• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KAMPA: Tondu na ně, ten nejenže na nic takového neskočí a ještě za takové nesmysly vynadá, ale chytá se všeho. Např. nemám prý říkat "už jdu", když ještě nejdu, že mám říkat půjdu apod. :-)
    SARGO: jo školka, to vždycky přijde s nějakým nesmyslem, co mu řekne učitelka a ptá se, jestli je to pravda nebo spíš..."ale to je hloupost, že jo" a když mu to po pravdě vysvětlím, tak řekne "hm..paní učitelka je trochu blbá, co" a jak z toho :-)
    SARGO
    SARGO --- ---
    KAMPA: Neboj, nejpozději ze školky si přinese kompletní panteon. :-))
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    no matka meho pritele rika dceri - dva a pul roku - kdyz od nich odchazime vecer domu: a venku brzo budou chodit certi a zacne je predvadet. mala vubec nema tuseni, o co jde. dokonce i strhla pritele, kterej jeste rekl, ze jestli nezrychli, tak prijde bubak.
    takze jsem je prehlucila a rekla jsem maly, zadny certi ani bubaci nikde nejsou, babi a tata si delali legraci. myslela jsem , ze je na miste probodnu necim. doufam, ze uz nikdy nic takovyho pitomyho nepronesou. nastesti dcerka na to hned zapomnela a bylo to ok. ale co ja vim, co ji bude zase babicka cpat do hlavy? priteli jsem to vysvetlila a zda se, ze pochopil.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KOTENCE: to je jedno, pídí to spolu s výrazem doprdelaka pritahnul z jeslí, mám se ti tam zeptat?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SOLEI: A kdo ze jsou to ti Bubaci?
    LYDI
    LYDI --- ---
    SANCHA: name it to tame it? siegel rika, ze mozek to lepe zpracuje, kdyz se hodne o tom mluvi: chtela sis podivat na tu dyni, a ona ti spadla, coz te hrozne prekvapilo... teda 14m je dost malo, ale .. proc ne..
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    SANCHA: nějak to půjde. Pídí jednou utekl k nám když jsme koukali na horor.....jediné co z toho bylo že bubak má bebi. Mi se snažíme vysvětlovat, že Bubáci se nas boji a přes den jsou schování a chodí si hrát ven v noci a že zůstávají venku protože on na v postýlce svého bubáka a tak už je místo obsazené
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SANCHA: podle mě se s tím normálně vyrovnává, ehm..mně osobně ty vydlabané dýně taky přijdou děsivé :-) Připomíná mi to Toníka, když ho tenkrát srazil žlutý vlak, odvážela žlutá sanitka, tak se počůrával strachy, kdykoliv projela nějaká dodávka a když byla náhodou žlutá, tak dostal hysterický záchvat, přešlo to. Nepopírala bych strach, obejmula, hladila, těšila, netlačila jí do nějakého překonávání.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    MONI: Nemusim, chtela tam a ja chtela na mejdan. Oni se o ni s laskou staraj a delaj ji program, jen neumej pracovat s negativnima emocema, tak si je dcera vozi domu. Jsou to fajn prarodice, bylo by skoda, kdyby spolu nemeli vztah...
    MONI
    MONI --- ---
    KOTENCE: víš, já nechápu, proč musíš tříleté dítě dávat pravidelně na víkend k babičce, když ti pak doma z toho pláče? Prarodiče nezměníš...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KOTENCE: Myslím, že je zásadní, že má dcera pochopení a zastání v tobě. Horší to je, když se rodič nechá strhnout davem a to dítě si pak myslí, že je celé špatné, jeho emoce jsou špatné atd.
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    KOTENCE: Ber to jako psychické otužování dítěte. Prarodiče mají vnučku rádi, není v tom zlý úmysl, malá zažije i jiný životný styl, to se srovná.
    U toho úmyslu jsem si nebyla jistá u tchýně, která poskakující dítě brzdila slovy "Neskákej, spadneš, zlomíš si nohu a budeš v nemocnici sám." To se mi otvírala neexistující kudla v kapse a vlastně mi ani moc nevadí, že o vnoučata nemá zájem a nepozve je ani na prázdniny.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Vcera jsem se dostala do neprijemny situace, kdyz jsme si jeli vyzvednout starsi dceru od prarodicu, kde byla tri dny. Prijeli jsme a dcera zacala bejt divoka, sapala se na mimino, knourala, pobrekavala a "zlobila". Byla rozhozena z novy situace a tezko zvladatelna.
    U vecere ji babicka chtela usmernit a rikala ji vety typu "prestan knourat!". Dceri se tim padem chtelo brecet jeste vic.
    Nakonec jsem to nevydrzela a zeptala se, proc nesmi knourat. Babicka se zarazila a deda zacal neco blekotat, ze je to (knourani) zbytecny a neadekvatni situaci... U vecere bylo znatelne dusno. Pak mi tchyne tak omluvne rekla, ze reagovala na dcerinu zmenu chovani po nasem prijezdu.
    Ja ji chapu, dite bylo tri dny v pohode a pak najednou vyvadelo, tak chtela ukazat, jak ji zvladaj. Ale stve me, ze to pojimaj takhle. Obzvlast tchan reaguje casto ve smyslu, ze dite dela zbytecny sceny, ze se nic nedeje a podobne.
    Dcera jejich pristup pak den dva vyplakava... Ach jo.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    I'm the one who will believe you -  the transformative power of trusting our kids' emotions
    http://bouncebackparenting.com/...0c703a212-6b7dbce44d-105913041&mc_cid=6b7dbce44d&mc_eid=8aa3960daf
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SANCHA: To je pravda, ale treba ironii nechape vubec. A pak taky takovy obraty jako "vykasli se na to" a ona zacne kaslat :-)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    TORUVIEL: jo, taky si mohla vybrat, nejdřív to bylo ok, tak půl týdne šla a půl ne, to mi vyhovovalo. Ale minulý týden se sekla úplně.
    Včera večer řekla, že půjde, nalepily jsme samolepku do kalendáře a ještě před spaním obrátila. A ráno taky, že ne, pak najednou jo a pak se rozplakala, že nechce.
    Včera sama nadšeně popoháněla tatínka, že už chce do školky a za dvě minuty, že nikam nejde.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SEBIEN: Jak to bylo u nás, loni jsem měla možnost mít dceru doma, tak jsem se s ní domluvila, že když nebude chtít, že je možné být doma. Ale že dopoledne pracuju a moc se jí nemůžu věnovat. A taky že mi musí říct už večer předem, abych stihla odhlásit stravu na další den. Občas toho využila, mám pocit, že se díky tomu necítila být nucena do školky chodit, nakonec tam ale chodí dost ráda.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    a mám ji nějak přesvědčovat, aby do tý školky chodila?
    Reálně nemusí.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SEBIEN: B. je teď taky občas smutná, její loni nejlepší školková kamarádka se přestěhovala a už tam nechodí. Momentálně ve školce asi nemá žádnou tak dobrou kamarádku, tak si občas posteskne. Taky vyprávím o sobě, nic lepšího mě nenapadá. Její pocity jsou prostě normální, stýská se jí, tak jí řeknu, že se mi taky někdy stýská po kamarádech ze školy atd. To jsou prostě přirozené emoce, je třeba to tak přijmout, nedá se to asi nijak rychle přejít, musí si to prožít, zpracovat.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    SEBIEN: Lence se teď odstěhovala kamarádka ze sousedního domu....Oběma holkám jsme to podaly tak, že se budou méně často vídat a můžou si psát... Naše ranařka to brala sportovně...ale myslím, že pro tu druhou holčičku to bylo něco, proč se nehroutit a nač se těšit...Vyrábějí si obrázky, vystřihují a tak...
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    SEBIEN: To je dobry vyprávět o sobě!!
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    SEBIEN: A ze to, ze někdo odejde dava prostor pro poznávání lidi. Psal jsi, ze se s ni chce kamarádi z Honzik, tak ji nejak podpořit v tom, aby tomu dala sanci. Celkově proste vést k tomu byt otevřeny k tomu, co a kdo prijde a v mezicase proste mit rad lidi, ktery mam kolem se a mit pak na co vzpomínat, az ta holčička nebude.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam