• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    PALEONTOLOG: Ha, je to oficiální, psali to na Nově, tak to musí být pravda, naše dítě má šílené jméno, kterým jsme se mu pomstili :-D Zajímalo by mě, kde ty informace o jménech berou a zda v článku zmíněný Hanuš je ten náš nebo nějaký jiný :-D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    si odložím
    Šílená dětská jména: Čeští rodiče se dětem pomstili! PŘEHLED - tn.cz
    http://tn.nova.cz/clanek/nejpodivnejsi-jmena-v-cesku-v-postylkach-lezi-barnabas-i-perla.html
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    INUSHKA: Tak i to je forma komunikace, když vidíš, že by něco pro dítě bylo lepší a umožníš mu to :-) Dáváš mu tím najevo, že rozumíš jeho potřebám. Eliminovalo by to třeba asoň jednu problémovou situaci, ale samozřejmě to neřeší problém jako celek.
    Ale pokud to u vás takhle není možné řešit, tak jasně, pak přijde na řadu řešení jiné :-)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    INUSHKA: No jo, neměla jsi potvrzovat a rozvádět, že to problém pro vás je :-D
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ANNAWA: Však jo, mě to jenom pobavilo, jak se tolik lidí chytlo takové blbiny, o kterou navíc původně ani nešlo. Kouzlo internetových diskusí, no :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    INUSHKA: ja to nebrala jako radu, ale jen postřeh, ze bych nevěřila, jak takova blbost zlepší zivot.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Nic ve zlém, díky všem za tipy, ale proč se zase z dotazu, jak zapracovat na komunikaci v rodině stala poradna, jak si zařídit předsíň? :-D
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    INUSHKA: Taky máme bundy vysoko a taky mě to pěkně štve (mužova dcera tam nedosáhla ani desetiletá)a v novém bytě si to chci rozhodně nějak ošéfovat. Často bundy odkládám právě na ten zaparkovaný kočárek :)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    INUSHKA: Jako dočasné řešení byste mohli na dveře nalepit samolepící háčky, my je máme na chalupě v předsíni na dveřích do sklepa :-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ANNAWA: To já bych hrozně ráda, je to v plánu. Jenže v naší předsíni metr na metr se zkoseným rohem prostě fakt není kam ho rozumně umístit. V místě, kde by měl výhledově být, aktuálně parkuje kočárek a ještě nejmíň dva roky bude. A k nerozumným řešením (jako třeba přimontovat ho na dveře) jsme se zatím neuchylovali, neb donedávna stejně obě holky potřebovaly při oblékání bund asistenci, tak už bylo jedno, jestli tu bundu z věšáku sundám já a rovnou ji obleču nebo si ji sundá dítě, podá mi ji a já ji obleču. To, že si Malvína zvládá bundu obléct sama, je novinka letošního podzimu.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    INUSHKA: taková blbost, ale bundy v nedosažitelné výšce mě točily natolik, že jsem zavedla věšák ve výšce dosažitelné a přestože to není úplná krása nebeská, stálo to za to. Jako fakt. Nečekala bych, jak moc nám to zlepší život. Malé děti tam mají bundy, mikiny, vždycky něco z toho najdou, věšák miluju.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    NOFNAK: Že mají děti bundy v nedosažitelné výšce, je sice chyba, bohužel ale při prostorových možnostech našeho domu a množství věcí, které vlastní pětičlenná rodina, dost dobře neřešitelný. Ta druhá bunda byla v kuchyni, protože se sušila u topení. Ale to je obojí celkem irelevantní, protože to celé byl jen příklad. Kdyby nešlo o bundy, mohlo jít o cokoli jiného. Třeba o zaseklý zip, chceš-li něco, co není ničí "chyba". Smyslem dotazu nebylo hledat viníka konkrétní situace ani lepší prostorové uspořádání domácnosti, ale pomoct vylepšit komunikaci mezi tatínkem a dcerou obecně. Ujišťovací otázky, zdá se, pomáhají.
    LYDI
    LYDI --- ---
    NEMESISS: rada (:
    NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    YMLADRIS: Za sebe jako otce mohu říct, že zrovna to "Táto, potřebuješ pomoct?" by mi hodně pomohlo si uvědomit, že jsme se zbytečně zasekli na slepé koleji a navíc ruku na srdce se ctí z toho vybruslit. Tedy palec nahoru!

    INUSHKA: Obecně žádný muž neumí fungovat multitaskově. Koneckonců na Tvém příkladu vidím naprosto jasný postup, který nebylo možné dodržet protože:
    1. dítěti visí bunda tak vysoko, že na ni nedosáhne - IMHO chyba
    2. dítě nemá bundu na svém místě, ale v kuchyni - chyba dítěte nebo rodiče, který ji tam dal
    Víš, nejde mi o to rozvířit tady debatu o rozdílech mezi muži a ženami. Spíš bych rád ukázal, jak to asi typický muž může vnímat. Samozřejmě je zbytečné se zaseknout a buzerovat dítě, ten boj o moc je podvědomý a hrozně těžko se z něj vymaňuje.

    Jasně, určitě by pomohla ujišťující otázka - "Je to jasné?" "Potřebuješ s tím pomoc?". Osobně ji používám u důležitých věcí i při komunikaci s ženou a vyžaduji to samé (tj když mi sděluje něco klíčového, chci aby se ujistila, že ji vnímám - opět muž neumí multitasking. Pokud například opravuje autíčko a žena začne mluvit, ani si toho nemusí všimnout (ženy mluví skoro pořád). Tedy pokud mu chce sdělit, že potřebuje aby v pondělí zašel s dítětem k doktorovi, nebo že potřebuje vyměnit žárovku v autě, měla by se nejprve ujistit, že ji vnímá).
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    LYDI: písnu Ti zprávu, jsme taky bilingvní...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LYDI: v portalu vysla knizka, kde mapuji nejruznejsi pristupy (muti)lingualnich rodin, a zaver je ze nic neni spatne, ze rodiny i deti maji ruzne pristupy. To na o se ptas, tj ze decko napr babicce deset let rozumi ale mluvit nechce, je brano jako normalni, ze rozmluvi se jednoho dne az nastanou priznive okolnosti. nazev nevim ale neco jako Bilingvni vychova nebo tak.
    LYDI
    LYDI --- ---
    Myslela jsem, ze na nyxu neco k tomu najdu, ale asi ne v nejakym special foru, proto se ptam tu - resite nekdo bilingualni deti? dcera aktivne mluvi bohuzel jen jednim i kdyz oboje jazyky dobre rozumi (jen pro ujisteni, jedna se o dva materske jazyky, neucime 'umele') - rada bych se s nekym vymenila napady nazory zkusenosti jak nenasilne ji dostat zas k tomu, aby vic pouzivala jazyk i aktivne. diky
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    I Suffer From Childhood Emotional Neglect. Here's What That Means.
    http://www.scarymommy.com/...ldhood-emotional-neglect/?utm_medium=partner&utm_source=positiveparents
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: Já si nemyslím, že by to INUSHKA brala nějak extravagantně, když tu formulaci použila, tak jsem ji prostě zopakovala :o)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    TAPINA: "i respektujicim zpusobem vedene decko" !!! To je strasny, ze to v ty vete vyzniva jako neco extravagantniho :-/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam