• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TORUVIEL: S kamarádkou, s níž trávíme nejvíc času, jsme si velmi brzy otevřeně vyříkaly, co je nám příjemné a nepříjemné, co nám vadí a nevadí. Je nám spolu fajn a nemáme žádné rozepře. Každá primárně hlídáme svoje děti, ale pokud je potřeba a má pocit, že by měla zakročit, nemám s tím nejmenší problém.

    S jinou blízko bydlící kamarádkou jsem něčeho takového nebyla doteď schopná, vadí mi, jak fyzicky zasahuje, když má sebemenší podezření, že je jejím dětem...ani ne ubližováno, ze je jim činěno libovolné příkoří, oboří se na moje děti, chytne je, hubuje je. Zrovna tak se chová, pokud má pocit, že cizí dítě zlobí. Ani nevím, proč jsem jí nikdy na rovinu neřekla, že mi to vadí, ale byla to určitě chyba. Místo toho se jí vyhýbám a když už se někde scházíme jako skupina matek, volím otevřená prostranství, kde se moje děti těm jejím taky spíš vyhnou...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TORUVIEL: jak bych to resila ja

    1. vyflaknout se na uvahy co je norma a co neni norma, primarne bych chtela ochranit svoje dite
    2. dosla bych k nim a zeptala se, zda nekdo potrebuje pomoct, Bara by nejspis reagovala ze ano
    3. Baru bych ukonejsila, uvedla do klidu
    4. sedla bych si na bobek k tomu klukovi a udelala Validate and Empower (aldort): tj. ptala bych se ho, zda ho bavi tahat a skrabat? Je to velka sranda jak se deti tvari? (To nemyslim ironicky, ale proste empaticky, pro nej je to nejvetsi zabava ze). On by asi rekl ze jo. Rekla bych ze rozumim ze ho to maximalne bavi, ale pozor, Baru tahat skrabat nesmi, na Baru se ruce nevkladaji. Vis ze ho to bavi hrozne moc, ale Ne, ne, ne, Baru je holt takovy pripad, ze ji se to nedela. Nejspis bych nevysvetlovala proc (je mala, "to se nedela"...) na vysvetlovani decko kdyz po necem touzi/neco chce delat spis kasle. Proste jednoduse je tu takova situace, Bare se to NEDELA.
    5. Udelal by to znovu a znovu, znovu a znovu bych mu rikala, Ty si nemuzes pomoct, ze? Tak ja ti pomuzu, jak se budes blizit k Bare, zakricim na tebe NE! To bych delala.
    6. Pokud by pomohlo, super. (Casto deti slysi na cizi autoritu lip nez na domaci. Napr. ve skolce. Proste, na Baru se nesaha, tecka.)
    7. Pokud by nepomohlo, rekla bych mu ze se neda nic delat, ze si s Baru uz nemuze hrat, izolovala bych decka/chranila bych Baru. / pripadne sla pryc.. V Montessori je to tak, ze agresivni dite musi napr. do obeda trcet u pani ucitelky, nemuze volne pobihat... ... coz je paradoxne vetsi zatez pro ucitelku, ale je to logicky, protoze casto je agrese zadost o pozornost. Ale v zasade on asi neni tvoje starost (leda by sis s nim fakt chtela hrat a tu pozornost mu davat ty, coz asi takova altruistka nejspis nejses, ale mozna v dany moment jo)

    ad jeho matka: asi bych ji nezahanbovala, souhlasila bych ze kluci jsou kluci, ale proste, NA BARU SE NESAHA. Dost mozna ona se stavi tak flegmaticky protoze sama se stydi a nevi co, ale to jen tak si vymyslim, nevim, ze.
    Pokud je matka otevrena debate, cpat ji nejake rady o mocenskych hrach atd....

    Mozna kluk z toho jak s nim jednas chytne hysterak nebo neco a matka to jeste bude mit tobe za zle (proc ho nenechas byt, vzdyt kluci jsou kluci atd). Byt na to pripravena, ale dulezitejsi je stat pri Bare. Zasadni by pro mne bylo abych kluka netrestala za to, ze jeho matka neumi zachazet s muzskou agresi a taky zasadni aby Bara nezazivala ze ji necham terorizovat abych nenasrala kamosku...

    Ciste teorie zatim! :-)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KEIKIN: to si moc nedovedu představit, to je na to buď odejít a nebo řešit kluka..


    TORUVIEL: máme kamaráda, který je podobný, když je v ráži, děti kolem něho jsou fakt v ohrožení, docela funguje si k němu dřepnout a jasně definovanou, jednoduchou větou jej usměrnit .. je beran v býku a nic moc jinýho k němu nepronikne:))
    jeho rodiče to s ním ale láskyplně řeší, takže on pobírá v pohodě, když je zaražen..
    v mém případě by asi došlo na podobně jednoduché a jasné sdělení matce "nelíbí se mi, že jí pořád ubližuje" a pak to s ním klukovi jasně stanovit hranice.. když to bude s láskou, ale důrazně, může se i matka něco naučit..
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    TORUVIEL: Proč by ses měla nějak postavit k chování jiného dítěte ? KDyž ho ignoruje matka, měla bys to udělat i ty. Vzít si svoje dítě k sobě a dál nic neřešit.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL: to mi normální nepřijde. Náš Tonda se taky pere s kamarády, ale je to tak nějak vzájemný, "chlapský", teď má ve školce nej kamaráda Pepíčka a s tím se perou pořád, ale taky jsou nerozlučný, vítají se vzájemně, když přijdou do školky, jsou smutní, když ten jeden není - je to takový, čím víc s někým kamarádí, tím víc častěji se pere. Ale není o tom, že si cíleně dělají nějaký zlo, ale spíš se o něčem nepohodnou a protože jsou to ještě zvířatka, řeší to takhle. Tohle je už taková ta prvotní šikana, mi přijde a to kamarádka měla rozhodně zasáhnout, zvláště když Bára plakala.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Docela mě rozladilo - byla jsem s kamarádkou a její syn (2,5r) Báru (3,5r) dost zlobil, tak, že jí bolestivě tahal za nos, škrábal v obličeji a podobně (a ne jednou, to bych neřešila, kdyby to bylo jednou, dvakrát). Kamarádka na to jen že to je "normální, vždyť je to přece kluk"... jsem divná já, když mi to nepřišlo vůbec normální a chtěla jsem kluka zarazit? Přijde vám to ok omlouvat takový chování tím, že "je to přece kluk"? Pro mě to bylo docela šokující, že mu to takhle omlouvá a nechá ho. Jak obvykle jsem spíš pro to, aby si děti svoje problémy řešily mezi sebou samy, tak při násilí (navíc v tomhle případě opakovaném) už zasahuju (nezasahuju nijak drasticky, prostě se snažím s tím dítětem mluvit...ale u tohohle kluka jsem teda odezvu nenašla, smál se a vypadal, že svoje chování považuje za naprosto ok a zábavu...). Moc jsem už pak nevěděla, jak je zarazit, protože on byl docela v ráži a Bára už na něj pak jen křičela a brečela, což ho asi provokovalo ještě víc. Nakonec jsem mu chytla ruku a zarazila ho. Spíš mě zaráží ten přístup kamarádky, že to zvysoka ignorovala či dokonce schvalovala...(ale já asi vím, proč to tak má, zase takový karmický kolečko s chybějícím otcem a následně i mužem, který jí ublížil...přesto to toleruje u syna...tak k ní nejsem kritická, jen nevím, jak se vůči takovému chování postavit).
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    KOTENCE: Super, díky moc ,)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    Tak ja zacinam pomalu s jogou :) a uz to vedomi me cini odolnejsi ,)

    Praktikujete nekdo bezplenkovou komunikacni metodu? Zacali jsme s tim nekdy pred mesicem, nazyvam to v nasi podobe plenkova komunikacni metoda, dari se nam vychytavat tak 50-70% dle mych odhadu. Ptam se tak ze zvedavosti - Vy, kdo ji praktikujete - jak to u Vas vypada v noci? Protoze teda Vikous to zacal v noci (hlavne k ranu) ted dost vyzadovat, je to trochu narocny a rikam si, zda to treba nebude vyzadovat cim dal casteji (v noci), tak abych se na to pripravila :)) Cetla jsem rozhovor s Lucii Harnosovou z Brany k detem, ze pry deti v noci curaji tak 2x, tak to jsem se teda dost nasmala, protoze V. opravdu dost pije a tim padem tedy hooodne vymesuje...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    ONA_MAKARONA: souhlas. mám taky temperamentnější partnerku a říkala mi, že být já vznětlivější, tak je to itálie. Holt protiklady se přitahují :-)
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    Už se s novou situací smiřuji a před pár měsíci pečlivě na půdu uklizené oblečky po Ladě vytahuji zpět na světlo boží :-) Akorát půl dne trávím na čtyřech a s hlavou v záchodě, to bude mít Laduška pěkné vzpomínky na maminku....

    Jinak co se týče hádek, tak ani u nás doma se tomu samozřejmě nevyhneme, ale výbušnější jsem spíš já a dokážu vylítnout kvůli úplné prkotině a pak mi je to vůči partnerovi líto, ale přijít a omluvit se je sakra těžké (pro mě), ale snažím se s tím bojovat a jak říkáte jógu a běh vřele doporučuji! Jinak před malou se ale vesměs nehádáme skoro vůbec, ona je hodně citlivá a když se zvýší hlas začne hned brečet (stačí když přijde na návštěvu děda, který mluví hodně nahlas a už natahuje), snažíme se ji vytvářet doma co největší pohodu a klídeček. Když nad tím tak přemýšlím, tak my žádné vyhrocené hádky nemáme, většinou se poštěkáme kvůli blbosti, ale je to otázka půl hodinky a jsem zase v pohodě a nebo to stočíme do srandy.... a za to jsem opravdu vděčná, protože mít vedle sebe nějakýho výbušnýho chlapa, tak se asi zabijeme.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KDyž jsme u těch hádek tak za nejhorší považuji hádky o výchově před dětmi. Jinak je to zvláštní jak děti reagují na hádky rodičů. Většinou ten kdo víc křičí, tak je zlejší v tu chvíli:-) Já osobně jsem flegmatik, velmi výjimečně se hádám. U těch temperamentnějších povah je opravdu hlasitá výměna názorů někdy brána jako hádka. Problém vidím v tom, že děti opakují intonaci i obsah. Takže se pak stává, že udělám něco blbě a naše malá mi vynadá :-)))
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    KOTENCE: Hmmmm, to je dobrý řešení. Ale jen za předpokladu, že nasraný partner pohlídá dítě. Procházka je sice ekologičtější varianta, ale člověk pak může i trochu nevonět:)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ONA_MAKARONA: taky se přidávám ke gratulantům ,) přítel je s bráchou o rok, mají teď perfektní vztah, i když spolu prý kolem 20 dost soupeřili... kamarádka má 2 holky taky o rok a říká, že by už neměnila..
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    KOTENCE: :) dobrý tip :) díky, zkusim...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    NEMESISS: Mne jeste na akutni vztek dobre pomaha sprcha. Vztekat se sama ve sprse moc nejde, takze tam tak stojim, myslenky plynou a emoce odtejkaj do odpadu. Vetsinou me mezitim napadne i nejaky smirlivy reseni. (Krome toho vylezes vonava a naha, takze je velka sance, ze i chlap se bude chtit domluvit v klidu :-))
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    BILAKOBRA: dořešování se u nás s velkým úspěchem nepotkává (obecně nerad mluví o negativních či nepříjemných věcech, takže připomínka výměny názorů v klidu v něm opět začne rozdmýchávat emoce, ale to je trochu jiné téma). my máme ponorku, dlouho pravidelně nepracoval, takže jsem spolu byli v podstatě 4 měsíce 24h denně 7 dní v týdnu. spíš bych to ráda začala řešit u sebe (jsem taky svéráz a do svých 28 let jsem nikdy nežila s chlapem), prostě pracovat nejdřív na sobě, abych dala synovi "dobrý" příklad, je to až děsivý, jak dítě nasává všechny emoce mámy a tím hůř, jsou-li nezpracované, potlačované..Viktor je ještě malej, takže prostě teď je č. 1 máma (v porovnání se mnou tráví teď s tátou fakt málo času), tak potřebuju být ok. My jsme neměli možnost řešit tyhle věci dřív, protože jsem žili úplně jinak a otěhotněla jsem dost neplánovaně (nikoli nechtěně).
    BILAKOBRA
    BILAKOBRA --- ---
    NEMESISS: a co diskuze na obecné téma "jak se po hádce domluvit? urovnat problém?", zeptat se partnera co by mu vyhovovalo, jaká formulace by mu pak přišla v pohodě a nevzbuzovala v něm hned touhu se znovu pohádat? že třeba slovo hádka se může vynechat, konec konců hádka vznikla kvůli něčemu, tak se soustředit na to něco, aby to bylo vyřešené, o samotné hádce se nakonec mluvit nemusí, ale prostě "hele chtěla bych s tebou dořešit jednu věc".
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    TORUVIEL: plus pripadne cena, kterou musis obetovat za alternativnejsi skolu. Cenou myslim to, ze budes dovazet dite treba nekam pres pul mesta na ukor casu, ktery bys venovala jinym clenum rodiny. Taky, pokud takovou skolu nemas v dosahu, ochudis dite o kamarady z okoli, s kteryma muze chodit do a ze skoly. Na nejake alternativnejsi skole se setka pouze s detmi z urciteho typu rodin, tj vznika urcita segregace, ktere nejsem zastancem. Tohle vse pro me bylo duvodem, proc jsme vybrali skolu v okoli. I kdyz by me alternativni vzdelavani velmi lakalo (ale jak pises ty, lakalo by ME)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    NEMESISS: míněno generace našich dětí, až budou mít svoje děti.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    TORUVIEL: ,)
    TORUVIEL: tohle jsi hezky vyjádřila. taky mě to někdy napadá...myslím, že to je o vývoji tý který země, tady to prostě totáč dost zbrzdil, takže žijíc třeba ve Skandinávii (nevím to jistě, jen mě tahle země tak napadla) bysme tohle dilema nemuseli řešit, protože tam je (předpokládám) úplně jiný výběr škol/školek a alternativa (co znamená pro nás) je tedy tak nějak víc "běžnou" než tady, nebo se prostě natolik neodlišuje od veřejného mínění/přístupu. lidi tady v ČR nejsou na tyhle, pro ně "výdobytky" zvyklí a generace našich dětí by to snad mohla mít s timhle celkem ok...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Ale je to zřejmě spíš otázka každé individuální rodiny, ...asi těžko řekneme, tohle je špatně, tohle dobře (každý pro sebe ano, ale ne obecně). Takže je to taková moje interní otázka, na kterou zřejmě obecnou odpověď nenajdeme, možná jen bude zajímavé posdílet si svoje náhledy na to.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    INUSHKA: Tohle téma ve mě vyvolává takovej rozkol. Na jednu stranu je tu teda nějaká nabídka škol a školek, kde bych si nicméně nevybrala (alespoň ne u nás ve městě), kdybych vybírala podle všech svých (pro mě podstatných) podmínek. Na stranu druhou je tu ta moje snaha být tolerantní, je to ostatně dcery život, kdo jsem já abych jí diktovala všechna pravidla a zakazovala jí přijetí většinového mínění... Ale je to tolerance, nebo potlačování vlastních práv (práv rodiče)? Občas u tohohle nevím, vzhledem k mé nepříliš pevné hranici sebe-vědomí. Kde začíná a končí právo rodiče na omezování/formování potomka?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    NEMESISS: Jógu plně doporučuju :-)) Nebo běh...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam