• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WE_RUNADIKTOLOGIE aneb závislosti kolem nás
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    VYHULENY_UFO:
    MORPHLER:
    Kazdopadne, co sjem napsal plati, i kdyz se omezime na model bio-psycho-socialni. ty psycho-cosialni slozky maji u zavislosti (a u vetsiny dalsich nemoci take, obzvlastne kdyz se bavime o nemoci/ poruse chovani jako zde) podstatny vliv a na rozdil od te biologicke slozky (kdyz opomeneme ibogain, ktery se moc nepouziva) i lecebny potencial.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    VYHULENY_UFO: obavam se, ze si pod spiritualitou asi predstavujes neco jineho, nez ja. a to co si myslim ze si predstavujes (to co si ty myslis, ze o tobe vim), tak na to mam asi podobny nazor jako ty, jen bych to nazval spise pseudospiritualita... spiritualita je pro me neco jineho.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MORPHLER: s "bio-psycho-socio" bych asi souhlasil, muj nazor na cokoliv spiritualniho asi znas a nerad bych rozjizdel nejakej flame.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    VYHULENY_UFO: dobre nastavene hranice patri k dobrym socialnim kontaktum. jejich zavedeni se tedy da paradoxne brat jako zlepseni vztahu, i kdyz to znamena vyhodit (dospele) dite z domu.
    netvrdim, ze k chemickym reakcim v mozku nedochazi, maximalne jen to, ze to neni tak jednoduche, jako ono linkovane video a ze jsou dulezitejsi faktory.
    video aplikuje bilologicky model zdravi/ zavislosti, naposledy co jsem se dival, tak ze WHO na zdravi diva modelem bio-psycho-socio-spiritualnim a videem popsany model zavislosti proste ty dalsi 3 slozky zcela ignoruje- jen lehce zminuje kamarady u prvniho zazitku (a tvari se, jako by u druheho pak uz nebyli).
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MORPHLER: o tom zadna, ale obavam se, ze lidi maji to maji s chemickymi reakcemi v mozku trosku slozitejsi.
    co mam ze sveho okoli vykoukane, tak ti, kteri zavislost prekonali si prosli i takovymi kroky, ze je rodice vyhodili z domova, zrusili jim trvaly pobyt a prehlasili na urad jen z toho duvodu, ze nechteli, aby jim chodili domu exekuce,protoze synacek napriklad kradl rodicum karty a precerpaval je ci si bral pujcky u mimobankovnich firem.
    //a co jsem slysel, prej vyhodit vlastni decko z domu je kurevsky tezky.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    VYHULENY_UFO: ano, tezke to je, o tom zadna.
    Clanek sam neni az tak dulezity, jde o informace v nem. Mmohl bych stejne tak oponovat puvodnim zdrojem, nebo znamymi studiemi s krysami, ktere o drogu nemeli zajem, pokud meli dostatek jinych stimulu a socialnich kontaktu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MORPHLER:
    je to hrozne dojemnej clanek, kterej koluje v soucasny dobe po internetech v jistych kruzich, ale faktem je ze je hrozne tezky milovat blizniho sveho, kterej vyjde potreti z lecebny a do ctvrnacti dnu v tom zase jede....


    Milovat závislého člověka je těžké. Když jsem se díval na závislé lidi, které miluji, vždycky jsem byl v pokušení řídit se pravidlem „drsné lásky“, jakou nám radí například reality show Intervention – řekněte závislému, aby se sebral, nebo ho odříznete. Doporučují vám, pokud závislý člověk nedokáže přestat, vyhnout se mu. Je to logika války proti drogám, převzatá do našich soukromých životů. Ale v realitě jsem se přesvědčil, že takový přístup jen prohloubí závislost našich milovaných – a můžeme je úplně ztratit. Vrátil jsem se domů odhodlaný být závislým lidem ve svém životě bližší než kdy předtím – postarat se, aby věděli, že je miluji bezpodmínečně, ať už přestanou nebo jim to nejde.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    WE_RUN: hezky a jednoduse, ale to je prave ono- nespravne zjednodusene. Nejdulezitejsi faktor pro zavislost neni nic z toho, co zminuje v tom videu, ale socialni prostředí.
    ve videu se snaží tvrdit, že důvod, proč si někdo vezme drogu podruhé je změna v mozku- a to teda fakt nevysvětluje, proč si ji někdo podruhé nevezme. (tedy konsekventně, ani proč vezme)
    Fascinuje me, že se tenhle model stále drží, dyť je děravy jak necky.

    Johann Hari – Příčiny vzniku závislostí jsou jiné, než si myslíme – Archetypal.cz
    http://archetypal.cz/2015/johann-hari-the-likely-cause-of-addiction/
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    Proces vývoje a "dospívání" mozku totiž končí až někdy po 20. roce života. Do té doby v mozku stále ve větším množství vznikají nová spojení a sítě nervových buněk. Alkohol při pravidelném požívání může v takovém prostředí způsobit škody, které se v dospělosti těžko spravují. (Například už pár minut po požití se alkohol dostává v malém množství přímo do mozku).

    Nešpor: Čtvrtině 16letých se alkohol podepíše na vývoji mozku — Domácí — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/.../242011-nespor-ctvrtine-16letych-se-alkohol-podepise-na-vyvoji-mozku/




    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    Sice je to pro děti, ale je tam hezky a jednoduše vysvětlenej mechanismus vzniku závislosti :)

    Jak vzniká závislost? | Cena Neuron Prima ZOOM
    http://neuron.zoom.iprima.cz/2015/video/detail/116
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    Detoxifikace dětí a mladistvých
    závislých na nealkoholových drogách - zajímavej článek
    http://ww.psychiatriepropraxi.cz/pdfs/psy/2009/02/06.pdf
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    VYHULENY_UFO: mají to v konceptu, takže by asi něco řekli :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    VYHULENY_UFO: to je co za partičku ?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    WE_RUN: celkem by me zajimalo co by na bio-psycho-socio-spiritualitu rikala parta okolo adiktologie.cz, nekdy se musim optat...
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    Ibogaine - Rite of Passage, A Cure for All Addictions
    https://www.youtube.com/watch?v=khhsboVsyrw
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    KEIKIN: Za mě je to jednoznačně samota. Spolehnout se sama na sebe a uvědomit si spoustu věcí. Jenže tady ji člověk těžko najde, takže ideální je to spojit právě s tím cestováním :) poznávat nový kultury, učit se novým věcem, pochopit jiný vzorce chování...ani nevíš, jak já se těšim, až tady dokončím povinnosti, co tu mám a rozletím se někam ven :)) úplně mi to teď zvedlo náladu
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    WE_RUN: Abychom se úplně vyléčili, potřebujeme žít ve společnosti, která není nemocná. I když se odkudkoli vrátíme do naší nemocné civilizační skořápky, tak zase začneme ty nánosy nevědomě navršovat. Cesta jsou menší komunity, cestování, samota....
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    KEIKIN: Já o tomhle fakt moc nevím, ale je to hodně zajímavý. Zajímalo by mě, jestli by mi to dalo něco dalšího. Že bych si uvědomila nějaký jiný, podstatnější věci. Já s tou svojí závislostí (ona už to možná není ani závislost) poslední dobou dost bojuju. Vim, co je špatně, co mi vadí, taky vim, kde dělám chyby a uvědomuju proč se sem tam nějakej lapsíček objeví, ale momentálně s tou situací nic dělat nemůžu. Takže se držim zuby nehty, snažim se zabavit a tpělivě čekám až s tím budu moct něco dělat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam