jeste k tomu celkovemu vychovnemu cili - chapu pokud to vyzni premrstene, ale zkuste docist do konce
chtela bych aby dite bylo v zivote v zasade spokojene. bude zit dejme tomu do 90 (lidsky vek se strasne prodluzuje). rozhodla jsem se mu dat na vyvoj tolik let, kolik potrebuje. verim, ze to, jak v lidske spolecnosti operovat, aby bylo spokojene, postupne pobere dle vzoru okoli od lidi, kteri maji obdobny hodnotovy system jako moje rodina. (coz je zit a nechat zit; v zasade se spolehat sam na sebe, zjistovat co potrebuju a jit si za tim; zkoumat ucit se tvorit sdilet..)
verim, ze spratci jsou v podstatne nestastny deti, na ktere byly kladeny prehnane naroky neodpovidajici jejich vyvojove etape. bud je nekdo moc dusi, nebo na ne naopak nejak kasle; neni kolem osoba, ktera by dovedla nacitat co to decko aktualne potrebuje, nevede ho prikladem, nedokaze s nim komunikovat aby mu to davalo smysl (proc neterorizovat kocku), neni s nim dost propojena.
vim jiste, ze socializaci ("slusne chovani ocekavane okolim") jde hodne urychlovat. Ctyrlete deti v Kamerunu uz jsou tak vycepovane, ze by je ani nenapadlo neposlechnout dospeleho. Kdyz dostanou ukol, plni ho, jsou nejlepsi na svete v testu na oddaleni uspokojeni (cekaji na pamlsek). Jejich matky jim od mimina vstepuji, ze plac je nezadouci, emoce jsou nezadouci, pozadovat neco je nezadouci.
Jenomze, s urychlovanim psychomotorickeho vyvoje uz se experimentovalo ruzne a ja v to nemam duveru. Absurdni priklad: pokud by nekdo rekl No ja jsem porodila cisarem schvalne uz v sedmem mesici, cili ziskalo se dva mesice kdy dite uz neni zavisle na mne - budeme si klepat na hlavu. Mene absurdni priklad: sleep training trimesicnich mimin (jo, da se to udelat, muzou byt v noci uz "slusne vychovane"). Odstavovani deti v pul roce (ano, preziji bez problemu). Trening deti v roce na nocnik (ano, prani plen byl opruz) a presun deti do jesli. Postavovani deti do choditek, zvedani a vodeni za ruce (nas Pepicek v deviti mesicich uz chodi!! To je aspon nezavisle dite!!)
Vsechny tyto veci se dely a deji. Krome absurdity s porodem - tam kazdy chape, ze pokud dite zraje samo tak dlouho jak potrebuje a pak samo da signal k porodu, tak je to proste nejlepsi.
Cili jsem velmi opatrna ohledne ruznych "uz by melo" (dekovat, oblikat se, delit se o hracky, byt potichu, neobtezovat, ...). Nejde o to ze to deti nezvladnou, jasne ze to zvladnou. Deti zvladnou i Kamerun :) . Ale ja proste nasi kulture neverim, ze je tak napojena na prirozene potreby lidi, ze to "uz by se melo" odrazi fakt nejake dobre milniky psychomotorickeho vyvoje. Je to neco za neco. Nemuze se tak dobre rozvijet, kdyz je v jeslich nebo kdyz nesmi vyjadrovat svoje emoce aby neobtezovalo, nebo kdyz ma pater pretizenou choditkem.
Proto jsem se rozhodla nechat socializaci na decku. Tak jako na nem nechavam separaci (az se samo rozhoduje odpoutavat, tak se odpoutava; kazdy decko je jiny), tak na nem nechavam az samo zacne pomalu brat v uvahu potreby jinych lidi, venovat jim svoje zdroje a tak. Protoze k tomu dozraje a bude to delat z vnitrni potreby. Neco jako vcerejsi hlaska: ja: prosim, dones mi to-a-to, mam zlomenej kotnik a spatne se mi nosi veci. Syn: ale mne se to nechce nosit. ja: mne to fakt boli a spatne se mi chodi. Syn: dobre kdyz to fakt potrebujes tak ja ti to donesu hele tady to mas.
... takhle bych chtela, aby to probihalo s tim "slusnym chovanim". Nevidim totiz jak z nekoho "delat" laskaveho, uprimneho, odvazneho atd cloveka, kdzy bzch ho musela nejak donucovat - cimz z definice ztracim svou laskavost. takze jedu to nenasili, no.
Cili k tomu dotazu na vek. Pro mne neni podstatny, zda dite bude "slusne vychovane" v peti nebo v deseti. Chci aby dozralo k vecem samo a pak mu to zustalo na cely zivot, do tech devadesati.
A jeste poznamku k tomu slovo 'potreba' ktery tu furt omylam, ze deti maji potreby a je vyhodne je naplnovat. Minim to podle marshalla (nenasilna komunikace) - ze potreby jsou vselidsky (laska, prijeti, sebevyjadreni, duvera, radost, hra, bezpeci, atd atd atd tyhlety veci), a lidi pouzivaji ruzny strategie k jejich plneni. Strategie muzou byt debilni (terorizovat kocku), ale pod tim je nejaka potreba, proc to dite to dela. Lustit ty potreby pod tim a vychazet deckam vstric.