• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TORUVIEL: V tom prvním odstavci o té síle moc hezky popisuješ to, co jsem se neobratně snažila říct já. U nás tohle já neumím, můj muž ano. On umí nastavit tu hranici, pevně, jasně a důsledně, aniž by musel vyhrožovat trestem. Jsem za to hrozně vděčná, protože přesně jak píšeš v tom druhém odstavci, večer, když přijde z práce, já si můžu oddechnout. Nebo když Malvína nechce večer usnout a mně doslova skáče po hlavě (vymýšlí, co všechno ještě před spaním nutně potřebuje udělat, kolik a jakých chce ukolíbavek a podobně), tak vím, že když začnu ztrácet trpělivost stačí se vystřídat, poslat za ní muže a ona bude do 15 minut spát, bez řevu a násilí.
    Zas někdy ale na těch hranicích trvá zbytečně pevně a neústupně až se z toho stane souboj o poslední slovo a pak do toho zase vstupuju já a to frustrované dítě, kterému to už nemyslí, nejdřív pochovám, uklidním a pak se snažím najít nějaké smírné řešení.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KEIKIN: Já taky nemyslím projevit sílu nějakým bouchnutím (ať už reálným, nebo pomyslným). Je to těžko uchopitelné, silou mám na mysli nějakou vnitřní jistotu, prostou strachu. Pomyslné či reálné bouchnutí do stolu má strach v dítěti vyvolat, vnitřní jistota/síla tohle za cíl nemá, ta prostě JE a je to ta hranice pro dítě (při "neuposlechnutí" nenastává trest). Když slyším svého muže, slyším někdy strach, strach z reakce dcery, strach z "neuposlechnutí", málo sebedůvěry, důvěry v to, co říká.
    Nevím, jestli je to i tvůj případ, to jen jak to vnímám já u nás. Ale je fakt, že žena, zvlášť pokud je ještě doma s dětmi na mateřské, potřebuje večer už trochu polevit, a když vidí, jak tatínek je "ten hodný" a nepomůže moc s ničím, nechá děti řádit, do postele se dostávají o hodinu později a tím se pro ženu oddaluje odpočinek, tak má nutkání zasáhnout a udělat to po "jejím", tedy efektivněji a rychleji, a to ji prostě vysiluje, protože měla za to, že když přijde muž, může už trochu zvolnit, ale ono přitom ne, protože s mužem jsou děti ještě víc rozjívené, protože přece "hodnej tatínek" to dovolí. Ono je něco jiného nechat děti řádit celý den, a jen večer. Pár hodin večer je možná zábava, ale celý den/celé dny to už zábava být přestává. Tak je imho přirozené, že si v tom žena musí najít pevnější řád, a bylo by fajn, kdyby ji muž podpořil, a ne že po jeho příchodu nastává anarchie :-))
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KEIKIN: můj muž je mírnější a přísnější zároveň, což mi trochu vadí, protože to záleží třeba na jeho náladě.
    Čím nechci říct, že nemám chyby, jsem třeba chaot.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    TORUVIEL: Vím, že to není lehké - když se o tom bavíme, tak já vždy argumentuji tak, že jsem prostě takový, že si nechci hrát na něco co nejsem.

    Nicméně se chytnu toho, co jsi napsala o projevení síly. Já to vnímám tak, že projevit sílu není o tom bouchnout do stolu a zařvat (ve vztahu k výchově), ale o to mít sílu být lepším než sem (nezabřednout).
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KEIKIN: Je to pro ženu hodně namáhavé, věř tomu. Taky nejsem dominantní typ, a jsem k tomu ještě dost labilní. Naopak můj muž je psychicky stabilní osobnost, mohl by toho využít a projevit svou sílu, zatím to neumí, nedivím se, v jeho původní rodině to ani nešlo, a jak tak pozoruji tchýni, ta mu ani nedala moc prostoru pro to být mužem (to je samé "pozor spadneš" apod.). Ale snažím se v tom vidět nějakou cestu, jak se něco naučit, třeba tu asertivitu a to stát si za svým, ale přitom být v pohodě (nebýt v opozici). Taky se to teprve učím. Nejsme dokonalí :-) Proto jsme se našli.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    INUSHKA: no, u nas je to dost podobne - ja mam nacteno, muz se ridi untuici. Problem je, ze jsme oba mimozy z nasich vychov, ze se poradne nerespektujeme ani vzajemne :(
    Ja jsem byla to hodne dite, ktere se balo vztekat, a muz zase budizknicemu, na kteryho platil remen.
    Ja jsem litostiva a vyderacka, muz zase vsechno resi "humorem a optimismem". Snazim se mu do veci nekecat, ale nekdy je to tezky. Je treba zmenit uplne mysleni, zabehnuty vzorce, no, to tady asi vsichni chapete...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    INUSHKA: s tím teplem domova jsi to napsala pěkně a srozumitelně. Přesně tohle já očekávám od ženy :-) A konfiktíky nastávají, když jeden nebo druhý předhodí partnerovi, aby částečně přejímal tu či onu roli. Např. "Taky bys někdy mohl protřídit dětem věci".

    TORUVIEL: Já mám pocit, že jsem ve výchově dětí taky měkčí ač mám mámu spíše submisivní :-) Žena mi taky dycky říká, proč ona musí být ta zlá. Já prostě ten respektující přístup možná přeháním. Jakože respektuji přání dítěte, ale zas tím nevědomky částečně nabourávám procesy, které si buduje žena s dětmi.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    A možná to zní, že svýho muže drbu, ale není to tak, prostě jen pojmenovávám jeho kiksy, a stejně tak znám i svoje kiksy. Ocenila bych sice, abych nemusela být ta "silná" u nás já, ale časem se to zlepšuje. Všímám si, že on postupně tu svou sílu nachází, a děje se tak, když já jeho výchovu podpořím, ne když ho společně s dcerou zdrbneme,...to je mimochodem věc, kterou naprosto nesnáším, viděla jsem to mnohokrát u nás doma, a ne...Muž a žena, matka a otec se mají podpořit, ne ve skrytu s dítětem pomlouvat jeden druhého a tím si řešit nějaké vztahové problémy, které by si měli řešit mezi sebou a netahat do toho dítě.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    INUSHKA: U nás je to tak, že můj muž je ve vztahu k dceři spíš takovej "měkčí", já jsem důsledná v tom co řeknu, na čem se domluvíme. Uvítala bych, kdyby by víc "chlap", ale prostě není no. On když po dceři něco žádá, tak takovým tónem, jakoby se jí bál, no a ona samozřejmě začne vysírat (neboli "zlobit") protože ji baví ten pocit moci nad otcem. Nevím co s tím dělat, on vyrůstal v prostředí s dominantní matkou, je to tak vlastně i když jsme u jeho rodičů, on se neumí postavit své matce, neumí říct jasně bude to tak a tak (ale snaží se, nicméně opět ne moc přesvědčivě, buď moc jemně odmítá, nebo pak rovnou vybuchne...chtělo by to něco mezi, jasné, asertivní odmítnutí...to musím pak udělat až já - stejně jako doma). Ocenila bych, kdyby byl vnitřně silnější, občas mám pocit, že já jsem ta zlá, ale teď už vlastně ani ne, nějak se mi podařilo to vychytat a být jednak důsledná, ale jednak naslouchající, takže vidím, že i když u mě žádné dceřino "vysírání" nehrozí, přesto jde dcera s problémem radši za mnou, protože ví, že její pocity pojmenuju, uznám a nebudu se snažit ji měnit, jen pochopit (např. nesnáší, když jí muž říká "to přejde" , čímž on mimochodem vyjadřuje strach z jejích pocitů, říká tím, že se těší, až přestane řvát, až to přejde, nepřijme její pocity a tím to nakonec zhorší, ona se rozeřve víc a odhání ho).
    Jinak tím, jak je muž "měkčí", jsem byla občas dohnaná k tomu být i autoritářská (když jsem to ještě neměla moc vychytané), ale autoritářský přístup se mi u dcery vůbec neosvědčil, jednak mi to nepřijde moc dospělé, jednak to moc nefunguje (nebo funguje, ale ne v klidu a ne s porozuměním toho, co po ní chci), jednak to moc nevylepšuje náš vztah, a dítě je pak rázem vzdorovité a už se vůbec nepodobá téfajn holce, se kterou se dá v pohodě domluvit. Občas mi to tím směrem ujíždí, ale teď jsem se co se "výchovy" týká našla a mám v tom jasno a najednou je ta holka naprosto pohodová. Všechno je to o tom vztahu, nikdy to není "jen to dítě".
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Pardon ta překlepy, mobil, večer, viroza, únava a tak.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    INUSHKA: dospělá jsem k něčemu podobnému, sama jsem víc respektujici, muž je přísnější podobným stylem jako tvůj a taky mi to nakonec přijde ok. S tím, že když mi něco přijde moc, řeknu to, ne před B - typicky třeba to, že on používá věty jako "nebehej, spadnes" a pak to, že krom větší přísností / menší trpělivosti paradoxně vede dítě k menší samostatnosto, dílem proto, že se nechce čekat, až se třeba obuje, dílem proto, že na něj chce být hodny.
    P_AVEL
    P_AVEL --- ---
    INUSHKA: Podle mě je dobré, když je přístup muže a ženy jiný, ale ten mužský nemusí být nutně nerespektující. Např. jedna známá po svém muži chtěla, aby svůj jazyk, stejně jako ona, maximálně přizpůsoboval, adaptoval na jazyk a myšlení dítěte. Což mi přišlo jako buzerace, a taky škoda pro dítě, které by jinak mělo šanci na více porozumění jazyku mámy a na straně druhé více nároku a rozvoje u táty.

    U nás nejsou rozdíly mezi námi ohledně respektující/nerespektující nějak velké, ale jsou. Já jsem na této škále spíše nerespektující, resp. ne vždy respektující. Jsem důslednější, rozhodnější, jsem méně trpělivý, mám jasnější představu co od rodiny a dětí chci, spíše mě děti poslechnou, spoléhá se na mě s "černou prací." Žena je více respektující.

    Žena mě nikterak ohledně mého přístupu nenapomíná. \předpokládám, že spoléhá na mou sebereflexi. Mám-li konflikt s dětmi, většinou o tom s manželkou zpětně mluvím, jak mě to štve, jak jsem to měl řešit jinak.
    Jsem to spíše já, kdo leccos vytkne... např. když se mi zdá, že žena nejasně, pro děti nečitelně dává najevo, že se jí něco líbí/nelíbí, když se vlastně zlobí, ale dává to najevo tak v položertu...

    Moje výchova JE jiná, nemůžu za to, děti se mnou mají jinou zkušenost než se svou mámou, přijde mi to dobré a je to součást mé otcovské identity. Už jenom tím, že jsem fyzicky silnější, tak děti (zvláště jsou-li starší) více nosím, více vyhazuju do vzduchu, častěji vyrážím s nmi ven, na větší výlety, neřeším kočárky. Vůbec spoustu věcí neřeším: náhradní oblečení, svačiny na ven.. a nepovažuji to za horší péči, spíše jinou.

    Svoji roli tedy také vidím v hledání a ukazování směru v životě rodiny, zavádění rituálů, převzetí zodpovědnosti za důležitá rozhodnutí, již zmíněné odvádění černé práce..., ale není to jen o "akci", ale o sebevýchově, o "přítomnosti" v rodině...

    Tvé nové poznání je mi sympatické. Předpokládám, že základem veškeré respektující výchovy je respekt k svému partnerovi, respekt k jeho jedinečnosti.
    Kdyby ode mě moje žena nic moc neočekávala, nepotřebovala mě, zpochybňovala mě... budu doma co do přínosu poloviční.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    INUSHKA: Taky je u nás tvrdší muž, víc autoritářský. Dříve jsem se ho snažila donutit a sjednotit výchovu, ale dnes si myslím, že je lepší to nechat a jen si vzájemně nepodrývat autoritu, nepovolovat co druhý zakázal (já), nedávat druh trestu, se kterým druhý nesouhlasí (on). Jestli je to správně, nevím, občas Tonda říká "neříkej to tatínkovi" nebo něco povolím a on se jde extra zeptat muže "jestli opravdu".
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    V návaznosti na diskusi v Pokročilých manželkách a zejména na tento svůj příspěvek bych tu ráda nadhodila téma mateřské a otcovské role ve vztahu k respektující výchově.

    U nás se o ten respektující přístup snažím hlavně já, já jsem ta, kdo o tom hodně čte, přemýšlí, diskutuje, plánuje... Muž bere výchovu spíš intuitivně, tak jak je sám zvyklý od svých rodičů. Nějakými základy jsem ho teda indoktrinovala a když dělá něco, co se mi vyloženě nelíbí, tak mu to řeknu (třeba když používá fráze o hodných holčičkách nebo po Malvíně chce, aby "poslouchala a nezlobila"). Ale obecně je trochu direktivnější, důslednější, víc si trvá na svém i za cenu vzteklé scény (pro mě někdy až absurdně), má víc mentorský přístup. A zároveň funguje jako jakási "poslední instance" - když mě Malvína někdy trochu skáče po hlavě, on přijde a zastane se mě - řekne třeba Malvíně, ať se kouká k mámě chovat slušně nebo něco na ten způsob.
    Spousta těch jeho zásahů je přísně vzato proti respektujícímu přístupu a já jsem si pořád myslela, že je to špatně, ale teď jsem si v té diskusi uvědomila, že snahou nacpat ho do své představy o rodičovství mu vlastně beru otcovskou roli, že asi není špatně, když coby chlap v rodině v určitých situacích zastupuje ten víc mocenský princip.
    Jak se na to díváte? Jsou nebo měly by podle vás být nějaké rozdíly v přístupu/roli matky a otce v tomto výchovném stylu? Jaké?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ANNAWA: Tonda ve školce dostal bramboru, ale měl z ní hroznou radost, musela jsem mu jí uvařit a slavnostně snědl s kečupem, zatímco sladkosti ještě máme.:)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BEBERA: Ano, tady v lesní je to taky jiné. Navíc je tam i pár mužů vedoucích, a ti k tomu mají ještě jiný přístup. Dcera tohle "zlobení" taky přitáhla ze školky, že prý kluci zlobí, Anička je zlobivá apod. Mluvím s ní o tom, co můžu dělat jiného...a vydovádět se může odpoledne, chodíme ven...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    INUSHKA: Já teď zvažuju, jak dál. Starší chodí jeden den v týdnu do svobodné školy a je tam strašně šťastný. Když chce, může jít ven, když nechce, může bádat uvnitř, plus mají rušnou místnost. Nejraději by tam chodil pořád. Jenže tam nechtějí vzít mladšího, protože je moc malý. Druhá alternativa je právě lesní školka, ale obávám se, že mladší by tam úplně šťastný nebyl. Zatímco starší by mohl být venku 24/7, mladší mě v lese po dvou hodinách tahá za ruku a chce domů...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    BEBERA: Jo, proto radši Malvínu vozíme do školky lesní, i když je to pro nás organizačně náročnější. Tam o pohyb rozhodně nouzi nemá. Naše místní státní školky vypadají přesně takhle. Když je vídám na procházkách nebo na hřišti, tak to je od těch učitelek pořád "Neběhej! Neřvi! Neválej se po té zemi! Co jsem říkala?! Pojď sem a sedni si, když se neumíš chovat." Jsem přesvědčená, že Malvína by tam trpěla, ona je akrobatka a hýbe se hrozně ráda a pořád.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    INUSHKA: Kluci to "zlobení" donesli ze školky. A když se ptám, jak se pozná, když někdo zlobí, tak říkají: "nooo, když třeba běhá..." Dost mě to štve. A taky mi docela vadí, jak se ve školce přistupuje k dětské přirozenosti - běhat a křičet (myslím hlasitěji mluvit, výskat apod., nemyslím řvaní nebo vřískání). Když kluky vyzvednu, jsou jak nadupaní závodní koně, začnou běhat dokolečka, šplhat na plot, minule lítali ještě hodinu kolem školky, byli totálně nevybití. Chápu, že děti nemohou ve školce běhat, taky jim to v bytě nedovoluji, ani já ani učitelky nechceme, aby si někde rozrazili hlavu. Ale to neustálé okřikování, ztišování a rovnání do latě je strašně nepřirozené. Copak tam nemohou mít jednu místnost bez nábytku, jen s míči, žíněnkami, polštáři, kde by děti mohly řádit? Mohly tam házet, dělat kotrmelce, běhat, třeba se tam i servat... Tuhle jsem koukala na zprávy a říkali, že děti mají ve školce málo pohybu a že by se to mělo řešit. A jako příklad řešení ukazovali, jak učitelka s dětmi chodí dokola v kroužku za ruce. Však ty děti by se samy hýbaly, kdyby směly, ale nesmí. A protože nesmí, mají málo pohybu a je potřeba to řešit organizovaným chozením dokola, aby děti získaly správné pohybové návyky... Na hlavu...
    MORPED
    MORPED --- ---
    ONA_MAKARONA: jo moje babicka toto taky dela. Prinde za nama a rika,to nedelej,to se nesmi,nezlob a tak. jeste nikdy synovi nerekla neco pozitivniho. On se s ni nechce ani bavit a tak nam vycita,ze ho ockujme proti ni....no neockujem,neni blby,vsechno mu zakazuje. Taky jsem ji to rekla,ale ona me vubec neposloucha.Pred tydnem jsem tam byla (ona bydli s mojima rodicema) koupila jsem mladsi dceri (rok) kapesnicky, at se pobavi,vytahovala je z krabicky,strkala do druhe apod. Dosla babicka za nama a hned,ze to nesmi delat apod.....proste nechapu,co teda ty decka driv mohly.¨¨¨¨¨¨
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam