• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: to teda neplácám, resp. neříkám některé věci, které říkáš ty. akorát tu nechci rozjíždět zbytečný offtopic, ale může se stát, že ani Elon nevymyslí lepší carbon capture, než stavět města z (upraveného) dřeva místo železobetonu, města skutečně přestávají plnit funkci spojenou se zaměstnaností a obchodem a jsou víc o lifestylu/zábavě/kultuře/socializaci (ne každého to "na venkově" baví), o datacentrech jsem nic neříkal a pouze jsem podotkl, že bude hodně zajímavé, pokud Starlink současně zahostuje i významné CDN... což nejspíš udělá, z čistě energetických a kapacitních důvodů: mít na palubě pár TB cache na YouTube a spol. se prostě může ukázat efektivnější, než krmit elektřinou anténu na odesílání všech těch ACK packetů na Zemi :-) prostě ta CDN sežere míň elektřiny a míň kapacity uplinku a to je to, co rozhodně...
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    KAERO: Hele on vetsinou placa nesmysly... Ale TOHLE ma v mych ocich nejaky vetsi smysl... Sice tohle reseni ma zatim technologicke nedostatky, ale to ma dneska porad kde co.

    V posledni dobe se snazim o mysleni typu "out of the box" a nektery veci mi zacinaji davat vetsi a vetsi smysl...

    <> doprava na elektriku - lepsi eko reseni
    <> extraterestrialni datacentra - vetsi decentralizace - lepsi dostupnost globalne
    <> nelpeni na soucasnych trendech (antropomofizace neni od veci) - silnejsi technologie (biomorfologie v technice)
    <> rozvoj AI - moznost vyresit otazky, na ktere lidsky mozek nestaci
    <> ustaveni kontroly nad rozvojem AI - zamezeni vzniku novych problemu, na ktere clovek nestaci

    Vznika nova vlna technicke revoluce. Odpurci tu budou, tak jako byli vzdy. Ale dneska jsme si uz zvykli na satelitni komunikaci a mobilni telefony. A vite ze pred par lety to bylo sci-fi a psali o tom lidi jako A.C. Clarke?
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: ty zase silene fakt placas. ne, mesta neprestavaji plnit svou puvodni funkci, ne, datacentra stale nejsou nejvetsi konzumenti energie, a ocelarny budou potrebovat hodne jaderek, atd. atd.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: já to ani neberu jako otázky.. .prostě některé technologie jsou antropocentrické (roboti navíc antropomorfní :) ale třeba Starlink je naprosto transhumanistická technologie, pro budoucí AI bude mít ještě větší význam, než pro lidi. Je to typická rekvizita ze sci-fi o technologické singularitě. Ale jinak současně třeba umístění výpočetního výkonu (co nejnižší latence ke Starlinku) dává docela smysl. Když už máš na oběžné dráze router, proč tam nemít třeba i Googlí nebo jinou CDN? Minimálně je jisté, že je to poháněné energií z OZE, což na Zemi fakt ne.

    Mimochodem takhle nějak to Elon asi myslel, když říkal "možná ani jaderná energie nebude potřeba" - protože dát místo nějakého megadatacentra na Zemi, poháněné jadernou energií, kousek toho datacentra na satelit a pohánět ho solárními panely - to je přesně něco, co je součátí takového konceptu "nebude to ani potřeba". Stačí se zamyslet, kde máme v civilizaci zbytečnou centralizaci, která sama o sobě s sebou nese další náklady - a vzniknou ti řešení typu Starlink. Která jsou hodně odlišná od elektromobilů a robotů... popravdě, spadají do úplně jiné éry a žánru sci-fi :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: nabizis kvanta otazek bez jakekoliv odpovede :)
    Co takhle to nechat na samospravach? Kazde mesto si urci (cenou parkovneho, dotaci do MHD a podobne) jakou formu osobni dopravy chce jak moc podporovat/penalizovat
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: to bude jako žárovky, u kterých prohlásíš, že jde o topné těleso :-) ve skutečnosti spíš dojde k občanské válce, než aby si burani nechali zakázat auta.

    JIMIQ: no ale počkej, to není odpověď. protože prostě ta automobilová doprava má nějaké svoje meze, které si obyvatelé řídce osídleného venkova neuvědomují/nepřipouštějí. je to širší civilizační problém, protože prostě díky všem e-shopům a zásilkovým službám a vůbec internetu města vlastně přestávají plnit svojí původní funkci, a to už dávno.. nicméně ano, destinace nyní navržené pro běžná auta (supermarkety, shopping mally) budou dobře "konzumovatelná" i pro elektromobily, to ano (to je jako s těmi humanoidními roboty, co budou umět chodit v prostředí vytvořeném pro lidi, tzn. např. po schodech... no jo, ale nebudou nakonec létající drony mít kompetitivní výhodu i na těch schodech?)

    Otázka, kolik energie vlastně věnujeme zachování zpětné kompatibility, ať už jde o auta nebo humanoidní roboty nebo třeba kanceláře. Třeba PC s tiskárnou, imitující psací stroj, téměř plně ustoupilo paradigmatům notebooku, mobilu a tabletu a stará iluze "kancelářského pracovního prstředí" se zhroutila. Stejně tak se může ale zhrouti i koncept zpětné kompatibility u formátu "osobní auto do 5m a 2t s pěti sedadly" nebo u formátu "humanoidní robot". Může se ukázat, že to uspokojuje poptávku, která zkrátka přestane existovat, protože je příliš antropocentrická...
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    DZODZO: bude, pokud ostatni automobilky se nedaji cestou masivniho sveru dat jako tesla... To more dat ma pro vyvoj fsd a vubec automatizace cenu zlata. a tesla v tomto nema konkurenci.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JIMIQ: a netyka se omezeni prodeje aut se spalovacim motorem jenom tech osobnich, zatimco uzitkve, resp. auta pro "specialni potreby" se budou moci dale prodavat i se spalovacimi motory? Samozrejmne jejich nabidka bude cim dal tim omezenejsi a budou cim dal tim drahsi, ale kdyz je potreba "specialni" a ne jenom "jizda do supermarketu/hobby marketu a zpatky", tak se na to prostredky najdou, ne?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tak jeste ze existuje i svet mimo Prahu *facepalm*
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: pokud to nezastaví současná polovodičová krize. Jako elektromobily jsou fajn, ale když jsem včera dvakrát na elektrokole projel podél dopravní zácpy na Patočkově (poprvé z Letné do Břevnova, podruhé z Břevnova do Dejvic.. ve skutčnosti když to dobře počítám, tak vlastně 4x, ale ráno to nebylo po Patočkově), tak mám pocit, že elektromobily samy o sobě k vyřešení kolapsu individuální automobilové dopravy nestačí. Jako jasně, když nebudou smrdět a vrčet, super, když díky funkci samořízení bude doprava hladší, tak taky super... ale jinak mi to přijde jako nesmysl a jako že v Praze tolik lidí v autech vlastně ani nepotřebujeme :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    zaujimava ta poznamka, ze FSD v lacnom kompaktnom aute moze byt casom drahsia ako polovica auta, ked to tak vezmeme, tak baterky budu casom zlacnovat a najvacsia pridana hodnota je v software, aj ked si mnohi stale nemyslia, ze auto je pocitac na koleckach, tak v buducnosti to tak bude, kazdy vyrobca bude mat nejaku platformu, na ktorej vychrli genericke kastle v roznych velkostiach a zarabat budu na poskytovani zabavy pocas cesty

    Details Leaked From Elon Musk's All-Hands-On-Deck Tesla Conference Call | CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2021/09/03/dude-leaks-dozens-of-details-from-elon-musks-all-hand-on-deck-tesla-conference-cal/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: no, jaké mají antény na satelitech je zajímavá otázka, hlavně pokud jde o uplink...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: to budou i ztraty v atmosfere, uz jenom maly uhel znamena, ze ti roste prumer paraboly pro stejny zisk (odstup signalu od sumu).
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: anebo maji vysoce smerovane anteny na satelitech. coz by bylo nejspis kvuli zisku anteny ve spravnem smeru, coz napomaha rychlosti komunikace, kvalite prijmu, mensi spotrebe satelitu a dalsim.
    kdyby meli anteny co vidi pul evropy najednou, tak by zatim nepotrebovali tolik satelitu, kdyz zatim obsluhuji jen 90 k lidi po celem svete.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ONDRA_99: to chápu, ale zase ty šestiúhelníky mi přijdou dost malé.. .přeci jen, starlinky jsou nějakých 500 km vysoko, z takové výšky vidí celou Evropu najednou, přece... jasně, jde o nějaký max. úhel, pod kterým je vidíš, takže bych chápal šestiúhelníkové buňky velikosti stovek km. Musí to tedy souviset s tím, že nad "nepokrytou" buňkou ve správném úhlu nějakou část dne neletí nic, podle mě.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TADEAS: jop
    @elonmusk
    Our satellites launching in next few months have inter-satellite laser links, so no local downlink needed. Probably active in 4 to 6 months.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ONDRA_99: nez rozjedou orbitalni optiku :)
    PER2
    PER2 --- ---
    TOXICMAN: epicky zabery, tohle by mel zkouknout kazdej
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XCHAOS: Potrebujes abys videl satelit ktery ve stejnou dobu vidi pozemni stanici.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam