• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    WRNQ: obojí, hehe.

    TORUVIEL: já mám zkušenost, že když člověk chce, může toho změnit hodně. Jen to chce hodně osobní odvahy a statečnosti. Ano dá se říci, že je ve mně nespokojenost, protože vidím, jak špatně rozhodují lidé kolem mně. Nechci, aby to vyznělo, jakože sem já ten jediný správňák, heh. Možná sem četl moc knih, které mně ovlivnili, třeba Koncept kontinua, kde je třeba pospána i situace, kdy v někde v Americe měla rodina bazén, který ale neustále před dětmi zavírala za ohrádku, aby do něj spadli. A jednoho ty vrátka nechali otevřené a dítě tam vešlo a utopilo se. :-) Naopak u indiánů pozorovala autorka malé děti, jak si hrají u velké jámy. Chodili kolem,ale nikdo do ní nespadl.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    keikin: co dneska konkretne podniknes abyste byli s detma stastny?
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    KEIKIN: Za tohoto předpokladu (ty studie bych ráda viděla, leč jsem moc líná na to, abych četla odborné texty v jiném než českém jazyce) by dítě ani dobrovolně nelezlo pod auto, že?
    Ale s tou smrtí máš recht. Myslím, že to, že jsem si už v těhotenství uvědomila (i kvůli jednomu smutnému úmrtí tady na nyxu), že moje dítě jednou umře a taky, že ho nečeká hezký (ve smyslu jen hezký a jednoduchý) život mi hodně pomohlo v mém přístupu k synovi i k jeho "(ne)výchově". Zatím nám to funguje tak, jak je napsáno v názvu tohoto auditka, ale mám stejně starého (mladého) syna jako Ymladris (18m) takže třeba je to jen začatečnické štěstí ;)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KEIKIN: Rozhodně to není špatně...ale...nevím jak to říct, cítím z tvých příspěvků jakousi neřešitelnou nespokojenost. Jak je to přísloví (teď nevím přesné znění), změň co můžeš změnit, a co změnit nemůžeš, s tím se smiř. Ale to není nabádání k nějaké konformitě, to je jen o tom, aby člověk moudře rozlišoval, co je možné změnit (v rámci nějakých podmínek a individuálního člověčího nastavení) a udělat to, a co není možné změnit, tak to přijmout a stále nad tím nelkát. To je ovšem zase individuální a závisí to na jednotlivci, co vnímá jako dané a co jako proměnné (někdo je větší konzerva a přijde mu jako dané všechno).
    Vždycky budeme žít v nějakém sociokulturním rámci, jsou samozřejmě i lidi, co se z toho vytrhnou a žijou si úplně po svým...
    To mi připomnělo tyhle lidi, doporučuju ke shlédnutí
    Self Sufficiency | offcompany.org
    http://www.offcompany.org/self-sufficiency-research/
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    KEIKIN: Ne, v poho, je to asi jen problém psané komunikace - přijdeš mi takovej moc "intenzivní", kdybys to říkal face to face, tak by to bylo třeba něco úplně jinýho:)
    Jen si říkám, jestli ty otázky přicházejí od tebe proto, že jsi zvědavej nebo proto, že jsi chlap:)

    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    WRNQ: o nic, jen diskutuji. Je to špatně ?
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    KEIKIN: Vždycky bude nějaká situace, která bude naše děti poznamenávat. Ideální stav víceméně NIKDY neexistuje.
    Proti školkám nic nemám, spíš mi přijde smutný, že rodiče pracují většinou tak dlouho, že s dětma v týdnu ani nemají čas jít odpoledne na procházku.

    Nic proti, ale upřímně moc nechápu, o co ti jde:))
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    GLOBALISTA: Ano smrt dítěte je něco s čím musí rodiče počítat. Proto jich měli dříve víc. Ale ta doba se může rychle vrátit, nějaká epidemie či nový virus. dítě samo se nikdy neutopí ani nikam nespadne, na to jsou studie. Dítě není sebevrah.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KOTENCE:
    školka je další odložení - naše společnost to akceptuje i já. Já jen tvrdím, že to pro dítě není optimální řešení. Tedy je méně šťastné než by bylo s tebou. A klidně napiš, že tomu tak není.

    Já netvrdil, že nelze být šťastný v této společnosti A také netvrdím, že to tu na hovno. Reaguji pořád na tu determinaci jedince. Jsme jako lidé naprogramovaní jinak než jaké nároky přináší moderní rychlá doba. Tato situace přináší problémy, které naše děti poznamenávají.


    A konečně se dostáváme k jádru podle mně. Píšeš, že Stesti je stav mysli, nikoliv stav veci okolo..A já ti opáčím. Dokázala bys být v mysli šťastná v koncentráku ? Je to blbé přirovnání, ale nic lepšího mně nenapadlo.
    Můžeš prožívat vlastní spokojenost a štěstí, když máš nemocné brečící děti a manžela dejme tomu daleko na služebce ?
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    KEIKIN: Nezmínila jsem taky, že ještě před šedesáti sedmdesáti lety nebyla na vsi smrt dítěte nic výjimečného. O tuto zkušenost se ráda nechám ochudit (prosím, prosím).
    Teď se bojíme, že je něco srazí (nemyslím si, že pravděpodosbnost ukradení je nějak významně vyšší než tehdy), tenkrát se zase mohli utopit nebo někam spadnout. Nemyslím si, že teď stojíme dítěti pořád za zadkem proto, že by bylo nebezpečněji, spíš pro to, že děti plánujeme a taky si to můžeme časově dovolit.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    KEIKIN: ve spouste firem uz jsou skolky.
    Ja hlavne nechapu, co chces vlastne sdelit (?). Ja slysim, jak rikas, ze svet/spolecnost/tenhle stat stoji za hovno a z ruznych duvodu nelze byt stastny.
    Povazuju za svuj osobni cil byt spokojena za vsech okolnosti. Stesti je stav mysli, nikoliv stav veci okolo.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    TIMA: ale ty ostatní báby ti pak pohlídají děti, když si nemocná, když nemůžeš apod.
    TIMA: já si ho v kanclu zabavím, stejně jako doma. Může si kreslit, hrát si, případně čučet na pohádku. To hlavní je, že je se mnou ne ? Dívám se na to optikou - co je nepřirozenější pro dítě. A to je být se svými rodiči, nikoli odložení ke staré babičce, která má furt strach, že spadne a nenechá ho v klidu ani vykakat. Určitě bych nechtěl své dítě přes týden odkládat dítě k našim. Navíc babičky pracují ještě také :-(
    TIMA
    TIMA --- ---
    GLOBALISTA: Asi tak no. Nemluve o tom, ze v tom malem spolecenstvi si ani neuprdnes, aby to hned nebezel zhodnotit zbytek osazenstva. Osobne bych nechtela vychovavat deti pod tlakem vsech ostatnich bab z vesnice.
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    TIMA: Myslím si podobné. Jako dítě jsem trávila prázdniny u babičky na vesnici, doteď to tam vnímám jako nejúžasnější místo na světě. Navíc tahle strana rodiny není zatížená přístupem "co by řekli lidi", prostě idylické prostředí, kde se dalo "dejchat". V chalupách na babiččině straně vsi poslední roky dožívají vdovy (80 a více), nic překvapivého. Takže jsem byla docela překvapená, když teď babička začala vyprávět, jak v támhleté chalupě zabil babičku a pak sám sebe a vůbec kolik lidí se v té vsi oběsilo. Nepíšu o dětech, takže se omlouvám za OT, ale teprve mi došlo, že ani ten "přírodě a člověku bližší" způsob života není taková selanka. (a podruhé včera, když jsem si představila, že bych měla v té zimě vstát a jít zatápět pod kotel:))
    TIMA
    TIMA --- ---
    KEIKIN: Myslis, ze je pro dite optimalni, aby sedelo cely den v kanclu? Protoze presne to by je cekalo u velkeho procenta rodicu.
    A rozhorcovat se nad tim, ze z tebe chce mit zamestnavatel co nejvetsi zisk a nenecha te v pracovni dobe hrat si s detma? To asi nemyslis vazne, ze ne.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    CICHLASOMA:
    TIMA:
    No právě a proč to vadí zaměstnavateli ? Protože to vadí dodavatelům ? Nebo protože chce mít z tebe maximální zisk ? A tady jsme u toho - naše společnost je nemocná v honbě za ziskem za každou cenu.
    Přeci když dítě nemá náladu, může si hrát s jiným dítětem v práci nebo ho na chvíli může pohlídat vrátná. Možností se najde dycky dost. Kluci do práce s tatínkem., maminky do práce s holkou. To je přece nejlepší výchova a škola ne ? Já bych třeba tohle chtěl, dělám to, ale dlouhodobě to nejde. Pak musíš už dělat věci, které pro dítě nejsou optimální, odkládat ho kam se dá. A to je špatně !
    Nechci tady vyjmenovávat co všechno nejde, je toho fakt dost, např. nechat malé dítě, aby si venku volně hrálo bez tvého strachu (že ho něco srazí, že ho někdo ukradne apod.).
    TIMA
    TIMA --- ---
    KEIKIN: Ja jsem si dite do prace nosit mohla. Bylo to fajn, nicmene chapu, proc to neni vetsinove akceptovano. Kdyz dite nema naladu, tak proste udelas prd. Urcite jsou typy prace, typy lidi a deti, u nichz by to praktikovat slo, nikdo se ale nemuze divit zamestnavateli, ktery to nechce s nejistym vysledkem testovat.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    KEIKIN: Já nevim přesně, kam míříš. Děti si nemůžeš do většiny prací nosit hlavně proto, že si to zaměstnavatel nepřeje. Plus možná někdy tomu brání zákony, ale to je menší problém. Lze najít i práci, při které s dětmi být můžeš.
    (Rozhodně netvrdím, že naše možnosti nejsou ovlivněné tím, kde žijeme; ale těch možností je vždy nějaká škála a tady a teď je, myslím, relativně velmi široká. Nejde úplně všechno, ale jmenoval jsi věci, které až tak velký problém nejsou.)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    CICHLASOMA: nj a proč si nemůžeš děti nosit do práce, proč to není akceptovatelné ?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YMLADRIS: Takový to, že si má ke všemu dojít sám a dobrovolně, že s ním všechno proberu a prostě mu neporučím, nezastraším či něco neslíbím. Bylo to období dvou let, kdy měl naprosto šílený období vzdoru, všechno napínal k prasknutí, já ve vysokém stupni těhotenství. Teda začala jsem s tím zhruba na začátku III. trimestru a vyprdla se na to poslední měsíc. Stálo to mnoho sil a Tonda byl hysteričtější a působil nešťastně. Mně to stálo mnoho sil, muž z toho byl na palici. Vím, že Aldorf píše, že přechod chvíli trvá, ale tohle mi přišlo dost dlouho a jak jsem začala míň vysvětlovat a dala jasný příkaz s jasně definovaným pozitivním nebo negativním důsledkem, byl spokojený, ale spoustu věcí z Aldorf používám. I na Alenku, na uznání pocitů funguje perfektně, Tonda nemá nouzi o mocenské hry. K některým věcem se teď vracím, když je zas chytřejší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam