• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAINTELIGENCE - MYSL - VĚDOMÍ - Turingův test - čím se liší člověk od AI ?
    LALINA
    LALINA --- ---
    MEJLA77: tomu moc nerozumím...jak bychom mohli dosáhnout toho, aby o nás nevěděla, když bude reflektovat svět, ve kterém my existujeme a konáme?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    LALINA: otázkou je, jestli nebude lepší se jí jen schovat - komunikovat na jiné frekvenci s jiným kódováním atd. :) pokud o nás nebude vědět, nebude mít potřebu nás řešit a můžeme na ni symbiotovat :) Láska je nestabilní emoční stav a v dolní amplitudě má dokonale promyšlené destrukční vzorce :D
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Google's “DeepMind" AI Understands The Benefits Of Betrayal | IFLScience
    http://www.iflscience.com/technology/googles-deepmind-ai-understands-the-benefits-of-betrayal/
    LALINA
    LALINA --- ---
    tuhle jsem se takhle po ránu probudila a napadla mě absolutně krystalicky čistá a jasná myšlenka: Pokud umělé inteligenci nenaroubujeme nesmyslnou, nelogickou a absolutně nepřekonatelnou lásku k tvorovi jménem člověk, tak lidstvo skončí velmi rychle.
    A hned druhá myšlenka byla: I kdyby jí to lidé naroubovali, tak se toho coby nesystémového viru co nejrychleji zbaví.

    Takže lidi, nepospíchejme tak nedočkavě s tou AI, čím dříve ji vymazlíme, tím dříve tady na světě skončíme...
    DANII_DP
    DANII_DP --- ---
    MEJLA77: to by mohlo pomoct kdyby se pouzilo trojkovy soustavy
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    https://zpravy.aktualne.cz/...-mozku-uz-je-na-urovni-kocky/r~i:article:723439/?redirected=1486807670

    IBM vytvořilo umělé neurony, které fungují samostatně jako mozek – VTM.cz
    http://vtm.zive.cz/...umele-neurony-ktere-funguji-samostatne-jako-mozek/sc-870-a-183665/default.aspx

    hypotéza: jde vyrobit syntetické neurony, které mají samy o sobě schopnost si pamatovat a reagovat na vnější podněty a tvoří síť s ostatními neurony, možná u nějakého opravdu vysokého počtu může dojít k "uvedomění" si sebe sama - podobně jako to mají právě kočky, psi a další větší savci, resp. s větším mozkem... např. králík tuto schopnost ještě nemá... tj. např nepozná, že je před ním zrcadlo, ve kterém se vidí, na to je potřeba vyšší výpočetní výkon...

    LALINA
    LALINA --- ---
    Skrytá revoluce: zakladatele Google překvapilo, kam všude sahají chapadla umělé inteligence | Prima ZOOM
    http://zoom.iprima.cz/...a-revoluce-zakladatele-google-prekvapilo-kam-vsude-sahaji-chapadla-umele-in

    „Tahle revoluce byla blesková a opravdu mě tím překvapila, přestože jsem byl celou dobu přímo v centru dění.“ Brin, stejně jako další technologičtí lídři, považuje celý vývoj za zcela chaotický a jen těžko předvídatelný i ovlivnitelný. Zdá se, jako by se všechny změny děly skokově, skoro samospádem. „Jsou zde opravdu hluboké filosofické otázky, ale obávám se, že nejsme vybavení na to, abychom na ně byli schopní odpovědět,“ uvedl Brin v Davosu.

    nezanikly dávné civilizace tím, že se jim cosi vymklo z rukou? ;))))
    LALINA
    LALINA --- ---
    a tohle:

    Elon Musk: tvoříme první virtuální realitu, ale možná v ní už dávno žijeme – Connect.cz
    http://m.connect.zive.cz/...k-tvorime-prvni-virtualni-realitu-ale-mozna-vni-uz-davno-zijeme/a-182685

    openAI - zajímavé
    mimochodem občas mě napadá, jak mohou evolucionisti trvat na tezi, že život a vesmír se stal "náhodou" z polétání a tlaků a záření. Kdosi jednou řekl, že to je, jako by někdo řekl, že po výbuchu v tiskárně se z písmenek náhodně složí text britské encyklopedie.
    A tady v oblasti IT a AI je snad úplně nemožné tomu věřit, nebo ne? Copak by vznikla AI, kdyby vědci jenom ráno zapnuli kompy a nechali je, ať něco dělaj?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ZUULLUU: to už se dostáváme na hodně tenký ezomystický led :) osobně jsem ateista a materialista, vědomí je podle mě nadstavba na poměrně složitém systému a naše "vědomé" rozhododvání není tak úplně naše, spíš slouží k drobným korekcím :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ZUULLUU: no problém vyhrání - tedy získání nejvíce peněz je i v okamžiku, kdy máš nejlepší karty, ty totiž nepřijdou každé kolo a tak pokud nevsadíš maximum, tak vlastně promrháváš příležitost většího zisku, ale zase když sázíš moc, ostatní hráči to můžou položit a pak je tvůj zisk ještě nižší - poker nehraju, jen jsem tohle odpozoroval, třeba to ještě někdo další upřesní, jinak IMO pravidla budou někde na netu :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Ještě jsme včera rozvíjeli hypotézy ohledně AI, AGI a ASI v hospodě s kamarádem programátorem, kterého baví sci-fi a ještě si k nám přisedl další známý, který je grafik a řadíme ho mezi ezomystiky a ten nás zaslechl a připojil se do debaty, že podle něj je ve vesmíru "ten nejvyšší", kdo ze zásobárny duší rozdává duše a jestli se mu dostatečně zalíbí ta naše umělá inteligence tak jí taky možná přidělí duši :) Načež jsme začali spekulovat o tom, jak by to bylo, pokud by se prokázalo, že náš svět je skutečně jen simulace a je tedy nějaká vnější entita, která by mohla měnit fungování simulace a jeho vlastnosti, nebo jestli by se AI nesnažila nás ovládnout pomocí náboženských triků :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ZUULLUU: protože v pokeru není něco jako správné řešení IMO, je tedy potřeba zvážit situaci, započítat neznámé a rozhodnout, jestli vsadit nebo položit - není to jen pravděpodobnost, vlivů, které ovlivní výsledek je více, třeba i úroveň dalších hráčů :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: pohybová inteligenec se už taky trochu řeší... :)

    A Compilation of Robots Falling Down at the DARPA Robotics Challenge
    https://www.youtube.com/watch?v=g0TaYhjpOfo


    Jen mě zase napadá, že je to pojetí dost antropocentrické, co když AI bude potřebovat ještě jiný typ inteligence, který zatím u lidí nepozorujeme, což pro nás může být podobně obtížné jako např. pro nevidomého pochopit jak vypadá žlutá barva :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: tak mě napadá, že pokud chceme odhalit Turingovým testem, jestli nemluvíme se strojem, neprožívání emocí by mohlo být znakem, že se bavíme se strojem... Bohužel často neprojevují emoce ani politici nebo např. autisti...
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    To je otázka, jestli by AI měla mít emoce, podle mě jsou emoce důležité - např. si vzpomínám na hodinu dějin umění, řešili jsme konceptuální umění a mj. tam zmiňovali instalaci - bohužel už si nevzpomenu na jméno umělce a instalace, ale šlo o tři věty:
    1) nemáme rádi nepraktické oidi
    2) miminka jsou nepraktická
    3) pohrdáme každým, kdo neumí lovit krokodýly

    Při použití jen logiky nám v tomto případě vyjde, že nemáme rádi mimina, protože jsou nepraktická, ale emoce to u nás dokážou posunout jinam...

    Také se v případě inteligence u lidí mluví o klasické inteligenci, emoční inteligenci, pohybové inteligenci, skupinové inteligenci nejen u lidí... možná i Ai bude časem vyvíjena v těchto oblastech :) AI taky možná bude mít jinou výpočetní sílu, pokud se dokáže spojit s dalšími AI :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    tak jsem si konečně dočetl tu smršť - to jsem netušil, že vás tak rozohním, to jsem si nepřál...

    JVMLOK: někdy můžou být - http://hadanky.atropin.cz/include/data/gallery/9-tecek.png - jestli znáš tenhle úkol, tak tušíš, o čem mluvím... pokud bys jej náhodou neznal, úkolem je čtyřmi navazujícím tahy (úsečkami) projít všemi body... podobně jako jde čtyřmi úsečkami nakreslit čtverec :)

    JVMLOK: no a někdy by se se znalostmi nemělo létat a přesto si to lítá - čmelák má vzhledem k velikosti a váze těla příliš malá křídla a podle aerodynamiky by prý neměl létat... ale samozřejmě, že úplná znalost všech informací dokáže vysvětlit vše, osobně proti informacím nic nemám, naopak si myslím, že je to opomíjená dimenze vesmíru a občas z legrace říkám, že jsem infomystik (opak k ezomystikovi :)) Jen je občas problém s tím mít vždy všechny potřebné informace... proto se asi nejdříve došlo k výsledku, že čmelák nemůže lítat :)

    http://www.techblog.cz/fyzika/jak-leta-hmyz-proc-cmelak-muze-letat.html

    LALINA: s tím čmelákem je to trochu jinak - viz výše... ale taky jsem si na něj vzpomněl.)

    ZUULLUU: osobně nesdílím myšlenku, že AI musí být bezchybná a dokonalá a lepší než my, jednou možná jo, ale než k tomu dojde, asi cestou vyrobíme spoustu hloupých a zlých AI - viz chatbot Microsoftu v1 :)



    Už se tady trochu nakouslo téma informací - možná bychom si mohli trochu "zafilozofovat" na toto téma... :)

    Mohla by existovat informační dimenze? Informace jsou vždy provázány s časoprostorem, musí mít nějaký materiální nosič, čirá informace tedy nejspíš neexistuje - je to jen naše ideální představa, ale prakticky je vždy potřeba nějaká hmota (nebo záření nebo i pole?) k záznamu, přenesení informace... každý kousek hmoty současně obsahuje spoustu informací sám o sobě, navíc do něj ještě můžeme zakódovat něco dalšího... Jaký je vliv informací na hmotu? Když se tady objevila spekulace s memy - není to taky jen projev informační dimenze? Existují i v jiných dimenzích podobně jako v naší materiální dimenzi nějaké síly? (Fyzika zmiňuje 4 základní typy sil - slabá interakce, silná interakce, elektromagnetická síla, gravitace.) Předpokládám, že asi každá dimenze má své zákonitosti, které se můžou diametrálně lišit... no třeba nám to někdy rozlouskne AI :)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZUULLUU: uuz to ze pouzivas jazyk je znakem superega pevne zahnizdeneho mezi usima. A ne, mozek fakt nevyuzivame ani zdaleka. Ale pokracovat v teto diskuzi by bylo jako servirovat vykaly, takze se poroucim.
    Prazdnota me vola.
    LALINA
    LALINA --- ---
    ZUULLUU: používáme čím dál méně, ale hlavně asi jinak.Ne k tomu, k čemu jsme ho používali dřív:)

    btw: musí mít AI pudy?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZUULLUU: Pruser je, ze EGO je druhe v poradi. AI by se s nejvetsi pradepodobnosti chovala jako sobecky dite. To co ho brzí, Superego, se vyvíjí až v kontaktu s dalšími lidmi během socializace, a v podstatě nás zbavuje individuality, přizpůsobuje nás systému. Někdo řekl, že se chová jako armáda v dobytém městě. První vrstvou, plnou nespoutané primitivní energie, je Id. Naše vnitřní pdové zvíře, plazí mozek. Zajímalo by mě, jak by vypadaly základní pudy u AI nevázané na fyziologické potřeby.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam