• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: těžko říct. nějaké jádro toho sdělení je pravdivé: v USA existuje několik velkých letadlových her, jedna z nich realitní bublina, na které se celý život vezl Trump, a druhá z nich jsou "technologické firmy", nebo chceš-li, Sillicon Valley.

    Ale časy se mění... když si přečteš, jak třeba zabásli CEO startupu Theranos, který se neprovinil ničím jiným, než že měl tak velké ambice, že v hi-tech poměrně obvyklý přístup "fake it till you make" mu zkrátka nevyšly. A těch utracených peněz bylo trochu víc, no...

    Elon si stěžuje, jak vůbec může být legální shortování akcií (tedy půjčíš si peníze, ručíš akciema a doufáš, že cena akcií klesne natolik, že se ti bohatě vyplatí nesplácet a místo toho postoupit ty akcie).. ale otázka je, nakolik se sám veze ve "fake it till you make it": např. člověk oblečený lykře jako "demoverze" budoucího robota, apod.: zkrátka na trhu v USA existuje několik poměrně velkých bublin, u kterých se lidi, co to pochopěj, ptaj "how it is even possible" nebo "how this could be even legal". Realitní bublinu roku 2008 nám s odstupem času vysvětlili, ale těch ostatních fenoménů je víc.

    Třeba Trump si celý život úspěšně půjčoval víc peněz, než kdy vydělal - tudíž oficiálně je jeho celoživotní podnikání ve ztrátě a nemusel nikdy zaplatit žádné daně. Na to, aby Trump byl problematický, nemusíme vůbec vytahovat žádné jeho pitomé výroky nebo neonacisty v příborníku nebo podporu skoro-pokusu-o-puč: jeho problém je, že pokud k sobě připoutá pozornost, začnou se lidi ptát "how this could be even legal" - jenže aby z toho vybruslil, tak mu nezbývalo větší a větší hochštaplerství, tedy: nezbývalo mu, než být vidět víc a víc a odvádět pozornost od reálných průserů k uměle vytvořeným. Tudíž snaha téhle kategorie "taky pravicových" osobností nějak si udržet monopol na médií, která by mohla připoutat pozornost k reálným průserům, je fakt pochopitelná - akorát ti anarchisti si fanděj, že jde o ně. Jde o střední (v USa pracující) třídu, která by se mohla začít ptát, proč oni daně platí a jiní třeba ne. Střední třída totiž na rozdíl od anarchistů revoluce celkem umí...

    Elon je podle mě jiná kauza, at' už výsledná verze příběhu o jeho genialitě nakonec dopadne jakkoliv (nejvíc se jako paralela nabízí ten Howard Hughes, včetně jeho filmového producenství nebo čerpání veřejných prostředků... inu americké elity vždy měli přístup k prostředkům, jak si udělat z mozku guláš, v každé éře, takže nakonec ty příběhy konvergují... akorát zatím chybí příběh, ve kterém Elon nouzově přistane s Dragonem nebo Starship a málem se přitom zabije...)

    Myslím jeho problém je, že by zkrátka získal rád zpět kontrolu nad firmama, u kterých už drží jen menšinu akcií. Historicky se tohle povedle Steve Jobsovi. Elon to zatím hrál stylem "rozprodávám firmu s dílčím zaměřením, abych se mohl soustředit na to, o co mi doopravdy jde - ale nějakým způsobem mu to přerostlo přes hlavu. Nicméně předstírat, že Twitter krachne, aby si někdo vsadil na to, že bude muset rozprodat akcie Tesly - a tím pádem aby třeba dostal do pasti ty, kdo mu ty akcie shortují - tohle jsou věci, o které si myslím, že mu jde daleko víc, než o banování nějakých anarchistů Trumpovými příznivci.

    Podnikání v elektromobilitě je v současnosti určitě závislé na přílivu kapitálu z akciových trhů. Současně spousta pozorovatelů určitě má přehled, v jaké situaci bude muset Elon rozprodat další akce něčeho a jak moc se mu do toho nebude chtít... tedy, rozehrát v téhle situaci nějakou blamáž s Twitterem (který ve sktuečnosti ohrožoval hlavně pozici zavedené pětice Big Five technologických firem) je bud' mlha kolem něčeho jiného - ve které hraje spíš roli najatého herce - a nebo k tomu skutečně byl donucen (ale tím spíš hraje roli najatého herce).

    Jinak z odborů, které se nedokáží zorganizovat jinak, než na Twitteru, bych fakt teda jako korporace velký strach neměl :-) Mezi všema těma fotkama koček se stávky nemohly organizovat moc dobře :-) (nebo právě naopak - odbory se tam schovávaly v šumu...)
    PER2
    PER2 --- ---
    ja ten elonuv hate proti woke "chapu", proste fajt s bejvalkou :D

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja aktualne vidim jako pravdepodobnejsi ze se Musk dozije 5000 clenne kolonie na Marsu nez ze z twittru udela youtube/facebook/onlyfans :D
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    KOUDY: tak podle visualizaci spacex, bude kazda cesta k marsu znamenat tankovani na orbitu zeme... Pro tuto cast neni trebas nejake stanice - https://www.youtube.com/watch?v=0qo78R_yYFA
    PES
    PES --- ---
    KOUDY: Ideální doprava ve vesmíru je kyvadlový pendl, který po uvedení do pohybu prakticky nebrzdí a ve vhodné blízkosti startu/cíle dojde k nalodění/vylodění menších přepravních modulů. Pendl tak nemusí být aerodynamický, může mít dost velkou mrtvou hmotu (systémy podpory života, stínění, zásoby), samo s ohledem na manévrovatelnost to nějaké limity mít bude, samozřejmě.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    MRAKY: No ve vsech scifi filmech vidim ze neco jineho je dopravit lidi na orbitu a neco dalsiho z orbity na mars, takze bych cekal nejakou velkou stanici na orbite, ve ktere se bude dotankovavat palivo pro cesty na dalsi planety :) (beru to z pohledu laika)
    P_T: Nene. Tvrdil jsem v nich, ze cenim to jak posouva elektromobiltu nebo vesmirnej program a tlaci lidstvo dopredu, ale zaroven ma i plno spatnejch stranek, ktery woke aktivisti videj az ted, zatimco ten, kdo sleduje Muska dyl nez mesic je vidi uz treba deset let. Stejne jako mel spatny stranky Jobs nebo Gates a dalsi..Takze tomu, co se ted kolem muska deje se jen smeju a nechava me to naprosto chladnym. Muj nazor na nej to nijak nezmeni, protoze uz davno vim jaky ma kvality a jaky ma spatny stranky a ze to fakt neni zadnej mesias, ale casto spis pohadkar :)..To neni zadny fanboyovstvi..To je fakt..a ze tu obhajuju nejaky kroky je asi jako kdybych tu rekl ze Babis treba za 8 let pridal dost ucitelum. Muzes kvuli tomu ze me delat fanboye babise, prestoze ho rad nemam a nikdy jsem ho nevolil, ale to ze dost pridal ucitelum je proste fakt :)
    PES
    PES --- ---
    KOUDY: Vesmír není ničí, resp. bude toho, kdo si ten který kus dokáže uhájit ;-)
    P_T
    P_T --- ---
    KOUDY: Ty předchozí příspěvky, kde zarytě tvrdíš, že nejsi jeho fanboy jsi doufám rychle smazal.)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    KOUDY: zvladnout postavit stanici je neco jineho, nez cemu se venuje spacex. Pro bezpecny a dllouhy pobyt lidi na orbite , potrebujes vyvinout hromadu systemu. Spacex ma lidi co vyviji transport... Jaky bude business model? Obcasni turisti ?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    P_T:Psal jsem na mesic, ne za mesic, ale jinak souhlasim. Je to fakt nadclovek, ktere posunuje lidstvo dopredu at uz tim vesmirem, nebo elektromobilitou..ted uvidime co neuralink apod. Skoda ze takovejch bozich lidi kteri maj hodne fanboyu neni vic. Predstav si ze bychom meli treba 20 lidi jako Musk misto 20 lidi jako Putin..to uz bychom na tom Marsu davno byli tyjo. Sen!

    ale spis me zajima proc uz fakt treba nestavi nejakou svoji stanici nebo hotel na orbite..Jestli je nejak orbita rozdelena podle statu, ze si tam soukroma firma nemuze postavit co chce, nebo jestli tam zadny omezeni neni.
    P_T
    P_T --- ---
    KOUDY: hahahaha
    Jo, bez se radsi projit. Cerstvej vzduch a nejaky informace, by ti fakt prospely.
    KOUDY: Tyvole za mesic tam zacnou tezit suroviny lol. Ten Elon je fakt Ubermensch. 🤦‍♂️
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    P_T: Ted bych ti mel asi hodit ten gif jak jsi minul vtip..ale jdu radsi ven :)
    P_T
    P_T --- ---
    KOUDY: Jsi fanboy cesty na Mars i pro chudsi vrstvy, protoze to povazujes za nejlevnejsi zpusob, jak se zbavit woke aktivistu?

    PES
    PES --- ---
    KOUDY: coby... koukat jak nám ujel vlak...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Jako vemte si ze my se tu hadame o posranem twitteru, ale co budem delat, az si proste Elon a Bezos zaberou treba mesic a zacnou tam jejich firmy tezit nejaky nerostny suroviny, nebo tam vozit turisty do svejch hotelu? :D
    PES
    PES --- ---
    P_T: i přes to co vtipkuje KOUDY o vývozu wokeistů na Mars (leda tak na opravdové probuzení a léčbu každodenní prací o život ;-)), tak to bude muset být levné, protože to bude spíš doprava pracovní síly a té se naopak ještě bude muset platit!
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    P_T: Ne..To je jen zpusob jak woke aktivisty co se lepi k obrazum dostat za co nejmin penez co nejdal od nasi planety :)
    P_T
    P_T --- ---
    KOUDY: To mě nepřekvapuje. Zato ta cesta na Mars i pro chudší vrstvy jo. To je nějaký Muskovo evangelium?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JIMIQ: Tak je otazka za co vsechno to byly naklady kdyz jsem videl treba kolik staly ty flotily aut se kterejma nikdo nejezdil, nebo jidlo v hq, ktere nikdo nejedl..Kdyz to Elon snizi na 2k zamestnancu, ktery budou makat..tak se dostane na naklady 2Mld rocne treba?..Nevim vubec jaky je renenue twitteru co se reklam tyce. Necekl jsem zadny kvartalni vysledky abych se priznal, ale pokud fakt udelas subscription model kde za 8 dolaru budes moct mit delsi prispevek z 280 (ci kolik to ted je znaku) treba na 500, budes moct uploadovat videa, budes mit sifrovanou komunikaci ve zpravach a ja nevim co jeste..proste nejakej twitter pro a zaplati si ho dejme tomu 5% lidi?..Jestli jich je na twitteru 250M, tak dejme tomu 10M..Tak mas dalsi miliardu rocne. Moje prognoza je, ze do tri let bude mit twitter 2x vic uzivatelu nez ted, dost veci okopiruje z youtubu, onlyfans, facebooku a bude profitabilni.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Cele to bude zaviset na jedny veci
    Twitter se 7500 zamestnanci mel naklady zhruba 5 mld USD rocne. Dejme tomu, ze je Musk snizi na 3 mld. To je 31.25 miliona uzivatelu platicich 8 usd mesicne. A to nepocitam uroky na pujcky, pripadne vicenaklady za propousteni/nabirani novych lidi.

    Najde se 31 milionu lidi co budou dlouhodobe platit 8 usd mesicne?

    Zanedbavam inzerci, protoze uz pulka tech nejvetsich odesla a jak Koudy pise, lidi tam jsou prece proto, ze tam neni reklama jako na fb :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam