• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    OMNIHASH: nevím no, předpokládá se pokud vedeš pekárnu a máš takový ansábl, tak starost o další děti deleguješ na nejstarší sourozence, což by pro mně byl problém. Já si udělám dítě, já bych se měl o něj starat, ne ho svěřit někomu do péče. V tomto to vnímám v negativním světle.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEIKIN: jestli je po osmnáctý těhotná manželka pro někoho překvapení, tak je nejvyšší as na vyprávění o včeličkách a kytičkách.
    FORTY
    FORTY --- ---
    TAPINA: Nevznikají.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KEIKIN: To máš pak taky alternativní školy :-)) Si můžou jednu rovnou založit, maj na to pěkně věkově smíšenou skupinu, ideální :-)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Mají sedmnáct dětí a osmnácté je na cestě. Sociální dávky nechtějí - iDNES.cz
    http://ona.idnes.cz/...-socialni-davky-nechteji-p8o-/spolecnost.aspx?c=A160119_142420_spolecnost_bib

    Tak si říkám, že může být dycky ještě hůř :-) Jestliže jsou alternativní výchovy určeny pro jedno dítě, jak tohle ukočírovat....?
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    Jinak ja maso nejím skoro vubec a mlécne vyrobky taky ne, ale vajíčka jo. Takže se za vegana nepovažuji ani za vegetariana, vůbec tohle nalepkovani rada nemám. A dcerka ji všechno, ale lokální a v rozumne mire. Maso třeba 2x do týdne, mléko skoro vůbec (hlavně kvůli ekzému) a jinak tak nějak vse a manžel ji to co uvařím :)
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    My máme na zahradě slepice i králíky a denne to zabere alespoň hodinku (nakrmit,vyčistit atd.) ale stoji to za to.
    P_AVEL
    P_AVEL --- ---
    INUSHKA: Chováme slepice a "výrobní" náklady na vajíčko odhaduji 3 - 5 Kč (kurník, nákup kuřic, potrava). Nepočítám práci. Vajíčka ze zásady neprodávám, ale rozdávám. Pokud někdo prodává vajíčka z domácího chovu do 2,50 tak na tom imho prodělává, nepočítám ani práci.
    My máme slepice hlavně kvůli dětem - milujou je. První slovo mladší snad bylo koko.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    TORUVIEL: jojo, tech 6 Kc bylo z biokramu ve meste. Po vsi odhaduju cenu tez tak na 2-3 Kc, ale jde o to, kde nekoho najit. Napr. sousedi maji slipky, ktere jim snad vetsinu roku nesou jeste min, nez oni potrebuji, no a vysloveny velkochovatele v okoli nemame (jakoze brambory a rajcata si lidi u nas jeste pestujou, ale na slepice jsou uz liny...).
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    FUNTL: Tak to se divim, to je nějaký větší chov, kde to chovaj vyloženě komerčně? Neni to nějaký "bio"?
    Moje mamka prodává jen pár lidem, má malý chov. Na vesnici by jí za to nikdo víc nedal, to oni si radši koupěj v krámě za levno, a ona to všechno neupotřebí holt, tak to prodává takhle.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    FUNTL: My dostáváme vajíčka zadarmo od tchýně, z jejího domácího chovu, a když vidím, kolik kolem toho má práce, tak mi 6 Kč za kus vůbec nepřipadá jako přemrštěná cena.
    LYDI
    LYDI --- ---
    aniz bych cetla vse - ale i kdyz se maso jedlo, jedlo prirozene, tak jedlo mnohem mene ne? tim ze se to clovek 'delal' sam, tak pripada mi, jestli nemel k tomu i uplne jiny vztah nez kdyz to clovek dnes koup v supermarketu ... vyrotla sem na statku, zabijeni mi taky nijak ehh neznicilo :P ale taky inklinuju k veganstvi...
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    TORUVIEL: ani mi nemluv, my jsme Prazaci, co utekli na moravskou vesnici, tak se mi nechce platit prazskou cenu. Musim provest pruzkum, kde u nas na vsi najit prodejce (ono uz je to takova zprarchantela vesnice s panelakama a tak).
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    KEIKIN: ano, to s tebou souhlasim... vzdalujeme se prirode, prirozenu. Take jsem psala, ze mam respekt vuci vsem, kdo si svoje maso umeji zabit.
    Pro me je treba zasadnejsi, aby se syn naucil sekat a rezat drivi, kosit louku, vyznal se v rostlinach, zviratech, houbach...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KEIKIN: Ve všech kulturách ne :-)...A i v naší kultuře je mnoho lidí, co maso nejedli, a se zabíjením zvířat nesouhlasili...v dějinách, i v době současné...
    FUNTL: Hele moje mamka chová slepice na venkově, a vejce prodává za 2kč/ks...já jí říkám, že pražáci by jí za to dali minimálně 3x tolik :-))
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    MULTICAT: Tak miliony hinduistů nejí hovězí maso. Ale i ti co prosazují vegetariánství (tedy i jejich děti) jsou denodenně přítomni tomu, jak si lidé opatřují potravu formou zabití zvířete. Po mně osobně je daleko horší, když lidé nevidí živočicha, kterého pak budou jíst. Je to jednoduché, jdeš do krámu a koupíš si kilo masa. A máš to bez práce. Pak ale zjistíš, že mladí lidé už si neumí sami stáhnout z kůže zvíře a upéct si ho třeba. Nebo vykostit rybu apod. Ztrácí se základní dovednosti k přežití a to je chyba imho.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    KEIKIN: pockej, a co ty miliony hinduistu v Indii? Jo, jasne jsme kultura, co ma ten luxus to resit, proto to tady take resime :), pro me napr. je to docela zasadni, chapu, ze pro Tebe a vetsinu dalsich ne...
    V Nepalu jsem slysela, jak zabijeji prase, vsechny deti z rodiny (nehinduistu) prihlizely. V pohode. Rodina, u ktere jsme bydleli byli hinduisti, stari maso jedli, mladi ne. Nezabijeli, ale meli zvirata na prodej (na maso).
    V Tibetu s nama pruvodce resil, jak nas obdivuje, ale ze v jejich podminkach je vege nemozne. V Kyrgyzstanu jsem se 15. lete divce snazila vysvetlit, proc maso nejim, sama to chtela vedet, vubec me nechapala... je to ruzne i v jinych kulturach...
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    TAPINA: syn (8 r) prave asi tenhle prerod k samostatnemu uvedomeni si toho, ze zvirata jsou na maso zabijena, prodelava. Tuto informaci jsme rozhodne nijak netajili, kdyz byl maly, s oblibou jsme chodili do rybarny, kde zivou rybu pro nas zabili a vykuchali. Se synem se bavime velmi dospele (on ma takove dospele zajmy a mysleni), takze tema zabijeni u nas urcite parkrat probehlo. Ale az pred par dny to on sam zacal s nami otevirat, ze mu to prijde krute, atd.
    No, kdyz jsme to s nim prohovorili, tak vysledkem zatim bylo to, ze se spokojil s nasi rodinou masovou politikou - nekupujeme v podstate vubec kurata (prave i proto, ze maso z prumyslovych chovu je hnusne, krom toho, ze teda zvirata trpi - ehm, to je pro me sekundarni), ani veprove. Kupujeme hovezi, nekdy kruti, minimalne kralici. U tehle zvirat (no, nevim, jak kruty) imho ty chovy jsou jeste relativne mene drsny ve vztahu k zviratum. I to hovezi casto kupujeme z bio farmy.
    Ale rozhovor nas posunul v tom, ze jsme si rikali, ze vajicka zacneme kupovat bio nebo od chovatele, tam jsme rezervy jeste meli. Dnes jsem zrovna koupila vejce a 6,- Kc a trochu jsem u toho omdlevala :)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    MULTICAT: dyť je to úplně přirozená věc (ve všech kulturách). Nerozumím tomu proč to vůbec někdo řeší. Děti, co žijí na vesnicích odmala vidí zabíjačky a pod.. Děda řezával kačeně krk a já jako malý jí držel nohy. Dycky se tak třepala a nikdy mi to nepřišlo divné. U holek to je jinak, ty se nechtěli dívat jak se zabíjí prase. Ale jak už bylo zabité, tak zpracovávaly maso..
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    TAPINA: no, ona zminovana svagrova je z venkova, na zabijacky chodila odmala a nesnasela to, a take proto je vege. Asi je to proste individualni...
    A nemyslim si, ze hned musis trhat kridla motylum, kdyz jis maso ;)
    Respekt vsem, kdo jsou schopnu si to svoje "maso" zabit, ja to nedokazu.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MULTICAT: Bylo to nepříjemný, hlavně jak ten králik pištěl a bránil se. A to stahování z kůže taky nehezký. Mám ten obraz dosud v paměti, a to jinak moc vzpomínek na dětství nemám. Ještě jsem viděla, jak běhala slepice s useknutou hlavou po dvoře, to mi přišlo teda tak divně vtipný. Ale maso jsem teda jedla nadále, pro vegetariánství jsem se rozhodla až v dospívání na základě jiných okolností.
    Znám pár holek, co maso normálně jedí, ale při pohledu na zabíjení kaprů o Vánocích omdlévají. Já vždycky říkám, že bych zvíře klidně zabila (ale nevidím jediný důvod to dělat), fakt bych to dokázala, jsem celkem v tomhle odolná, asi to dětství na venkově - takovej divnej venkovskej druh vegana :-), maso nemám zapotřebí jíst, ale tyhle věci mě nerozhází. Jatka to je jiná kategorie, s tím nesouhlasím, jak se tam ta zvířata chovají a víceméně proto to maso nejím, ale mám pro to i zdravotní a řekněme duchovní důvody.
    Svý dítě chci naučit, že svět je propojenej, nikdy člověk nezabrání úplně na 100% utrpení zvířat či lidí (když vidim takové ty recepty 100% vegan, nebo městský vegany, jak se chluběj, že kvůli nim neumíraj zvířata...aha). Lze to jen omezit. Doma jsme smíšený v tomhle, muž maso jí, dcera taky, ta se pro to může rozhodnout, až bude chtít, a pak ji budu respektovat a pomáhat jí (už i tak vařím doma skoro jen veganský jídla, pokud možno z lokálních surovin).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam