• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    NEMESISS: Tyjo, zrovna to ted resim a říkala jsem si, že se musim taky zeptat. :D.. Memu prdolovi je 5 a pul mesice, kdyz byl mensi, kojila jsem tak 2 v noci, maximalne 3, .. a ted????? mam pocit, ze kojim fakt vetsi cast noci a co hur, on uz pak spi, ale cuca a proste ho od toho prsa nejde odtrhnout.. a kdyz se to povede, tak se hned probudi a jedem znova. Dneska jsem byla vzbuzena v 6, a byla jsem uz fakt strasne unavena ( = nasrana :D ) a vubec jsem si nedokazala predstavit, ze bych k tomu diteti musela tolikrat vstat a vylezt z postele. Tfuj! Achjo. Jinak to muj muz taky moc nechape, ze proste obcas padam na hubu a fakt porebuju nejaky velky prisun energie, ale kojeni je teda vec..
    MALKE
    MALKE --- ---
    NACITALKA: tak teď nevím, jestli děti tak podceňuju, nebo jsi ještě větší Herodes než já:-D
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    MALKE: To, že to na nich nechám, neznamená, že to nezakážu :) jen chci, aby ten zákaz pochopili a nechteli to sami od sebe! Půlka už je pryč, hurá :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    NACITALKA: pravda, to už jsou velký, já mám malý švestky, ty tejdnu nevědí nic:-D nevím, asi bych to na nich nenechala a natvrdo zakázala, ale já jsem starej Herodes. eventuálně bych to vyměnila za něco přijatelnějšího a naučný výklad.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ELA: amen

    Ja v noci kojim temer stale (prehanim, ani nevim, kolikrat se na prso vzbudi, tak 4x tipla bych). Vubec nechapu, jak nektery kojici matky muzou spat treba na druhym konci mistnosti od ditete a chodit pro nej, bych se asi vycerpanim slozila.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ELA: v tehotenstvi jsem chute na sladky zacala mit az ke konci, po porodu jsem se pak utrhla ze retezu. nejni to asi jenom o kojeni, zacina ted lizt atp, takze narocnejsi hlidani, predelavame mistnost v byte atd., mozna i malo spim (cca 6 hodin/den), tak odtud nedostatek energie. mne teda mnohem lepe nez sladky pomaha silny, sypany zeleny caj, ale to bohuzel s kojenim nelze, zkusila jsem to jednou a malej byl jak na extazi.

    jak/kde cerpate energii? byvate taky casto vysati?
    ELA
    ELA --- ---
    ELA: Jeste k ty "zavislosti" na sladkym...ja myslim, ze je to hodne tim kojenim a hlavne mnohem vetsi unavou....uplne zretelne jsem na sobe pozorovala, kdyz se nastradala dlouhodobejsi unava, tak telo uplne bezmyslenkovite kricelo po cukru! To uz ani nebylo jen moji chuti, proste jsem sla pro sladkost jako automat!
    Ted je to par dnu, co jsem kojit prestala, v noci lip spim a myslim, ze je to trochu lepsi.
    ELA
    ELA --- ---
    NEMESISS: Ja jsem na tom se sladkostma udesne! V tehotenstvi jsem si docela povolila uzdu a ted, po rocnim kojeni, des! Sladky mam denne...ja miluju treba tatranky nebo linecky, takovy ty "umelohmotny" cokolady a sladkosti moc nemusim nebo a to hlavne, je nekupuju, protoze v nouzi sahnu vlastne po cemkoli:)

    Jinak ja jsem teda obecne byla mozna v jidle pro malou az moc striktni, takze v 8 mesicich jela prisne mimini stravu...az v tom roce jsem zacala davat vic ochutnavat, konkretne ty sladky veci...
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ELA: jo, je to pohodlnost...a zabednenost...
    ja zpytuju sebe, jak muzu po diteti chtit, aby jedl "bez kokin", kdyz to sama nezvladam? dneska sem snedla taky x tech hnusnejch "cokoladovejch" sarapaticek, ani mi pri tom pocitu zpytovani svedomi nechutnaly! nikdy driv jsem takovy blbosti nedelala (nepocitam-li obdobi, kdy me jako malou dopovala cukrovinkama babicka). snazim se jist kvalitne, mozna bych mohla proste zvysovat vyzivovou a kalorickou hodnotu beznych jidel, treba ta snidane jak pise
    TORUVIEL: mmm, zkusim :))
    nekdy si tu konzumaci kokin omlouvam proste tim, ze stale porad z velky casti zivim 2 (syn by v soucasny dobe z prikrmu fakt nevyzil), takze je to snad jen prechodny obdobi energetickyho deficitu.

    nicmene beranka taky dneska dostal ochutnat.
    ELA
    ELA --- ---
    NEMESISS: Ja si taky myslim, ze je rozdil v tom, co servirovat ani ne osmimesicnimu miminku a dvouletemu diteti. Takhle maly dite ji to, co mu nabidneme, v lepsim pripade, a pokud chut sladkyho nezna, nebude ji vyzadovat...ja osobne se zatim docela branim sve 13ti mesicni dceri davat sladky...ted teprve, v ramci rozsireni jidelnicku, jsem ji zacala davat slatebyho lipanka a matyldu, dneska jednim, dvema soustama ochutnala beranka a parkrat nejakou domaci buchtu...ovocny prikrmy zasadne vybiram nedoslazovany...
    Ted jsem nedavno pozorovala zhruba stejne staryho chlapecka, mozna mladsiho, jak ho maminka v autobuse, sediciho v kocaru, krmila obrim kusem buchty s cololadovou polevou a prislo mi to uplne zbytecny...spis jsem to vnimala jako pohodlna verze svaciny - doma mam buchtu, vezmu, dite zdlabne, nic dalsiho nemusim pripravovat...
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    Ach jo. Doma taky hromada zajicu atp. Je mi zle!
    Proste si to do budoucna posefuju tak, ze kokina k nam domu neprojdou. Takze jsem zvedava na Velikonoce pristi rok - bez kokin, eh?
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA: No jo, když takový názor přijde, tak budu řešit to přiměřené množství a kvalitu, stejně jako u nás dospělých. Ale absolutní tabu z toho dělat nehodlám.
    To, jestli sladkosti prostě dobré jsou, mi nepřipadá tak jednoznačné. Mně třeba ty přeslazené "polevové" figurky z rostlinných tuků opravdu nechutnají - proto je nejím, ne z nějakého zdravovýživového přesvědčení. Já nejsem žádný odborník na zdravou výživu, v naší domácnosti by se určitě výživový poradce zděsil, ale prostě se snažíme jít aspoň po té kvalitě, protože nám to prostě i víc chutná. Trochu doufám, že dítě to odkouká a podědí. Já měla třeba hořkou čokoládu raději, co si pamatuju. Když jsme se ségrou dostaly ledové kaštany, já jsem z těch jejích oloupala a snědla čokoládu a dala jí většinu své nugátové nápně :-D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: No, u nás ten "vlastní názor" přišel zhruba tak za půl roku a obnáší fakt, že sladké je mňam a cokoliv jiného je fuj. Projde ještě tak banán, jablko nebo mrkev jako pochoutka (zvláště to poslední já tedy nechápu, takže to fakt není odkoukané), ale o to větší problém je s prakticky jakýmkoliv obědovým jídlem. Já si nemyslím, že dětem někdo musí říkat, že sladkosti jsou skvělé, ony prostě dobré jsou (a taky, ne každému prostě chutná to stejné). A ani by se to nevyřešilo tím, že budu do nevím kolika let existenci sladkého tajit. Tak by to prostě přišlo později.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: Čokoláda i "čokoláda" u nás pořád ještě spadají do kategorie "to není pro batolátka", což M. bez problému respektuje. A jinak ji stejně obsah těch balíčků moc nezajímal, nejvíc ji zaujalo plastové opeřené kuře. Čokoládová vajíčka ji zatím nechávají chladnou. A ty karamelky dostala napíchané na drátkách v "kytici" obalené lesklým papírem, na čemž ji nejvíc zaujaly ty drátky a lesklý papír :-D Takže si myslím, že mi to projde. Ona tohla fakt nějak neřeší, co se jídla týče, vrhá se hlavně na to, na co se vrháme my, takže když vidí, že za ty sladkosti jenom slušně poděkuju a odložím je, nevšímá si jich ani ona. Zato domácí piškotové rolády s pudinkovým krémem, co dělala tchýně včera ke kafi (a která byla výbormá), zblajzla dva plátky.
    Ona je v tomhle asi trochu netypická, sladkosti ji zatím nijak zvlášť nezajímají (s výjimkou termixu, ten musím regulovat), zato jí jede třeba syrová cibule a syrečky. A když dáme k večeři na stůl nakrájenou zeleninu, tak se po ní sama sápe. Já říkám, že jí ještě nikdo neřekl, že "zelenina je ble a sladkosti mňam", a doufám, že to tak zůstane, dokud si nedokáže vytvořit a obhájit vlastní názor.
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    MALKE: To by u nás neprošlo :))) Vědí kde co je (9ti a skoro 7mi letá), samy to uklízely, ale snad je přesvědčím opětovnou naukou o diabetu, palmovem tuku, barvivech atd. a "nechám" rozhodnutí na nich. Když jsem byla s dcerkou v porodnici v Krči a malej byl u tchyně na velikonoce, přivezli ho ten večer na dětský pavilon s překyseleným žaludkem :/ Takže má alespoň trochu respekt k sladkostem, ale dcerka by se tím živila, zákaz nezákaz, chci aby už i ona pochopila, že to není tak úplně bez rizika. Chjo... tchyně to nerespektuje vůbec, stále jsou u ni doma vystavené barevné šílenosti "pro děti" volně přístupné na obří míse. Doma máme na takové míse ovoce, ale teď má ovoce konkurenci, a já jsem hozená do role někoho, kdo musí hlídat, omezovat a zakazovat :/ A samozřejmě jsem se všemi o tom mluvila již po několik let, stále dokola... hrách do zdi...
    MALKE
    MALKE --- ---
    NACITALKA: Ztratit. (Jsem zkušená ztrácečka, koná se to takto: nechtěná věc se umístí na nepřístupné místo. Tam odpočívá několik měsíců a následně je nenápadně vyhozena. V případě nepoživatelných cukrovinek dítě na "máme něco dobrého" obdrží cukrovinku z domácích zásob, za čtrnáct dní beztoho na cukrovinky nepoživatelné zapomene. Pro případ, že nezapomene, jsou stále na nepřístupném místě a je možno se jimi vykázat. Po půl roce se na dotaz "a kde je čokoládový zajíček od babičky" odpovídá "už si nevzpomínám", případně "zkazil se, musela jsem ho vyhodit".)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    NACITALKA: Někdy mám i radost, že má dcera alergii na kakao :-) (ne, nemám samozřejmě, ale aspoň nedostává ty příšerné čokolády).
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    INUSHKA: a to Ti jako projde, že si toho malá nevšimne?
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    NACITALKA: Taky jsme včera od babičky přijeli zásobeni hromadou "čkoládových" vajíček, která čokoládu neviděla, karamelovými bonbóny (pro dvouleté! dítě), lízátky, kindervajíčky a podobnými blbinami. K tomu nějaká ta plastová kuřátka. Já to fakt neřeším, nač kazit rodině radost. Prostě to bude půl roku ležet ve špajzu, však se to bude hodit, až budu mít po porodu nervy na pochodu a budu padat nevyspáním, bude mi každý gram cukru dobrý.
    Ale muž hlásil úspěch své postupné nenápadné osvěty - jeho teta, která nás těmihle blbostmi zásobuje nejvíc, prý když táhla těch deset připravených balíčků (byli tam i mužovi bratři s rodinami), tak se na ně prý tak zadívala a sama řekla "asi jsem měla radši koupit jednu kvalitní čokoládu, co?" Tak třeba příště už :-D
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    Mno, přijely děti z dopoledního koledování a máme doma asi 4kg těch nejhnusnějších cukrovinek... a to všechny babičky atd. vědí, že to pro děti nechci, máme riziko cukrovky... žádné oříšky, jablka... co teď s tím! Ani se mi to nechce moc nikomu dávat, sama bych to svým dětem nekoupila...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam