INUSHKA: moje namitka je, ze je 'vedecky dokazano', ze od urcite urovne stresu se ti rozpoji cosi v mozku a reflexivne se spousti fight/flight reakce, receno popularni psychologii zacinas se chovat logikou predskolaka, bojujes zdrhas voli ruzny nee treba optimalni reseni. Treba ja se od urcite miry stresu chovam jako zly debil a nemuzu si pomoct. Takze ano, muzu jeste vydrzet nespat (neusinam ve stoje), ale nejsem schopna se chovat jako dospely soucitny laskavy clovek. A v tom vidim to riziko pristupu "kdyz bys to fakt potrebovala uz bys spala". Tvuj manzel tam ten mezistupen nema , tj. bud se chova jako dospely anebo spi? Kdyz je fakt hodne unaveny a nevyspaly, porad je schopen jednat tak, ze to zpetne nemusi hodnotit jako fakt blby?
Jeden z mych prubeznych zivotnich cilu je naucit se s tim stresem zachazet, zachovat si dospelou integritu i kdyz je mi fakt zle, ale proste tam nejsem. Aldortova tam asi je (podle toho jak ji rozumim) a mam ji trochu za zle to, ze asi nema dost empatie pro lidi, kteri toto neumi a jeji uceni na ne muze moc nakladat. ALe na druhou stranu, treba to rodicum fakt pomaha... takove to nepodlehat detinskym zachvatum jak to mame hrozne tezky a rict si ze to jsou jen myslenky, takovej jako budhismus v realu. Je fakt ze nekolikrat jsem se skrz fakt neprijemne stavy (90 minutovky ve tri rano atd., vsak to zname vsichni) jako by "promeditovala" do fakt super stavu prijeti a odevzdani a vlastne radosti a vdecnosti... a to mam taky z aldort. Cili jeste mozna je to tak, ze na kazdyho pusobi jinak a funguje / nefunguje mu v navaznosti na jeho vlastni vychodiska.
To si precti, ma to asi sto stranek... proste takove minipribehy, situace s detma, a jak by to ona resila, zpravidla jinak nez predchozi generace. Je i audiokniha co namluvil Dusek, na audioteka.cz je kapitola zdarma