Akorát jsem narazil na tento klub, trochu to prošel, ale nečetl vše; mám kocovinu a bolí mě koneček levého ukazováku, takže bolí i psaní na klávesnici. Téma mně každopádně zajímá, tak se s vámi podělím o svůj pohled :)
INTELIGENCE - MYSL - VĚDOMÍ - mně tam chybí ROZUM a klidně bych tím nahradil tu INTELIGENCI. Podle toho, co jsem se v životě naučil, inteligence se mi jeví jen jako poměrně jednoduchý "nástroj"(!) rozumu. Je to rozum a vůle, které určují, jak dobře bude člověk hrát hru života, jejíž cílem může být pro každého něco jiného. Pro mě je to například poznání podstaty mysli a vědomí (a taky si rád zašukám a mám rád slivku, ale to je OT:)). Moje zkušenost ovšem je, že MYSL(zde možná v jiném významu než máte na mysli) a Vědomí s inteligencí mají málo společného a že více mi v poznání Mysli a Vědomí pomáhá meditace, která není až tak náročná na intelekt (tím vlastně chcu říct, že tam ani intelekt snad nezapojuju). Jinak také řečeno, v životě se snažím rozhodovat rozumně, nikoli intelektuálně (taky by vám to smrdělo?), to co mě "pohání" je vůle, a to jak jsem úspěšný, posuzuju jako vlastní moudrost (kdosi kdysi definoval moudrost jako umění hry života, a tato definice se mi líbí).
Co mě k tomu vede? Začnu tím, čemu se dnes říká test inteligenčního kvocientu, aka IQ test. 90% a víc lidí v ČR ho beztak dělalo, ale co on vlastně testuje? Záleží samozřejmě na typu testu, ale vesměs se jedná o úkoly jako v základní matematice, rozpoznání obrázků, tvarů a možná i postřeh, je-li test na čas. Vyjde Vám číslo okolo stovky a snad i víc, a víte, že umíte třeba rychleji počítat než hen Jožka. Tak sakra, jaktože Jožka má úspěšnou firmu a měsíc v roce tráví v Thajsku s mužatkama? :)
Je to vlastně test výpočetní kapacity, ne toho jak bude člověk úspěšný ve své "hře" (takže nechápu proč se mu věnuje tolik pozornosti) a uplně nevystihuje podstatu intelektu, protože intelekt vlastně ani není o výpočtech (imho žejo).
To co měří IQ test, dneska počítače dělají líp jak lidi - jsou to matematické výpočty, rozpoznání obrázků (ksichtů třeba), překlady cizích jazyků a vůbec práce s jazykem (koho to zajímá, nechť hledá například "deep learning" algoritmy).
Když jsme u těch testů, v tzv. Turingově testu, bude úspěšný především ten, kdo má subjektivě lepší odpovědi na položené otázky. Posadte blbce vedle nějakého chatbota a pak se ptejte.
"Inteligence je duchovní schopností vytvářet ve vlastní duši řád a na základě respektu k mravním zásadám stanovit pro sebe samu cílové pořadí životních a duchovních hodnot." (Břetislav Kafka - Kultura rozumu a vůle)
I v tom citátu se bavíme o výpočtech - konkrétně o seřazení, klasický problém v IT. Problém je, co řadíme. Počítače seřazují akorát tak čísla v binární soustavě. Lidé seřazují "životní a duchovní hodnoty". Krapet rozdíl pro mě.
Vůbec celá myšlenka polidštování a přisuzování lidských vlastností počítačům je pravděpodobně zcestná. Dokud bude základem počítače CPU nebo nějaká jeho forma, tak je AI neuskutečnitelné. Změnit by to mohl kvantový počítač nebo biomechanika.
Kvantový počítač može byt sranda. Zabývám se mimo jiné celulárními automaty (hra Život), což je odvětví výpočetních algoritmů, kde by kvantový počítač způsobil naprostou revoluci, protože by se mezi stavy "univerza"(!) dalo přecházet okamžitě, a ne jako ted, kdy ve smyčce for procházíte jednotlivé buňky.
Pro mě je tam dokonce určitá příměra k Bohu. Bůh - kvantový počítač - který počítá příští "stavy" duší nebo atomů (su trochu ujetý no:)). Vezmete-li v úvahu další fakta (jak pro koho fakta) o vesmíru, jakože je mentální, tedy že je v podstatě Myslí, tak vás sama příroda (nebo Alláh, cokoli) vede k podstatě inteligence/mysli/vědomí, ať už umělé, nebo přírodní.
A pak se taky možem bavit o tom, co je v tomto vesmíru "umělé". Jestli je to jen to, co vyrobil člověk, tak to jsou umělé i pazourky, nože, motory a počítače - všechno. (hehe, berte to s nadsázkou a už se o tom radši nebavme jo? :))
Na filosofické důsledky existence "umělé inteligence" už nemám silu (vůle), ale navnadilo mě to, abych se podíval na další díl Ghost in the Shell. Doporučuju ;)