• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: 6- 10leté děti, 15leté slečny apod. Neříkej mi, že chůzi - vnitřní část boty, která obvykle sahá od kraje podrážky po kotník, šmajdá po zemi - nelze nějak korigovat.

    Nebo chůze výrazně špičkama k sobě. I ty Xky můžou být malý nebo velký.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ATLAS: Nemyslím si to.
    Já zas pozoruju spoustu šmajdavých dětí, viditelně a velmi. Celá rodinka někam vesele jde, oblečení a obutí jsou draze (takže by je nemuselo rozhodit 800 kč za vložky do bot), dítě se pohybuje jinak plynule, reaguje na podněty a prostě se celkově chová jako zdravý jedinec. Ale kolínka prolomená, kotníky daleko od sebe, boty ošlapané. (A sama mám lehce ploché nohy a musím cvičit a nosit vložky, abych chodila přiměřeně správně).

    Nevěřím tomu, že těch 5 dětí denně, co potkám, jsou samí chudáčci, co po letech dřiny vstali z vozíku a jdou po svých.

    ATLAS
    ATLAS --- ---
    GENTIANA: pokusy se samozrejme delaji. Budes se divit. Jen nevim, jestli by pacient, ktery ma za to, ze ucinil objev, ze by se konecne nekdo mel nad necim zamyslet, by se vyznal v textu popisujicim distribuci, eliminaci, eliminacni objem, metabolicke drahy atd.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    GENTIANA: To je jako všem - rodičům, učitelům, pediatrovi jedno, že uslyší něco jako Dnefka venkchu fvítí šluníško?
    Jake mas indicie k tomu, ze je jim to jedno? To nejsi schopna toho, aby te treba napadlo, ze jsou radi, ze slysi aspon tohle?
    Pokud dite v 10 letech mluvi takhle, tak bud je absolutne zanedbane, ale mnohem casteji je za tim usilovna drina toho ditete, rodicu, ucitelu a lekaru.
    Odsoudit takovouhle rec bez znalosti situace popravde zase podle mne muze jen clovek s nejakymi nevyrovnanymi traumaty.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CORNELA: no, 500% rozdíl asi ne, ale stejně by mě zajímalo, když vezmeš toho 70kg pacoše, u kterého lze předpokládat jakžtakž normální skladbu těch svalů, špeků aj. a 140kg pacoše, který bude mít ne 30 %, ale 60 % tělesného tuku, dostane dva ibáče (dva peniciliny, dvě lžíce morfinu...), nebo se to bere jako že jedny játra, jedna dávka? Vzhledem k tomu, jak přibývá obézních, se nad tím už nejspíš i někdo mohl zamyslet a dělat pokusy...
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: jsem utrpěla střet s dítětem, čtvrťákem, takže nějakých 9 - 10 let. Byla jsem schopná identifikovat a pojmenovat: šlapání na jazyk, šišlání, špatné ř, nerozlišování mezi l/r, ale to dítě snad vůbec nic nevyslovovalo správně. To je jako všem - rodičům, učitelům, pediatrovi jedno, že uslyší něco jako Dnefka venkchu fvítí šluníško? Nebo rodiče mají pocit, že je to roztomilé?

    ATLAS: Taky pomáhá rituál. Rituál, že jdu k doktorovi (na což si vezmu čisté spodní prádlo), projdu se, nasaju atmosféru ordinace, šaman v bílém plášti provede rituální úkon měření tlaku, vysloví magickou formuli Jak se dnes cítíte... a už to jede.

    Mimochodem, nedávno jsem z nějakých pracovních důvodů absolvovala workshop s numerologem. Že je věštění čehokoli z data narození nebo nějaké interesantní životní události píčovina, se asi shodnem. A protože jsem nehodlala vykřikovat do pléna svoje vlastní datum narození apod., cosi jsem si vymyslela. Přestože jsem věděla, že je to celé kravina, že obecné soudy typu Kdo má v magické tabulce mnoho čtyřek, má sklony k pečování o druhé, jsou natolik obecné, že se v nich najde každý a přes, především, naprosto vymyšlená data, začal mozek hledat a upozorňovat, že áno, tohlecto by mohlo souhlasit s tím, jak se vidím (jaká doopravdy jsem, je úplně jiná otázka), a musela jsem se mentálně kopat do nohy, abych si udržela odstup. Lidský mozek je totiž skvělý stroj na sebeobelhávání.

    ATLAS: tady znám apo-ibu jako ostře oranžový oproti obvyklým růžovým kouzelníkům. Ibáč zn. Dr. Max má takové šišaté bílé půlitelné pilule.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: no já se chystám k obvoďačce ty častý bolesti hlavy a asi migrény řešit ;)
    část je od držení hlavy na krku, to umím částečně odblokovat pár cviky, něco bývá únava a málo vody, ale pořád je to nějak moc často a při vcelku slabých podnětech.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Mě setrvale fascinuje, jak se lidské léky dávkujou bez ohledu na váhu, přitom to váhové rozmezí kolísá už pomalu stejně jako u psů. Volně prodejné skoro všechny, často i ty na předpis.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: poddávkování paralenem jsem pochopila až v okamžiku, kdy jsi mi ho doporučila, v dávce 1g.
    Šla jsem do lékárny pro paralen. Aktivní lékárnice mi na něj začla psát užívání, ač nemusela (volný prodej). Napsala 1 kus při bolesti, tj. 500 mg. Koukám na ní a říkám, že to je na 100 kg muže. Napsala, že tak teda od 70 kg můžou být 2 a neochotně to přepsala. V příbalovém letálu bylo maximálně 2 naráz, ne právě dva.
    Muže bolela hlava, navrhla jsem mu paralen. Říkám: "dva". On drží v ruce ty relativně velké prášky a říká: "Nestačil by jeden, když mě nebolí tolik?." (Jo a nepomohlo to, ani 2 :)


    Takže jednak ti to nikdo neřekne, jednak klasický paralen opticky působí jako moc velká dávka.
    Kdysi mi párkrát pomohl nějaký šumivý panadol rapid a ten je snad rovnou 1000 mg.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    MAR_TINA: S paralenem je ten problem - ze pachne. Pri ruznych "visceralnich" bolestech tedy zabira blbe. Zatimco pri zlomene noze je to velmi ucinne analgetikum (a asi i lepsi nez ten brufen), tak drazdit chutove a cichove poharky pri migrene nebo menstruacnich problemech hodne lidi nerozchodi a vyklopi rovnou a nekterym minimalne nezabira tak dobre. Pricita se to tomu nevnimanemu smradu, ktereho si nekteri ani nejsou vedomi.
    Jinak Apo-IBU je snad bezbarvy, ne? Nevim co se dovazi do cech, ale ja ho jako pulitelnou bilou tabletu mam.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    MAR_TINA: Tezko rict, lidi jsou ruzne sugestibilni - na urcite procento populace nepusobi placebo skoro nijak - a i na vazne problemy vetsinou placebo nepusobi. A dochazi i k vyhasinani reflexu - pokud clovek nekolikrat zazije, ze si vzal "piluku" a bylo to k nicemu.
    Zkouma se i obraceny problem - jestli naopak neni skodlive, krmit se placebem - pak prijde problem, kde dodatecny bonus v podobe placeba by se hodil, ale clovek tak casto neucinne bere napr. homeopatika, ze se bohuzel placeba efktu nedocka. (napr bezny to problem zen, ktere vypozorovaly, ze jim funguji na menstrucni bolesti homeopatika - jenze casem je jim tak zle, ze homeopatika nezaberou, tak sahnou po osvedcenem brufenu. priste zase po brufenu a pak zase polykaji homeopatika. Navic udelaji zkusenost, ze jim ta homeopatika "zabiraji" drive. )
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: potřebovala bych, aby mi někdo vyrobil růžové kulaté placebo a růžový kulatý paralen, aby se našlo, jestli mi na tu hlavu zabere něco jiného než ibuprofen. Zatím teda ani náhodou nic jiného nepomáhá a placebo efekt růžového prášku je znám, bílá verze ibuprofenu prý pokusné skupině účinkovala méně.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Může a asi i tvoří. Ony na placebu staví matky odnepaměti domácí léčbu "bebíček", které nevyžadují opravdovou terapii. Léčebné pofoukání, nějaká libovolná šťávička nebo bonbon, náplast s obrázkem :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ATLAS: nemůže se nám v průběhu dětství (hned při první druhé nemoci) vytvořit reflex polykám prášek = bude mi líp a setrvat na jakékoli pilule?
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    TAPINA: Pokud vim, tak se spis soudi, ze mnohem vetsi vliv maji proste reflexy. Jakepak ma takova laboratorni mys podvedomi, ze.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ATLAS: Tak to je líp napsané. Musí o tom vědět, že něco bere. On může stokrát vědět, že je to placebo, ale zároveň v podvědomí hlodá myšlenka, že i placebo někomu pomáhá, takže jsme zase tam, kde na začátku. Očekává výsledek, i když třeba ne úplně vědomě a záměrně.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    MAR_TINA: Největší problém placeba je, že nejlépe funguje, když nevíš, že to je placebo.
    No, ale je potreba dodat, ze na ty vnimave funuje i kdyz vedi ze je to placebo.
    TAPINA: Nemusi. Byl dokazan i vliv na zdravotni stav, kdy pacienti vedeli ze berou placebo, lekar si tu studii sam vymyslel a chtel jen vedet, jestli to bude fungovat. na krabicce bylo napsano, ze je to placebo. A fungovalona vic jak polovinu pacientu. V porovnani s temi, co nebrali nic. Mohu se to pokusit dohledat. Ale brala jsem to na farmakologii. Jsou to tudiz ucebnicove a stare priklady. Myslim, ze tady slo o drazdivy tracnik. Ale nekdy se pacientum podava placebo treba na deprese - s jejich vedomim a taky to funguje. (zlutocervene kapsle).
    A funguje i na laboratorni zvirata.
    Neni dulezity to, aby tomu pacient veril, ale aby o tom "vedel".
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ATLAS: hele martina ti tady napsala proč placebo funguje u malých dětí a u zvířat. Viz MAR_TINA:

    Vzhledem k tomu že je placebo na výrobu levné je v zájmu placebofirem udržovat lidi v naivitě a neznalosti.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ATLAS: Někdo tomu věřit musí. Když budeš pacientovi podávat placebo tajně do ranního kafe, tak fungovat nebude. Stejně jako nefunguje u hospodářských zvířat, kde chovatel nemá se zvířetem těsný kontakt, ale funguje u pejsků a kočiček.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    SHEALA: Blud je ta zvyraznena cast vety. Nemusi to byt clovek a nemusi tomu verit a stejne to funguje. To je vedecky dokazany fakt. (pomineme i samtnou historii pouzivani placeba - v kostce - puvodne to bylo totiz vkladani rukou na umirajiciho a vazne nemocne, ciste za ucelem posily na cestu posledni - (za pronaseni formule Placebo Domino in regione vivorum) - posmrtnou a to ze se lidem zaclo delat dobre i na tomto svete bylo pozdeji nazvano placebo efektem.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam