BHA: Asi mám hrozně hroší kůži.
Halík říká, že mu Pride pochod přijde jako trapná estráda. Filosoficky kriticky kecá o kultuře komunikace pomocí výkřiků. Ale pak řekne, že odmítá démonizaci homosexuálů, že církevní představitelé znějí jako rozzlobení zahořklí staříci. Ano, je to konzervativní intelektuál, katolický kněz, spoustě věcí nerozumí nebo s ní nesouhlasí, ale celkově mi jeho projev skutečně nepřijde vůči LGBT lidem nenávistný. Ano, není zastáncem sňatků pro všechny, ale říkal to v situaci, kdy jsem nepochytil, zda mu jde o světské nebo církevní a respektuji, že ty druhé prostě nemůže přijmout... Člověk, co takhle vystupuje a má takovéhle názory je pro mne v pohodě. Asi se mnou nesouhlasí, já nesouhlasím s ním, ale necháme se v klidu tak nějak žít vedle sebe.
(Pokud říká hloupě urážlivé věci o pohanech či neopohanech, tak se tím sám sráží, no, ale na každém setkání neopohanů slyším dost stupidní urážlivé věci o křesťanech, takže to beru jako takovej folklór v rámci vzájemného konkurenčně memetického boje o pozornost. :D)
Asi nepotřebuju aby mne každej chválil a uznával. Pokud mu občas něco ujede, ale v principu je zastáncem svobodné demokratické společnosti, v níž vedle něj mohu bez problémů a bez rizika žít, tak snesu, že se mnou má trošku problém a občas to kultivobaně reflektuje.
A pokud jde zrovna o (klasickou) transsexualitu a tyhle umírněné katolíky v Čechách, tak myslím, že jsou docela podporující - zapadá to do jejich dualistického vidění mužsého a ženského světa... Takže pokud se někdo bojí, že by se v Čechách mohla začít vést vžně míněná debata o neproplácení operací změn pohlaví (což mi mimochodem nepřijde jako realistická hrzoba), tak umírnění katolíci to rozhodně nevykopnou a nejspíš se k tomu ani nepřidají.
Dokonce by možná podpořili i boj za zrušení povinné kastrace, kdyby se to podalo správně filosofickou-teologicky. ;)