• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATIATransgender (crossdressing, genderfluid, transsexual, intersex etc.)
    MATIA
    MATIA --- ---
    ak by ste mali chut sa dojst zabavit alebo pokecat tak dobehnite -
    https://www.facebook.com/events/1633811823541252/
    _TOM
    _TOM --- ---
    Také v klasické hudbě existuje transgenderová debata:
    Muž nebo žena? | OperaPlus
    http://operaplus.cz/muz-nebo-zena/
    MATIA
    MATIA --- ---
    This Artist Is Using 'Artivism' To Break Down Queer Stigma And Stereotypes
    http://www.huffingtonpost.com/...nd-stereotyping_55d62857e4b0ab468da0574d?ncid=fcbklnkushpmg00000050
    MATIA
    MATIA --- ---
    dakujem :)
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    MATIA: Máš hezkou postavu.
    MATIA
    MATIA --- ---
    Konecne sa ochladilo a da sa existovat :)

MATIA
    MATIA --- ---
    najlepsie sa s nim asi porozpravat
    MATIA
    MATIA --- ---
    k celej teme, ako pise Fronema - nemozte zacat placat terminy ako blazen cvok, hovorit o psychickych poruchach lebo diagnostikujete z nejakeho clanku staviate svoje pocity pred pocity ludi ktori tie gender otazky prezivaju, a potom sa cudujete ze ste oznaceni za povyseneckych, bohuzial je to tak.

Niekto ma svoje gender otazky vyriesene a je sebavedomy, ale potlapkat niekoho po chrbte a povedat mu , ze "neber sa tak vazne" alebo "musis byt odolnejsi" a budete si nahovarat ze dissovanim niekoho mu vlastne pomahate a robite dobre, tak to tak nefunguje.

Pouzit argument ze niekto sa stavia do role ublizeneho a profituje na tom, bez toho aby ste dali nejake konkretne priklady a nechali to vyzniet tak, ze sa proste ludom neda verit lebo co ak z toho celeho chcu iba nieco vytazit veci takisto vobec nepomaha. Osoba z clanku spada do mozno najmensej skupiny z celeho rodoveho dazdnika - a vobec nerozumiem preco by mal byt problem v tom, ze si necha narast plnovous a k tomu nosi saticky.. Kym nie je vulgarna je to jej vec, neindikuje to ziadnu psychicku poruchu, len to indikuje ze davate normy spolocnosti nad vlastne stastie jednotlivca. Pritom je urcite lahsie toho jednotlivca respektovat takeho aky je, nez kazdeho natlacit do boxiku aby sa ostatni citili spokojni. Proste teraz sa tu riesi nejaky agender clovek, ale uplne rovnake argumenty a naznaky ake tu boli predvedene sa bezne pouzivaju voci trans ludom, ked sa vam to snazi niekto priblizit a vysvetlit tak to prevediete do osobnej roviny , naznacite ze nie som vyrovnana plus spominany super termin - za ktory ak sa ohradim tak som zase precitlivela, lebo ved to je len sranda a ja sa mam smiat s vami.

pro tip - ak neviete ako sa dana osoba preferuje prezentovat / oslovovat, spytajte sa a potom pokial mozno take oslovovanie dodrzujte.. samozrejme v pripade ze vas to naozaj zaujima a nechcete si z trans ludi len robit srandu

- ad debata myslim si ze je dobre ze tu nieco taketo prebieha, pretoze takychto debat sme si uzili a este uzijeme kazdu chvilu vela a dokolecka. kym naozaj ludia priamo neutocia a nemyslia to umyselne zle, tak ma kazdy pravo sa vyjadrit. ja len apelujem na to, ze budte zdrzanlivi so sudenim psychickeho stavu druhych ludi, kym na to nemate mandat.
    LALINA
    LALINA --- ---
    MATIA: sorry a nazdar.
    MATIA
    MATIA --- ---
    Argannah - ja si vase komentare nevztahujem na seba, ja som sa pytala na konkretne citacie z clanku podla ktorych toho cloveka opisujete tak ako ho opisujete, a kde sa to vobec berie. Nechapem preco to obe otacate na mne, ak som pouzila osobny priklad, tak len preto , aby som vam priblizila ako to nestandardny gender clovek moze vnimat
    MATIA
    MATIA --- ---
    wat ? sorry ale toto je uplne mimo , teraz uz zacinas byt naozaj osobna a utocna, vyznieva to uplne condescending a termin klukoholka si prosim ta nechaj pre seba
    LALINA
    LALINA --- ---
    FRO- jako obecně jistě, pokud mi na někom nezáleží nebo není vhodná doba, tak řeknu sorry a je to. Ale tohle nebyla ta situace a přišlo mi dobrý si o tom trochu podebatovat:)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    LALINA: Ja uz nijak nemluvila o argannah (prijde mi to uz vyreseny) ale obecne
    LALINA
    LALINA --- ---
    FRONEMA: kdyby Argannah řekla jenom "Sorry" (ale komu se měla omluvit, těm lidem z článku?) tak bychom tu neměli tuhle debatu:)) A od čeho jsou debatní kluby? ;))))) Příspěvek ARGANNAH mě inspiroval k uvažování a procítění a to stabilizovalo můj motající se mozek, kterej dneska nějak nemůže ustát to vedro...

jo, a já bych nedostala pozvání na Pride :))
    LALINA
    LALINA --- ---
    Sheala: ano, máš pravdu, je snadné být odolný, když se nám nic strašlivého neděje. A je v moci každýho člověka pracovat na tom, aby toho strašlivého, co ho na ulicích potkává, bylo co nejméně.
    Já vím, že teď asi spouštím lavinu výčitek a "spravedlivého rozhořčení", ale musím říct jednu možná někomu nepříjemnou věc v obecné rovině: Cítit se obětí je pro některé lidi velmi výhodné, jejich životní strategie s tím pracují, potřebují to a nelze jim to rozmluvit nebo vzít - bylo by to jako vzít jim životně důležitý dech. Proto se brání a já je chápu a nikdy je nenutím vyměnit zničeho nic a bez přípravy tuhle slabou strategii jinou, více vyhovující.
    Jenom říkám, že existují více výhodné životní strategie, odpovídající modelu dospělého, sebou si jistého člověka, které tolik nezatěžují jeho okolí a že je možné se je postupně naučit, pokud člověk opravdu chce.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    LALINA: jo urcite je dobrej napad pracovat na tom, abby clovek byl min zranitelnej, sebejistejsi vsechno tohle. Ale myslim, ze neni dobra reakce na to ze nekdo rekne "tohle mi ublizuje" "ty jo tak pracuj na svy zranitelnosti" ale "sorry". Nemusi z toho byt zadna velka kauza.

Jasne, je to riziko komunikace. A neni nici povinnost naslapovat po spickach. Ale myslim, ze je to takova prilezitost jak delat svet hezci nerikat veci o kterych vis ze nekomu ublizi. Nebo kdyz to nevis se pak nezacit hadat ale proste se nejak jednoduse omluvit a nechat to byt.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    LALINA: tady s dovolením nesouhlasím - trochu mi to přijde, že nutíš lidi, aby nespuchýřovali, když se popálí. Holt jiný lidi a jinak jiný lidi mají stejný práva nebejt na ulici napadán, vysmíván stejně jako já a ty. Ono je snadné vypadat odolně, když se nám nic strašlivého neděje.
    LALINA
    LALINA --- ---
    FRONEMA: Barracus byl rychlejší, je to tak: obecně lze určit nějaký hranice, ale jenom přibližně, ono se to na těch hranicích dost překrývá a opravdu záleží na konkrétním člověku, jak moc si chce nechat ubližovat, jak moc je zranitelnej.
    Někdy stačí zašeptat celkem obyčejný slovíčko a labilní jedinec, příliš naladěný na podněty, který si definoval jako zranující, vyletí, rozpláče se, urazí se atd... to už je holt riziko komunikace s lidmi.

A opět jsem u toho: zranitelnost není jenom výsadou gender či jinak jiných lidí, ale naprosto veškerých lidí. A pokud je veliká a člověku to ničí život a komunikaci s lidmi, měl by s tím pracovat.
    Existují techniky a postupy, kterými se lze zbavit přilišné zranitelnosti a posílit v sobě kontakt se sebou a se svým sebe-vědmomím.
    Osobně preferuju (a doporučuju) pracovat na tomhle a stát se trochu méně zranitelným, trochu více "otužilým", než vynucovat si na okolním světě, aby nepoužíval tohle slovo a tamto slovo a aby neříkal to nebo ono, protože by mě to mohlo urazit nebo zranit.
    Rozhodně preferuju a podporuju zdravý selský rozum a zdravé sebevědomí před nějakou rádobylidumilnou cenzurou a korektivismem. Ten zdravej rozum, nadhled a sebevědomí je dobrý pro celej život ve všech jeho aspektech a rozhodně člověku poslouží víc, než obrana útokem a obranné kopání kolem sebe...
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    FRONEMA: Sorry za castecne OT, ale s tim ublizovanim je to dost narocne. Vzdy je to ta obet, ktera urcije,zda ji bylo ublizeno. Takze z principu se nemuzu chovat tak, abych nikomu nikdy neublizil, protoze nemuzu vsechny znat do takove hloubky.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    ARGANNAH: Co pises mi prijde jako zajimavy a mozny pohled a nekterych se to bude tykat.. Neprijde mi,ze bys psala neco urazliveho ani ohrozujiciho. Ale holt doba je takova precitlivela.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam