• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATIATransgender (crossdressing, genderfluid, transsexual, intersex etc.)
    DEADSLUT
    DEADSLUT --- ---
    TILIO: vim, že to je něco uplně jinýho, sama tuhle zkušenost nemám, jen jsem překladatelka a hodně překládám lgbt+ věci/filmy, a pokaždé hledám, co by sedělo nejvíc, a na nic univerzálního jsem zatím nenarazila... Ale říkám si, že kdysi mi "they" přišlo hrozně divný i jen jako neutrální pojmenování (ve stylu "somebody lost their keys"), a fakt mi to dlouho nesedělo, jak jsem to měla zažitý jinak, a teď už mi to přijde úplně přirozený a funkční. Tak jestli by třeba nepomohlo s někým (blízkým, kdo nebude mít kecy) nějakou dobu zkoušet mluvit třeba v tom plurálu, nebo jinak, psát tak o sobě tady, jestli se to pocitově nezmění, když to člověk bude chvíli používat, a nevyleze z toho postupně něco, co "feels right"? Známej/á střídá mužskej/ženskej rod (presenting as male) podle toho, jak to zrovna cejtí, a ze začátku mě to trochu vyhazovalo z koncentrace, ten nezvyk, ale zvykla jsem si a už mi to vlastně přijde úplně přirozený.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    TILIO: been there. "Neutrálština" to trochu řeší, když si tu vyfiltruješ moje příspěvky, neuvidís v nich rod ani jednou ;) Ale v mluvené řeči je to horší a jak říkám, minulý čas je děsnej.
    Mně by vůbec nevadilo postupně zavést ty novotvary, stejně je jich čeština plná a jde jen o zvyk. Onikání nebo "plurál v jednotném čísle" mi ale taky nesedí, jak tu kdysi někdo psal, je to jak z židovskýho vtipu..
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Na téma neutrální češtiny je poměrně hodně článků, všechny se nakonec shodují, že by byly potřeba nějaké novotvary, ale bude to chtít si je jazykové zažít a znormalizovat. Norsko nedávno zavedlo do gramatiky oficiální genderově neutrální zájmeno, ale zase, oni nemusí řešit skloňování apod.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    TILIO: někdy se dá ve větě změnit podmět (namísto že někdo něco udělal/a, se řekne, že ta věc byla udělána někým) ale je to samozřejmě kostrbaté, zejména minulý čas a řeč o třetí osobě je z hlediska neutrálního jazyka problém. Dá se to hodit na dotyčnou osobu, ať sdělí, jak se o ní má mluvit, ale je to trochu alibismus ;)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    TILIO: zrovna mi vyhodil facebook clanek o nebinarnim fotografovi :D v clanku pouzivaji zajmeno oni.
    "Nechutné? Jsme taky jen člověk." Nebinární fotograf vydávají knihu o své proměně - Žena.cz - magazín pro ženy
    https://zena.aktualne.cz/krasa/nechutne-jsem-taky-jen-clovek-nebinarni-fotograf-intimne-zac/r~c7bc341288c911ebb0fa0cc47ab5f122/
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    TILIO: to ti musi rict ta non-binary osoba, jak chce byt oslovovana. Dost casto si onikaji.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    Super video.

Co je to Genderový nesoulad? - Vědecké kladivo AK 24
    https://www.youtube.com/watch?v=LpH4K2m-YBE&ab_channel=V%C4%9Bdeck%C3%A9Kladivo
    EKG
    EKG --- ---
    BHA: Co to je za blbosti? Pokud to stavi na emocich, tak to rozhodne neni meditace.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    KAIRRA: Ani ne, aspoň to tu ožilo.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    BHA: s tímhle nelze nesouhlasit. Smutně vtipný je, že to ode mě měla být podpora vůči lidem, kteří mají pocit, že se nesmí vymezit, ozvat nebo zkritizovat nějaké chování člověka, jen proto, že je že znevýhodněné skupiny. A to i přes předchozí vyjádření, že si myslím, že by privilegovaní měli dělat první krok ve vstřícnosti a že vždycky za vším je životní příběh (lze dohledat ;). Prostě, že nikdo nemá povinnost snášet nějaké "zlo" (pokud si to sám nevybral jako svou cestu) a že zvevýhodněnost nerovná se bezchybnost a svatost.

(Někdy mi na nyxu vážně chybí ten legendární mod Jsem na sračky serte na mě. Příště asi mlčeti zlato, přijde mi to tu teď dost zatapetovany)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    BHA: ale jó. Byla to ode mě nevhodná zkratka a doufám, že z mých ostatních komentářů je to zjevné. (Z toho, že nevhodné chování je skoro vždy nějaká reakce ovšem neplyne, že je člověk nesvobodný co se týče svého rozhodnutí to reflektovat a měnit)
    BHA: to nemůžu s jistotou vědět, ale myslím, že ne.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KAIRRA: ale ok, chyba nálepkovat. Není kretén, jen se tak často chová. Takovejch lidí je a je jedno zda jsou trans nebo ne, žejo.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    BHA: já jí to neříkám ;)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    (fakt se omlouvám za ty divný slovosledy, prosecco a mobil)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    CAROLIAN: jasně to je pochopitelný :) Já si to umím představit, co za šok to je pro okolí, všichni asi umíme. Byť tam většinou bývá ten moment "aha nojo, vždyť vlastně to a to teprve teď dává smysl" on by možná ten šok nebyl o tolik menší, kdyby Lenka řekla: Jsem na Lenka, vrátím se za půl roku, čau. Stejně bys měla problém si na to zvyknout, to je normální. Cení se přístup, ne bezchybnost :)
    Jen pro vysvětlení, jestliže trans osoba vypadá přecitlivělá na misgenderování atd, tak je to proto, že ji samotnou stálo neskutečné úsilí stát se sama sebou a prostě to chce už mít všechno dořešené a "čisté", vlastně na to chce zapomenout a normálně žít. Stačí vyjádřit, že to misgenderování není úmysl a ok.
    Ale samozřejmě, i trans osoba může být kretén, taky jednu znám :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    KAIRRA: možná si to beru osobně.... protože jsem se s touhle situací setkala poprvé a prostě NEVÍM - takže pro mě je tahle diskuze zajímavá / přínosná.... a ano, mám to nedořešený, protože covid a já jsem se odstěhovala tak daleko, že se už asi nikdy s Lenkou neuvidíme - takže jsem vlastně neměla šanci s ní promluvit a nějak to vyřešit / uzavřít. Tak si to holt řeším / uzavírám tady - a doufám, že příště už budu připravenější...
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    CAROLIAN: vážně tohle očekává, nebo si ty myslíš že to očekává? Mluvila jsi o tom s ní? Mně celou dobu přijde, že si to celé bereš zbytečně osobně..
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    BHA: já se ale nikoho vyptávat nechci.... ani nechci vědět detaily z jejich sexuálního života.... jenom jsem chtěla poukázat na problém toho, že Lenka nejspíš leta věděla, že je Lenka, měsíce se připravovala na tranzici - a od ostatních se očekává, že přešaltují během deseti vteřin na to, že je všechno jinak.... a běda, když ne.

Tím neomlouvám někoho, kdo se fakt chová jak kretén - to je prostě kretén.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    CAROLIAN: No a všechno tohle mi přijde úplně v pohodě.
    Ten rozdíl mezi tím, že je těžký si zvyknout a transfobií vidím tam, jestli na: "hele, myslíš teď Lenku?" odpovíš "nojo, jasně, Lenka, sorry, furt se mi to plete" nebo nějakou přednáškou o tom, že si jen vymýšlí kraviny a že Petr bude pořád Petr...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ALDARION: jasně, že přirovnání s vozíkem pokulhává.... ale prostě jen to, že mám problém si "zapamatovat" nové jméno ze mě nedělá transfoba.... Lenka prošla tranzicí po čtyřicítce - takže pořád vypadá hodně jako Petr (zvlášť když Petr vždycky měl polodlouhé vlasy) - a to, že přišla v sukni, jsem napřed nezaregistrovala - měla triko, dlouhou černou sukni a martensky - Petr takhle podobně oblíkaný chodil taky (akorát že měl černé kalhoty místo sukně) - ale o to je to přešaltování složitější.... a je jednodušší z očí do očí říct "jo, Lenko, to bylo tenkrát, když jsme byly spolu na závodech v xy", než když se člověk baví bez Lenky s ostatními - tam bych řekla "tenkrát, když jsme byli s Petrem na závodech v xy" (protože já na těch závodech byla skutečně s Petrem)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam