rozhodla jsem se trochu vic popsat, co minim tou smysluplnou praci s batoletem. pripadam si nejiste protoze jsem nematersky tip, nezkusena prvomatka, a mozna casem to co delam vyhodnotim jako omyl nebo nefunkcni nebo tak, ale tak zase kdyz mi to funguje... kdyz chci konkretni sdileni jak kdo buduje stastny domov, asi musim jit prikladem. komu to prijde trivialni treba, tak pardon
- dite ma 18 mesicu, chodi, trochu mluvi
- ideova vychodiska: dite profituje z opakovane cinnosti (ritualu); dite jasne citi zamer/smysluplnost/smer/strukturu kdyz to dospely nekam tahne; ale ta cinnost musi byt jak z praveku - konkretni, pochopitelna; dite zije skrze svoje ruce a pohyb celeho tela (musi manipulovat); dite ma velmi kratky attention span; matka ditete je unavena a neni moc bydlenka
- realizace: spolecne pravidelne peceni, bud my dva, nebo s dalsim batoletem a jeho mamou; nizky pracovni stolecek
- recepty: 1) nakrajet nejakou zeleninu, nakorenit, upect 2) mrkvaky: mrkev+maslo+mouka, z testa vykrajet auta a upect 3) muffiny bud instantni z pytliku nebo pizza muffiny dle carujeme.cz
- jak to typicky probiha a co mi pripada podstatne: CESTA JE CIL, tj, totalne zpomalit, nechtit zadny vysledek (napr. aby deti neco delaly nebo nedelaly, aby vysledek nejak dopadl nebo nedopadl). V klidecku si pracovat
1. hovorit s ditetem ze ted bude testo a trouba
2. spolecne poprinaset suroviny a nastroje (nejake nastroje ma ve svem supliku pri zemi), vyzyvat aby napr. donesl svuj nozik, kdyz donese, ok, kdyz ne, taky ok
3. strucne komentovat to, ze deti se vrhaji na pripravene veci, zkoumaji je, manipuluji
4. pracovat. (skrabat mrkev, ...) Za behu dle zajmu deti je zapojovat, bud ukolovat (vyhod slupky do kose), nebo vzit na klin, spolecne krajet maslo a nechat decko aby odkrojky sundavalo z noze a hazelo do misy
5. deti samozrejme nevydrzi pracovat dlouho, odchazi za svym a zase prichazi, s ruznymi nastroji delaji ruzne veci, prendavaji vsechno vsude, zkousi si kde co. Do neceho se zapoji, do neceho ne. Vznika bordel, vznika chaos. To nevadi. Nejde o to upect mrkvaky, ale spolecne neco delat v radostne tvorive atmosfere.
6. Dostatecne dramaticky oslavit, ze vyrobek jde do trouby, koukat obcas jak se to pece, s oslavou vyndat (to mi nejak rezonuje s gestalt filosofii -- ze lidi jsou na to dokonacovani - zacit, udelat a dokoncit, videt kauzalitu ktera se spoji do funkcniho celku).
Opakovat kazdy tyden, potesene sledovat ze po pate uz decko se orientuje co se deje a zas ho bavi jine aspekty atd. Nemit zadna ocekavani.
Pripada mi, ze to decko nabiji. Muze ho ale nabijet to, ze JA mam pocit, ze je to dobry a proto to delam tak uvolnene a spokojene. Kdo vi :)