LALOBA: Tady ještě pěkný článek k té poloze miminka ve vertikálu...
Mám dítě "do zatáčky" aneb "rovnější už to nebude"
S kolegyněmi jsem narazila na zajímavé téma rovnosti dítěte v šátku. Sama klientky učím, že jsou jistá pravidla, která by se měla dodržovat- symetrie rukou, rovná páteř atd )- již dlouho nelpím na tom, aby byly ruce kolem matky, ale plně akceptuji polohu do jaké si je miminko dá (většinou je má nějak složené pod bradou).
Syn je výhradně nošené miminko a i přes to, že už je mým druhým nošencem, tak jsem si s ním vyzkoušela mnoho nového.
Co jsem řešila téměř od začátku byl fakt, že se mi v šátku bortil. Vyzkoušela jsem možné i nemožné, ptala se zkušenějších, pilovala techniku. Nic- ať jsem navázala, jak jsem navázala, tak stejně časem skončil ve SVÉ oblíbené poloze.
Manžel se mi smál, že je v šátku křivě a moc to neodpovídá tomu co kážu... Měl pravdu a mě to přimělo k přemýšlení. Začala jsem syna více pozorovat a zjistila jsem, že je celkově sám o sobě "do zatáčky". Dokonce jsem ho na jeden čas otočila na spaní, abych ho více stimulovala z druhé strany. U pediatričky jsem to s jistou obavou také přednesla- na kontrole v 6 týdnech. Došly jsme k závěru, že když chce, tak ležet rovně umí a počkáme do 3 měsíců.
Domácí pozorování mě dovedlo k závěru, že takto do zatáčky je od narození. Při narození měl víc jak 4kg a cca 55cm, takže žádný drobeček. To pro mě bylo znamení, že je prostě zvyklý z dělohy na tuto polohu, stejně jako vtáčel levé chodidlo. Jednou jsem ho takto měla nahého v náručí a viděla jsem ho, jako by byl u mě v břiše- přesně ta samá poloha a opravdu byl stočen do C- bylo to jako si vidět skrz dělohu- prostě regres.
Pokud nespal, tak jsem jej nechávala, při spánku v šátku, jsem se pokoušela jej narovnávat- no hádejte jak úspěšná jsem byla...
Všimla jsem si, že mimo šátek se vytáčí od beder dolů- tato oblast je v šátku poměrně pevně fixovaná a proto si to podle mě kompenzoval ubočováním horní části trupu do té míry, dokud nedosáhl polohy, která pro něj byla komfortní.
Tak si říkám, když respektujeme prenatální polohu u dětí, které se rodí KP (nikdo jim nohy nenatahuje dokud je nenatáhnou sami a to ani zdravotníci!!!), tak proč chceme po ostatních dětech, aby v šátku dodržovaly polohu, kterou my považujeme za optimální.
Syn byl ve třech měsících už dostatečně rovný- prostě z toho vyrostl. Potřebné svaly se natáhly a posílily. Na RHB nás nikdo neposílal. Naše pediatrička plně akceptuje mé výhradní nošení a to i ve chvíli, kdy nám bylo naordinováno široké balení, které jsem odmítla dávat.
Celá řada novorozenců má určitou míru predilekce. Do 3 měsíců s tím nikdo nic nedělá, protože (ač se to oficiálně neříká) podvědomě většina lidí ctí první 3 měsíce jako tzv. 4. trimestr. Velké množství "odchylek" se během tohoto období spontánně upraví- predilekce, "b kyčle" , reflux...
Není třeba žádné speciální terapie. Stačí jen čas.
Přikládám několik fotografií, které ukazují synovu oblíbenou polohu. (šátkové dodám- ty má někde muž)
Ještě bych ráda podotkla, že počátku nám na vtáčené chodidlo byl a doporučena jakási reflexní masáž (aby časem "nešmatlal"), když jsem pediatričce řekla, že to nedělám , neboť nosím vertikálně, sama mi řekla, že lepší než masáž. Stejně tak kyčle- lepší abdukci těžko hledat než uvázání na tělo a k tomu, že je do zatáčky se vyjádřila obdobně- "proč by to zakazovala, když je možné jej v šátku rovnat a alespoň se posiluje".
Kopírováno z fb, noseni deti v satku Praha