• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    KOTENCE: no řešit budu asi v daleké budoucnosti - hlavně z důvodu, že mám nějakou tu zkušenost a taky proto, že je to zatím pořád docela tabu a je potřeba to s dítětem otevřeně řešit. My měli to štěstí (jako děti), že nás tahali na besedy kde byly fotky feťáků na heráku a tak člověk měl alespoň trochu mantinely.

    Čili bych počítál s tím, že co dítě uvidí, to bude samo dělat. Pokud máš potřebu se před dítětem obhajovat, tak asi nejsi se svým životním stylem spokojen, tj stydíš se za to? Pokud jde jen o otázku legálnosti, tak ta je fakt podružná, to jistě lze spláchnout jednou promluvou, ne (= dej si bacha, kde to hulíš)?
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    KOTENCE: ciste technicky - huleni bez dalsiho trestne neni. Takze problematikou porusovani zakona neni treba diteti motat hlavu. Ve vyssim veku uz by bylo dobre resit nuance mezi "uzivanim" a "drzenim", at vi, jak jsou pravidla nastavena.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    STAROJDA: My teda alkohol občas pijeme i v přítomnosti dcery, třeba když máme návštěvu nebo něco slavíme, případně muž si po obědě dá jedno pivo na lepší trávení. Ani jeden z nás alkoholu neholduje nijak zvlášť moc, neopíjíme se, nepotřebujeme alkohol, abychom se uměli bavit, dáme si třeba dvojku vína nebo jednoho panáka medoviny na chuť. Osobně mi na tom nepřijde nic špatného, dvouletá dcera nemá problém akceptovat, že "tohle není pro batolátka", stejně jako u nevhodného jídla. Přijde mi to stejné jako s tím tabletem, prostě to je součástí našeho světa a přece to před dítětem nebudu tajit. Naopak se budu snažit naučit ho, jak s tím zacházet.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Resite nekdo u deti problematiku huleni? Jak detem podat skutecnost, ze rodice kourej travu? Porusujou zakon, protoze si mysli, ze je blbej a chtej si to delat po svym... (bez lhani).
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Díky za názory a "varování". Samozřejmě že praxe umísťovat děti před pasivní zábavu je dnešní neřestí a já chci na nás jako rodiče klást vyšší nároky než je "normální". Takže to zkusíme víc omezovat. Hodinu denně a každý den jsem nejspíš přehnal, nemám nasledováno. Je taky pravdou, že se ustálilo spaní a i žena se naučila více hospodařit s časem.

    YMLADRIS: Velmi dobré vysvětlení, k tomu nelze nic namítat.

    YMLADRIS: Tím myslím to, že to není prostě TV Nova, kde běží reklamy a další shit. Tedy že my jsme editorem, který předkládá co se sleduje. Asi jako popisuješ ty v mnohem lepší podobě (černoši a houby).

    Ad pokrytectví - alkohol je dobrý příklad a to naštěstí řešit nemusím, sic ho prakticky nepijem (a leda jen když u toho není, tj večer). Zato piju nealko pivo a to mu klidně dám ochutnat, až bude vhodná doba, co se týče stravování :). Jinak ale v tomle osobně nemám jasně rozhodnuto - dítě by se mělo účastnit života dospělých, sledovat jejich aktivity a práci, ale z toho selektivně bych měl vyjímat věci, co jsou "škodlivé"? Zřejmě ano, jak je poznat u jídla (taky nejí to, co my) nebo toho alkoholu. Čili pozorně sledovat, co dítě může sdílet a od kdy.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STAROJDA: a jak hodnotis ze je to pro nej relativne bezpecne (to koukani na e-telku)?

