tak jsem si konečně dočetl tu smršť - to jsem netušil, že vás tak rozohním, to jsem si nepřál...
JVMLOK: někdy můžou být -
http://hadanky.atropin.cz/include/data/gallery/9-tecek.png - jestli znáš tenhle úkol, tak tušíš, o čem mluvím... pokud bys jej náhodou neznal, úkolem je čtyřmi navazujícím tahy (úsečkami) projít všemi body... podobně jako jde čtyřmi úsečkami nakreslit čtverec :)
JVMLOK: no a někdy by se se znalostmi nemělo létat a přesto si to lítá - čmelák má vzhledem k velikosti a váze těla příliš malá křídla a podle aerodynamiky by prý neměl létat... ale samozřejmě, že úplná znalost všech informací dokáže vysvětlit vše, osobně proti informacím nic nemám, naopak si myslím, že je to opomíjená dimenze vesmíru a občas z legrace říkám, že jsem infomystik (opak k ezomystikovi :)) Jen je občas problém s tím mít vždy všechny potřebné informace... proto se asi nejdříve došlo k výsledku, že čmelák nemůže lítat :)
http://www.techblog.cz/fyzika/jak-leta-hmyz-proc-cmelak-muze-letat.html
LALINA: s tím čmelákem je to trochu jinak - viz výše... ale taky jsem si na něj vzpomněl.)
ZUULLUU: osobně nesdílím myšlenku, že AI musí být bezchybná a dokonalá a lepší než my, jednou možná jo, ale než k tomu dojde, asi cestou vyrobíme spoustu hloupých a zlých AI - viz chatbot Microsoftu v1 :)
Už se tady trochu nakouslo téma informací - možná bychom si mohli trochu "zafilozofovat" na toto téma... :)
Mohla by existovat informační dimenze? Informace jsou vždy provázány s časoprostorem, musí mít nějaký materiální nosič, čirá informace tedy nejspíš neexistuje - je to jen naše ideální představa, ale prakticky je vždy potřeba nějaká hmota (nebo záření nebo i pole?) k záznamu, přenesení informace... každý kousek hmoty současně obsahuje spoustu informací sám o sobě, navíc do něj ještě můžeme zakódovat něco dalšího... Jaký je vliv informací na hmotu? Když se tady objevila spekulace s memy - není to taky jen projev informační dimenze? Existují i v jiných dimenzích podobně jako v naší materiální dimenzi nějaké síly? (Fyzika zmiňuje 4 základní typy sil - slabá interakce, silná interakce, elektromagnetická síla, gravitace.) Předpokládám, že asi každá dimenze má své zákonitosti, které se můžou diametrálně lišit... no třeba nám to někdy rozlouskne AI :)