plyn zdraží nebo elektřina zdraží nebo dovoz potravin se zkomplikuje, apod. .. třeba jen povědomí o tom, jaké procento obyvatel města má kam odejít (na chatu nebo k babičce na venkov) a jaké je prostě na městě zcela existenčně závislé, by bylo zajímavé....
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: Ale jo, stojí o to být anonymní, ale zas do určité fáze životního cyklu. Takovej důchodce se přeci rád druží ne ? :-) Právě ta ananonymita je ale překážkou v harmonickém rozvoji komunity. KDyž nikdo nikiho pořádně nezná, tak nikdo nikomu nemůžte moc věřit a proto nevznikne tak silný mandát - který by komunitu někam dále posunul. Takže opět vítězí parciální programy toho či onoho uskupení a vzniká slepenec idejí a myšlenek. Odborně se tomu říká protisměry územní identity :-))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: lidi o tu anonymitu ale viditelně stojí (i když připouštím, že lidi, co do měst přichází z venkova, mají někdy určité sociální návyky, které lidi vyrůstající ve městech občas nemají a které jim poskytují krátkodobé výhody...). tady je další zajímavý detail: vzhledem k délce existence měst je podíl lidí přímo narozených ve městech (nebo dokonce žijících tam po více generací) relativně malý. Městské děti z měst odcházejí - ať už do ciziny (do větších měst :) nebo na venkov.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: mohla, ale jak už jsem psal. Problém je v komunikaci té anonymní masy :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: no ano, právě proto jsem založil tenhle klub, jestli by i města nemohla být utopická, aspoň trochu
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: Cožeco? Jakejch utopistickejch zemědělskejch komunit? O tom vypráví jenom JAZZ a ten už snad v jedný žije.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: já nepoporám, že se to děje. ptám se proč? proč všichni neutečou do utopických zemědělských komunit na venkově?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: chci tvrdit, že pokud se lidi stěhujou směrem do měst z vesnice a trávěj dovolený v jinejch městech, tak to s tím stresem nebude nijak vážný.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: chceš tedy tvrdit, že světová populace se stěhuje do měst bydlet tam v hotelích? :-)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: Dost často. U nás v hotelu je průměrná dýlka pobytu 4,24 dnů, tzn půlka kapacity jsou 1-2 denní bussiness tripy, druhá půlka týdenní pobyty. Jinak já letos dvakrát a chystám se na třetí, i když možná ten zkrátím. Smyř se s tím, že je skupina lidí, co na přírodu zvysoka serou a nechtěj v ní trávit víc času, než je nezbytně nutný a jejich představa dovolený v přírodě je hotel s bazénem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: evidentně, turisti jsou samostatná kategorie navíc, jistě zajímavá, ale upřímně: jak často někdo tráví min. týdenní dovolenou jenom v nějaké jiné metropoli? většina lidí poznávání ostatních měst řeší víkendovými zájezdy a delší dovolené v kuse tráví spíš mimo města.

    růst městské populace, ano to je druhý otazník v nadpisu tohohle klubu :)asi to budou ekonomické důvody, ale věřím, že i nějaké jiné.. nevím, nenarodil jsem se na venkově.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KEIKIN: no jo, tak rekni rovnou, ze ti vyhovuje bejt prazakem, pekne v patek v 13:30 to zabalit v praci a frcet na chalupu....
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: 1.)kdyby to bylo jak tvrdíš, tak prostě nemaj větší města turisty, protože by všichni utíkali alespoň na dovolenou k moři/do lesa atd. Zdržují se překvapivě po dobu dovolený. Nebudeme tu nesmyslně srovnávat, kolik strávíš času v zahraničí, kam letíš x hodin a šetříš na to y měsíců, a kolik strávíš času na chalupě v Dobříši, že ne?
    2.)Chatařství je dost lokální záležitost, která jede tak v pěti státech - Velká Británie, Skandinávie, Rusko. Důchod na chalupě je obdoba britskýho důchodu ve Španělsku nebo Floridskejch pečovatelskejch center, nedělal bych z toho trend, je to jenom důsledek toho, že starším lidem je větší zima, a proto chtě trávit víc času v teple.


    KEIKIN: naopak, trend je urbanizace.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    OMNIHASH: Je to trend. Města jsou rychlá a člověk je více stavěný na pohodu. Mně osobně vyhovuje styl, kdy mám trvalý pobyt ve městě a chalupu v přírodě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: jak dlouho se turisté v průměru zdržují? vs. kolik pražáků na víkend mizí někam na chatu, na chalupu, k rodičům na venkov, apod.?

    plán "cesty z města" je mezi pražany (hlavně alternativními) dlouhodobě populární. je to životní projekt dá se říct ("důchod strávíme ne chalupě, aspoň přes léto", apod.)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: stopro souhlas. BuĎ se úplně odstřihnout od města nebo ho (trvalý pobyt)akceptovat se všemi klady i zápory. Taková ta předměstská iluze spokojeného života na vesnici veme za své, když jsou v satelitech přeplněné školky, školy, sportoviště apod. Navíc struktura obyvatel toho místa je nevhodná. rodiny s dětmi budou stárnout, až zůstanou jen staří, bo mladí se stejně vrátí do města.
    Já mám pořád v hlavě krásnou utopii poloměstské společnosti. V podstatě by se jednalo o komunitu svobodných lidí, kteří by si svůj prostor tvrdě bránili proti všem vlivům.
    Líbí se mi v Kodani Christiania. Takový koncept mi tu chybí. Kámoška tam bydlela a i když to není úplná idylka, tak to má svoje kouzlo.
    Christiania (Kodaň) – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Christiania_(Koda%C5%88)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: města obyvatele stresují a vyvolávají v nich instinktivní potřebu někam utéct Na to si přišel jak? Tuhle teorii slyším prvně, a pokud by to tak bylo, tak by třeba Praha nebyla nejnavštěvovanější destinací v ČR(dtto New York, Londýn, Paříž, you name it...).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam