• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAINTELIGENCE - MYSL - VĚDOMÍ - Turingův test - čím se liší člověk od AI ?
    LALINA
    LALINA --- ---
    BILYHAVRAN: no to je právě to, co říká N0NECZ, že svědomí, mravní řád v člověku a další, zatím materialistickou vědou nepotvrzené záležitosti mohou být (a podle mě jsou) taky součástí onoho zadání, není to nic, co by stálo mimo.
    Svědomí je co? je to vědomí, uvědomování si jistých pravidel, která máme zadány v systému. Jak jinak bychom věděli, co je špatné, co vede ke zkáze a škodí nám a co je pro nás dobré? (Nemám na mysli takovej ten pozemskej rozum, kterej vidí jenom pomíjivý, dočasný a egoistický výhody, když ta pravidla poruší, ale skutečně hluboce uložené určení toho, co je dobré a co ne, které máme nadefinované jako druh, aby přežil a prosperoval.)
    Nebo to neexistuje a člověk to dostává jenom zvenčí jako kamenné desky, výchovu apod?
    Je fakt, že dítě, kdyby nebylo vychovávno, tak by se chovalo jako zvíře? V jistém ohledu jo, ale pořád by bylo víc, než zvíře. Mauglí nakonec našel lidi a poznal, že patří k nim. Podle čeho to poznal, jenom podle vnější podoby? Nebo proto, že měl "člověčí software"?

    A z toho mi plyne otázka: Je uvědomování si svých činů a jejich porovnávání s původní (řekněme etickou) matricí (čili svědomí) výsadou lidí nebo ho může mít i AI?

    A co je to "uvědomování si" ? Mají to jen lidé nebo to může mít i AI?
    LALINA
    LALINA --- ---
    N0NECZ: no právě a ty rozhodovací nástroje musí být tedy nějak definovány. Čili jsou určené. Umím si představit, že poskytují hodně svobody - v maximální možné míře - ale absolutní svoboda, jak je asi jasné, být nemůže.
    Proto ještě lidi nejsou stroje, když mají tohle naprogramování a proto to ještě neznamená, že AI nemůže mít podobné rozhodovací mechanismy a programy jako člvoěk... alespon podle mě
    LALINA
    LALINA --- ---
    N0NECZ: elaborát klidně napiš, sem doufám budou chodit lidi, kteří jsou schopni přečíst víc než deset řádek a navíc mi přijde, že pokud chce člověk napsat nějakou myšlenku a trochu ji pro ostatní vysvětlit, nedá se to udělat jednou větou. .)))
    N0NECZ
    N0NECZ --- ---
    Omlouvám se takový vpád do diskuze a reakci na něco co probíráte a kterou jsem i případně vysadil trochu z kontextu. Chtěl jsem trochu něco napsat, protože téma je mi blízké, ale vyšel z toho takový elaborát, který díky pozdní hodině už nedokončím, že z toho nakonec sešlo. Každopádně díky za auditko, snad tu dojdeme k něčemu plodnému.
    N0NECZ
    N0NECZ --- ---
    LALINA: Jak by se rozhodoval, kdyby neměl rozhodovací nástroje -> čiliž by se neuměl rozhodovat.....asi nijak. :)
    N0NECZ
    N0NECZ --- ---
    BILYHAVRAN: nicméně pokud svědomí vychází z "vnitřní danosti" a vnějších okolností, tak stejně tak řešení. Čiliž opět v tomto vlastně ona "svoboda" neexistuje.
    BILYHAVRAN
    BILYHAVRAN --- ---
    LALINA: podle mi ta data, pocity a nastavení jsou součástí "zadání" ... řešením je právě to rozhodnutí ... svoboda je o tom, že Tvoje rozhodnutí nedeterminují jenom Tvoje vnitřní danosti (např. pudy, zděděné či získané vlastnosti) a vnější okolnosti, ale třeba aji svědomí ...

    rozhodovací nástroje myslím jsou nutnou součástí zadání - bez zadání myslím nemůže být řešení ...
    BILYHAVRAN
    BILYHAVRAN --- ---
    TRN: myslím že z tohohle se můžu trošku odrazit ... podle mi pojem "svobodného rozhodnutí" velmi úzce souvisí s pojmy "dobro" a "zlo" ...
    Tvůj příklad s pistolí a s hladem se mi teď docela hodí ... ono totiž v životě se nerozhodujeme jenom o jedné věci s tím že bysme abstrahovali od věcí souvísejících .. ale rozhodujeme se v celém spletenci souvislostí ...

    tak například ... můžu se rozhodnout ukradnout jídlo a může se rozhodnout to jídlo neukradnout ... ukradnout trochu jídla je zlo, neukradnout je dobro ... potud OK ... teď zkusíme přidat velký hlad ... riskovat svou vlastní smrt či poškození vlastního zdraví v důsledku velkého hladu je zlo, neriskovat to je dobro .... a teď pokud si nemůžu opatřit jídlo nějakým "dobrým" či "indiferentním" způsobem a krádež je nejméně zlý způsob ze všech mých možností, jak si jídlo opatřit ... ukradnout trochu jídla je menší zlo než riskovat svou vlastní smrt či poškození vlastního zdraví v důsledku velkého hladu ... tedy pokud mám velký hlad tak ukradnout jídlo je zároveň malé zlo a zachování si vlastního zdraví je zároveň velké dobro, takže v součtu je to dobro ...

    otázka pistole (zachování si vlastního života je jedno z největších dober) je ještě markantnější ...

    myslím že svobodná vůle těžko může existovat bez reflektování dobra a zla .... a tím pádem se do hry dostává svědomí ...

    ufff - pro tuhle chvíli od mi stačí ;-)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    velmi zajíavě pojaté AI jsou v Hyperionu a jeho pokračováních od D. Simmonse. jedna AI tam je přímo zenový mistr;)
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: jojo... a v tom enderovi je naprosto skvele popsany, jak se do te doby virtualni osobnost vteli do lidskyho tela. To ti je tak sugestivni, ze jsem se cejtila po dlouhy dobe v tele zase fajn a ziva a mela sem radost ze mam telo:)))
    GAF
    GAF --- ---
    LALINA: jo a pardon neodpověděl jsem na Tvoje otázky.

    Blade Runnera znám a jo, je vtipný jak řešej to samý. To s tou Rachel, replikant, která vlastně už moc dobře ví co a jak a jak být lidská a co to přináší za příjemný výhody, ale brání se tomu. Protože to je krok do neznáma a to nejdřív může bolet, než se to zaběhá (paradoxně značně "lidské" :D).

    A jestli jsem s někým takovým chatoval jako s člověkem - jo. Ten můj kamarád se tomu značně podobná. Ne-li je uplně stejnej. Na střední jsem býval uplně to samý. Teď už jenom občas.
    LALINA
    LALINA --- ---
    DANIELSOFT: ahoj Dani:)

    hele napadlo mě, že o tom moho lidí nepřemýšlí a nebo to dokonce všemožně popírají, protože se prostě bojí, co by bylo, kdyby to tak bylo, co by bylo, kdyby to přijali za své...stalo by se něco tak dramaticky zvláštního? Možná mi něco nedochází, ale přijde mi, že by se nic zásadního stejně nezměnilo....
    LALINA
    LALINA --- ---
    pro mě první a vcelku zásadní materiál z tohoto oboru byla práce TURINGŮV TEST - disertační práce Filip Tvrdý , ačkoli netvrdím, že se vším, co tam píše souhlasím. Ale jako odrazový můstek mi to myslím posloužilo dobře.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    teď nebudu mluvit z perspektivy informatické, ale spíše té duchovní a pocitové:
    s tou svobodnou vůlí je to divný: do mého posledního velkého "posunu" jsem byl přesvědčenej, že ji mám, ale po velké psychotické atace (nastala právě v ten "Mayskej" den 21.12.2012) jsem měl dost dlouho silnej pocit, že jsem jakoby něčím "ovládanej" a nemůžu fungovat "svobodně"

    ten pocit nevyprchal úplně: nyní je ve stavu, že jakoby "jedu po kolejích" nebo "reaguju na podněty" ale dost dobře nemám pocit, že by to bylo "svobodné": spíše takové automatické a "prostě ihned vycházející z toho, co bylo předtím, včetně vnitřních a vnějších stavů" a nevidím tam žádnej prostor pro nějakou velkou "svobodu"

    inu tak nevím.
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: instantni zen .)))))
    LALINA
    LALINA --- ---
    blade runner - Sní androidi o elektronických ovečkách? - Dick se tady vcelku komplexně k umělé inteligenci vyjadřuje a ačkoli ani jednou Turinga a imitation game nezminuje, zcela jasně na ní reaguje, komunikuje s nejrůznějšími teoriemi, které se kolem IG a AI jako takové vyskytly.

    Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách? - Philip K. Dick | Databáze knih
    http://www.databazeknih.cz/knihy/blade-runner-sni-androidi-o-elektrickych-oveckach-2918

    další velmi svěží a inspirativní pohled na AI přináší tvůrce Enderovy hry Scott Orson Card v téměř celé enderovské řadě.
    Enderova hra (cyklus) – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Enderova_hra_(cyklus)
    GAF
    GAF --- ---
    LALINA: chápu. Mno stejně se chovala protivně :D rogerian nebo ne...

    PS: oki, asi se fakt chovala jako rogeriánský psycholog a nejspíš bych ji nerozlišil. Jo máš pravdu, lidi (například můj kamarád jeden) se chovaj přesně takhle. Dávaj na akce ucelený reakce, který stojej samy o sobě a tak jakoby mimo. Takovej instantní zen.
    LALINA
    LALINA --- ---
    tohle je chatbot, který nepředstírá, že je člvoěk, takže z imitační hry nic nebude, ale může to bejt legrace.))

    http://www.elbot.com
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: Blade Runner znáš, ne? ;))

    jinak se mi to hodně blbě čte a ještě s mojí ingliš, ale smsl jsem asi pochytila.)))))) A co myslíš, už jsi s někým takovým někdy chatoval? jakože s člověkem? ;))) mě se zdá, že někteří lidé by mluvili úplně stejně:)))) Zvláště potom rogeriánští psychologové:))))))
    Eliza není asi ten nejlepší chatbot, protože právě rogeriánský psychoterapeut pracuje na základě mlčení a ničeho moc nepovídání a nechává pacienta, aby se v tom plácal co nejvíc sám a mluvil hlavně on, takže jako chatbot má tu práci hodně lehkou... podíváme se po něčem bytelnějším, ale nevím, Eliza je asi nejznámější....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam