• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    LYDI
    LYDI --- ---
    DOUPLE: podobne, jako kdyz mluvi lidi o svych partneru jako o 'moje stara'ci tak?
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    LYDI: ze do toho vstupuju - zamenit slovo "individualni" za "kus od kus" je vic o zautomatizovanym pouzivani frazi nez obsahovym cynismu (natoz o divani se na dite jako na material).
    Zbytecnej zasek
    LYDI
    LYDI --- ---
    WITCHIE: hm nevim (: ja bych to asi ani nenazvala spravedlnosti ci tak i kdyz to vnimame asi stejne. v nemcine je to hezke, tam reknu ze misto erziehung (vychova) ja chci beziehung (vztah) a kdybych mluvila slovy nenasilne kommunikace, tak sdilim moje pocity a potreby, aby druhy vedel, co se v me deje a tak se muzeme dostat do kontaktu, do spojeni, muzem se k sobe vztahovat a vyresit situaci. ani ne tolik podle spravedlnosti ale spis podle nasich aktualnich potreb
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    LYDI:
    WITCHIE: jeste doplnim - ucelem toho co popisuju je zprostredkovat pochopeni fungovani mechanismu vzajemne vstricnosti. "Mama dela spoustu veci, o ktere ji pozadam; mama taky obcas o neco pozada, a tam je zas na me, abych vyhovel". Tim, ze je v tom jakasi rovnovaha (coz dospely musi poctive zvazovat - co po diteti chtit, a co uz je prehnane ci zbytecne), tak to proste prirozene zafunguje, dite to citi, ze je to "spravedlive".
    LYDI
    LYDI --- ---
    WITCHIE: chapu. to s tim 'ocekavam tvou zmenu' ja treba nedelam i kdyz je mi jasny, ze to tak muze znit a ze to lidi tak mivaji. ja treba obcas resim s malou nohy na stole coz je tak jeden z malo 'pravidel' ktery mam. nekdy se stane, ze si ty nohy tam da a ja ze se mi to nelibi, a ze jestli si je tam necha, tak ja odchazim. myslim si,ze ta hranice je dost nejasne, nejsem si jista, jestli tohle ma nejaky dopad s tou odpovednosti a tak. taky asi vzdy hodne dulezity aby to proste melo tu spravnou energii za tim - holt ne 'kvuli tobe' ale 'situace je takova, ze se citim tak to a bud si zkusime to spolu vyresit a nebo si to vyresim ja pro sebe'
    LYDI
    LYDI --- ---
    PERSEEIDA: mozna to resim moc, ano. nejsem ceska, tak to asi taky vnimam jinak (myslim tim, ze tu je proste pristup k detem trochu jinak nez jinde) ale zaroven si divim, jestli tam podvedomne to nejak neni ... jak sou slovo ktere vypadaji uplne v poho ale neco s clovekem delaji...
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    LYDI: nevim jestli to dokazu uplne vystihnout, jak to vnimam. Proste tohle konstatovani "podivej, jak jsem smutna", s tim, ze zaroven ocekavas nejake zadouci chovani, ma vest/vede podle me (a toho clanku) k pocitu zodpovednosti ditete za pocity/stesti druhych, a prave k tomu pocitu viny (a tudiz pocitum "jsem spatny" - negativni sebehodnoceni) za to, kdyz nejsou stastni/spokojeni - tj. "mel bych udelat to, co druhy ocekava, aby byl spokojeny". V extremnich pripadech to muze vest u ditete az do dospelosti k vecnemu neklidu a strachu z toho, jak se lidi kolem nej citi, vecneho monitorovani jejich aktualni nalady a hruzy z toho, kdyz vidi jakekoli naznaky jejich nepohody (nevarim z vody, znam takove jedince).

    Co mi prijde trochu neutralnejsi, jak nechat dite vnimat dopady jeho ne-pratelskeho/ne-spolupracujiciho jednani: nasledne byt mene vstricny/nevyhovet jeho ruznym zadostem, s odkazem na ono nespolupracujici jednani (ne jako trest, ale jako vysvetleni - "ja ted nemam chut, protoze..."; pripadne na to upozornit predem jiz v te problematicke situaci, ale tam je potreba byt opatrny s formulacemi, aby z toho nebylo proste jen obycejne vydirani). Takto ma moznost nahlednout a pochopit, ze druzi nejsou povinni mu za kazdych okolnosti ve vsem vyhovet a vychazet vstric, "jen pro jeho modre oci" , ze to proste neni samozrejmost - a to i presto, ze ho maji radi. Coz je neco, s cim se bude setkavat i v budoucnosti - ze tezko muze od lidi ocekavat spolupraci a vstricne chovani, kdyz je ono samo nebude poskytovat. Zaroven to s sebou myslim nenese to negativni sebehodnoceni.
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    LYDI: Neprožívej to tak, sousedi to asi taky nemyslí zle a konkrétní dítě při běžném rodinném styku určitě oslovují jménem. Neříkájí doma "kus č.1 se přichystá ke koupeli".:)
    Je fakt, že co jsem si poslechla Čtyři dohody v podání Duška, víc přemýšlím co vypustím z pusy a co ne, ale tohle není ten případ.:)
    LYDI
    LYDI --- ---
    PERSEEIDA: jo, mate to doma vyreseni treba v poho proc ne. ja tady mam treba sousedy co se tvari na alternativ, montessori a pak nuti decka do kostela. taky dokaze mluvit o (malych) detech jako o kusech. pro me proste nepochopitelne - minimalne v momente kdy to dite je maly a nic s tim neudela(jinak treba nez pubertak)
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    LYDI: Promiň, jestli jsem se svým vyjádřením o počtu dětí v kusech dotkla Tvých citů, možná jsem hodně cynická. Už si to můžu dovolit i doma, pubertální dítě pochopí nadsázku i ironii a nijak zvlášť to neprožívá, spíš ho to pobaví.
    LYDI
    LYDI --- ---
    WITCHIE: myslis o tom, co 'se nema rikat'? myslis, ze se to vztahuje i na veci typu 'jsem smutna protoze taky se chci povidat s tatou ale moc to nejde, kdyz mi pred nim furt zaviras dvere' - jasne, ma to urcitou tendenci k tomu 'ty za to muzes' zaroven mi prijde dulezity sdilet, jak se mam, zpetna vazba co veci se mnou delaji ne? je to asi to tezke, dat najevo, ze dite neni pricinou ale poustec (jsem smutna, protoze nemuzu byt tolik s nim a ne kvuli dcere jako takovy)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    LYDI: v zasade s Tebou souhlasim, az na to "hele ja jsem fakt smutna". Viz ten clanek od Sebien nize.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    TORUVIEL: mozna ze v tehle konstelaci bych to tedy probrala i s tim muzem. Abyste mohli fungovat v duchu toho, co jsem psala - tj. aby chapal, ze ta rozhodujici iniciativa v planovani spolecnych cinnosti s dcerou je na nem, abys ty nebyla vnimana jako rusivy element.
    LYDI
    LYDI --- ---
    KOTENCE: ok pokusim napsat o co mi jde.
    zakazovat kontakt a byt protivny - tohle dite nedela. mi moje dite kontakt nemuze zakazovat, jak by to delalo? vubec nema ty realne schopnosti mi to zakazovat. zrejmne se ale muze chovat jinak nez ja bych si to prala, muze mi zneprijemnit chvile, kdy bych byla fakt rada s tim clovekem. ale jsou to pak moje ocekavani, ktere se nesplni. a bud si muzu dupat stejne jako maly dite a rici se 'ja ale chci chci chci partnera ted' a nebo muzu si kusit 'v klidu' najit jine reseni - 'jeee ja chci tatu, ty chces tatu - dame si zavod?' to je jen priklad, ktere mi ted napada, jakbych zkusila resit popsanou situaci hravosti. a pak bych se snazila dcere ukazat, co to dela se mnou - 'hele ja jsem fakt smutna, ...' nebo 'mi se moc nelibi xy, protoze bych si taky chtela povidat s xy'
    v 'protivny' taky slysim trochu hodnoceni. vnimam tam tez zas ocekavani, ze dite ma byt takovy ci makovy. ale treba zrovna nema zdroje na to, byt takovy jak je normalne. tezko rict, kdyz clovek nezna situace a lidi ...
    a s tim 'kusem' - proste ja neslysim respekt k detem kdyz nekdo rika ze dite je 'kus' a za b si predstavim, ze nejake dite mluvilo o dospelich jako o kusich ci podobne. to bych nechtela videt, co by se stalo ... proto mi 'kus' pripada dost mimo.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    KOTENCE: ja myslim, ze pokud clovek funguje s ditetem v duchu vzajemnyho pochopeni a respektu, tak proste situace nevnima a neresi z titulu toho, kdo si co muze dovolit, alebrz z titulu, co k dane situaci/chovani vede, jake pocity apod. V tomto pripade tedy co dite citi, ze ma potrebu se takto chovat, a zamerit se na tuto pricinu - k dosazeni toho, ze dite tyto pocity mit nebude. Postoj "to si nemuze dovolit" = postoj sily a moci, za jejichz pouziti rodic vymyti nezadouci symptomy (= chovani), pricemz jeho priciny, o ktere se rodic ani nezajima, zustanou potlaceny (a projevi se jinde, jinyd, a treba horsim zpusobem). Holt jsou taky lidi, co nestoji o to nutit svoje deti k nejakemu chovani a ke spolupraci silou, aniz by to dite spolupracovat chtelo a aniz by chapalo samo za sebe, ze je to pro vsechny - i pro nej samotne - zadouci.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    LYDI: A tvoje dite si muze dovolit zakazovat ti kontakt s vlastnim muzem a bejt u toho na tebe protivny? Nebo se tenhle post tyka neceho jinyho?
    LYDI
    LYDI --- ---
    PERSEEIDA: zaroven jsem mluvila o volbe slova a vubec ne o tom, jak je vychovas ci nevychovas.
    LYDI
    LYDI --- ---
    PERSEEIDA: asi v tve posledni vete je presne ten rozdil mezi mnou a vami - snazim se nevychovavat (:
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    LYDI: Nemůžu na potkání psát, že mám tři vymodlený děti, každé jinak, každé je úžasné. :) Na druhou stranu. v tom množství už musí být trochu systém, anarchii nevedem. Paradoxně se někdy tři děti vychovávají líp neź jedno.:)
    LYDI
    LYDI --- ---
    LYDI: jinak - ja sem jen proste fakt smutna, kdyz mam pocit, ze se lidi nechovaji moc respketujici k detem. a pak jsem nekdy nastvana, kdyz lidi po detech cekaji to, co sami moc nedelaji. v tech 'kusach' to konec koncu vnimam oboje
    LYDI
    LYDI --- ---
    no ja si dokazu delat prdel asi ze sebe ale ne s mych deti. dite si xy dovolit nemuze, nesmi, ale 'ty kusy' jsou jenom nadsazkou. jasne (:
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam