DISONANCE: ono je to i tím, jak jsem se postupně zamilovávala do různých šátků, materiálů, každý má jiný vzhled, vazbu, gramáž, vlastnosti... a když jsem si pořídila další šátek, nedokázala jsem se těch ostatních vzdáct, navíc se to hodí, ty dva horní jsou kratší a nosnější, ty spodní jsem vybírala když bylo ještě miminko malé, pak najednou člověk zjistí, že to jak každý řeší nosnost šátku má svůj důvod, protože ty tenčí a "obyčejnější" šátky postupně začnou řezat do ramen a tak. všechny tyhle moje šátky jsou spíš střední kategorie co se týče tloušťky, ten horní je vyloženě deka (jak já říkám - přehoz přes postel). no a ty rozdílné vlastnosti?
bambus - saje 4x více vlhkosti než bavlna, je velmi příjemný na omak, až skoro lesklý, údajně dokáže být antibakteriální, což se projevuje tím že ho stačí dobře vyvětrat a je z něj pak téměř minimálně cítit pot, oproti čisté bavlně, a poslední věc je že jakoby "chladí" - mám z bambusu i legíny a svetřík a není v tom prostě takový hic, jak by člověk od té látky čekal. když se vyžehlí, je ještě hladší a příjemnější, člověk má chuť se s ním mazlit.
merino - přírodní funkční materiál, v šátcích se používá hlavně proto, že dobře odvádí vlhkost, a když už se zapotí, tak i přes svou vlhkost dokáže hřát. já ho kupovala jako šátek na podzim a zimu, akorát mi tehdy nedošlo jak už bude moje dítě v zimě těžké, takže jsem zvědavá na nosnost. každopádně ve vícevrstvém úvazu to bude pohoda, ten šátek je neskutečně příjemný a nadýchaný a navíc se nemusí žehlit, stačí uhladit.
repreve - umělé vlákno vyrobené z PET lahví, vynalezli to v Americe a mají na to patent. je lehké, špíně odolné, snadno se pere (spousta šátků se musí prát dost opatrně) a může dokonce do sušičky (tu nemám), ale není to potřeba, protože strašně rychle uschne. takže takový hodně univerzální šátek, nemusí se vůbec žehlit a nevadí mu špinavější prostředí.
hedvábí - pevné, nosné, přírodní, odvádí vlhkost, větrá a je lehké. a jelikož tenhle šátek ho obsahuje hodněa navác je dost tlustý, je to ideální šátek na těžké děti. jeho vzhled mě dostal hned (mám pro tu barvu fakt slabost), a když mi došlo, že potřebuju nosný šátek na batole, tak mi došlo že nebudu jen tajně snít, ale musím ho mít ;))
je i spousta dalších příměsí a každá má svou výhodu, já to obvykle shrnu že jakákoliv příměs šátek ibvykle vylepší, ale některé tím udělají složitější péči o ten šátek. používá se hodně i len a konopí, ale s těmi nemám zkušenost. obvykle díky tomu dobře větrají a unesou hodně i přes tenkost šátku.