• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KEIKIN: no, ale já děti nestraším.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    INUSHKA: To ti někdo určitě splní, u nás je spousta cedulek, že někdo bude chodit a dá se objednat. Zase mi přijde škoda, aby nikoho neviděly. Stačí neviditelnej ježíšek :-)
    Ale ten koncept pekla se mi teda nelíbí, to určitě říkat nebudu. Naši nám to asi nijak zvlášť nevysvětlovali, jen máma vždycky vzala čerta stranou na panáka, aby nás nestrašil, takže jsme ho viděly jen letmo ve dveřích. Nedávno mi říkala, jak jí jako malou tak strašně vyděsili, že celý odpoledne probrečela a mikuláše nakonec museli zrušit. Já jsem na střední chodila a pamatuju, že ty děti jsou z toho fakt vyřízený. I ty statečný sotva mluvěj a některý maj úplný záchvaty strachu a paniky. Strašení se mi nelíbí v žádný podobě.
    TRISSIE: Takže jsou to všichni převlečení lidé? To mi totiž přijde pitomý, když jde člověk s dětma ven, těch trojic většinou potká hodně.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    ANNAWA: zapomněl jsem napsat imho, aby se zas do mně někdo nepustil¨....
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    ANNAWA: strašením čertem (či duchem) je přirozená věc. Když děcko neposlouchá, je postrašeno. To jediné totiž většinou platí. Viděl jsem dokument, kdy i v pralese maminy straší děti "duchem pralesa". My si berem z Mikuláše pozitivní věci a v podstatě toho využíváme. Třeba loni sebrali čerti dudánky :-)
    Jinak je to tradice, že se sejdou děti z rodiny na jednom místě (je to společné setkání).
    Nejhorší na Mikulášovi jsou ale ty sladkosti. To je to pravé peklo :-(
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: naprostý souhlas, taky jsem nikdy děti čertem nestrašila, dokonce mě před tím kdysi psycholožka u nejstaršího důrazně varovala, kdyby mě to snad napadlo.

    INUSHKA: nezvala jsem nikdy a nehodlám na tom nic měnit. Něco malého dětem dávám, ale nevztahuju to k tomu, že snad někdo byl celý rok hodný.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a jinak u nás bude Mikuláš obcházet v hluboké noci a nechá něco i těm dvěma nejhodnějším lidem na světě, tedy tatínkovi a mamince :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    INUSHKA: a nikdo z vašeho okolí nebude obcházet? Ze známosti by se určitě dalo dohodnout na čemkoli... a koneckonců, je to dost často i placená služba, tak proč by neměli udělat přesně to, co od nich chceš?
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TRISSIE: No, já bych si ideálně představovala, že k nám klidně celá ta skupinka přijde, sednou si s námi ke stolu, vypijí čaj, popovídají (klidně právě zhruba něco v tom smyslu, co píšeš ty - že rozdávají dobrým lidem dárečky a připomínají všem, jak se k sobě chovat) a na odchodu nám nechají nějakou tu drobnost, protože jim u nás bylo dobře. Ale to je mi jasné, že mi žádný najatý Mikuláš neudělá. Takže asi taky skončím u košíčku za oknem, ke se dárky prostě tajemně objeví, jako jsme to měly doma já se ségrou (dodnes nechápu, jak to tam máma dokázala nepozorovaně propašovat a ještě tak krásně naaranžovat, když jsme se ségrou celý večer držely hlídky, abychom Mikulášev viděly :-D)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TRISSIE: Moc hezky jsi to napsala. Taky jsme si vyprávěli legendu o svatém Mikuláši a taky vždycky opakuju, že čerti jsou převlečení lidé. Když byli synovi asi dva roky, od někoho zaslechl o čertovi a byl tak vyděšený, že když mu sousedka přinesla k Mikuláši čokoládového čerta, bál se ho, i když ten stál na ledničce...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    INUSHKA: Přijde mi, že tyhle malé děti Mikuláš a čert spíš děsí. U nás nechává Mikuláš dětem za oknem překvapení, ovoce a drobnosti, s poslušností to nespojujeme.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    INUSHKA: my už máme za sebou letos scénu na téma "nebudu chodit do velké školky, protože tam někdo říkal, že přijde čert" (trvalo mi dva dny, než jsem se dobrala jádra problému, protože úplně na začátku bylo zoufalé a velmi nešťastné dítě, které trvalo na tom, že už do "velké školky" chodit nechce a že místo toho bude chodit "do malé", tedy do soukromé, kam chodí jeho sestry).

    Nechci strašit čertem. Ani generálně, a už vůbec ne s ohledem na to, že vím, že mám dítě hodně citlivé a opravdu mu nechci zadělat na nějaké trauma.
    Takže jsme si sedli, přečetli legendu o Mikulášovi, vysvětlili jsme, proč byl Mikuláš hodný člověk, co dělal správně a v čem bychom ho měli chtít napodobit. A že protože to byl hodný člověk, který lidem kolem sebe dával, tak na jeho památku teď chodí na jeho svátek lidé převlečení za Mikuláše a za anděly a dávají taky lidem čokoládu a bonbony, a že i k nám určitě v noci Mikuláš přijde a nechá nám tam nějaký dárek (tuhle část si zčásti vymyslel sám, při vzpomínce na minulý rok, a protože se mu to jako myšlenka líbí, tak proč ne, že - pro mě bylo primárně důležité, aby si nemyslel, že ti čerti venku nebo ve školce budou opravdoví).
    Co se týká čertů, tak že jsou někteří lidé, kteří dělají opravdu moc špatné věci, třeba někoho zabijí, schválně někomu ublíží a neomluví se, něco ukradnou a nevrátí to, a že takoví lidé nemohou do nebe, kde je to krásné, ale skončí v pekle s čerty, kde je to ošklivé. (jsme věřící, takže u ateistů by se to asi muselo podat jinak). Až pak uvidíme někde čerty, tak si řekneme, že to je na připomínku toho, že nesmíme dělat špatné věci. O nějakém odnášení do pekla jsem odhodlaná stále opakovat, že tohle jsou jenom převlečení lidé, a pokud "někdo" říká, že odnášejí zlobivé děti do pekla, tak tomu určitě jen špatně rozuměl.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Za nedlouho aktuální téma: Respektující výchova a Mikuláš. Co vy na to? Zvete si Mikuláše s andělem a čertem? Jdete někam na nějakou mikulášskou akci? Díváte se na skupinky v ulicích? Klasický mikulášský koncept "Byl jsi celý rok hodný? Tak mi řekni básničku a dostaneš odměnu. Zlobil jsi? Odnese si tě čert!" do respektujícího rodičovství moc nezapadá. Jak s tím nakládáte, jak to vysvětlujete dítěti?
    Já o tom teď dost přemýšlím, protože na jednu stranu tohle klasické pojetí je mi proti srsti, ale na druhou nechci Malvínu izolovat od tradic. Ideální by mi přišlo najít Mikuláše, který by byl ochotný po domluvě tu návštěvu pojmout trochu jinak, ale to nevím, jestli mám šanci.
    LUCKYSWEETY
    LUCKYSWEETY --- ---
    ANNAWA: taky tak, i kdyz nase dite nepotrebuje uspavat, ale noc jako takova probehla beze me lip nez se mnou.. bylo to ted v 11 mesicich, dve noci beze me jen s tatou a pak noc bez nas obou u babicky a nikdo nebyl tak casto vzhuru jako ja, asi si to nakonec delam sama ,)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Asi známé, ale opakování... :-)
    How stress affects your brain - Madhumita Murgia
    https://www.youtube.com/watch?v=WuyPuH9ojCE
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    KOTENCE: Myslím si, že po Poděbradech už se nese zpráva o nějaký bláznivý Viktorce, co běhá po městě s kočárem či dítětem v nosítku a zpívá:)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SINSEMILLA: My taky zpíváme. Občas to u nás vypadá jak v nějaký pošahaný operetě :-)
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    INUSHKA: Taky zpivame a je to super, miluju nase vymyslene situacni pisnicky, zpivala jsem mu od malicka a vzdycky, kdyz si takhle nejakou pisnicku vymyslime, smejeme se u toho, mam fakt pocit, ze tohle je rodina. Ani ja ani muz nejsme zadni zpevaci a tak si toho vazim, ze se vsichni citime tak dobre, ze si takhle zazpivame. Naposledy jsme zpivali pisnicku o zamykani dveri a erikove zupanu :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    INUSHKA: Hezký, to se Malvíně povedlo, to chce od dítěte velkou dávku sebereflexe nebo čeho, aby si v tom emočním stavu uvědomilo, co potřebuje.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    YMLADRIS: Nechápu sice moc proč, ale děkuju :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: sledovat dlouhodobe tvou story o malvine mi vliva do zil znacnou nadeji ohledna dalsi generace :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam