• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    TIMA: jj tak nějak. Nemusí to být ale jen rodiče, ale i spřátelené rodiny (kámoši), kteří mají taky děti.
    TIMA: Nj holt naše kanceláře nejsou projektovány pro děti. škoda.
    TIMA
    TIMA --- ---
    KEIKIN: Ze jsme naprogramovani na neco jineho, je velka pravda. Me by osobne vyhovovalo zit ve velkem dome s sirokou rodinou, bylo by desne fajn nebyt tak casto s detma sama. V lete na chalupe s tchanovcema jsem spokojena a detem dela dobre mit kolem sebe hodne ruznych lidi.
    Na druhou stranu - tohle si umim predstavit prave s rodici meho muze, protoze tam je vyvazeny pomer zajmu a respektu k soukromi na obou stranach. S nasima by to naopak brzy skoncilo zminovanou vrazdou.
    TIMA
    TIMA --- ---
    KEIKIN: Muj syn mel tak dva roky, kdy bych ti ho prala "zabavovat" v kancelari. Obcas si hral jako andilek, obcas vysiral hodiny v kuse a to vse zcela nepredvidatelne. U pohadek by ti nevydrzel sedet ani svazanej. Dcerka je o dost klidnejsi, ale zas se na me furt sape, vetsinu dne ji mam v naruci, na kline apod. To nejsou zrivna podminky pro praci.
    A kdyz jsou pak deti o neco starsi, uz jim nestacis. Nemuzes suplovat kolektiv vrstevniku, nemuzes dite naucit vse, co se nauci prirozene mezi detmi. Takze ani ta skolka neni jen odkladiste. Ma svuj smysl.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    ONA_MAKARONA: jj šak mi to bylo vysvětleno a vymluveno:-) Já jen, že mně bolel každý držkopád malého za něj :-)
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    KEIKIN: Helmička je podle mě blbost, to už by jsi rovnou mohl dítě obalit do bublinkové fólie a kutálet ho před sebou, aby se mu náááhodou něco nestalo :-) V našich silách a naším cílem přece není uchránit ho před vším špatným, co ho v životě čeká, ale připravit ho na to a naučit se s tím správně vypořádat, to je můj názor.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    YMLADRIS: mm, to je problém psaného textu, že si neporozumíme. Samozřejmě že děti padají, v jistém stádiu je to ale více než jindy,- tak sem doma navrhl na čas helmičku, aby zabránila pádům na tvrdý povrch. V pralese spadneš na zem, většinou si neublížíš, ale když spadneš na dlažební kostku, může být problém. To že děti spadnou na zem je normální, ale není normální, že by přirozeně skákali do hluboké jámy apod.
    Já si klidně pokecám i s námahou, mně ale fakt o nic konkrétního nejde. KDyž se tedy vrátím, k tomu co jsem tu psal v reakci na tebe (determinace jedince). Mám odzkoušeno, že děti brečí (jsou v tu chvíli nešŤastné) kvůli situacím, které jsme nezavinili. Prostě to rodiče nemohli v tu chvíli jinak řešit.. Byli omezeni tím, jak to tady ve společnosti nastavené.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    YMLADRIS: kdybys to mohla nejak vysvetlit, tak bych byla rada. Mam pocit, ze mi nejaka ze zakladnich myslenek montessori unika.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MARKYSHA: stve te predpokladam fasismus? (rad, klid,ticho, soustredeni)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KEIKIN: je tezky s tebou diskutovat. napises ze vyzkum ukazuje ze dite nepadne do diry, pak napises ze je to normalni a helmicku. a ze nebrat te doslova. irituje me ze nerozumim oc ti jde. je to pro mne zmateny. ok, asi si chces pokecat bez hlubsiho namahani
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YMLADRIS: klidně, já se nebráním tomu něco se dozvědět
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MARKYSHA: myslis ze ma vyznam abych zkusila rozborit tvou predstavu o montessori? myslim ze kdyz by montessoriova dnes byla nazivu, nestacila by se divit. (jak se to praktikuje) ale fakt vykoumala plno veci
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KOTENCE: jj to jste vy ženy. Mám někdy pocit, že ty vaše emoce snášíme hůř my muži než vy. :-)
    To je normální já dokonce přemýšlel kdysi o zakoupení helmičky, ale to bylo vyhodnoceno rodinou radou jako blbý nápad.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KEIKIN: já Montesori nemám moc ráda, to bude ten problém.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    KEIKIN: No, aplikuju aldort na sebe. Dovolim si prozit vztek, ze mi zmoklo pradlo. Nerikam si, ze bych mela bejt v pohode, protoze o nic nejde a nekdo jiny ani nema zahradu, kam ho povesit, tak co si stezuju.
    KEIKIN: ja svy dite chovam a nosim, presto se jeste nedavno vrhalo po hlave z jakykoliv vejsky, takze mozna stastne, ale zarvalo by taky...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    MARKYSHA: No právěže moc nehrajou, učí se to co děláš ty a to je pro ně hra. DyŤ to je základ Montesori.
    YMLADRIS: Tak tu pasáž si nepamatuji. četl jsem to s nadhledem, nelze vše přenášet doslova. Ale princip je imho jasný. Ten kdo své dítě chová (nosí) a dopřává mu fyzický kontakt, tak zadělává na jeho štěstí :-).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KEIKIN: a taky v konceptu kontinua pise, ze deti maji casto jizvy od popalenin protoze padaji do ohne a nikdo to neresi/nechrani je

    myslim ze to vidis romanticky (dite co se nezrani)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KEIKIN: a ty si myslíš, že v té jižní Americe a v Africe si s nimi celý den hrajou? Tam se musí sakra otáčet, aby se uživili, ano dítě je s nimi, ale jestli se baví, učí, se starají minimálně.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KOTENCE: jak to teda s přijetím emocí ? To mně zajímá. Podle Aldort je člověk nemá potlačovat, ale přijmout a nechat je projevit ? Vím, že tohle řeší spíše ženy než muži.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    KEIKIN: Ja nevim. Teoreticky jo, ale prakticky mi zkazi naladu i zmokly pradlo. Snazim se s tim pracovat a treba zrovna Aldort se svym prijetim emoci mi pomohla si hodne uvedomit.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    YMLADRIS: Já jsem šťastný, dneska je pěkně, určitě půjdeme ven do sněhu se vyblbnout.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam