POZITRON: hele můj osobní názor je, že šátek se lépe přizpůsobuje (zádům dítěte i tvaru tvého těla) a pokud umíš vázat, tak je i mnohem univerzálnější a dokonce elegantnější (což prohlásil i můj muž, se slovy že nosítko k nám nesmí :D). nosítko je rychlejší na nasazení, pokud už ho máš dobře nastavené, a je vzdušnější (což je jedna z věcí co se mi na něm líbí). zároveň to ale neznamená, že to s nosítkem je úplně jednoduchý, i v něm nosí někteří lidé ne úplně dobře - je potřeba hlídat podsazení zadečku, kolínka výš, mít látku až k podkolenní jamce atd.
já mám sklony lidi přesvědčovat o tom, že šátky jsou lepší, a jen když se na to někdo až po iks pokusech necítí, tak doporučím nosítko :)) případně pokud má už někdo víc dětí a fakt nemá čas se do toho motat.
takže jestli jdeš do nosítka, i tak si nech od někoho dobře ukázat, jak to má vypadat, nestačí do toho miminko jen tak zapnout. můžeš využít poradních skupin na fb, nebo, pokud tě tamní lidi děsí nebo nemáš fb, využít personálu některého kamenného obchodu, co nosítka prodává. případně jako vždy odkážu na Wrap You In Love profil na Youtube, myslim že už dělá videa i s nosítkama. teoreticky ale u toho nosítka bude nějakej návod, kterej bude stačit :)
jinak Manduca dobrý, ale lidi co zkoušeli víc nosítek ji pak docela zavrhli, protože neni moc pěkná a ty ostatní nosítka jsou i pohodlnější - prý to je ale potřeba vyzkoušet, každému vyhovuje kvůli stavbě těla něco jiného. mě se líbí MoniLu, Andala, ale moc jsem to nezkoumala, nosítko zatim vůbec nechci tak se o ně nezajímám.
ještě jsem si uvědomila, k tomu srovnání - nějaká paní teď psala že jí šátek výrazně pomáhá ke správnému postoji, že má nějaké velké problémy se zády a nosítko to zhoršuje, není to jednou co jsem to slyšela... je to tím že šátek má jinak rozloženou plochu na zádech než popruhy nosítek a jinak působí na lopatky. mě přijde že mi šátek taky dost pomáhá chodit lépe :)