• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: bohužel u nás jsou bráni řidiči především jako voliči. "šáhni mi na moje možnosti a příště už nebudeš na radnici sedět". Nasraní řidiči = padá i ministr.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    vincent callebaut proposes to unite notre dame's nave, roof, and spire
    https://www.designboom.com/.../vincent-callebaut-notre-dame-glass-canopy-cathedral-paris-05-07-2019/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Auto*Mat » To bude (cyklo)jízda! Pojeďte s námi
    https://www.auto-mat.cz/2019/04/velka-jarni-cyklojizda-v-sobotu-27-dubna/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Architects design gorgeous forest-enveloped home with lounge space on its green roof
    https://inhabitat.com/...-design-gorgeous-forest-enveloped-home-with-lounge-space-on-its-green-roof/
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    (omluva: smazala jsem příspěvek, ještě jsem tam něco chtěla dopsat, ale nestihnu teď)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: je to místo, které má svoje roky. Budovy je potřeba nějak opravit a celkově se celé sídliště revitalizuje, tak město naznalo, že je třeba vyřešit střed. Prostě mít nějakou vizi, jak by to mohlo vypadat. Bophužel u nás je to tak, že vždy se udělá studie a to jsou pak taková zbožná přání. Ve finále to pak naprojektuje podle potřeby a udělá se to, na co kdo dokáže získat peníze.
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    KEIKIN: A proč tam něco má být? Musí? Je to nějak problémové místo?
    Odkud jde vůbec ten dotaz, CO postavit nebo tam instalovat?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEIKIN: oni spise nez zahradku maji regulerni hospodarstvi se zviraty a pod. A preci duvody stehovani jsou preci jen slozitejsi,kdyby slo jen o to uniknout drine,tak jednoduse prestanou hospodarit a pole pronajmou. Jenze ta kolonie je prave mimo dohled lidi, kdezto na sidlisti ji vice na ocich.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LINKOS: ten bazének by šel, akorát údržba by se prodražila. Ale na jižní Moravě, kde má každý druhý zahrádku se lidi stěhují do města právě proto, aby unikly hospodaření. V PRaze to možná smysl má, ale u nás by tu zahrádku rozkradli puberťáci. V blízkosti je navíc zahrádkářská kolonie. Stává se, že v uzavřených zahradách se krade úroda.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEIKIN: ja si myslim,ze prave to propojeni a vytvoreni multifunkcnich prostor, kde si mohou hrat deti, neco se tam da pestovat, klidne tam muze byt koutek s verejnym bazenem pro mistni. Takoveto co je mozne na periferii, malomeste/vesnici a co misto obohacuje o dalsi prvky a vyziti, umoznuje navazovat normalni vztahy mimo socialni site a podobne...
    Jako kdyz sme v tech mestkych utopiich...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEIKIN: proc? Proc vedle detskeho hriste nemohou mit rodice/ obyvatele zalonky s par rajcaty? To je neco co neni potreba odsouvat mimo. Jako nechapu, ptas se na to co by tam mohlo byt a kdyz nekdo navrhne neco smysluplnejsiho nech wifi a cumeni do telefonu, tak to podavas div jako bych tu nutil lidem nucene prace na polich.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: já třeba narazil na to, že existuje překvapivě málo míst, kde bych mohl konstruovat solární kolo, ať už doma, nebo když ho potřebuju opravovat na cestách. v Praze mám jedinou šanci vyhodit rodičům auto z garáže :-) (to jsou paradoxy :-)

    obecně když člověk opravuje dopravní prostředek, tak obecně uvítá betonovou nebo asfaltovou plochu, na venkově (vč. zahrady na chatě) mi padají šroubky do trávy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: ehm, mě to zaujalo jen vizuálně. já na tom ani žádný nápad nevidím :-) občas sem prostě budu dávat fotky různých vizí měst bez rozdílu toho, jestli se mě osobně líbí nebo nebo ne, nebo bez rozdílu toho, co ideologicky znamenají..
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LINKOS: komunitní zahradničení ano, ale ne na sídlišti. Pro tvurci cinosti kde si muze clovek neco vyrobit/opravit vznikají tématické soukromé klubíky. U nás třeba kluci mají spojené garáže a mají tam autoklub. členové si přispívají a opravují si sami, brigády atd. To musí vzniknout zespoda ze skutečné potřeby a ne seshora, jakože bylo by dobré, aby tam bylo XY.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEIKIN: a co projekty typu komunitni zahradniceni? Nebo prostory pro tvurci cinosti kde si muze clovek neco vyrobit/opravit. Napr kus nabytku, zensky nejaky ty sici stroje a pod.
    Nemyslim si,ze lide chteji jen cumet do mobilu nebo sedet na destkym hristi.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Jinak obecně ti co tam bydlí, nechtějí pod okny mít ohniště, kde se kalí nebo griluje. Obyvatelé sami si určí tyhle prostory přirozeně. Problém míst setkávání typu zahrádku je taky v tom, že v noci v létě tam nemůžou být žádné akce, protože si lidi stěžují na hluk. Na náměstí na sídláku se pak setkávají spíše houmíci a ti kluci s brčkama. Maminky s kočárky dominují okolí dětského hřiště. jsou vedle sebe a to také působí problémy. Takže když tak nad tím uvažuje je důležité podchytit cílové skupiny a rozškatulkovat prostor tak, aby si každý našel svoji komfortní zonu, kam máš důvod jít. Instaloval bych veřejné stojany na nabíječku a wifi přístupy. Hodíš symbolicky pětikačku, nabíjíš a jsi venku s přáteli, stejně dneska všichni čumí do mobilů - tak udělat posezení pro tuhle cílovou skupinu, ideálně mezi dětským hřištěm a výčepem. Dále asi i nějaký skate/parkour/workout koutek. A možná by tam město mělo mít svůj volný prostor k pronájmu ad hoc na různé akce. Setkávání občanů se starostou apod.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: díky dobrý nápad. Udělat z těch současných baráků rovnou střechu - základ pro to, aby se na nich mohlo vybudovat maximum co jde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam