• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAINTELIGENCE - MYSL - VĚDOMÍ - Turingův test - čím se liší člověk od AI ?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Tak Big picture to trochu bylo ale v zadnem pripade neslo o tlachani, dokud nezacali klast dotazy fanousci scifi kteri tam sli kvuli popularni vede a profesionalni kontext se vytratil
    CODEAS
    CODEAS --- ---
    JVMLOK: chtěl jsem tam jít, ale pak jsem to vzdal protože jsem čekal "big picture" a tlachání

    škoda že jsem to nezkusil noo
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    v pondělí proběhla v czechinvestu zajímavá diskuze na téma AI v ekonomice. Probíral se Watson, Metila, Artifical vs. Augmented inteligence...hodně zajimavá dikuze. Přítomni:
    Jan Kleindienst, vedoucí výzkumné a vývojové laboratoře IBM Watson
    Michal Pěchouček, ředitel Artificial Intelligence Center a vedoucí katedry počítačů FEL CVUT
    Gustav Mistrik, investor a autor robota METILA
    Nevím jestli je z toho někde aspoň neoficiální zápis...
    LALINA
    LALINA --- ---
    tedy já jsem myslela, že AI už se z vlastní paměti učit umí nějakou dobu, ale asi jsem se spletla...

    Umělá inteligence Googlu se nově umí učit z vlastní paměti | Prima ZOOM
    http://zoom.iprima.cz/...ky-vedy-techniky/umela-inteligence-googlu-se-nove-umi-ucit-z-vlastni-pameti
    LALINA
    LALINA --- ---
    MEJLA77: z pohledu mýho poznání je tam všechno, od nejjednoduššího základu (což nevím přesně, co je, nějaký prashluky?) se řetězec vyvíjel stále ke složitějšímu, přičemž to původní v něm pořád v nějaké - možná komprimované - podobě zůstává.
    Každej složitější organismus v sobě nese informaci všech nižších, tak jak procházel vývojem....
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    LALINA: Předtím jsem se nezeptal, ale chtěl jsem se zeptat, času je málo, tak teď - chápu, že DNA obsahuje sekvence rostlin, díky tomu máme třeba v mozku receptory na určité látky, které rostliny obsahují, ale sekvence nerostů? Ví se jaký to má smysl? Napadá mě třeba přklad soli, která je taky nerost a naše tělo s ní asi umí nějak nakládat... ale nevím, jestli nejsem vedle nebo mimo :) Děkuji za upřesnění.
    LALINA
    LALINA --- ---
    OKEYA: nojo, holinky nebo hodinky, co :)) ...sekvence , části řetězců jsem myslela:) sorry.
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    LALINA: Co myslíš slovem frekvence?
    LALINA
    LALINA --- ---
    MEJLA77: nechtela jsem to rozepisovat, ale je mozne, ba jiste, ze pro urcite sekvence jsou pouzivany zkratky a v dalsim rozvoji se pracuje se zkratkami a zkratkami zkratek, takze nutne dlouhy to byt nemusi, jasne ;)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    LALINA: s tou délkou to tuším není pravda, ale nemám zdroj, takže jen hypotézuju - DNA může mít v sobě klidně i poezii (to tuším provedli nějaké batktérii), takže tam může být spousta nesmyslných informací, taky podle mě není problém udělat hrozně dlouhou DNA, ve které bude jen pár genů mnohokrát za sebou zduplikovaných (tuším, že pšenice má každý gen 6x za sebou a říká se jí hexaploid), samozřejmě příliš krátká DNA nemusí obsahovat všechny potřebné informace, takže trochu to s délkou souvisí, ale není to v přímé úměře - obrovská spousta nesmyslných genů nemusí nutně znamenat vývojově vyšší druh IMO.
    LALINA
    LALINA --- ---
    MEJLA77: ano, máme v dna frekvence nejen rostlin, ale i nerostů a ještě jednodušších struktur. Řetězec, který dnes reprezentuje člověka, začínal od nejjednoduššího a postupně se na něj nabalovaly a navazovaly další struktury, složitější a složitější.
    člověk má ten řetězec nejdelší nebo spíše nejkomplexnější ze všech dosavadních bytostí na zemi, ale skutečně nemusí být konečný.
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    MEJLA77: Ad první - život končí smrtí. Tedy ano, organismus může vybuchnout díky bombě, a může chcípnout na Alzheimera (přestanou fungovat hody kostkou). Zdá se, že mluvíš o vesmíru, ve kterém umí existovat život. :) Jsou tam ty hody kostkou.

    Ad druhé téma - obdivuji to přijetí/smíření s tím, že lidstvo, lidský druh, je určen k vyhynutí. K nahrazení novodobou DNA či novodobou AI. :) Jo, vlastně plnej souhlas. Akorát mě do toho leze trošičku lítost - jako že lidstvo už vyhynulo. Za mě je to Viva Zapata až do posledního kapky krve! Nedám to/se těm terminátorům zadarmo. Ale antropocentrismus už je přežitek, beru. Pozdravujte dinosaury.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Mám pár komentářů - ad hody kostkou - pořád uvažujeme v nějakém ideálním nehybném vesmíru o hodu kostkou, ale co když umíte házet kostkou a nastane zemětřesení nebo bouchne o patro níže bomba nachystaná terroristy? Padne na kostce šestka nebo právě zasáhla náhoda? Pokud umíte házet kostkou (nebo nějaký stroj) máme jistotu, že ta kostka padne miliónkrát za sebou? I miliardkrát? Co když je trvanlivost kostky nižší než počet hodů? Co padne? Kostka? :)

    Ad Planeta Slonů - co když život potřebuje diverzitu a planeta (jen) slonů by musela zaniknout, protože sloni se nepožírají navzájem a nic jiného živého by nebylo ... co když naše DNA není tak úplně naše? Spousta těch úvah mi přijde antropocentrická, ale ono je to možná jinak - DNA je polymer, má schopnost se řetězit, uchovávat a přidávat nové informace, "naše" DNA obsahuje informace - geny i našich předků, asi i nějaké sekvence rostlin, abychom na ně mohli reagovat apod. Tedy to, že jsme lidi je tak trochu náhoda, mohlo se to zřetězit jinak a běhali by tady kentauři a nemuseli jsme těžit ropu :) Naše krajina je možná tak složitá, že pro naše přežití potřebujeme ještě spousty výpočtů jiných DNA, které spolu možná komunikují - předávají si informace - ačkoliv to není klasická verbální komunikace - to by bylo zase antropocentrické pojetí - Dna si nepovídá s druhou DNA, jak byla včera na kafe s DNA slona, ale v rámci horizontálního přenosu genů spolu komunikují různé druhy tak, že si předávají určité sekvence DNA - např. baktérie si můžou předat informaci o struktuře odolné proti nějakému typu antibiotik...

    Tedy sebezáchova možná není to nejhlavnější, co DNA zajímá, důležitý je mohutný paralelní vývoj napříč druhy, přidání dalšího kousku DNA, který bude obsahovat nějaké další informace, které možná budou zbytečné a nikdy se nevyužijí, ale možná budou náhodou potřeba a bude se hodit je mít...
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    Viva Zapata! (1952) | ČSFD.cz
    http://www.csfd.cz/film/5091-viva-zapata/prehled/

    Viva Zapata snad tím nejdrsnějším názorným příkladem ukazuje/vysvětluje, co to je princip vzájemnosti. Co to je respekt. V praxi. Z drsné Mexické epochy drsné nepřehlédnutelné vysvětlení - jak přežít. Respekt je tkanivo VeSmíru, je to tkanivo života, je to tkanivo pro složité struktury.
    Pojem "pud sebezáchovy" je vlastně obyčejná 1 a 0 - žít nebo nežít. Respekt je vlastně to samé, ale je to zároveň spíš "návod" JAK se to dělá, JAK se ten pud sebezáchovy dělá, JAK se vzájemnost dělá. V tom JAK, ve vzájemnosti, je skryt hologram. Respekt je hologram. Viva Zapata je hologram.
    Ruka je zároveň životně důležitá pro žití člověka, a zároveň si člověk ruku s gangrénou odřízne.
    Zapata může volit a respektovat prezidenta, může s prezidentem spolupracovat, může prezidenta posadit na křeslo, může prezidenta zabít, může v boji proti prezidentovi položit životy tisíců mužů, může fungovat bez prezidenta... JAK se to dělá? Jak se teď rozhodnout? Co potřebujeme umět, když chceme umět respekt? Co potřebujeme učit své děti a učit sebe? Co to je "mít vědomí"/probudit se? Zapata odpovídá.

    Není to šedá zóna mezi 1 a 0. Spíš bych řekl, že respekt je určitý "návod", jak si všechny ty 1 a 0 srovnat do struktury. JAK ze všech těch 1 a 0 tvořit harmonii, přestože jich je obrovská hromada. Možná by se to dalo nazvat: jak se smířit s realitou, jak přijmout realitu, jak s ní žít v harmonii. Jak vyhladit slony. A jak slony nevyhladit.
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    BRENMCGUIRE: Otázka je, zda člověk považuje slona za pro sebe životně důležitou věc. Nebo zda je volba mezi rovnováhou a vyhlazením pro člověka obyčejným hodem kostkou. Smí to dopadnout tak i obráceně... Jsme vědomé bytosti, které dnes učiní rozhodnutí toto, zítra učiníme rozhodnutí opačně...
    Ale pokaždé jsou to rozhodnutí v zájmu člověka (ať už to rozhodnutí nese nálepku rovnováha či nálepku vyhlazení či jakoukoli nálepku), nikoli rozhodnutí v zájmu slonů. Stejně jako se nejedná o rozhodnutí v zájmu ruky, když ruku člověka napadla gangréna. Prioritu má člověk, ne ruka. Ruky nám může být líto, nebo slonů nám může být líto...
    Nebo z pohledu AI jí může být líto lidstva... ale... čas je čas... vše má/mělo svůj čas...
    Ruka měla svůj čas...
    Je pro člověka životně důležitá jeho vlastní soukromá ruka? ;-)

    Jako jasně, člověk by přece nevyhladil slony. Člověk chce rovnováhu a sloní trus vyživuje půdu, sloní nohy udusávají půdu, člověk žijící v rovnováze si nemůže dovolit přijít zrovna o slony. Nebo když se mu zamane, dovolit si to může? Jen to celé pojmenuje nálepkou "rovnováha č. 2", a jedeme dál bez slonů?

    Odpověď je právě v tom slůvku "pokud". A o tomhle "pokud" si rozhoduje AI sama, když už se stala oním vědomím. Pokud bude chtít rovnováhu se slony a nebo pokud bude chtít rovnováhu bez slonů, nebo pokud bude chtít.....

    Vědomí je právo v přítomném okamžiku chtít cokoli. Náhoda. (Domestikovaná náhoda.)
    Bez nahodilosti v atomech by to byly jen stroje.


    LALINA: To "mezi" vysvětlení jsem neporozuměl. Soustavy jsou od toho, abychom měli soustavy. Neexistují skoky mezi soustavami, nic takového soustava neobsahuje. Buňka nemůže být člověkem, člověk nemůže být buňkou.

    Když nedám stroji na výrobu pneumatik příkaz, ať vyrobí několik vadných pneumatik, a stroj přesto několik vadných pneumatik vyrobí - jsem nebo nejsem poté Bohem vadné pneumatiky? Zadal nebo nezadal jsem program na výrobu vadné pneumatiky? Měl jsem skrytý tajný Božský plán, že chci vyrobit vadné pneumatiky, ale sám jsem si jako Bůh svůj Božský záměr neuvědomoval?
    Co když ten stvořený život je prostě - náhoda? Život potřebuje náhodu v atomech, ve VeSmíru. Co když existuje jenom Demiurg a žádný Tvůrce vymýšlející život za tím vším neexistuje?

    Jak může Bůh uhlídat inteligenci, když ji pustí ze zkumavky ven do svého světa? Neuhlídá. Vyšší druh ho klidně smete. Jediná šance je, dokud se to celé děje zatím jen ve zkumavce, to ven ze zkumavky nepouštět. A zašlápnout to včas. A možná ani neposlouchat žádné odpovědi, které zkumavka oznamuje.
    Planeta slonů prostě nechce slyšet odpovědi od člověka. Planeta slonů (z pohledu slona) svým způsobem funguje harmoničtěji bez zásahů člověka - bez člověka je planeta slonovatější, s člověkem se začne počlověčovat. I kdyby člověk o slony "pečoval", stejně už to není ta někdejší harmonie. Starodávná harmonie by se dala nazvat sloní harmonií. Byl to drsný život, ale byl to sloní život. Novodobá člověko-sloní harmonie změkčí drsnost života, a vhodný název pro tuhle harmonii bude ZOO pro slony. Taky pěkný. No... Třeba i poušť je vlastně pěkná... Ale bez toho člověka...
    Kdyby měl člověk ke slonům fakt úctu, nechá slonům jejich sloní planetu tak jak je, a s poklonou odejde. Ale pokud odejít neumí, tak se jedná o vyvinutí nového - rychlejšího - druhu. V tu chvíli planetu obývají druhy dva. Přestože původní sloní záměr mohl znít "a člověk o nás bude pečovat". Stroj je stroj, vědomí je vědomí. Vědomí je ze své podstaty svobodné - náhodné.


    Pud sebezáchovy/sebeobnovy má každá struktura. (Která v čase přetrvává.) Přežívající druh musí mít tento záměr jako prioritu č. 1, jinak už (v průběhu času) neexistuje.
    Větší dokonalost? Odpovědí je hod kostkou. Vývoj/rozvoj je ve své podstatě náhoda. Náhodné tvoření nových struktur a ty "dokonalé" se osvědčují efektivněji oproti méně dokonalým. Nálepku "dokonalé" nelze udělit dopředu, vždy jen zpětně. Náhoda je vlastně to nejzajímavější, co existuje. Náhoda tvoří dokonalost a harmonii.

    Viva Zapata je starodávnej mexickej film/román. Je to něco jako "návod proč neztrácet pud sebezáchovy". Při různých hrátkách s degradacemi je totiž snadné nepostřehnout, když si jedinec poplete prioritu pudu sebezáchovy, a demence/degradace se smí dít i hromadně, nějakému národu, kontinentu či celému lidstvu. Celému druhu. Viva Zapata je princip, zážitek, pochopení, připomenutí (v epochách demence), proč musí být "pud sebezáchovy" priorita jedna.
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    SUNNYRAIN: Ano může, ale to je pak akorát pitomec. :) Inteligence by to neudělala, pokud její nastavení bude rovnováha. Tedy pokud bude rovnováha bude hledat rovnováhu.
    Pokud anyhilace tak smaže všechno a nakonec i sebe. Pokud přežití bude to podobné té rovnováze, bude se snažit ponechat to co ji umožní přežít v celku, tedy nedotkne se pro ní životně důležitých věcí.
    LALINA
    LALINA --- ---
    SUNNYRAIN: mezi - jako svobodná možnost zvolit obojí. Bud + nebo - a nebo obojí (tedy vlastně výsledek toho sloučení, který není nula, ale podle vzorce 1+1=3 je to nová, dosud neexistující možnost) Jako když se muž a žena spojí, tak vznikne díte a jsou tedy tři. Něco jako skok na další úroveň. Z dvojkové soustavy na trojkovou (?)
    Ale ted nevím, jestli se to dá takhle popsat a jestli už moc nefantazíruju, aby se to dalo pochopit:))

    Jestliže je Bůh jenom generátor vesmírů, tak do něj ale jiné, vyšší vědomí, dalo program na výrobu, čili on sám ty živé vesmíry nevymyslel (tak jako tiskárna nevymyslela obraz, který tiskne) V duchovních naukách se s takovou možností počítá a tento stroj, pouhý vykonavatel díla, se nazývá Demiurg. Ale to není Tvůrce, není to ten, kdo to vymyslel, není to pravý Bůh:))

    Jakože Bůh vytvoří stroj, který je nadán inteligencí a ta sama sebe zdokonalí tak, že předčí Boha ? To jistě možné je, ale nevím, jak by potom Bůh mohl takovou inteligenci uhlídat a omezit, aby ho nesmetla:)
    Mimochodem zajímalo by mě, jak taková AI vlastně pozná, kterým směrem se má zdokonalovat, ona může sama sebe někam posouvat, ale kdo jí řekl, kde je ta větší dokonalost a co to ta větší dokonalost vůbec je? Co když se bude posouvat směrem k degradaci? Nebo má něco jako pud sebezáchovy? A to by byl program, který do ní vložil Bůh. Aha... myslím nahlas a odpovídám si už na otázky, co:)))

    Jo a abych se úplně neztratila: co je to to viva zapata?
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    LALINA: Co myslíš tím "mezi"?

    "Náhodnost určitého pokusu je obvykle spojena s nedostatečnou znalostí počátečních podmínek daného pokusu." (wikipedia)
    To je ta "rychlost generování miliard náhodných čísel", kterou lze ale učesat ve strukturu, které pak můžeme říkat život, nebo dokonce inteligence, či sebeuvědomění. Rychlost úvah na úrovni jednotky vědomí běží šnečím tempem v porovnání s rychlostí, kolik miliard hodů kostkou proběhne během jediné nejmizernější nejhloupější úvahy.
    Proto vidím totožnost kvality pseudo-náhody s kvalitou objektivní (mimo-)vesmírné-náhody. ("Kvalita" hodnocená vědomím, nějakou AI nebo člověkem...)


    Může být Bůh (ta jeho "část mimo VeSmír") sám o sobě stroj a stvořit VeSmír jako život, jako laboratorní misku, jako pokus s jeho začátkem i koncem, přestože sám Bůh životem není? Nebo je Bůh sám o sobě životem, a proto má nápad vytvořit VeSmír, včetně inteligencí vznikajících uvnitř vesmíru - jsme tady "k jeho obrazu"? Podle mě může být náš Bůh i strojem, strojem na živé VeSmíry například, podstatnou funkcí je generátor náhody stojící mimo VeSmír - tím je tvořen živý vesmír - VeSmír už ze své podstaty obsahující život, obsahující náhodu.

    To je zrovna dobrý příklad kleci. VeSmír jako klec, ze které se dost blbě uteče... Nepouštět ten pokus s životem mimo laboratorní misku. Použít k vlastním záměrům výsledky z laboratorní misky, které život vypočítal/odžil. Ale nepostavit ten pokus na svoji úroveň, neotevírat klec. Pokusné misce dát jen omezený čas existence. Protože ten počítač jménem VeSmír se může evolučně vyvinout na vyspělejší druh, než sám Bůh, na to má prostě život/vědomí právo, to je jeho podstatou. A pak už je to Viva Zapata.


    BRENMCGUIRE: Umět hodit šestku, to je přesně ten důvod, proč může AI smáznout lidstvo. Prostě si umí hodit kostkou, jak se jí zachce, to je ta domestikace. AI nemá povinnost smáznout lidstvo. Stejně jako člověk nemá povinnost smáznout z planety např. slony. Nemusí. Ale může. Pokud to umí, pak může. Je to hod kostkou. Když se kostkou hází dost dlouho...
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    LALINA: Zrovna ta kostka vlastně náhodná není vůbec a proto se s ní dá švindlovat aby ti třeba padla šestka. :) Aniž by si kostku nějak mechanicky upravovala. Jen se naučíš správně kostku uložit do dlaně a hodit správnou silou. :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    SUNNYRAIN: no to jsem zvědavá, jak nás ta suprainteligentní umělá intligence domestikuje....:))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam