• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLEVKAŠÁTKY, NOSÍTKA(ergonomická)

    Diskuze se týká kontaktního rodičovství, ovšem šátky a nosítka jsou velké téma hodné svého vlastního klubu. Společně si poradíme jak na to zdravě a hravě a taky se ujistíme že v tom nejsme sami. Budu ráda za nosící fotky, podporující příspěvky, tipy kde sehnat kvalitní šátky a nosítka ale i doplňky k nošení. (bundy, mikiny, příruční tašky, slintáčky na popruhy, návleky na nohy, kukličky no co vás vše kolem a kolem napadne) Další věc, za kterou budu moc ráda, jsou recenze a názory na různé šátky a nosítka aby se mohl zorientovat opravdu každý kdo má chuť nosit.... Ergonomickému nošení zdrar...!
    rozbalit záhlaví
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ENDEE: Mám vybavení až moc (trochu posedlost). Pořídila jsem si na dítě merino body a dlouhý kalhoty - obojí Crawler a rostoucí, takže to vydrží několik velikostí, ty kalhoty tak do tří let určitě. Ve výsledku to v podstatě nepoužívám, protože u nás nebylo snad ještě vůbec méně než jeden pod nulou, a tohle je vybavení do větší zimy. Já si beru vždycky tričko s krátkým rukávem, dítě dám do šátku (když je chladněji, dám merino šátek, když méně chladno třeba kolem 10 stupňů, vezmu si jakejkoliv jinej, co tolik nehřeje). Dítě dostane bavlněné body, kalhoty, ponožky, válenky AngelWings (takový ty "capáčky"), někdy má přes body ještě triko s dlouhým rukávem. Nic teplejšího jsem mu zaím nikdy neoblíkala, jedině to merino body dospod. Na to nasadím nosící mikinu nebo nosící merino svetr (je dost teplý, ale člověk v něm nemá dojem zapocenosti) a na to nosící softshellku. Na krk teplý tunel, dítě na hlavu merino kuklu a někdy i merino šáteček na krk, takže mu ještě lépe hřeje na ten prostor mezi jím a mnou, protože nošobunda nemá tu část mezi jeho običejem a mým dekoltem.
    KAREN
    KAREN --- ---
    ENDEE: kapsu nemam, nosim v nositku - dite miva puncochace + tlusty ponozky a zatepleny capaky (pripadne jeste navleky, kdyz to jde pod vic pod nulu), merino body (mam tenci a tlustsi verzi), pres to overal tlustej podle pocasi. ja mam tricko + svetr/mikinu podle pocasi a pres to vlnenej nosici kabat Angel Wings nebo do lesa apod. nosici softshellku od Loktushe. kapsu tu mam jakousi podedenou softshellovou podsitou fleesem, ale zatim jsme ji nezkouseli - i muz zatim zvladal v tech vrstvach normalnich hadru, ktery ma.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    ENDEE: ja mam zateplovaci kapsu - fleece + nepromokavy sustak. kluk dostane bodycko, lehky kalhoty, ponozky teplý a lehkou kombinezu. ja klasika tilko, mikina a kabat
    SIG
    SIG --- ---
    ENDEE: s kapsou teda zkusenost nemam. Mam nosici mikinu a bundu. Kdyz je hodne zima kolem nuly a min tak davam bodo puncosky a fleece overal. Kdyz je deset a vejs tak funkcni oblecek. Nebo bodo puncochy mikinka/svetrik. Zateplit nohy poradnejma fuseklema a na hlavu kuklicka. Z jedny strany rejes ty z druhy to kreje satek/nositko plus bunda/kapsa.
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    Ahoj, mam dotaz k noseni a oblikani deti - pouzivate zateplovaci kapsy na satek/nositko nebo diteti oblikate nejakou kombinezu nebo mate nosici bundu/kabat? Behem par dni mi dorazi Tula FTG a chci s malym chodit v nositku ven (doted jsem Caboo pouzivala jen doma, ale uz mi z neho vyrostl), ale nevim, jak ho obliknout, aby mu nebyla zima nebo naopak vedro. Je spis horkokrevnej a v Caboo nam obema byvalo dost vedro, i kdyz ja byla vzdycky v tilku a on jen bodycko+teplaky. Zatim mi asi nejlip k tomu vychazi nejaka ta zateplovaci kapsa. Tak jestli ma nekdo tip na konkretni :) Diky.
    KAI
    KAI --- ---
    AOTEAROA: já čekala že věta skončí "tak jsem toho dost nakoupila" :DDD
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MULTICAT: ale prosimtě :)) jsem holt prvních asi pět měsíců od porodu strávila uvězněná v kojokřesle s kojícím nebo spícím neodložitelným miminem na klíně a po ruce měla převážně jen mobil a touhu se co nejvíc dozvědět a nejlíp vybrat :D první dva měsíce jsem pořád hledala co si koupit za další šátek a tak jsem toho dost přečetla a viděla stovky selfíček a hodnocení v nosících skupinách.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    AOTEAROA: ty uz bez studovat nejakou vysokou skolu noseni :) vzdycky to tak pekne sesumirujes a poradis!
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    KYO: ne pět nebo šest metrů, ale velikost pět nebo šest. velikost pět je cca 4 metry a kousek, velikost šest je něco přes 4,5 metru. na novorozence, když nejsi vysoká ani mohutná, ti stačí velikost pět.
    pokud seženeš, pro tvoje použití bych doporučila LoktuShe Bird Garden Onyx - dá se sehnat z druhé ruky, je tenký, lehký, vzdušný, přitom docela překvapivě pohodlný na ty první měsíce, a má i nějakou tu funkční příměs :)

    jinak šátků je tolik, že je vždycky jednodušší se zeptat "tento se mi líbí, myslíte že bude vhodný na to a to?" a zkušené mohou zkusit posoudit, zda bude vhodný podle složení, gramáže příměsi - šátků je tolik, že často nepotkáš nikoho kdo by fakt měl takový přehled že ti poradí nějaký konkrétní model, protože výrobci každý týden chrlí další a další kousky v malých sériích.

    případně ještě doporučuju tenké šátky s příměsí bambusu - ten hezky saje pot, je neuvěřitelně mazlivý na dotek.
    KYO
    KYO --- ---
    KYO: poznamka... bude to kluk, tak nic ruzoveho :)
    KYO
    KYO --- ---
    Poradte mi pro nase ocekavane mimco opravdu lehky a vzdusny satek. Chci nejak prezit leto a moc se nepotit. Prijde akorat v kvetnu. Vazu klasicke krize, nosit budu od novorozenete a mam 165 cm. Tak asi pet nebo sest metru?
    PETPET
    PETPET --- ---
    KOTENCE: je Tula baby (ta je teda od 6.mesice) a Tula toddler (ta je tak od roka a ctvrt). No a nove udelali Tulu free to grow - od novorozence...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    MULTICAT: Baby verze toho batoleciho je od 6.? Ja se v tom ztracim...
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    KLEVKA: s tím jak je synek velký si tu Velinu asi moc dlouho neužiješ :)) já ji nosila asi dva měsíce, ale Bart se narodil 3,7.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    Jinak teda zeny, to je sranda, jak je Jindra velkej, normalne se mi s nim to pujcene indio provesuje. Vytahla jsem ten sedy kytickovy rusky zakar Velina a diky za nej..! Asi budu brzo shanet toddler bavlnaka..(((+:
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    PETPET: pisou od sestyho, V. je akorat pet. Vejde se tam dobre. Uz to tak nehrotim jako u prvniho. :)

    PISISKVOR: hele, satek je pohodlnejsi, to urcite. Teda, kdyz to dobre uvazes :) jo, P. jsem v satku nosila. Prvnich par dnu jsem V taky vazala do satku, ale dost jezdime autem a tak je pro me to cvakani prezek o dost vyhodnejsi.
    Syna jsem vozila tramvajema, chodili jsme pesky - v tomhle je holt mesto vyhodnejsi oproti zapadakovu, kam nejezdi zadnej prepravce. No a taky jsem nemela druhy dite, ktery zdrzuje nebo naopak specha.

    A V nebyla tak drobny miminko jako P. Ta tula free to grow je prej pro mimina od 3,5 kg. Coz skoro mela pri narozeni.
    PETPET
    PETPET --- ---
    MULTICAT: a od kolika mesicu je tak ta baby verze?
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    dekka právě uvolnila do prodeje nové deky! je to pěkně barevný trsátkový vlňák. ale bacha, prá je dohromady jen sedm kusů :)
    Dekka Šátky | Dekka.cz
    https://dekka.cz/cs
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    MULTICAT: a jak ti ta free to grow prijde na novose, kdyz to srovnas s satkem (ani nevim jestlis nosila P v satku kdyz byl uplne cerstvej?)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    KLEVKA: pomerovala jsem s toddler a je mensi, ta batoleci sirka. :/ Upozornila me na to tady Tabby, tak jsem to pomerila. No, kazdopadne se zadny zatim nezbavuju. Dala jsem ted V. do ty baby, co mam po P. a je bozi. Tu free to grow musim vyprat, je cela vohazena mlikem.

    Na vazani do satku ted vubec nejsem. Jsem netrpeliva a potrebuju vzdycky co nejdrive nandat z auta.
    PETPET
    PETPET --- ---
    KLEVKA: prave... Blby je, ze se ji nikdo nezbavuje a nova stoji majlant...
    Na vetsi uz mam doma Tulu toddler.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    PETPET: Multicat ma free to grow... Myslim ze je s ni moc spokojena...Me by zajimalo, jestli je to nositko az do vetsiho batolete...
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    BODY_SUIT: přesně jak píše Janiska - jakmile se na to cítíš. já se na to třeba cítila, ale moje šikovnost mi v tom velmim bránila - moc mi to nešlo a navíc jsem hodně vysoká a nebyla jsem schopná ho tam dobře umotat.
    vzhledem k tomu, že vážeš první miminko a nemáš ve vázání na záda praxi, a tomu že malé miminko musí mít fixovanou hlavičku, bych doporučila na záda vázat od doby, kdy si spolehlivě drží hlavu. ideální je podle mě tak od 4 měsíců, předtím jsou často stejnak tak malí že to je prostě blbě, když nejsi extra šikovná - jde i o to že má krátké nožičky a tak, na zádech se to hůř podsazuje, aby ti dítě nevyhopsalo z kapsy po nějaké době.
    s nosítkem bych asi dávala na záda až později, až bude miminko celkově o dost zpevněnější, ideálně až v době kdy bude víceméně schopno sedět.

    sama bych už fakt potřebovala dávat na záda, ale nosím v podstatě jen venku a v tomhle počasí je to otrava, dávat přes nás svetr, bundu, on má kuklu, něco na krk atd atd, prostě to pro mě nemá smysl protože bych se strachovala že mi nastydne nebo neuvidí přes čepici.

    na domácí nošení jsou ale záda fajn, párkrát jsem tak uklízela a mimino se krásně prospalo :))
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    BODY_SUIT: Řešila jsem taky (kvůli nízkýmu věkovýmu rozestupu dětí). Došla jsem z více zdrojů k informaci, že se zády můžeš začít tehdy, když se na to cítíš. Důležitý je, aby bylo mrně dostatečně vysoko (spící kojenec by měl mít na zádech možnost položit si hlavičku na tvůj krk), což myslím nejde v nosítku, ale šátek je v tomhle velmi flexibilní. Moje mladší byla na zádech ve dvou měsících
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam