• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: aj na venkove uz sa mozes pripojit do AR/XR, napr. s roznymi netflixmi a exkluzivnymi online premierami filmov sa vesnicania nebudu obtazovat do multiplexov na predrazeny popcorn, kamarat je digitalny nomad a je mu jedno ci zije zrovna v bratislave alebo v slovinskych horach, v meste mu mozno tak vedia kavu uvarit, inak ho vypravy do mesta skor otravuju
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: tak treba viz covid. hromada firem zkusila home office ve velkem, a prekvapive produktivita klesa, lidi potrebuji neco jako kancl aby prepli z domaciho modu do pracovniho modu (mluvim o vetsine, to ze to zvlada 10 frajeru ze silicon valey nema vliv na zbytek populace). holt to vypada, ze zadna homeoffice revoluce nebude. jasne, AI nas mozna zbavi i dusevni prace, ale to je proste uz jen vesteni z kristalove koule.

    no a jestli resis jaderky kvuli datacentrum, tak resis par procent celkove spotreby lidstva, je to celkem usmevne, kvuli tomu se jaderky nestavi. btw datacentra stale potrebuji pristup kvalifikovane sily, takze bych cekal spis presun do mist s OZE nez na obeznou drahu.

    jestli jsi to myslel jinak, tak bohuzel jsme si nerozumeli, spatne chapu psany text, atd. tadydadyda.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: to teda neplácám, resp. neříkám některé věci, které říkáš ty. akorát tu nechci rozjíždět zbytečný offtopic, ale může se stát, že ani Elon nevymyslí lepší carbon capture, než stavět města z (upraveného) dřeva místo železobetonu, města skutečně přestávají plnit funkci spojenou se zaměstnaností a obchodem a jsou víc o lifestylu/zábavě/kultuře/socializaci (ne každého to "na venkově" baví), o datacentrech jsem nic neříkal a pouze jsem podotkl, že bude hodně zajímavé, pokud Starlink současně zahostuje i významné CDN... což nejspíš udělá, z čistě energetických a kapacitních důvodů: mít na palubě pár TB cache na YouTube a spol. se prostě může ukázat efektivnější, než krmit elektřinou anténu na odesílání všech těch ACK packetů na Zemi :-) prostě ta CDN sežere míň elektřiny a míň kapacity uplinku a to je to, co rozhodně...
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    KAERO: Hele on vetsinou placa nesmysly... Ale TOHLE ma v mych ocich nejaky vetsi smysl... Sice tohle reseni ma zatim technologicke nedostatky, ale to ma dneska porad kde co.

    V posledni dobe se snazim o mysleni typu "out of the box" a nektery veci mi zacinaji davat vetsi a vetsi smysl...

    <> doprava na elektriku - lepsi eko reseni
    <> extraterestrialni datacentra - vetsi decentralizace - lepsi dostupnost globalne
    <> nelpeni na soucasnych trendech (antropomofizace neni od veci) - silnejsi technologie (biomorfologie v technice)
    <> rozvoj AI - moznost vyresit otazky, na ktere lidsky mozek nestaci
    <> ustaveni kontroly nad rozvojem AI - zamezeni vzniku novych problemu, na ktere clovek nestaci

    Vznika nova vlna technicke revoluce. Odpurci tu budou, tak jako byli vzdy. Ale dneska jsme si uz zvykli na satelitni komunikaci a mobilni telefony. A vite ze pred par lety to bylo sci-fi a psali o tom lidi jako A.C. Clarke?
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: ty zase silene fakt placas. ne, mesta neprestavaji plnit svou puvodni funkci, ne, datacentra stale nejsou nejvetsi konzumenti energie, a ocelarny budou potrebovat hodne jaderek, atd. atd.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: já to ani neberu jako otázky.. .prostě některé technologie jsou antropocentrické (roboti navíc antropomorfní :) ale třeba Starlink je naprosto transhumanistická technologie, pro budoucí AI bude mít ještě větší význam, než pro lidi. Je to typická rekvizita ze sci-fi o technologické singularitě. Ale jinak současně třeba umístění výpočetního výkonu (co nejnižší latence ke Starlinku) dává docela smysl. Když už máš na oběžné dráze router, proč tam nemít třeba i Googlí nebo jinou CDN? Minimálně je jisté, že je to poháněné energií z OZE, což na Zemi fakt ne.

    Mimochodem takhle nějak to Elon asi myslel, když říkal "možná ani jaderná energie nebude potřeba" - protože dát místo nějakého megadatacentra na Zemi, poháněné jadernou energií, kousek toho datacentra na satelit a pohánět ho solárními panely - to je přesně něco, co je součátí takového konceptu "nebude to ani potřeba". Stačí se zamyslet, kde máme v civilizaci zbytečnou centralizaci, která sama o sobě s sebou nese další náklady - a vzniknou ti řešení typu Starlink. Která jsou hodně odlišná od elektromobilů a robotů... popravdě, spadají do úplně jiné éry a žánru sci-fi :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: nabizis kvanta otazek bez jakekoliv odpovede :)
    Co takhle to nechat na samospravach? Kazde mesto si urci (cenou parkovneho, dotaci do MHD a podobne) jakou formu osobni dopravy chce jak moc podporovat/penalizovat
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: to bude jako žárovky, u kterých prohlásíš, že jde o topné těleso :-) ve skutečnosti spíš dojde k občanské válce, než aby si burani nechali zakázat auta.

    JIMIQ: no ale počkej, to není odpověď. protože prostě ta automobilová doprava má nějaké svoje meze, které si obyvatelé řídce osídleného venkova neuvědomují/nepřipouštějí. je to širší civilizační problém, protože prostě díky všem e-shopům a zásilkovým službám a vůbec internetu města vlastně přestávají plnit svojí původní funkci, a to už dávno.. nicméně ano, destinace nyní navržené pro běžná auta (supermarkety, shopping mally) budou dobře "konzumovatelná" i pro elektromobily, to ano (to je jako s těmi humanoidními roboty, co budou umět chodit v prostředí vytvořeném pro lidi, tzn. např. po schodech... no jo, ale nebudou nakonec létající drony mít kompetitivní výhodu i na těch schodech?)

    Otázka, kolik energie vlastně věnujeme zachování zpětné kompatibility, ať už jde o auta nebo humanoidní roboty nebo třeba kanceláře. Třeba PC s tiskárnou, imitující psací stroj, téměř plně ustoupilo paradigmatům notebooku, mobilu a tabletu a stará iluze "kancelářského pracovního prstředí" se zhroutila. Stejně tak se může ale zhrouti i koncept zpětné kompatibility u formátu "osobní auto do 5m a 2t s pěti sedadly" nebo u formátu "humanoidní robot". Může se ukázat, že to uspokojuje poptávku, která zkrátka přestane existovat, protože je příliš antropocentrická...
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    DZODZO: bude, pokud ostatni automobilky se nedaji cestou masivniho sveru dat jako tesla... To more dat ma pro vyvoj fsd a vubec automatizace cenu zlata. a tesla v tomto nema konkurenci.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JIMIQ: a netyka se omezeni prodeje aut se spalovacim motorem jenom tech osobnich, zatimco uzitkve, resp. auta pro "specialni potreby" se budou moci dale prodavat i se spalovacimi motory? Samozrejmne jejich nabidka bude cim dal tim omezenejsi a budou cim dal tim drahsi, ale kdyz je potreba "specialni" a ne jenom "jizda do supermarketu/hobby marketu a zpatky", tak se na to prostredky najdou, ne?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tak jeste ze existuje i svet mimo Prahu *facepalm*
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: pokud to nezastaví současná polovodičová krize. Jako elektromobily jsou fajn, ale když jsem včera dvakrát na elektrokole projel podél dopravní zácpy na Patočkově (poprvé z Letné do Břevnova, podruhé z Břevnova do Dejvic.. ve skutčnosti když to dobře počítám, tak vlastně 4x, ale ráno to nebylo po Patočkově), tak mám pocit, že elektromobily samy o sobě k vyřešení kolapsu individuální automobilové dopravy nestačí. Jako jasně, když nebudou smrdět a vrčet, super, když díky funkci samořízení bude doprava hladší, tak taky super... ale jinak mi to přijde jako nesmysl a jako že v Praze tolik lidí v autech vlastně ani nepotřebujeme :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    zaujimava ta poznamka, ze FSD v lacnom kompaktnom aute moze byt casom drahsia ako polovica auta, ked to tak vezmeme, tak baterky budu casom zlacnovat a najvacsia pridana hodnota je v software, aj ked si mnohi stale nemyslia, ze auto je pocitac na koleckach, tak v buducnosti to tak bude, kazdy vyrobca bude mat nejaku platformu, na ktorej vychrli genericke kastle v roznych velkostiach a zarabat budu na poskytovani zabavy pocas cesty

    Details Leaked From Elon Musk's All-Hands-On-Deck Tesla Conference Call | CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2021/09/03/dude-leaks-dozens-of-details-from-elon-musks-all-hand-on-deck-tesla-conference-cal/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: no, jaké mají antény na satelitech je zajímavá otázka, hlavně pokud jde o uplink...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: to budou i ztraty v atmosfere, uz jenom maly uhel znamena, ze ti roste prumer paraboly pro stejny zisk (odstup signalu od sumu).
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: anebo maji vysoce smerovane anteny na satelitech. coz by bylo nejspis kvuli zisku anteny ve spravnem smeru, coz napomaha rychlosti komunikace, kvalite prijmu, mensi spotrebe satelitu a dalsim.
    kdyby meli anteny co vidi pul evropy najednou, tak by zatim nepotrebovali tolik satelitu, kdyz zatim obsluhuji jen 90 k lidi po celem svete.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ONDRA_99: to chápu, ale zase ty šestiúhelníky mi přijdou dost malé.. .přeci jen, starlinky jsou nějakých 500 km vysoko, z takové výšky vidí celou Evropu najednou, přece... jasně, jde o nějaký max. úhel, pod kterým je vidíš, takže bych chápal šestiúhelníkové buňky velikosti stovek km. Musí to tedy souviset s tím, že nad "nepokrytou" buňkou ve správném úhlu nějakou část dne neletí nic, podle mě.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TADEAS: jop
    @elonmusk
    Our satellites launching in next few months have inter-satellite laser links, so no local downlink needed. Probably active in 4 to 6 months.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ONDRA_99: nez rozjedou orbitalni optiku :)
    PER2
    PER2 --- ---
    TOXICMAN: epicky zabery, tohle by mel zkouknout kazdej
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XCHAOS: Potrebujes abys videl satelit ktery ve stejnou dobu vidi pozemni stanici.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam