• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLEVKAŠÁTKY, NOSÍTKA(ergonomická)

    Diskuze se týká kontaktního rodičovství, ovšem šátky a nosítka jsou velké téma hodné svého vlastního klubu. Společně si poradíme jak na to zdravě a hravě a taky se ujistíme že v tom nejsme sami. Budu ráda za nosící fotky, podporující příspěvky, tipy kde sehnat kvalitní šátky a nosítka ale i doplňky k nošení. (bundy, mikiny, příruční tašky, slintáčky na popruhy, návleky na nohy, kukličky no co vás vše kolem a kolem napadne) Další věc, za kterou budu moc ráda, jsou recenze a názory na různé šátky a nosítka aby se mohl zorientovat opravdu každý kdo má chuť nosit.... Ergonomickému nošení zdrar...!
    rozbalit záhlaví
    YELI
    YELI --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Na novorozence ideálně satkove nosítka, tj. takový hybrid, je měkké jako šátek, ale nemusí se složite vázat. To je např. Caboo nebo Storchenwiege. Já osobně jsem na novorozeně měla toho Storcha a byl super. Bederak se zapne na klipsnu a popruhy se zavazou. Od 5.mesice jsem už pak pořídila Tulu, jak je dítě těžší, tak ten Storch mě už hodně tahnul na ramenou. Jestli jsi na FB, doporučuji skupinu Nosíme děti, tam jsou komplet informace a mně to moc pomohlo. Oblečení bych řešila až s miminem, až budeš vědět jak a co...
    HOZYM
    HOZYM --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: V Praze je možnost vyzkoušet různá nosítka a šátky v obchodě Dítě v šátku na Letné, půjčují se vždy na týden oproti nějaké záloze myslím.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Jen dodám.... neexistuje univerzální návod. Protože tobě může sedět něco jiného než co ti kdo doporučí. A pak se ti taky může stát, že dítě prostě nosící nebude.
    Kamarádky holčičku jsem třebas do šátku prostě nenavázala, žádným způsobem tam nešla nacpat. Nosítko vezme na milost jen na chvilku. Prostě se nosit odmítá.
    Nosítko je určtiě dobré vyzkoušet, což ve 32tt už asi nezvládneš, tedy s nosítkem bych počkala až po porodu.
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: mimino jsem zkusila do manducy z nov.vlozkou a prvni pokus dobry a pak uz nechtela ani omylem a v satku dobry. po par mesicich nechce satek ani videt a v pohode se nosi v manduce...mezitim jsme prosly jeste nositkosatkem :-) nosim teda spis doma na uvolneni rukou/uspani a treba do obchodu (vybehnout z auta a zase do auta)
    MISERY
    MISERY --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Je krajně podezřelý u tohoto nosítka Gemini, že jde nosit dítě čelem ven, to se nemá a taky to vypadá, že té látky mezi kolínky není moc. Spíš bych ho teda nedoporučovala. Zkus mrknout na FB do Nosíme děti, tam najdeš v albu fotky a názvy nosítek, která jsou doporučována. To Soleil vypadá lépe, ale jak vypadá ta novorozenecká vložka, těžko říct. Většinou ty novorozenecký vložky moc dobře nefungují, takže bych byla pro, abys novorozence nosila v šátku a do nosítka až třeba kolem 3 měsíců.
    IFKA
    IFKA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: tady jsou testy pár nosítek na novorozence. http://vbavlnce.blogspot.cz/2012/09/vaclav-testuje-ve-dvou-tydnech-do.html?m=1 třeba ti to nějak napoví.

    my jsme začínali šátkem a teprve v půl roce pořídili nosítko. šátek mimino krásně obepne. s nositkem vs minimimi nemám zkusenost, ale určitě bych se zajímala, jestli jde nějakou novorozeneckou vložkou nastavit tak, aby byla možnost mít jak fixovanou hlavu pro spánek, tak aby vidělo pěkně ven. teď máme tulu, tak bych do ní koupila tu novo vložku.

    šátek je na začátek větší výzva, ale neboj se, během pár týdnů budeš profík! :) my byli i u vázací poradkyně, což nám pomohlo vychytat různé nejasnosti a nedotaženosti, můžu dát kontakt. jinak o pár linků dál na v bavlnce najdeš dost užitečné tipy, jak zajistit, aby se mimino nehroutilo.

    z výbavy pro dítě je základ kuklička (manymonths má imo nejlepší, díky stahovací gumičce vzadu, takže nepadá do očí) a vysoké teplé botičky (opět manymonths, skvělý má crawler, ale i snad v hm nějaké ťapky mají) + případně návleky. výhoda je, že dítě fakt není potřeba moc oblékat.
    z oblečení pro nosiče je fajn nějaká bunda/ kabát, viz místní diskuze :) záleží, co chceš. pokud moc neřešit oblékání, jdi do teplé bundy jako angelwings, na vrstvení a větší pokrytí ročních období podzim-jaro (nebo upršené léto) nějaká softshellka, jak se tady často rozebírá. za mě je fajn ss kabát loktushe, je pěkně štíhlý a překvapivě funkční, elegance však nižší :) výhoda na výletě je, že když potřebuju emergency nakojit/ přebalit, kabát rozprostřu na zem a mám skvělou suchou plochu na sezení. pak jsou kapsy, to určitě znáš. Ale v zásadě se dá obejít i bez speciálního vybavení, muž moc nosícího nemá, tak dáme dítěti zimní bundu a o jedny merino kalhoty navíc (opět manymonths, jejich dvouvrstvé longies hřejí až za roh, e-shop třeba mamaja.cz) a dítě je v pohodě, chodili jsme takhle na delší procházky i v -10. občas to taky tak dělám, když se mi nechce být za softshellového turistu a přes dítě si třeba přehodím šál, případně uvážu kapsu a navrstvím 3 vrstvy.
    jestli máš oblíbenou bundu, můžeš si nechat ušít vsadku, což je asi nejlevnější varianta.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Zdravím dámy jsem ve 32tt prvorodička, četla jsem již mnoho článků, návodů, vyslechla si kamarádky a musím říct, že jsem trošku zahlcená informacemi a nemohu se vůbec rozhodnout,co pořídit případně kdy. Také už se ztrácím v tom co je nebo není dobré...
    Snad si zde najdu cestu k tomu abych se už konečně rozhodla...
    Vím, že bych chtěla obojí, jak šátek, tak nosítko...
    Filtrovala jsem v auditku, sleduji ho už dlouho...

    Od začátku -narození miminka, bych měla ráda nosítko. Přemýšlím, zda má cenu ho pořizovat před narozením? názory se liší...napadlo mne si jej po narození zapůjčit a ozkoušet, zda miminku bude vůbec vyhovovat, zda mu v něm bude dobře, jen nevím za jakou dobu to můžu poznat, že to miminku vyhovuje?
    Upřímně by mě trošku mrzelo, když bych koupila nosítko za takovou cenu a pak zjistila, že miminku nevyhovuje.
    co se týká nosítek tak přemýšlím nad tímto https://www.babynositka.cz/cs/nositka-beco-gemini/beco-gemini-dragonfly nebo toto https://www.babynositka.cz/cs/nositka-beco-soleil/beco-soleil-dragonfly-novorozenecka-vlozka-zdarma asi je lepší to solei? Z hlediska praktičnosti a toho, že jej lze využít od narození až do 20kg? Nebo je lepší nostíka po čase vyměnit? Také mi přijde, že solei je lepší na delší vzdálenosti? - Dost chodíme na výlety, jezdíme na hory tak právě hledám něco v čem by mimi dokázalo i půl dne vydržet?
    Jsou to vůbec dobré volby pro novorozeně?

    Šátek budu mít půjčený od dvou kamarádek, uvidím co mě a miminku bude vyhovovat, zda budu schopna se s tím vůbec naučit manipulovat. Případně bych si pak pořídila svůj vlastní...u šátku se trošku bojím toho abych ho uměla uvázat tak, abych miminku nějak neublížila, i přesto, že mi šátkování přijde nejpřirozenější pro miminko, ale možná jsou to jen mé strachy protože jsem nikdy nešátkovala, nemám to nijak zažité...snad mi rozumíte...vím, že je mnoho návodů na youtube, nebo že jsou kurzy, poradkyně, ale netuším pro co se rozhodnout...?

    Co pak vidím jako další věc, je oblečení - bunda, mikina, co je potřeba si pořídit co je pak zbytečnost...

    Omlouvám se zda mé otázky někomu vadí, jsou věci ve kterých mám naprosto jasno a nemusím o nich nikterak přemýšlet. :) Co se týká tohoto, tak se přiznávám, že tápu...hodně tápu...
    Asi neexistuje univerzální návod, každý to máme jinak... jen bych si přála, kdyby mi někdo poradil dle čeho se hlavně řídit, co je důležité a rozhodující,...?

    DALEEN
    DALEEN --- ---
    Ty jo, já po týdnu po císaři šla teprve z porodnice domů. A fakt jsem nebyla ve stavu abych dítě nosila. Byla jsem ráda, že se doploužím od auta domů.....
    PETPET
    PETPET --- ---
    RYNA: taky po tydnu a v pohode. Ale mne se to dobre a rychle hojilo.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    KLEVKA: a bez komplikaci
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    RYNA: po jednom cisari jsem zacala v satku nosit kdyz bylo diteti tyden...
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    RYNA: Staršího jsem začala nosit až tak ve dvou měsících v nosítku, ale s ním jsem měla s jizvou problémy. Dceru jsem začala nosit tak čtyři týdny po porodu a v šátku a bylo to výrazně lepší, protože vlastně šátek je navázaný výš a miminko bylo na prsou. Staršího jsem nenosila po druhém císaři.
    RYNA
    RYNA --- ---
    Chtěla bych se zeptat, zda je tu některá z vás, která začala nosit dítě po císaři příliš brzy a měla z toho nějaké komplikace. Já budu za pár dní měsíc od druhé SC a chtěla jsem to oslavit prvním nošením v šátku - už se cítím dobře, na nošení se moc těším, jen symbolicky jsem chtěla dodržet aspoň ten měsíc. Včera jsem ale zvedla do náručí starší dítě a v jizvě mě začalo tak blbě píchat, že jsem se lekla, zda nejsem nějak moc hrrr a zda mi nošení neudělá na těle nějakou paseku. Po prvním těhotenství mi jizva skoro nesrostla, tak mám trochu obavu, zda jsem to napoprvé nezanedbala a neměla bych si teď dát od nošení ještě delší pauzu...
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    SIG: at taky udela nekomu radost , jako udelal kdysi me....
    SIG
    SIG --- ---
    KLEVKA: koukam na toho tvyho Fenixe, to je opravdu krasna cena
    JAZZ
    JAZZ --- ---
    JAZZ: mám červenou, a dají se jí odepnout i rukávy. Ještě jedna věc, původní zipy u rukávů se mi rozevíraly, napsala jsem jim to, poslala bundu, oni to bez řečí přešili na tlustší pevné zipy a urychleně poslali zpět...
    JAZZ
    JAZZ --- ---
    HOZYM: souhlas, nosím jí i jako normální sofshelku, perfektní i při nošení na zádech, testováno na několikahodinových túrách v Krkonoších..fakt spokojenost
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    HOZYM: nejsem vůbec ezo, takže mě ty mandaly apod. na tom nošeneckém oblečení trochu omezují ve výběru, mně se to nelíbí, naštěstí ta černá je fajn a líbila se mi tam i další barva, to co prostě nevypadá jako sportovní ani ezo, ale spíš jako slušný oděv do města, to je můj styl.

    tyhle Kakadu co vidim se mi taky líbí, hlavně to že to je kabátek a ne bunda, takže člověku nestydne zadek a vylepší to postavu, zas je tam asi vyšší pravděpodobnost že nebude sedět střih. a hlavní věc co jsem si všimla - mají otevřenou dost mělkou/malou kapsu, ta bunda Adelay má tu kapsu aspoň na zip, i když rovna prostorná bohužel taky není, vejde se mi tam velký mobil, ale musím ji opatrně rozepínat někdy abych ho nevysypala. uvítala bych tam ještě nějakou malou náprsní kapsičku na balzám na rty nebo klíče nebo něco, ale to je holt zvyk od mé předchozí vychytané bundy.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    HOZYM: slusi ti, s ezo typem jsi pobavila (((+:
    HOZYM
    HOZYM --- ---
    Ahoj, bundu od Adelay v tom černém provedení mám též, aktuálně používám s miminem, a přijde mi fajn i jako softshellová bunda na běžné nošení. Bunda se dá později nosit i s dítětem na zádech. Jediný co, tak mi jsou dlouhý rukávy :) Nejsem moc abych tak řekla ezo typ, takže oceňuju decentnost provedení.

    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    HABRENKA: smula, nenapadlo me si ho tam zkouset, s dvouapuletackou, ktera tam behala a vse brala do ruky, me asi chapes (+: Jinak me naopak na oko teda ten strih a propracovanost a delsi delka prijdou lepsi a vzorama se mi taky celkem trefuji do vkusu...Ale to ma kazdej jinde...Jinak adelay je super volba...

    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    KLEVKA: ja vahala mezi adelay a kakadu, byl to fakt boj... kakadu nevypadaji spatne, ale odradilo mne zpracovani i strih, takze tam fakt doporucuju zkouset... btw kdyz jsi mela adelay, jake vidis rozdily ?
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    A kdyz jsme u tech bund, byla jsem minuly tyden, tady v praze, v brane k detem a zaclenili do sveho sortimentu kabaty na noseni od Kakadu fabrics, jsou naprosto uchvatne, promakane a jen za 2 700....Jen takovy tip, pri pondelku....
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    AOTEAROA: moc pekna bundicka, ja mela adelay taky a byla jsem spokojena...
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    tak já taky udělala dokumentační selfíčka, kdyby to někoho zajímalo.

    Adelay bunda vel. XL, já 180 cm.







    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    AOTEAROA: tak mne fakt prisla nakonec dneska! zatim jen prvni test bez ditete
    je to pytel, je mi vetsi, ale diky tem gumickam prijemne tvarovatelnej, dylka vseho vypada ok...zatim jsem mile prekvapena, ditko tam zkusim az nevim kdy dat, ale zatim dobry, mista na mikinu tam je az az a dobre se v tom hybe... jsem blba, ze jsem tak dlouho vahala!


    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam