ALDARION: kdyby místo situace Petr / Lenka byla situace, že Petr přijede po úraze na vozíčku, tak bych to chtěla taky vědět předem - třeba proto, že když je pozvaný ke mě na návštěvu, tak nemůžu ten fakt, že je na vozíku ignorovat - ale musím nějak vyřešit PŘEDEM to, že se bude muset dostat přes schody. Akorát, že u toho vozíku je jednodušší zeptat se "jak se ti daří, jak to zvládáš - případně i jak se to stalo" a nebude to druhou stranou považované za ignoraci nebo transfobii.
A mě to zajímá - i u Petra by mě zajímalo, jak k tomu došel - už proto, že bych se ráda poučila, jak to vlastně je - je to něco, s čím nemám vlastní zkušenosti a neumím si to představit - umím si představit autonehodu, po které člověk skončí na vozíku, protože to je zjevné a vizuální (navíc autem jezdím, mám s tím osobní zkušenost), ale tohle je něco mimo mou představivost. A pravděpodobně mimo představivost jánevím devadesáti procent lidí - takže v tom tápeme a za každý přešlap jsme transfobové.
Jinak pro mě Petr neumřel - Lenka má stejný smysl pro humor, stejné názory, stejné životní hodnoty jako měl Petr - je to stejná osobnost, jako byl vždycky Petr. Ale v něčem se jí život zjednodušil a v něčem zkomplikoval - a já bych ocenila nějaký vhled do toho, co se změnilo v tom jejím prožívání.
Když mi Petr zavolá, že se chce sejít a neřekne mi, že je na vozíku, tak si s ním dám klidně sraz na starých zámeckých schodech - a fakt to nebude proto, že bych mu chtěla ztěžovat život nebo se mu vysmívat za to, že je na vozíku. A i když mi to řekne, tak zkusím vymyslet něco jiného, že se třeba sejdeme na Vyšehradě (ale třeba si neuvědomím, že zrovna tahle stanice metra nemá výtah -mmch nevím, jeslti má nebo nemá, protože jsem tomu doposud nemusela věnovat pozornost) - tím chtěl básník říct, že kromě obecného povědomí (samozřejmě, že racionálně vím, co se stalo s Petrem/Lenkou), že se něco s tím člověkem změnilo, potřebují lidi, kteří se v tom světě nepohybují, ještě nějaký "návod", průvodce tím novým životem. A označení za hatery a transfoby fakt nepomáhá. Výsledek je, že se pak člověk raději stáhne a nedělá "nic".