• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SANCHA: Je to nepříjemné, navíc z nás dvou jsem zřejmě separační úzkostí trpěla jen já :o) - dcera byla téměř vždy naprosto v pohodě (co se týká pobytu u babiček a třeba i školky). Ale časem se to zlepšuje. Je to i o tom, že celkem věřím tchýni, kterážto je bývalá učitelka a s dětmi to umí, a sice to dítě tam asi krmí sladkým více, než by bylo zdrávo, ale zas to vyváží tím programem pro dceru, který je vždy luxusní (tchýně je hodně akční, každý den něco zajímavého podnikají). U druhé babičky (mé matky) je zas výhoda, že bydlí v přírodě, mají zvířata a velkou zahradu, tak tam zas dcera "čuchne" k tomu volnějšímu venkovskému životu, který jako městské dítě moc nemůže jinak zažít.
    Jsem za to ráda, já babičky takhle intenzivně nezažila, jednu jsem měla daleko na východě slovenska, druhou sice za prahou, ale tehdy jsme se vídali stejně maximálně 1x ročně (jako s tou slovenskou stranou), a to je na budování nějakých vztahů hodně málo.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    SANCHA: klid to nepřejde, začni si pomalu zvykat, říkej si že muž se dožil dospělosti, tak by mohla být v bezpečí.
    Já jsem už dva a půl roku 24/7. Za tu dobu hlidal asi pětkrát manžel sám cca dvě hodiny, jednou babička hodinu a půl a dvakrát dedecek hodinu. Představa že teď v pátek začnu malyho zvykat na jesličky mi prijde jako hodně špatné sci-fi. Je mi jasné že on na mně bude prdet, ale já se snad budu muset dát na chlast nebo si zařídit slevenku do cukrárny.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    SANCHA: mne je jedno jestli babička decku strčí pytlík bonbónů ( i když ona se ptá) nevidí se tak často. Ale chci to vědět abych se pak nedivila proč nechce večeřet, nebo abych ho necpala dalším sladkým ( i když třeba jen ovocem nebo chlebem s medem). Prarodiče jdou od toho a každá minuta se cení.
    MONI
    MONI --- ---
    SANCHA: A musíš jim tam to dítě nechávat?
    Já bych z takového hlídání neměla radost, zvlášť když jsou tam nějaké problémy opakovaně a dítěti je teprve 1 rok..
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SANCHA: A potřebuješ ty věci vědět? Mně je to i jedno, co si tam s dcerou dělají. Jsem ráda, že ji nezahubí, dítě se tváří šťastně, super, to mi stačí. Mně je jako i celkem jasné, co se tam děje, a co tam jedí a tak, takže mě to nepřekvapí. Ale taky už mám větší dceru, takže už jsem zvyklá. V tom období, kdy byl dceři 1 rok a něco, to bylo horší, vše jsem řešila, byla dost úzkostlivá. No časem si to sedlo.
    Ono je to i součástí té oboustranné separace, kdy matka najednou přihlíží, jak s jejím dítětem někdo nakládá jinak, než by ona chtěla a chvíli trvá, než si to zpracuje. Asi přirozené, řekla bych, a v naší společnosti možná o to intenzivnější, že v prvním roce je dítě téměř výhradně v péči matky (či otce).
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SANCHA: asi to dělají všichni prarodiče.. moje tchýně používá hlášku,že ona je babička,tak může! Syn k ní ale rád chodí,bydlí ve vedlejší ulici,dost nám pomáhála s hlídáním,když jsme museli do práce,takže to beru,že něco za něco..
    u nás řeším teda hlavně jídlo,protože syn má apetit a musí být bržděn,ví ale,že babička povolí,tak zkusí.. no blbě je pak max jemu .. pár věci ale už pochopila i ona a vidí,že někdy se musí být ten "zlý" (což mi často vytýkala) ..synovi je ale 7 let,takže to nějakou dobu trvalo :)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SANCHA: já to neberu, že to dělají na truc, oni to prostě dělají, jak je to pro ně přirozené a v tom způsobu, jak to dělám já, se necítí. Koneckonců, to že přežili jak můj muž, tak švagr a synovci, mi dává jistotu, že to přežijí i mý děti. Kdyby se jim tam nelíbilo a nechtěly tam jezdit, tak je věc jiná, ale ony tam jezdí rády.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SANCHA: Možná nebýt tak striktní, pak to nebudou mít potřebu tajit. Je jasný, že u mimina/batolete to člověk víc řeší, ale později už nezbývá, než se na to vykašlat, protože to by se z toho "řešení" jeden zcvoknul. Ano, mám svůj poměrně striktní názor na cukr, doma ho používám výjimečně (pytlíček třtinového tu mám 2 roky), ale všude jinde? Je mi to fuk.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    SANCHA: to teda sakra mám! Řešení to nemá, zkusil jsem všechno...po dobrém i po zlém
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SANCHA: mám a moc neřeším. Prostě prarodiče no...dělali to tak vždycky a dělat to budou...taky jsem se vracela od babiček rozmazlená, přežraná sladkým...ale spokojená. Je to snad taková tradice nebo co.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    NEMESISS: No,ale asi to nesouvisí s kojením přímo. V chýši jistě nemají notebook ani televizi a další pokoj na spaní prostě není.

    Mj. kojím patnáctiměsíčního syna a muž spí většinu noci také vedle, z podobných důvodů, ale ani jednomu z nás to nevadí, až bude na pořadu dne vlastní pokoj pro syna, muž se přestěhuje zpátky. Mně jeho ponocování nevadí, ale syn by se budil.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    LYDI: prave ze v tech kulturach, kde se bezne koji takhle dlouho, mam za to, ze jsou treba mezilidsky vztahy mnohem "zdravejsi" a nevyskytuji se tam urcite fenomeny, jako v nasi spolecnosti. jako priklad uvedu spanek nasi rodiny - ac jsme se dost snazili, spime s muzem oddelene. vyhovuje nam to obema (on nas casto budil chrapanim a syn jeho zase jinyma vecma, pricemz muz se rad se do noci kouka na filmy atp. a usina s notebookem v posteli). nemyslim si, ze je to idelani pro nase dite a nemyslim si, ze by neco obdobnyho resili ve vyse zminenych kulturach. spolu s dalsima vecma to ma podle me za nasledek, ze nase dite v noci blbe spi a neni to tedy jen tim, ze je to "prirozeny", ze se deti tohodle veku v noci budej na prso... + citim, ze na spanek ma opravdu vliv spousta dalsich veci z partnerskyho vztahu, ktery tady nechci ted rozebirat, ale mam za to, ze jsou vlastni zase te nasi, tak trochu zkazene spolecnosti..
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    KOTENCE: ale nocni kojeni jsem ukoncila z vlastni iniciativy na zacatku tehotenstvi, protoze jsem se nechtela prilis vycerpavat a pripadalo mi, ze v 15 mesicich uz zvladne spat celou noc. Slo to celkem hladce. Ted se to snazim drzet na max. dvou kojenich v posteli. Venku by mi asi bylo neprijemny kojit velky dite.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    NEMESISS: u nas po druhym roce opravdu pomalu prichazi ta separace a dcera vic bere i tatu. Kdyz je vecer doma, tak ji vetsinou uklada a nekoji :-)
    Tim, ze kojim i mimino, nemusim tresit nalita prsa, kdyz starsi nekojim treba nekolik dni.
    LYDI
    LYDI --- ---
    NEMESISS: moc se nebojim nejakych realne negativnich dopad, jak pises patologicke ci tak - jsou kultury a zeme kde je bezne, ze se dite v 5 letech da trochu prsa. vysvetlit mi prijde, zem oc nejde. malemu diteti v polospanku aby pochopil ze prso spinka to u nas teda neefunguje...
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    LYDI:
    KOTENCE:
    take to resim vedle v diskuzi o kojeni (syn, 2 roky). co mi v souvislosti s timhle vrta hlavou, je to, zda je (popr. do kdy) "dlouhy" (mysleno nekolik let) kojeni prirozeny, dle prirody a "zdravy" a zda se nemuze stat, ze se to zvrhne v neco, co uz pro dite i matku prestava byt "zdravy" - tim myslim treba patologicka vazba v dobe, kdy ma prirozene nastavat emocni separace, zpusobena napr. tim, ze matka se neciti dostatecne emocne podporovana ze strany otce a kompenzuje si to na diteti a nechce ho pustit (Laura Gutman). Jinak ta Gutmanova v podstate tvrdi, ze kolem 2 let zacina obdobi, kdy zacina byt dulezita role otce a otec ma byt ten, kdo je schopen laskyplne rict: "Maminka je taky moje a ted te ulozim ja, protoze maminka je moc unavena", pricemz, kdyz otec takto nefunguje, matka neni s to rozseknout to pouto, nebot ukolem matky je pouto utvaret a muz (otec, bo jiny), by ho mel postupne rozvolnovat.
    Sama bych rada dosahla toho, ze bych diteti kuprikladu vysvetlila, ze prsicko v noci spinka a nemusela ho tedy z nocniho kojeni odstavovat tak, ze by travil noc s otcem. Ale tohle podle Laury G. nemuze fungovat.
    Co si o tom myslite?
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    KOTENCE: Matouš (3)to má podobně. Akorát většinou nevyžaduje mou přítomnost, jen si mě přivolává pod nejrůznějšími záminkami. Ale přes den výborně usíná, když u něj v pokoji věším prádlo. Jsem přítomná, takže nemá potřebu mě volat, ale soustředím se na něco jiného, takže ho nerozptyluju.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    KOTENCE: nebo když dítě požaduje - a teď tu chci maminku, teď tu chci tatínka a takhle se tam točí třeba hodinu. Pak chtělo jednou tetu muflu (mě), protože jsem tam náhodou byla na návštěvě. A po mně zase ať tam pošlu maminku. Tak jsem to odkejvala odešla a místo abych to řekla hned, tak jsem si na to vzpomenula po 10 minutách. A to už dítě spalo.o)))
    LYDI
    LYDI --- ---
    KOTENCE: no byla to jedna z nejhorsi veci za dlouhou dobu co jsem ni delala mam pocit /: tohle fakt nechci opakovat (moc). jak sou momenty, kdyz chvili rve a pak v poho, ale tohle bylo moc. a jako nemusim to utnout rozhodne 'hned' nebo tak, ale pomalu bych chtela. na konec sem se tu s nekym bavila, ze odject na min 4 dni, lepe vic /treba i 10 dnu a pak uz by to mohlo jit i bez. meni ritualy - zacinala se koukat na knizky pred usinanim ale prso je proste to nej. nej nej nej. kdyz je maminka. to zadne zapomenout moc nefunguje ...
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KOTENCE: jj, to děláme s mužem taky, počkej tady broučků jdu pro autíčko, ale jestli ho chceš tak musíš ležet, jdu se podívat na tatínka)maminku aby nebyl v obyvaku sám a za chvíli zase přijdu....někde uprostřed toho čekání prostě usne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam