• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    KAERO
    KAERO --- ---
    LADINEK: jsme si asi nerozumeli. Signal ze starlink anteny namirene nahoru na druzici jsi schopen detekovat i kdyz stojis vedle na ulici. Nebo na vedlejsi ulici nebo vedlejsiho bloku, zalezi na citlivosti tveho spektraku. Nepotrebujes satelity "na GEO ktery by pod ruznymi uhly sledoval zajmovou oblast". Staci ti lepsi vybava v aute, projedes mesto a za chvilku mas majitele starlink anteny. Jasne, muzou to zapinat a vypinat, tak jako se to delalo za valky, ale to asi u pomerne draheho spojeni od starlinku nechces delat.


    Coz ma byt graf z jejich patentu:
    SpaceX seeks patent for custom-built Starlink internet satellite antenna design
    https://www.teslarati.com/spacex-custom-built-starlink-satellite-antenna-patent-grant/
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    LADINEK: "Jenze co kdyz si nekdo pritahne terminal na cerno?" ten terminal ale nejprve do te zeme musis dostat. Ono to opravdu neni tak snadne. Rada zemi, ktere maji "specificky' pristup k internetu, maji take striktni kontrolu importu. Nelegalni import bude vzdy, ale na masove vyuziti bych to nevidel.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    MAKROUSEK: pokud by bylo vysilani Starlink terminalu vsesmerovy nebo by melo sirokej vyzarovaci uhel tak by to slo. Jenze neni a letadlo by se muselo nachazet primo na primce terminal - starlink (priblizne, vzdy je to "kuzel") a i kdyby se ti tohle nahodou povedlo tak se terminal po nejaky dobe odpoji, prepne na jinej a tim zmeni uhel vyzarovani....

    Musel bys mit bud par satelitu na GEO ktery by pod ruznymi uhly sledoval zajmovou oblast - tady je ale otazka jak by takova antena na GEO musela bejt velka aby dokazala zachytit pomerne slabej signal ze zeme vzdaleny 36k km....
    Nebo bys musel vytvorit sit podobnou GPS a nebo a to je asi nejspolehlivejsi, sit podobnou Starlinku. coz je neskutecne drahy a bez zadny rentability.

    Jak jsem psal, oni se popraskaj cinani mezi sebou, je tu nich bezbna praxe, kdo nepraska na souseda jako kdyby nebyl ;)

    MRAKY: to se ovsem bavis o legalnim provozu. Jenze co kdyz si nekdo pritahne terminal na cerno?

    KAERO: jiste, ale porad jsou smerovy.
    KAERO
    KAERO --- ---
    LADINEK: ale i fazova antena ma bocni vyzarovaci laloky (~40 dB slabsi), takze sice potrebujes citlivejsi spektrak, ale zdroj najdes i tak.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    LADINEK: "Takze jaky mas moznosti?"
    pro koncove uzivatele - kontrolovat dovoz terminalu - deje se bezne i dnes. V masovem meritku nic nepropasujes.
    pro letadla - pripojit podminku o internetu pri povolovani o preletech. Taktez se imho uz dnes pouziva.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LADINEK: A co letadlo?
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    MAKROUSEK: bude, ale slozity toto kontrolovat. Tohle neni terestrialni vysilani u kteryho je zamereni pomerne jednoducha zalezitost. Phased array anteny maji pomerne malej vyzarovaci uhel kterej se navic meni v zavislosti na tom, se kterym starlinkem zrovna komunikujes.

    Takze jaky mas moznosti? Krome provozovani vlastnich satelitu zamerenych na lokalizaci Starlink terminalu, zadny. V tomhle pripade maji fyzika a sireni elektromagnetickych vln navrch, ale bude zajimavy jak se s tim popasuji.
    Osobne si myslim, ze zadnej system na sledovani a vyhledvani Starlink terminalu delat nebudou neb by to bylo velice nakladny aby to nejak fungovalo. Spis pujdou cestou jim nejblizsi, tedy cestou vyhrozovani a udavani. Tajna polcie a uvedomely clen mistni stranicky bunky fungujou spolehlive a je to daleko levnejsi reseni :/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: hlinik je na Mesici, na vodice. Ale jinak takove otevrene datacentrum ve vesmiru pri velkem zjedoduseni nepotrebuje obal disku, nepotrebuje izolace vodicu (pouze stineni, resp. lehci izolace) atd. Ale kremik se asi vyplati vystrelovat ze Zeme. Minimalne v podobne pisku (Si02).

    ONDRA_99: Solary uz mame rolovaci, samorozvijeci, vazici 20 kW ~ 340 kg (eRosa na ISS). Anteny jsou old school, dobre akorat tak pro servisni ucely, ted frci laser viz. Starlink, Copernicus a ERDS atd. Motory jsou pro stabilizacni ucely lehci nez kdy byly: iontove.

    Soucasne provedeni HDD se spotrebou okolo 2-5 W mi prijde jako porad velke topitko, a pri kvantite to uz muze potrebovat celkem velky radiator na chlazeni, na druhou stranu, ten muze slouzit jako balisticka ochrana/stinitko.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    PES: No hmoty. Motory, palivo, konstrukce, anteny, solary, ... To vse musis k tomu pridat a pak to pokazde pri upgrade zahodit. A chlazeni potrebujes, jedna vec je ohrev od slunce (ktery vyresis stinem). Jenze ty musis taky nejak vyresit teplo generovane tema strojema (hodne tepla).
    PES
    PES --- ---
    ONDRA_99: Hmoty? Tak leda radiační stínění.

    Upgrade - to je problém (ale pokud tam SpaceX bude létat jako "cestovka", tak no problem)

    Chlazení? Stačí vhodná konstrukce a orientace, směrem "do stínu" (za sebou) radiační gradient skoro k absolutní nule...
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    PES: Tomu ze tam bude nejaky datacentrum osobne moc neverim.

    Vyhody:
    * Moznost mit 100% casu dostupnou solarni energii

    Nevyhody:
    * Obri mnozstvi hmoty na vyneseni (dost drahe)
    * Nulova upgradovatelnost / opravitelnost
    * Problem s chlazenim (dalsi hmota a naklady navic)
    PES
    PES --- ---
    SN0WCRASH: Časem budou ba orbitě i serverová (ehm, tedy dnes vlastně cloudová) datacentra...
    ... neomezený přísun solární energie při vhodné lokaci nonstop.

    Akorát ty skoky na GEO-orbit či do Libračních bodů budou trochu delší i ve vakuu...
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    XCHAOS: To ja vzdy, ja uz by som najradsej sedel niekde na orbite ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SN0WCRASH: to řešíš trochu jinej level... spíš to, jak rychle ty družice budou schopni obnovovat, kolik procent jich bude vybavených tou schopností vzájemné optické komunikace (meshování) tak. co ty družice vlastně uměj, to je trochu nezávislé na jejich množství, podle mě... naopak, s růstem počtu družic se objeví nové bottlenecky, např kapacita těch páteřních komunikačních kanálů k pozemním stanicím, apod. To meshování samozřejmě umožní "obejít" dočasně ucpanou stanici a přeskákat někam, kde je ještě volno, apod.

    Ale pořád se mi nezdá, že by to dělali jen kvůli tomu, aby síť levně zpřístupnili všem. Některé její parametry jsou unikátní a např. nejkratší transoceánskou latencí se asi nebude (aspoň zpočátku) plýtvat na downloadování videí koťátek, počítám...
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    XCHAOS: Pripomeniem este, ze pravdepodobne sa to fakt zlepsi az s funkcnou Starship, podla toho, co pisal Musk minuly tyzden (?) v tom maili o Raptoroch.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: zatím je dosah bez inter-satelite linků dost omezený, je to závislé na pozemních stanicích. A tak je to v podstatě všude, kde je přítomen Google a jeho datacentra.

    Až zprovozní to inter-satellite meshování, začne to být daleko zajímavější. Kapacita téhle části sítě ale bude menší, vzácnější a je otázka, zda bude vůbec zpřístupněna těm
    levným uživatelským terminálům (i když pokud to dobře chápu, terminál je mobilní a bude snažit připojit všude na světě... to ale neznamená, že se mu to fakt podaří...).

    Přímé propojení mezi satelity má např. nabídnout lepší latenci, než podmořská optická vlákna (protože světlo se ve vlákně šíří asi poloviční rychlostí, než ve vakuu). Toto propojení bude mimořádně vzácný zdroj a určitě nebude k dispozici pro běžná uživatelská data (no, "určitě".. ale tipuju, že běžný uživatel starlinku prostě mezi EU a Evropou prostě nebudou mít ping do USA poloviční, proti optickému kabelu - ale naopak se tahle kapacita nabídne různým burzám a makléřům a kdekomu, ale data běžného franty uživatele naopak odbočí při první příležitosti na "pomalý" podmořský kabel Googlu, přes jeho nejbližší pozemní stanici...)

    No a pak je tam ovšem neurčitá kapacita, která bude díky mezidružicovým laserům k dispozici třeba v mezinárodních vodách, pro letadla a možná pro lodě (jestli Starlinku nevadí houpání, ale možná ne :-). Ta bude užírat z té kapacity mezikontinentální... ale zase, jak kde, většina těch "hlavních kružnic" míjí obchodně zajímavé trasy, nejvíc bude nízká latence zajímavá na krátké trase přes Atlantik a pak ještě pár tras do východní Asie, hodně daleko za tím Indie, jižní Amerika a Blízký východ. Jakým způsobem alokují kapacitu těch linků mezi satelity mezi klientské stanice a mezi dálkový provoz, to nevím - ale možná to bude celé automatizované a možná třeba Google bude barterovat kapacitu páteří za kapacitu těch spojů s nízkou latencí (když odhlédneme od burz, tak už jen dokázat přepovídat zatížení sítě s nižší latencí, než je běžný provoz, musí být pro správu globální sítě děsně cenné... třeba dozvědět se s předstihem pár desítek milisekund, že někde spadlo datacentrum umožní zbytku sítě okamžitě začít plánovat jinak, např. vracet jiná IP na DNS dotazy na CDN apod...)
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    PER2: cize to je ten, co vyniesol muskov roadster? :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: ad 'než to nějaká země začne zakazovat'

    jenze se to prakticky odehrava v rezimu povolovani, ne zakazovani - tu sluzbu poskytuji v nejakem pravnim ramci az kdyz tam maji zastoupeni a povoleni. urcite si lze predstavit ramec, ve kterem to na truc nejakym zemim poskytnou skutecne globalne, coz by ale bylo v nejakem pravnim ramci, ktery by asi musel zastit nejaky stat a jeho banky a dalsi instituce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: ono to bude spíš o online kurzu údržby systému mobilních kondenzátorů vlhkosti, bez kterých mu stádo umře žízní.... ale souhlasím, že je to offtopic.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Jo, tak to jo. Jeste ze si bude moct sudansky pastevec stahnout video s kocickama, to jo, bez toho by jeho zivot byl prazdny. Uvidime, dosti offtopicu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: zaprvé jsem všechno možný, jen ne "salónní levičák" a za druhý: to, že populace bude online, bude v dalším století základem ekonomiky, v řadě míst to tak je už teď a je to vývoj, který je zkrátka neoddiskutovatelný. Ano, jistě: jsme v nějakém počátečním období nesmyslů, ale celkově transformace k online společnosti představuje zásadní přínos, který prostě nemůžeš popřít. A Starlink toto rozšíří do míst, kde zatím konektivita dostupná nebyla: čímž třeba umožní další exodus lidí z měst, protože popravdě, třeba jen žít na jachtě není při dnešních požadavcích na konektivitu tak snadné, jak v éře poštovního spojení, kdy stačilo jen občas někde zakotvit a hodit v přístavu poštu do schránky (jo, ale zase teda nevím, jak Starlink funguje na neustále kývající se palubě jachty - psalo se o tom někde? :-) na střeše zaparkovaného obytného auta ale určitě bude fungovat skvěle)

    Když se zamyslíš nad vlnou "nomádského" životního stylu v USA, kde kvůli vysokým nákladům na bydlení (které jsou vysoké i díky spekulantům s nemovitostmi - co si budeme povídat) spousta lidí volí nomádský životní styl v obytných autech, tak možnost plnohodnoté práce na Internetu z obytného auta bude naprosto disruptivní (zcela v intencích Elonovy snahy disruptovat... a teď si ještě představ elektrické obytné auto se solárními panely... půjde v podstatě o další vlnu kolonizace amerického vnitrozemí, tentokrát do míst, kde solární energie je abundantním zdrojem - rozhodně je to bližší "Mars" pro většinu Američanů, než ten skutečný Elonův Mars...).

    Samozřejmě, při dnešním poměru ceny mobilního a satelitního připojení jsou to zatím cimrmanovské úvahy o budoucím telefonování z telefonní budky, ale to, že pro nomádské komunity všeho druhu (počínaje cestujícími na palubách letadel, samozřejmě) je konektivita vlastně cennější zdroj, než pro "usedlíky", to je myslím logický předpoklad. Stačí si představit budoucí vlny uprchlíků z "vyspělých rozvojových" zemí, jako třeba dnes Kurdi v Bělorusku - budou logicky seskupeni v kmenech okolo přenosných sateliteních internetů s lokálními wifi hotspoty, protože riziko dohledatelnosti přístroje napojeného na mobilní síť bude příliš velké, riziko vypnutí mobilní sítě taky příliš velké... budou chtít zůstat uvnitř své vlastní komunikační bubliny. Kam to celé směřuje těžko říct, ale paramilitární implikace satelitního Internetu jsou obrovské...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Naklady toho, ze cast populace bude offline? Jiste jsi vlastne myslel "prinosy". Me neprestava prekvapovat, jak si salonni zapadni levicaci predstavuji, ze svet funguje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam