• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    INUSHKA: Naše děti byly na Mikuláše asi dvakrát v Rakousku. A jak to chodí tam, by ti asi vyhovovalo. Mikuláše nedprovází čerti ani andělé ale Knecht Ruprecht, což je "normální" lidský člen jeho družiny. Mikuláš vždycky poučí děti o tom, kdo byl! sv. Mikuláš, co dělal a v čem by si z něj mohly vzít příklad. Od rodičů má pak napsáno, v čem by se mohly zlepšit děti (a ve většině případů i rodiče a prarodiče), rozdá dárky, aby jim to líp šlo a jde po dům dál.
    Celé je to důstojné, pěkné a ještě celkem výchovné.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: naprostý souhlas, taky jsem nikdy děti čertem nestrašila, dokonce mě před tím kdysi psycholožka u nejstaršího důrazně varovala, kdyby mě to snad napadlo.

    INUSHKA: nezvala jsem nikdy a nehodlám na tom nic měnit. Něco malého dětem dávám, ale nevztahuju to k tomu, že snad někdo byl celý rok hodný.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    INUSHKA: Přijde mi, že tyhle malé děti Mikuláš a čert spíš děsí. U nás nechává Mikuláš dětem za oknem překvapení, ovoce a drobnosti, s poslušností to nespojujeme.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    INUSHKA: my už máme za sebou letos scénu na téma "nebudu chodit do velké školky, protože tam někdo říkal, že přijde čert" (trvalo mi dva dny, než jsem se dobrala jádra problému, protože úplně na začátku bylo zoufalé a velmi nešťastné dítě, které trvalo na tom, že už do "velké školky" chodit nechce a že místo toho bude chodit "do malé", tedy do soukromé, kam chodí jeho sestry).

    Nechci strašit čertem. Ani generálně, a už vůbec ne s ohledem na to, že vím, že mám dítě hodně citlivé a opravdu mu nechci zadělat na nějaké trauma.
    Takže jsme si sedli, přečetli legendu o Mikulášovi, vysvětlili jsme, proč byl Mikuláš hodný člověk, co dělal správně a v čem bychom ho měli chtít napodobit. A že protože to byl hodný člověk, který lidem kolem sebe dával, tak na jeho památku teď chodí na jeho svátek lidé převlečení za Mikuláše a za anděly a dávají taky lidem čokoládu a bonbony, a že i k nám určitě v noci Mikuláš přijde a nechá nám tam nějaký dárek (tuhle část si zčásti vymyslel sám, při vzpomínce na minulý rok, a protože se mu to jako myšlenka líbí, tak proč ne, že - pro mě bylo primárně důležité, aby si nemyslel, že ti čerti venku nebo ve školce budou opravdoví).
    Co se týká čertů, tak že jsou někteří lidé, kteří dělají opravdu moc špatné věci, třeba někoho zabijí, schválně někomu ublíží a neomluví se, něco ukradnou a nevrátí to, a že takoví lidé nemohou do nebe, kde je to krásné, ale skončí v pekle s čerty, kde je to ošklivé. (jsme věřící, takže u ateistů by se to asi muselo podat jinak). Až pak uvidíme někde čerty, tak si řekneme, že to je na připomínku toho, že nesmíme dělat špatné věci. O nějakém odnášení do pekla jsem odhodlaná stále opakovat, že tohle jsou jenom převlečení lidé, a pokud "někdo" říká, že odnášejí zlobivé děti do pekla, tak tomu určitě jen špatně rozuměl.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Za nedlouho aktuální téma: Respektující výchova a Mikuláš. Co vy na to? Zvete si Mikuláše s andělem a čertem? Jdete někam na nějakou mikulášskou akci? Díváte se na skupinky v ulicích? Klasický mikulášský koncept "Byl jsi celý rok hodný? Tak mi řekni básničku a dostaneš odměnu. Zlobil jsi? Odnese si tě čert!" do respektujícího rodičovství moc nezapadá. Jak s tím nakládáte, jak to vysvětlujete dítěti?
    Já o tom teď dost přemýšlím, protože na jednu stranu tohle klasické pojetí je mi proti srsti, ale na druhou nechci Malvínu izolovat od tradic. Ideální by mi přišlo najít Mikuláše, který by byl ochotný po domluvě tu návštěvu pojmout trochu jinak, ale to nevím, jestli mám šanci.
    LUCKYSWEETY
    LUCKYSWEETY --- ---
    ANNAWA: taky tak, i kdyz nase dite nepotrebuje uspavat, ale noc jako takova probehla beze me lip nez se mnou.. bylo to ted v 11 mesicich, dve noci beze me jen s tatou a pak noc bez nas obou u babicky a nikdo nebyl tak casto vzhuru jako ja, asi si to nakonec delam sama ,)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Asi známé, ale opakování... :-)
    How stress affects your brain - Madhumita Murgia
    https://www.youtube.com/watch?v=WuyPuH9ojCE
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    KOTENCE: Myslím si, že po Poděbradech už se nese zpráva o nějaký bláznivý Viktorce, co běhá po městě s kočárem či dítětem v nosítku a zpívá:)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SINSEMILLA: My taky zpíváme. Občas to u nás vypadá jak v nějaký pošahaný operetě :-)
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    INUSHKA: Taky zpivame a je to super, miluju nase vymyslene situacni pisnicky, zpivala jsem mu od malicka a vzdycky, kdyz si takhle nejakou pisnicku vymyslime, smejeme se u toho, mam fakt pocit, ze tohle je rodina. Ani ja ani muz nejsme zadni zpevaci a tak si toho vazim, ze se vsichni citime tak dobre, ze si takhle zazpivame. Naposledy jsme zpivali pisnicku o zamykani dveri a erikove zupanu :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    INUSHKA: Hezký, to se Malvíně povedlo, to chce od dítěte velkou dávku sebereflexe nebo čeho, aby si v tom emočním stavu uvědomilo, co potřebuje.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    YMLADRIS: Nechápu sice moc proč, ale děkuju :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: sledovat dlouhodobe tvou story o malvine mi vliva do zil znacnou nadeji ohledna dalsi generace :)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Mám dva postřehy, o které se chci podělit:

    1. K nedávné debatě o strategiích, jak přimět dítě udělat něco, co v tu chvíli nechce. Osvědčilo se mi doprovodit danou činnost básničkou nebo písničkou - tématickou, která popisuje, co se děje/bude dít. To si takhle jednou Malvína nechtěla po příchodu z venku umýt špinavé ruce, snažila se z koupelny zdrhat, tak jsem začala "byla jedna stolička" (postavila jsem stoličku k umyvadlu), "na stoličce holčička" (postavila jsem Malvínu na stoličku), "v umyvadle voda" (pustila jsem vodu), "už jsi čistá, vida!" (strčila jsem Malvíně ruce pod vodu). Smála se a po zdrhání ani památky. Akorát od té doby vyžaduje básničku při každém mytí :-D

    2. Uklidnění přetaženého dítěte. Byli jsme minulý týden od středy až do neděle na akci s kamarády - začali jsme u kamarádky doma v menším počtu a v pátek se přejíždělo na chatu, kam dojeli ještě další kamarádi. Pro Malvínu to znamenalo 5 dní v celkem velké a rušné společnosti, s dalšími dětmi, v novém prostředí... Celkem brzo bylo znát, že ji to hodně unavuje, začínala se čím dál víc vztekat, fňukat, dělat naschvály a blbosti, odmítala spát. V pátek ráno začala se vzteklými scénkami hned po probuzení. Tak jsem jí v autě při přejezdu na tu chatu řekla, že na ní vidím, jak ji tak velká společnost unavuje, že to chápu, mám to taky tak. A že když to na ni bude moc, že si má na chvilku sama zalézt do nějakého koutku a tam v klidu hrát sama, než zase bude mít sílu na ostatní lidi, že to tak dělám taky. Odpověděla své obvyklé "tak jo". A druhý den - zase se kvůli něčemu začala vztekat a pak se najednou sebrala a odešla s řevem do našeho pokoje. Tak jsem šla za ní, že ji zkusím uklidnit. Ona mě ovšem nepustila dovnitř a na otázku, co tam dělá, odpověděla "pláču". Tak jsem jí jen řekla, že to je fajn, ať se vypláče a pak zas přijde mezi nás. Za pět minut se objevilo usměvavé dítě, které se opět bez problémů zapojilo do hry s ostatními.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    TORUVIEL: Jo aha, diky. To jsem zahlidla v trafice, ale pojem mezni situace me trochu odradil - preci jen jsem ted na konci tehotenstvi krapet emo
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    TORUVIEL: Uz to vyslo nebo vyjde pristi pondeli?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    A tak vůbec si myslím, že nechat (zejména) kluky blbnout a zkoušet a riskovat je hodně důležité, právě v dnešní době, kdy k tomu děti mají tak málo příležitostí...
    Ale u nás jsem taky ta "víc chlap" já, můj muž je taky opatrnější, víc stojí dceři za zadkem. Je to nějak převrácené...ale asi je to konkrétně u nás tím, že já jsem z venkova a vyrostla jsem pobíháním po lesích a lezením po stromech. Kdežto muž je dítě z bytu ze středně velkého města.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    K té výchově kluků jsem nedávno četla článek NEMESISS
    Výchova kluků v Čechách • RESPEKT
    http://www.respekt.cz/z-noveho-cisla/vychova-kluku-v-cechach
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    WRNQ: tak to je asi přirozený, pečování je pečování, tam není moc co řešit, "výchova" už je o úplně o něčem jiným, taky na to narážíme, u nás teda největší problém táty úzkostlivost co se týče bezpečnosti a sebemenší boule nebo modřina je vždy malá tragédie, nedává synovi moc volnost (aby se mu "něco" nestalo), s čímž se teda neztotožňuju. něco je kulturní, něco vůbec ,)
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    NEMESISS: Pamatuješ si to správně...a máš pravdu:) Bohužel já tu podporu někdy moc necítím. Právě je zajímavý, jak se ty neshody začaly projevovat až nedávno, cca v roce věku dítěte, kdy už jakoby jen nepečuješ, ale i vychováváš. I když u nás jde především o střet úplně odlišných osobností, zkušeností a věků:)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ANNAWA: jasne, ze obecne ne. zalezi na tom, jaky jsou vsichni zucastneni, frekvenci kojeni atd.
    LYDI: kdyz je otec v pohode (a tedy veri tomu, ze to bude v pohode - stejne jako matka - myslim, ze to tu psala ANNAWA), dite taky. sice bych je nenechala samotny celou noc, ale nekolikrat v tydnu ho uspava sam a travi s nim x hodin, nez prijdu z prace. pokud je otec necim lehce rozhozenej, na diteti je to hned znat a pak muze bejt problem.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    YMLADRIS: samozrejme, kamaradky co maji 2 a vic batolat s rocnim vekovym rozdilem to maji ted fakt husty, ony to takhle ale chtely a jako "problemy" bych to uplne nenazyvala. jinak rozumim, co tim myslis, kamoska rika "...no a pak si uvedomis, ze kdyz mas doma jen 1 dite, je to, jako kdybys nemela zadny dite":)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    WRNQ: nevim, zda si to pamatuju spravne, ale mam za to, ze Tvuj muz je taky cizinec, jako muj a v takovyhle vztazich proste vzdycky bude jina dynamika. ja teda na klid uz ani necekam, svym zpusobem jsem rada za vedomi, ze pokud budeme spolu, doma nikdy nebude nuda:D jasne, ze jsou nelehka obdobi..on me teda v (castem) kojeni hodne podporuje, nevidi v tom problem - naopak(to je kulturni), co se me tyce, mohla bych okopirovat tu Tvou posledni vetu ohledne kojeni a nespani, ale zatim to furt nejak davam a rikam si, ze az prijde okamzik, kdy bude nacase, aby to bylo jinak, pujde to (stale tomu verim a vidim na pripadech v okoli, ze "dlouho" kojeny deti se casto fakt odstavuji v pohode)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam