tak to mám:
Na rozdíl od svého přítele Lavoisera neztratil Laplace hlavu na gilotině v době francouzských revolucí. Napoleon ho dokonce nakrátko jmenoval ministrem vnitra, poté členem senátu a nakonec mu udělil hraběcí titul. Naopak Laplace Napoleonovi dedikoval svou knihu o nebeské mechanice - a ten ji prý dokonce pozorně pročetl.
Též se vypráví, že Laplace byl Napoleonem žertem tázán, proč se ve své knize o nebeské mechanice nikde nemluví o Bohu, Laplace prý odpověděl slavnou větou: „Občane první konzule, tuto hypotézu jsem nikde nepotřeboval“.
mno to je moc cool bonmot, ale nic nedokládá. Co je Stvořiteli do toho, jestli teorii o Bohu nějaký Laplace potřeboval nebo nepotřeboval, to je jeho problém:)))
Ono něco si vysvětlit jenom za pomocí toho, co mám a co mít chci (přičemž ostatní vyloučím) není zase tak velký problém. To dokáže i primitiv, o geniálním Laplaceovi nemluvě. Věřím, že ho nepotřeboval, ale to neznamená, že není;))
Já třeba jsem se evolucí nespokojila...protože vidím, že evoluce je nějaký promyšlený proces, dokonce řekněme naprogramovaný proces - a mě zajímá, KDO nebo CO ten proces vymyslelo a naprogramovalo.
Odpověď lidí, kteří se bojí pomýšlet na nějakou entitu za vším, které pro jednoduchost říkám Bůh, že "se to prostě stalo náhodou" fakt neberu.
To je na úrovni tvrzení, že počítač bude tak dlouho náhodně kombinovat písmena, až nakonec napíše Odysseu. To je pro mě mnohem víc bizarní a ulítlá představa, než hypotéza jakéhosi Stvořitele Programátora.