    ad pokrytectvi, alkohol mu taky nedavas (mineno kdyz bys ho sam pil) a neni to pokrytectvi ale jeho vyvohova potreba zejo
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ja jenom zas nahodim aldort, ktera to komentuje tak, ze decko je v zasade schopne regulovat samo svoje potreby (jidlo, spani, hry, ... co ja vim) krome dvou veci: junk food (kokina, ...) a junk media (videohry...). Ze se opakovane setkava s tim, ze decka upadaji do zavislosti, protoze na takovy prival odmen proste nejsme evolucne pripraveni (shanet cukr a shanet pribehove/vizualni zabavnost (ci jak to rict) bylo dlouhou dobu ohromne tezky a jsme vybaveni po tom skakat jak muchy na lep)
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    Já jsem v tomhle trochu radikální a asi konzervativní, takže Ladě zatím nepouštím vůbec nic a ani obrázky na mobilu nebo tak, ji nedávám. I když vím, že by se jí to asi líbilo, protože kdykoliv je zapnutá televize, tak hned zbystří a kouká na to zaujatě, ale já ji s tímto nechci konfrontovat tak brzo a jelikož jsem s ní celý den doma na mateřské, tak se jí snažím věnovat co nejvíce a domácí práce,vaření atd. krásně stihnu během jejího spánku (musím ale podotknout, že spí celkem dost a pravidelně). Samozřejmě až bude větší, tak jí pohádky v telce budu pouštět, ale vždy se na to budu snažit koukat s ní a budeme to brát jako rodinnou záležitost - večer je pohádka, budeme se na to všichni společně koukat, popovídáme si o tom, probereme to atd., prostě společná chvilka... (možná si to maluju moc idylicky a ve finále to bude uplně jinak, ale zatím to takhle prostě cítím a ráda bych to tak praktikovala) ale dětské tablety a podobně, to se mi teda moc nelíbí, nejvíc nebezpečné mi na tom přijde ta závislost,kterou si na tom dítě tvoří (a nejen dítě, to víme asi všichni...:-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Já Alence v tomhle věku občas pouštěla Tv Duck, i dnes někdy, jí to nehypnotizuje, ona se tomu řehní, žvatlá na to tleská a jinak kouká s Tondou na jeho oblíbené pohadky. Nepouštím pravidelně, kromě večer jako by večerníčka, kdy ještě čtu a když je doma místo spaní dopoledne, jinak častěji, když je nemocný. Když se stará muž, tak to běží většinu dne.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    STAROJDA: Já teda musím říct, že 7 měsíců mi na takhle časté sledování "televize" (byť v různých moderních podobách) připadá hodně brzo. V té době jsem dítě zabavovala hračkami, papíry ke škubání, nádobím a podobně. Prostě věcmi z reálného světa. Displeje dostala cíleně k dispozici asi v roce a půl, nejdřív v podobě jednoduchých batolecích her na tabletu (pasivní sledování ji v té době nebavilo), které jsem občas využívala k získání klidu na nějakou práci, protože to bylo pro ni nové a zajímavé a jiné hračky nějak nefungovaly. Z těch jednoduchých už vyrostla a nebavily ji, ty složitější ještě nezvládala sama a vhodný mezistupeň jsme nějak nenašli. Pak se seznámila s pohádkami typu Večerníček (nejoblíbenější je samozřejmě Krtek), už se na ně vydrží dívat dlouho, ale my se snažíme je dávkovat. Zvykla si na jednu krátkou pohádku před spaním, to dodržujeme jako rituál. Jinak to sami od sebe nepouštíme,spíš tak nějak reagujeme na poptávku - někdy kladně (a když máme čas, díváme se spolu a komentujeme), někdy nabídneme jiný program. Prostě tak nějak rozumně. Oba s mužem používáme hodně počítač i tablet, dcera to samozřejmě vidí a já se nehodlám tvářit, že to neexistuje. Naopak bych ji ráda naučila, jak s tím zacházet správně, protože dneska je to prostě běžná součást života a patří to k základní gramotnosti.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jinak id TORUVIEL si myslim frci low media toddler a muze k tomu vedet vic co a jak
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STAROJDA: my to nedelame. Poustime vyhradne naprosto nudna videa (napr amatersky zaznam jak cernosti bubnuji, kde neni zadny strih a nic, jen proste cernosi mlati do bubnu) a vyhradne spolecne s nim na to koukame. Nebo ma rad grow videa jak rostou houby.

    Animovane veci ktere decka hypnotizuji bych poustela nejdriv od tri let a to jeste tezko rict jak moc. Pripada mi prehnane ze hodinu denne zena musi umyvat nadobi a pripravovat zeleninu; to bych tu zeleninu pripravovala na zemi spolecne s ditetem a na nadobi koupila mycku.

    Nicmene je to jen muj pocit, poradne studie jak media pusobi na male decko jsem poradne nenasla, jen sama varovani, ze to asi je fakt dost blbe. Logicke mi prijde vysvetleni s tou "hypnozou" jak pises, tj. neco ve smyslu ze normalne kdyz Homo sapiens chce dosahnout nejakeho sveho cile / zazit odmenu ze neceho dosahl / vyleje se mu dopamin do centra odmeny, tak se kvuli tomu musi nejak soustredit, nejak aktivne poskladat telo a mysl do urciteho vykonu (napr. vhodit kosticku do vkladacky nebo co ja vim). Ale koukat na hypnotizujici obrazky, to je vlastne extremne pasivni slast-slast-slast-slast-slast - kazdou vterinu se tam stane neco zajimaveho, aniz by dite pro to cokoliv udelalo nebo to jakkoliv ovlivnilo. Obava je, ze zjisti ze takhle to taky jde, a tezce mu poklesne motivace dobyvat se k "odmenam" nejak aktivne

    jestli jsem srozumitelna

    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    STAROJDA: U některých hyperaktivních dětí je telvize/PC snad jediný způsob, jak se dítě na chvíli zklidní. To je přesně to co jsem tu psal, jak nás společnost (a její deriváty) ovlivňují. Kdybys žil bez PC, tak to neřešíš. ale my to prostě musíme řešit. Ty hypnźy o kterých píšeš nemusí být ani TV/PC, může to být např. upovídaná tchyně :-) Řídil bych se pravidlem všeho moc škodí a když už něco sledovat, tak s rodičovským filtrem a nejlépe i komentářem.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Mám jednu otázku do placu: Jak se stavíte k využívání mnou nazývaných "hypnóz" na malé dítě. Tím myslím pokládání před televizi či internet (youtube), což prcka naprosto zhypnotizuje a rodič získá kýžený klid.

    U nás to máme tak (prckovi je 7 měsíců), že cca každý den stráví až hodinu před youtube, kde pro něj máme playlist písniček s animacema. Písničky už zná dobře (i mu je sami zpíváme) a tak ho to baví, výská u toho a vypadá spokojeně. Nicméně to ale je pořád hypnóza a laciné uzamknutí pozornosti dítěte. Děláme to pro to, že občas prostě není k dispozici náruč či naprostá pozornost rodiče. Hlavně když já jsem v práci a žena např. musí udělat více povinností v kuse (umýt nádobí, přichystat zeleninu k obědu a tak) a nezvládla by to vše se šátkem.

    Jinak ale televizi nemáme vůbec, nicméně trávíme dost času obecně u počítače a internetu a tedy i prcek to v nás vidí jako příklad normálnosti. Nicméně tam nejsem pokrytcem a nebráním mu to nějak prožívat. Tedy sedává se mnou u počítače, buší do klávesnice a kouká s námi společně na různé videa. Se mnou na e-sporty a společně nejčastěji na různé rozhovory a diskuzní pořady (např Duše K). Takže s obrazovkou žije dost, ale troufám si tvrdit, že relativně bezpečně (co se týče vjemů). Dokonce jsem po letech nainstaloval adblock, aby byl maximálně stíněn od nejzákeřnější hypnózy v podobě reklamních spotů.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    A nejhorší na tom je to, že s toho většinou mají ještě dospělí radost, jak se jim povedlo ty své nevychované ukřičené uzlíky pěkně vystrašit.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    YMLADRIS: To je fakt smutný. Já si pamatuju, že takhle podobně mě strašil děda, když jsem nechtěla spát - říkal, že si pro mě přijde klekánice (nebo něco podobnýho) a na zádech mě odnese do lesa, kde se mnou bude celou noc běhat. Já jsem se fakt bála a neusla jsem už vůbec, jen jsem oknem zírala ven (a to bylo na samotě na chalupě, kde byl obrovský les a ložnice byla přímo s výhledem na něj) - no hrůza.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    YMLADRIS: klasická ukázka krátkodobého výsledku s dlouhodobým průserem. Teď to malé dítě všemu věří a ve strachu bude poslušné. S nastupující pubertou ale prozře a pochopí, co za bulíky mu rodiče vešeli a vrátí jim to s plnou rebelskou silou.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    MARKYSHA: občasný rozkaz není vyloženě špatně. Dítě si sice zaslouží respekt a empatii, ale i tak se musí naučit jak to v naší neutopické společnosti chodí. Zásadní je s rozkazama neplýtvat a používat je jen v nejnutnějších případech - tehdy budou fungovat a bez následků. To je podobné jako příklad s tím, když se dítě řítí na silnici a ty ho s křikem chytneš a strhneš - to je taky dost agresivní řešení, ale nutné. Pak je potřeba to dítěti v klidu vysvětlit.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Ahoj šťastným rodičům :). Sem si říkal, že bych si mohl booknout nějaké nové auditko s něčím co mě plně zajímá a koukám že je tu toto, docela nové a sympatické.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TORUVIEL: tak to je slusny!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam