• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    Manducu mám doma, někdy si ji na procházky beru, ale nevím jestli jí je to dost pohodlné nebo jestli to umím správně nosit, prostě jsem v tom taková neohrabaná, ale asi je to o zvyku. Na bok jsem ještě teda nezkoušela.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ONA_MAKARONA: něco podobného jsme měli s obyč procházkama ve věku 4-6měs. Katastrofa na entou když nespala. Ale youtube mi poradilo jak uvázat manducu na bok a bylo po problému.
    TSOH
    TSOH --- ---
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Taky se s tim setkavam a nechapu. To je fakt tak divny, ze matka mazli, chova nebo zveda vlastni dite? Ja kdybych mela 70 centinetru a umela se akorat plazit po zemi, tak bych taky chtela, aby me maminka zvedla, kdykoliv budu chtit. Kdyz si vezmu, ze i kocka je stejne velka jako dite, tak chapu, ze casto potrebuje schovat do bezpeci.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    ONA_MAKARONA: Já taky chodila ven s kočárkem i manducou. A když se jí zrovna v kočárku nelíbilo, tak jsem ji dala do manducy a byl klid :) Nosili jsme jí hodně, dcera je zvědavá a chce být pořád u všeho a ze začátku si ani moc sama nevyhrála, takže to jinak nešlo. A taky mě ty kecy o tom, jak si zvykne (nebo jak se má nechat dítě vyřvat) štvaly. Hlavně tedy od některých členů rodiny. Na cizí lidi jsem asi měla štěstí, ti byli vždy v pohodě nebo jsem nějaký špatný pohledy nevnímala. Ale stejně jsme to dělali podle svého pocitu. Třeba první rok jsem ani neměla potřebu dávat dceru někomu na hlídání. Navíc jsem pořád kojila a neodstříkala jsem nic. Pak když už bych jí někomu dala, tak to byl problém, protože zkrátka maminka/tatínek, takže když jsem někam chtěla jít nebo jsem chodila na brigádu do bývalé práce, hlídal muž. Před půlrokem jsme se přestěhovali do zahraničí, tak jsem si říkala, jak to teď bude, ale je vidět, že mě najednou tolik nepotřebuje. Teď jí jsou dva roky a v úterý jí poprvý uspávala babička s dědou. Když si po čase uvědomila, že tu nejsme, tak asi půlhodiny brečela, pak se uklidnila a normálně usnula. No a v pátek byly se sestřenkou s babi a dědou celou noc až do oběda a to už byla vysmátá jak lečo :)
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    MARKYSHA: s tim nositkem to delam taky tak:) i kdyz ted u nas vede lezeni v kocarku na brisku:), ma vyhled a pritom mam volne ruce..., na zadech vydrzi, jen kdyz usne, jinak ani nahodou.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LYDI: a jak dlouho to dítě máš? Já se dětem věnuju opravdu hodně, ale podle mě opravdu není nutné, aby člověk kapituloval na svoje zájmy, po třech a více letech by navíc totálně vyhořel. Z toho pak vznikají ty obtížné matky, co pak řvou : "A já se ti tááák obětovala".
    ONA_MAKARONA: Na tyhle kecy kašli, klidně si ke kočárku přibal i nosítko nebo šátek a když prcek nechce být v kočáru, měj ho u sebe a budeš mít volné ruce.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    Já taky dělám školu, do toho mám spoustu přátel, byla jsem zvyklá na celkem aktivní společenský život a najednou šup, vše je úplně jinak a opravdu jsem do toho vlítla hopem. ALE vůbec nelituji a kromě toho, že je to někdy pěkný stereotyp, tak se těším z každé chvíle s ní, baví mě být mámou, starat se o ní, mít zodpovědnost a prostě být tu pro někoho, vím, že ne vše půjde lehce a snadně, že udělám tisíce chyb, že jsem jen člověk, ale ráda bych to dělala nejlépe, jak dovedu.

    Zrovna dneska jsem byla s malou nakupovat, byly jsme v obchodě a Laduška začala poplakávat, nelíbilo se jí v kočárku, protože dobře neviděla (zatím v kočárku leží a pokud nespí, tak se tam prostě nudí) a tak jsem si ji vzala do náruče a jednou rukou ji nesla a druhou vezla kočárek, do kterého jsem si dala košík s nákupem, hned přestala plakat a pozorovala ten šrumec kolem. Já jsem k ní mluvila a povídala jí, co všechno nakupuji a co budu vařit a tak (dělám to s ní takhle pořád, popisuji ji, co prostě dělám:-)) Sice to bylo trochu náročnější nakupování, ale nijak mi to nevadilo, byla jsem nadšená z toho, jak je Lada nadšená a jak byla na všechno hrozně zvědavá. Trochu jsem v krámě budila pozornost, dokonce mi jedna paní, kterou znám od vidění, řekla něco v tom smyslu, že si ji takhle naučím a už nebude nikdy chtít do kočárku a že ona ví o čem mluví.. :-D Tak jsem si tak vyvodila, že v dnešní době je divnější chovat své dítě na veřejnosti, než mu dát na zadek.
    LYDI
    LYDI --- ---
    MARKYSHA: hodne veci sou pro me jine, jako ze se proste snazim diteti hodne venovat. ale zaroven taky nekapituluju na vlastni zivot. delam skolu... ale proste pak treba nemam ambici, ze musim jit na kurs tam a do kina tam atd...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LYDI: Obě děti jsou chtěné, ale to neznamená, že kapituluju na svůj dosavadní život.
    LYDI
    LYDI --- ---
    zas mi pripada, ze MARKYSHA rika "(mi) to nejde, tak vam to taky nejde" pritom sme vsechni jine, mame jine priority atd. treba rict "matka ma pravo svobody" mi prijde takove (a jestli sem to pochopila spravne - tak to je to co ymal. psala s tou misi) - minimalne ja mam dite celkem z vlastni vule, je chtena, takze po vetsinou doby fakt chci s ni byt, chci ji nosit atd. zni mi to tu, jako kdybyste meli decko, ktere vlastne jaksi nechcete... hm... takze kdyz v tom mam plne ine hmm ocekavani, tak nekomu to jit prece muze a nekomu ne .. ne?!
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    Tak liší se to v tom, že vychovávat dítě bez tělesných trestů ještě neznamená, že je dítě opravdu šťastné a že i rodiče jsou opravdu šťastní. Já nevím, nechci to pořád okecávat dokola, ale prostě, jak dojít k tomu, aby bylo spokojené dítě, máma i táta. Přičemž rodiče tam jsou stejně důležití jako děti.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    je treba klub Vychova bez telesnych trestu. Cili mohlo by se vyjasnit, zda je toto nejaky jiny klub, v cem se to lisi, nebo tak.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    Já jsem teda měla úplně poprvé na mysli to, že bychom si zde psaly, jak jsme řešily ten a ten konkrétní problém, jaký na to má kdo názor, pohled apod. Například právě již zmiňované strašení dětí čertem nebo třeba uspávání, ranní oblékání do školky, stolování,.....a blablabla .. a jak to řešit jinak, než zákazem, křikem, tělesným trestem. Co funguje u nás, proč to tak funguje/nefunguje, jak bychom to chtěly dělat, co nám nejde, proč a tak:-) A nemusí to být vždy jen podle Aldort nebo Nevýchovy, ale i další alternativní směry výchovy.. nebo náš vlastní směr,prostě si navzájem poradit a pomoc, to je celé.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    Klidně změním záhlaví klubu, nemám s tím problém. Máte nějaké nápady? Třeba: Jak vychovat spokojené a šťastné dítě a sama se nezbláznit? :-D
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    WITCHIE: tak pokud by to měla být diskuse pouze v duchu "jo, četla jsem, aplikuju, funguje" a pak následně vzájemné poplácávání po zádech, jak jsou všichni skvělí rodiče, tak se téma za chvíli vyčerpá a klub zajde na úbytě...vezmi se třeba právě Markyshu, ta četla, aplikovala, má přímou zkušenost a tudíž k tomu má opravdu co říct, jak pozitiva tak negativa...tady nejde o to adorovat Aldort a nevýchovu, tady jde o výměnu zkušeností a ty jsou povětšinou jak pozitivní tak negativní...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    WITCHIE: a ty jsi to zkoušela? Já ano. A jestli má tento klub smysl, to není o tom, jestli se najde člověk, který Aldort VYZKOUŠEL a může říct, že mu funguje. Nebo jakým způsobem to přenést do českých podmínek. Ono je prostě většina teoretiků a málo praktiků.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    Prave proto navrhuju zmenit zahlavi klubu. Protoze diskuzi v duchu "nehodlam se omezovat, mam taky svuj zivot a proto uceni aldort nemuze fungovat" uz tu na nyxu probehlo a opakovane probiha xx. Pokud se tady takova diskuze povede, ztraci existence novyho klubu dle myho nazoru smysl, protoze bude naprostou kopii klubu jiz existujicich.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    WITCHIE: tak tady je název Šťastný rodič, šťastné dítě a pokud je mi řečno, že mám zapomenout na pět let na svoje "utrpeníčko", jen aby dítě bylo šťastné, tak to zadání nesplňuje. Dotaz do pléna zněl, jestli někdo tu výchovu zkoušel a já si to nastudovala a skutečně zkoušela na rozdíl od většiny diskutujících.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    YMLADRIS: tak s tím "dítě nejvíce chce být s matkou" naprosto souzním, alespoň u mých dvou exemplářů tomu tak bylo a stále je, i když tomu staršímu už bude 6
    problém je v tom, že většina matek si prostě nemůže dovolit zůstat doma, většina lidí zdaleka nemá ani ten průměrný plat, takže ta druhá výplata je prostě potřeba...o samoživitelkách už jsem mluvila, tam prostě máma může chtít sebevíc být doma s dítětem, ale když není na chleba, tak prostě do té práce a dítě do školky jít musí..bohužel
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam