• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    KAERO
    KAERO --- ---
    JAZZZ: a jak to riziko pomerujes? jaky je *presny* vztah mezi rizikem, prodejni plochou a hustotou pravdepodobnosti vyskytu zakazniku jakozto funkci vekoveho rozlozeni obyvatelstva, protoze jak vime starsi lide jsou na tom hur nez decka?

no ale otazka je jestli je vubec mozne mit poradny plan, kdyz nejsou poradna data o tom viru, jak tvrdi imunologove?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Radkin Honzák o obchodnících s duší: Neposmívám se těm, kteří to umí, ale tyhle kšefty jsou špína | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/kultura/televize/radkin-honzak-infiltrace-obchodnici-s-dusi_2004290634_pj
    Měl by stát podle vás podobné praktiky nějak regulovat?
    Ne, proč? To by je posvětil. Když Jan Ruml přebral ministerstvo vnitra po listopadu po Richardu Sacherovi, tak mimo jiné tam našel seznam léčitelů, kteří tam byli pro potřeby papalášů – počínaje páterem Ferdou a konče nějakou vědmou ve Slezsku. Bylo jich 18. Když se potom mluvilo o tom, že by se léčitelství mělo nějakým způsobem kodifikovat a udělat z toho řemeslo, které by mělo nějaká pravidla a odváděli by daně a tyhle srágory, tak se tam přihlásilo 18 tisíc zájemců, že by ten certifikát chtěli. Když viděli 18 tisíc zájemců, tak to zase pustili k vodě. Co by do toho stát kopal. To by se udělal ještě směšnější, než je.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    VYHULENY_UFO: asi lidi potrebujou usterit tech par stovek za dovoz, jinak nechapu, ze se tam ti duchodci mackaji v tehle paranoidni dobe, kdy se lidi udavaji za to, ze nenosi rousku v lese.

TAPINA: je blbost omezovat podle plochy obchodu. spravne je to podle poctu lidi na plochu. takze napriklad obri autosalon s jednim zakaznikem je mensi riziko nez nez natriskany supermarket i kdyz plochu maji podonou. chapu, ze jidlo ej dulezitejsi nez nove auto, ale to riziko je tak hrozne nepomerne, ze stat by zas tak absurdni omezeni mel nest odpovednost. at to tady klidne zavrou na dva roky a daj lidem prazdniny, ale musi jim zaplatit najmy a usly zisk.

KAERO: at uz je ta mira a rychlost otazkou nad kterou se nikdo neshodne, tak absence planu a verejne znamych rozhodovacich kriterii je proste do oci bijici selhani. kdyz sef krizoveho stabu rekne, ze jediny kdo ma plan je virus, tak je na case zacit panikarit, rotoze tahle banda blbcu tady ve skutecnosti nic neridi a taha si zakazy z klobouku :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    JAZZZ: Sazmozrejme ze v jednu chvili je potreba restrikce uvolnit. nikdy jsem netvrdil opak.
    Otazka je jak rychle a v jake mire. Ty tvrdiz ze to Prymula dela blbe, ja tvrdim ze rozhoduje vlada, a nadavat se ma politikum. Tak tu diskuzi vidim ja. Jinak viz TAPINA.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    JAZZZ: Ty jo, to je logika jako když pustíš do obchodu 40 lidí, tak jich tam můžeš pustit i 50 (a pořád dál) Kolik lidí se sešlo ve všech hobbymarketech v republice a kolik se jich sejde ve všech obchodech celkem?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    nastesti existuje neco jako internet, kde se da ryc, naradi a obcas i osivo sehnat.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KAERO: vidis, sam jsi napsal, ze snaha ochranit trzby hornbachu a nakoupit motycky jasne prevazila nad ochranou populace, tak na co si to tady hrajeme. ja jsem si tam taky byl pro ryc a sazenice a nemit filtracni masku tak do toho davu nevkrocim. ve srovnani s tim jsou ostatni a cele to slavne rozvolnovani a myticka "chytra karantena" naprosty vysmech.

tady nejde o to, ze jako laik nebo obchodnik musim umet modelovat epidemie. tady jde proste o to, ze kdyz pustit tisice lidi mackat do hobbymarketu pod jakoukoli zaminkou, tak je muzes pustit po jednom nakupovat boty. na to fakt nepotrebujes doktorat a odhaluje to iracionality te bandy, co si hraje na vedce a poredstira rizeni tehle epidemie bez planu.
    KAERO
    KAERO --- ---
    JAZZZ: a podnikatele jsou epidemiologove aby dokazali spravne zhodnotit dopady a mit spravnou odezvu? ne, nejsou. podnikatele rvou ze je zavreno protoze maji ztraty, tecka. stejne jako Prymula neni ekonom, podnikatele nejsou epidemiologove.

do hobbymarketu jde cast populace. na zahradky jde jina cast populace, nejspis vetsi, protoze do restauraci chodi vice lidi nez kolik sazi kyticky (osobni zkusenost). restaurace maji trzbu cely rok, zahradnictvi co mame za rohem ma vetsinu trzeb na jare (citace: ustni predani). nechci obhajovat postup vlady, protoze nemam nejmensi sajnu kde a kam chodi kolik lidi a jak by se to projevilo v modelovani sireni viru. jen tvrdim ze tenhle tvuj argument je prilis povrchni.

pises, ze to je vedecky racionalne uchopitelny problem. pak tady mame bandu imunologu, co tvrdi ze nemame dostatek dat. tedy dat dopredu kriteria, a pak na nich trvat je nahouby, kdyz se mezitim zmeni mnozstvi informaci, modely, a vvyvoj nakazy.

mno ale nakonec mam pocit, ze jsi uznal, ze pokud jsou chyby, tak to jsou chyby politiku. coz je to co tvrdim od zacatku. ne epidemiologove, ale voleni politici s rozhodovacimi pravy za vsechno muzou (at je to cokoliv).
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KAERO: clovek nemusi byt ekonom, aby dokazal nahlednout dopady opatreni, ktera prosazuje. po prvnim tydnu to bylo z odezvy podnikatelu zcela zrejme a dal uz je to jen o tom, ze to "rozvolnovani" je naprosta blbost, protoze lidi se davove nahrnou do vsech nove otevrenych zarizeni coz je daleko horsi, nez kdyby si nikdo nehonil ego ukazovnaim sve sily a rozhodnoti a dal proozovatelum jasny navod kolik lidi vpustit dovnitr z ajakych podminek a hygienickych opatreni.

pokud se muzou mackat v supermarketech nebo hobbymarketech, tak muzou sedet i par metru od sebe na slunicku na zahradce nebo si po jednom kupovat boty v malem kramku. vlada by takhle idiotska opatreni nikdy nezavedla, kdyby nezila v iluzi, ze precurala krizovy zakon a nemusi hradit skody.

jasne je to v prvni rade politiku ze si ukaji sve mocenske ambice, nakupoji opozdene az kdyz najdou bileho kone pres ktereho lze ukrast par set milionu a nejsou schopni dat dohromady akceschopny tym a delegovat ukoly. ale v zasade je to vedecky racionalne uchopitelny problem a absence planu je dukazem absence vedeckeho pristupu. porad rikaji "uvidime jak se situace vyvine" ale nerikaji jaka budou mit rozhodovaci kriteria, takze je to na urovni toho jak se parta veledulezitejch paprdu zrovna vyspi a jestli volici na facebooku chtej ke kadernikovi a nebo do chorvatska.

je to do oci bijici amaterismus na urovni racia vlasty plaminka.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KAERO: Já teda plukovníka odepsala, když asi včera mlel na vládní tiskovce cosi ve smyslu, že na svatbě se do těch deseti lidí fotograf nepočítá, když je dva metry daleko a má roušku. Protože smečka debilů, co takhle mikromenyčmentuje, to fakt už nemá smysl.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HARDY: obávám se že k němu nejspíš režisérka bude chodit. Mají spolu navíc Kabinet.

Kabinet Dr. Honzáka: Fake news pravda, nebo lež? — Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/...9620261-kabinet-dr-honzaka/420236100011002-fake-news-pravda-nebo-lez
    HARDY
    HARDY --- ---
    ZUZKAOU: doprdele proč Honzák?! To v celý republice není žádnej religionista, psycholog kurva kdokoliv, kdo je schopnej vytáhnout trochu sofistikovanější myšlenku, než je Maslow? Mimo jiné se bojím, že teze o tom, že tuhle roli dřív zastupovali kněží, kteří pro to měli specifickou kvalifikaci, je pustá idealizace. Nicméně souhlas, že tu nemáme ritualizovanou smrt.
    Přitom je to z pohledu religionistiky strašně zajímavá otázka, proč máme intuici, že tradiční náboženství je lepší než ezo-kraviny. Honzák tam naznačuje něco ve smyslu, že tradiční náboženství je účinnější, protože je vypracovanější díky mnohem delší tradici. Dost funkcionalistická teze, se kterou by se dalo polemizovat.
    Zároveň to souvisí s ještě obecnější otázkou, kterou jsem tu už jednou nadhazoval, na čem zakládáme naše normativní soudy o tom, že jsou tyhle čarodějnice špatně.
    Co se týče medicíny, tak tam se lze odkazovat dejme tomu na racionalitu a efektivitu při pomoci, ale v tomhle případě je to ještě zamotanější, protože si nemyslím, že by nějaká část vědy vážně proklamovala, že umí efektivně a systematicky řešit psychologický stavy spojený se spirituální krizí. Honzák tam dost odvážně tvrdí, že psycholog v tomhle případě pomoct "neumí", což bych byl asi mírnější, ale pointu chápu. Psychologie/psychiatrie bude mít výhodu možnosti institucionalizace pacienta ve smyslu, že bude třeba schopná v čas odhadnout krizi a medikovat, takže z toho bude vycházet líp, pokud jí budeme hodnotit podle nějakých specifických kritérií typu riziko sebevraždy.
    Znovu se tu ukazuje, že dokud nevytáhneme extrémní případy typu sebevraždy/smrti dítěte/dítěte s rakovinou apod. tak se strašně špatně výchozí pozice pro kritiku hledá.

No nic, škoda, mohlo to být vážně zajímavý. Dokud ale nebudou mít číslo na kohokoliv jinýho než na Honzáka a Höschla, tak to jen tak nebude.

PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KAERO: ezoš, co bys chtěl
    KAERO
    KAERO --- ---
    VYHULENY_UFO: tohle bych jeste bral jako vtip nebo nadsazku. Ale tohle je uplne mimo:

"Otevřel jsem si všechny možné statistiky a zjistil, že v průměru v Čechách zemře denně 300 lidí, na COVID-19 zemřelo k dnešku (rozhovor probíhal v pátek 24. dubna) asi 210. Dočetl jsem se, kolik lidí na světě také umírá na různé jiné choroby nebo autonehody. Z toho vidím, že koronavirus nevypadá jako tak strašná smrtící bomba."

Aneb jak si idiot dokaze vytvorit idiotsky nazor.
    ENDER
    ENDER --- ---
    VYHULENY_UFO: ale zrovna tahle teorie je mi sympaticka :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    //ty vole, Dusek to je mozkovna....

Jaroslav Dušek: Koronavirus nevypadá jako strašná smrtící bomba | E15.cz
    https://www.e15.cz/...kuze-z-youtube-a-uloz-to-vnimam-jako-cenzuru-rika-herec-jaroslav-dusek-1369103
    Mě hlavně zaujala ta protichůdnost informací. I v běžných médiích si protiřečí - od toho, že se jedná o brutální smrtelný virus, na který lidé umírají při chůzi, až po zprávu, že nikdo přímo na virus nezemřel. Já jsem nikoho nemocného v okolí také neznal, až když jsem se víc ptal, tak jsem se dostal k jednomu až dvěma případům. Vytvořil jsem si proto teorii, že onemocněli ti, kteří volí Andreje Babiše, protože ty také nikdo nezná.
    KAERO
    KAERO --- ---
    GENTIANA: ale tak tu nejde o noseni rousek v lese, ale treba o poradi otevirani obchodu. a to prave JAZZZ argumentoval, ze Prymula je jako zubar, co vsechny zuby vytrha, aby nebyly kazy.

Jenze Prymula o ekonomice vi houby, takze nemuze byt popotahovan za to ze do ochrannych opatrenich nezvazil ekonomicke dusledky. Ja jsem taky mel pocit, ze kazdy obchod ma financni rezervu aspon na 3 mesice. Pak mi bylo vysvetleno ze rezerva jsou staticke penize co nevydelavaji nebo nerozviji a tedy obchod co si rezervu nedrzi ale toci penize tak bude mit ekonomicky naskok.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    JAZZZ: Mně se tak zazdávají dvě věci. Zaprvé, chceš, aby všechno bylo černobílé - jak má být akademická obec jednotná, proboha? Je to akademická obec, ne poslušní soudruzi, kteří mají tleskat na sjezdu strany.
    A nemůžu si pomoct, když k boji s infekcí vyzývá psychiatr nebo ortoped, tak, mno, možná, že k boji s infekcí mají blíž než trenér volejbalu a entomolog. Lékaři nicméně nejsou zaměnitelní a zde bych více důvěřovala šéfovi hygienické stanice v Bruntále (beze srandy, velmi příčetný chlap a taky je to MUDr.), než špičkovému sice, ale, třeba, internistovi.

Zadruhé, v té černobílosti... helejako, nosit roušku v lese, kde v dohledu a doslechu nikdo další není, je pitomost. Nicméně největší riziko, které hrozí, je vyrážka na ksichtě. Pít savo je taky pitomost, jenomže tě to přizabije nebo rovnou zabije. Podle týhle logiky, že pitomost jako pitomost, nejlépe šíření covidu zabrání, když se potenciální přenašeč rovnou oběsí.
    KAERO
    KAERO --- ---
    JAZZZ: a neni to spis tak, ze ty mas udelany nazor, a hledas vedce kteri podpori tvuj nazor?
    Fakt je, ze Prymula je epidemiolog, Pirk, Zima, Hoschl nejsou.

V te vyzve proti 11tce jsou imunologove a infektologove, a ti primo pisou ze proste je malo dat. Tedy je tady velky prostor pro ruzne nazory, at uz mezi vedci nebo politiky. Tudiz nemuzes ocekavat "jednotnost akademicke obce", jak o ni porad pises.

Kdyz je malo dat, tak diskuze sklouzava od faktu k politice. A tedy mi z toho zase vychazi, ze jestli nekdo udelal chybu, je to politik ktery udelal rozhodnuti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam