MUFLONEK: To je drsná výchova (ale přirozené důsledky doporučuje i Naomi, já jsem pro všema deseti). Ale z mého pohledu ne úplně respektující, trochu bych to akorát doladila (a taky záleží, jak moc velký "problém" to ve skutečnosti je...je rozdíl nevzít si bundu když je minus 20st a nevzít si čepici když je 5st). Na některé děti to třeba zabere, to je možné, některé se ještě víc seknou, protože budou cítit, že "prohrály" (rodič měl pravdu). Ale opět, záleží, jak se to podá, jestli jako souboj autorita versus dítě (aneb když seš tak blbej, tak si tu čepici teda neber...však uvidíš), tak to imho není ideální.
Vycházím z toho, že dítěti chybí zkušenosti. A zároveň se mu třeba příčí přijímat rady od druhých (zejména jsou-li servírovány příliš autoritativně), což je pochopitelné a esenciální pro jeho růst a osamostatňování se...beru...
Jak to tedy podat dítěti tak, abychom došli ke vzájemnému souladu. Prvně je důležité nic nenařizovat, ale podávat informace jako svůj názor. Svému partnerovi taky neřeknu, ať si vezme kulicha, jinak nejdeme nikam :-)...ale podám mu to tak, že si myslím, že je to dneska na čepici, ať si zkusí vylézt na balkon, já tam už byla a je zima (pokud vidím, že vyráží nečekaně nalehko oblečen, toto mě napadne, jinak se samozřejmě nestarám, co nosí a nenosí). Pokud bude i nadále trvat na tom, že čepice ne, tak navrhnu, že si vezmeme čepice raději do batohu s sebou (dobrá, partnerovi bych toto už možná nenavrhla, ale dítěti určitě ano, ono se teprve toto učí). Dítěti, aby nezpohodlnělo, můžu navrhnout, aby si čepici zabalilo do vlastního batohu, včetně dalších věcí (tím přebírá zodpovědnost samo za sebe, časem dojde k tomu, že si batoh připravuje samo, samo zkoumá jak je teplo/zima apod.). Věřím, že děti mají přirozenou potřebu se osamostatnit a že pokud jsou v tom podporovány, tato potřeba se dobře rozvíjí. Pokud tam nění nějaká patologie ve vztazích (např. matka příliš fixovaná na dítě ho tímto zbavuje síly konat samo o sobě, atd.).