• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ANNAWA: Tohle mě zaujalo. Co to znamená "otrkané" děti? Jak se takové otrkané dítě projevuje?
    Malvína má několik kamarádů, kteří chodí do běžných školek, a nosí si od nich především sprosťárny a odsekávací a odmlouvačný styl komunikace, posmívání, hecování a podobně. Tak jestli tohle je ta "otrkanost", tak pěkně děkuju...
    SARGO
    SARGO --- ---
    Musím přiznat, že mi úplně není jasný jeden argument k domácímu vzdělávání: tedy že totéž, co se dítě učí celé dopoledne ve škole, se doma naučí za dvě hodiny. Možná to mám trochu posunuté, protože nemám úpně běžné modely dětí, ale stejně si myslím, že je tu v této věci ještě cosi k úvaze; jsem totiž přesvědčená, že to do nějaké větší či menší míry to tak musí mít každé dítě.
    Totiž: doma děti umí spoustu věcí. Když to vezmu na pěkně viditelném příkladu matematiky, tak v pěti letech mi oba kluci běžně sčítali do stovky spolehlivě, menší se naučil i spoustu z násobilky, sami si našli dopočítací způsob na sčítání i odčítání; nejen když z toho chtěli zkoušet, ale v běžném provozu. Po příchodu do školy/školky ale ta znalost jakoby degradovala, nebyli schopní ji úplně použít. Jestli v tom byla míra rušení kolektivu, méně pozornosti upřené na ně samé, jiné rekvizity - buď jak buď, do značné míry se to učili znovu, aby to byli schopní aplikovat i mimo svou konformní zónu. Co jsem tak vypozorovala, nešlo o nijak výjimečný jev, spíš naopak.

    Tady pak už záleží na preferencích rodičů: mně to připadá dobré, mám pocit, že čím socializovanější jedinec, tím víc se před ním otvírá možností. Ryze akademické schopnosti, říká mi pozorování, nikdy nevedly k cíli tak spolehlivě, jako schopnost si za tím cílem jít a umět si ho zařídit. Též jsem v pozici těžkého introverta, který by rád, aby jeho extrovertní děti svou extrovertnost zvládaly, ne aby ovládala je. Takže naše rodičovské snahy se vedou skoro více snahou o socializaci než po maximálním vzdělání. Toho by se bez schopnosti fungovat v různorodém kolektivu prostě nedosáhlo. Ano, měli jsme úžasné štěstí na školu (mírně alternativní státní, abych tak řekla), hodně naučí, ale zároveň mají spoustu akcí a dělají hromady projektů v různorodě poskládaných skupinkách (= ano, sám by to měl za půl hodiny, ale musí se domluvit, rozdělit si práci... hle, je to na půl dne ;-)). V jedenácti letech samozřejmě těžko soudit, ale zatím bych vliv základky považovala za jednoznačně přínosný; i když si samozřejmě stěžuje, že je tam občas nuda a že ho ledacos nebaví. Většinou mu na to odpovídám, že i s nudou si člověk musí umět poradit a o nutnosti naučit se nezábavné věci, to už ani k debatě není :-) Je velice inteligentní, takže domácí vzdělávání by z něj patrně udělalo malého génia. Jenže strčit ho do neprotříděné společnosti na prahu puberty, kdy má co dělat sám se sebou, natož aby ještě řešil okolí, udělá to z něj patrně geniálního psychopata. Takže za nás - díky za základku, všechny kroužky a oddíly! :-D

    A protože má člověk sklony zevšeobecňovat, jsem velmi pro to, aby se děti vystavovaly vlivu více různých skupin, kde budou zastávat různé role: přihlížejících nul na okraji, opečovávaných ňuníků ve středu pozornosti, vyučovaných, hlídaných, hrajících si. Nikdy bych neměla tolik sebevědomí, abych dokázala uvěřit tomu, že bych jim to dokázala obstarat vlastními silami v rámci světa příbuzných a vlastních zájmů.
    Ale jak říkám, je to o preferencích rodičů (hlavně) a o tom, co má člověk doma (trochu méně); asi jen výjimečně je člověk jednoznačně tlačen osobností dítěte někam, kam se mu nechtělo. Možná se poklidnější a kooperativnější modely dětí obecně zvládají socializovat i v chráněnějším prostředí, a využívat znalosti i bez většího tréninku kdekoli :-)
    SARGO
    SARGO --- ---
    KUTAS: Vzhledem k tomu, že cokoli se stane výjimečně dobrého (z hlediska dítka, tedy jakékoli nesmyslné hmotné dary většího objemu :-D), má sklony se okamžitě stát tradicí, bojovala jsem poměrně dlouho a sveřepě -jenže mocná energie babiček a okolí, to bylo něco jako tsunami :-D Ale snažím se to filozoficky postavit tak, že je to na oslavu konce roku a vynaloženého úsilí, ne vyloženě konkrétních známek. (Ne že by bylo nějaké úsilí vynakládáno - leda tak moje.) Což je trochu na míru skutečnosti, že syn s poruchou pozornosti bude mít rok od roku ty známky skoro zaručeně horší a horší, což ale moc nevadí, protože jsou mu ukradené.
    Zato číslo dvě se cíleně těší na jedničky a bojkotuje sveřepou nevšímavostí mé náznaky, že budou mít jenom sluníčka. Protože je přesně ten typ, bude mít nejlepší možné výsledky a bude na ně hrdý - to nechat bez odezvy by taky nešlo.
    Takže jsem v obecné rovině došla k tomu, že bez nějaké oslavné reakce to nejde, ale že ji stejně musí člověk ušít tomu dítěti na míru, aby vyvolala žádoucí odezvu, a že se ji budu pokoušet držet v nějaké minimalistické hladině, pokud možno nehmotné. Ale kdybych to chtěla dotáhnout do ideální podoby, musím ubezdušit tchýni. ;-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KOTENCE: mně se domácí školy, malé atypické školky a školy a podobně líbí, fakt moc. Ale u některých věcí si prostě nejsem jistá - syn se dostal do běžní školky až v pěti letech a mezi otrkanýma dětma působil trochu jako tele.
    A to je z velké rodiny, umí komunikovat s dospělými, kolektivu bys řekla, že měl dost.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    pak máme ty návyky vstávat do kolbenky, k tomu jeste nepadlo ani slovo :D to urcite stoji za zminku.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOTENCE: vsak ja ti nehabilituju podobu vzdelavani deti. ale neverim tomu, ze sezenes dost kamaradu s detma na tom, abys nasuplovala celou tridu.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    PALEONTOLOG: Tak trochu tusim, ze je uplne zbytecny ti neco na tu tvoji pravdu psat.
    Jak si vubec to domaci uceni predstavujes? Kdyz ctu tvoje posty, tak se vidim, jak stojim v obyvaku vedle improvizovany katedry a peruju svoje dite, ktery sedi samo u stolecku proti mne :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOTENCE: mimo skolu je spoustu kolektivu, deti se predevsim srovnavaji mezi sebou, mezi vrstevniky, co dovedou jini se snazi dite naucit taky. ve skole a skolce travi spoustu casu a prestoze ten kolektiv neni primo urcujici, dite se snazi zvladnout vsechno, co umii vrstevnici. opakuju vrstevnici. to nejsou starsi. z vlastni zkusenosti i mladsi dovedou to co starsi ne, ale presto je to motivuje ucit se dalsi nove dovednosti. v ramci tridy je to hotovej brainstorming, protoze tech deti byva vic nez dvacet a vsechny se snazi mezi sebou srovnat zkusenosti. na to sama nemas sanci.
    promin ze jsem si te vybral k reakci na kecy od ymladris a dalsich podobnych, kteri jsou sice chytri, ale prilis projikuji vlastni deviaci do bezbrannych deti. ty deti si to nezaslouzi, prestoze budou dik dispozicim nadmerne inteligentni, ale nedik pristupu budou nesocializovane. stejne jako rodice.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    PALEONTOLOG: Jakoze mimo skolu neni kolektiv? Podle me se dite nejlip uci od starsich a pokrocilejsich, coz mu skola moc neumoznuje.
    Vstavani se clovek nauci v radu tydnu, nepotrebuje kvuli tomu roky zit nevyspalej. A vim, jak casto si rodice stezujou, ze jsou jejich deti nevyspaly, protoze chodej pozde spat. Imo chodej spat, jak potrebujou, ale rodice je nutej moc brzo vstavat...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Co myslíte o odměnách za vysvědčení?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOTENCE: jedna z funkci skoly je socializace a umeni zit v kolektivu. Ze se skolstvi horsi je pravda, ale ty nebudes lepsi. Decko se dovednostma drovna s ostatnuma, ne s tvou predstavou o nem. a ze se musi vstavat ? To jsou klasicky navyky, ktery zivote 99% deti potrebuje.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    tohle je děsivý :-( ... amerika ...
    Yes, My Kids Play Unsupervised, And No, You Should Not Call The Cops – Scary Mommy
    http://www.scarymommy.com/...-unsupervised-dont-worry/?utm_medium=partner&utm_source=positiveparents
    ELA
    ELA --- ---
    TORUVIEL: Presne! Nejhorsi je koupani, protoze kazdej den pali novy "bebicko"!
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KAMPA: Dcera je taky samá modřina a strup :-) Ale to já byla taky, jsem dítě z venkova, vyrostla jsem na stromě, téměř doslova :-D Takže to považuju za normální a zdravé.
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    Taky my dite je rozenej sebevrah...niceho se neboji vsude vleze, uz mame za sebou rozrazenou hlavu. samy modriny, odreniny, momentalne vevodi superbarevnej monokl, pac holka spadla na motorce (je mi trapne s ni kamkoliv chodit, vypadam jak matka, co tyra).
    nikdy jsem ji co se tyce lezeni na hristich nezakazovala, jen ji jistila zadek. ale myslim, ze az si bude uvedomovat, ze by se mohla zrakvit, tak ze zbrzdi...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    PETPET: Tak to bych řekla, že je zdravé :-) Jsou ale i děti ultraopatrné, a pak naopak takové ty kamikaze :-) Moje dcera je taky hodně fyzicky zdatná, ale dává si ve výškách např. pozor, drží se, nicméně vleze tam.
    PETPET
    PETPET --- ---
    SOLEI: syn je na sebe taky opatrny a ja jsem teda dost rada. Nechavam ho delat cokoliv chce, je fyzicky dost zdatny, ale proste neni sebevrah a nikam se nevrha po hlave.
    Doufam, ze druhy dite to bude mit podobne.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SOLEI:
    Nůž Haller 42933 dětský zavírací | Trapper.cz
    https://www.trapper.cz/nuz-haller-42933-detsky-zaviraci/
    Nůž Opinel VRI 7 dětský modrý | Trapper.cz
    https://www.trapper.cz/nuz-opinel-vri-7-detsky-modry/
    Nůž My First Victorinox Blue Translucent | Trapper.cz
    https://www.trapper.cz/nuz-my-first-victorinox-blue-translucent/
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    YMLADRIS: vím, já měla představu něčeho jako starý Sarajevo, opinel je na kočku tři mi leží v šuplíku. Ale díky, zahrnu ho zpátky do výběru
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam