OMNIHASH: viz můj předchozí výžblebt :-) Zaprvé to vůbec nemusí být v zisku - ono v jistém ohledu stačí, aby to lidem, co v tom mají peníze, vydělávalo víc, než je úrok v bance (ono v tom reálném kapitalismu vůbec spousta věcí funguje trochu jinak, než když is někdo jen otevře stánek s pivem a párkama... )
Zadruhé, je sice pravda, že pokud za produkt neplatíme, tak my jsme produktem - ale není to tak jednoduché, že my jsme produktem, který je prodáván inzerentům, kteří chtějí cílit reklamu. Tenhle model existuje, ale je fakt iluzorní, že by někdy byl ziskový - ano, existuje marginání trh vysoce ziskových produktů, za které jsou blbci ochotní zaplatit, takže cílit reklamu na blbce může být teoreticky lukrativní, ano. Ale pořád mi to přijde spíš jako taková cover-story.
Podle mě pointou všech investic do všech technologických firem kolem Internetu byla vždy, aby se nikdy potenciál decentralizace Internetu a nemožnosti plně uhlídat, kdo má na daný trh přístup... je taková chytře vytvořená past, prostě prostředí, kde všichni musí soutěžit o kontrolu kvůli kontrole samotné. Tím se vracíme k tématu - Elon je jedním z velkých amerických monopolistů, tzv.
https://en.wikipedia.org/wiki/Robber_baron_(industrialist) .. a prakticky od chvíle, kdy nějaké finanční kruhy pochopili, že když si od něj nekoupí paypal, tak je v háji, tak prakticky všechny jeho další aktivity a hry směřovaly k nějaké metakontrole nad finančními, kapitálovými, energetickými a dopravními toky.
Prakticky všechny monopoly, které ohrožuje decentralizace a konkrence, kterou přináší internet, obnovitelné zdroje energie nebo přístup do vesmíru, vlastně nakonec Elona musí podpořit, aby jejich monopol (v jiné, nové podobě) zůstal zachovaný. A tady udělám radost libertariánům: ano, jedním z takových monopolů je i stát samotný, i když vůbec nehraje tak důležitou roli, jakou mu jeho nepřátelé přikládají (já naopak jako liberální demokrat věřím, že smyslem státu je "mít monopol na to, mít monopol" - monopoly mimo demokratickou kontrolu by neměly existovat, a tohle je dokonce podle mě podstata amerického staletého politického dilematu, jehož ozvuky pocit'uje celý svět a Elon se prakticky stal jeho současným ztělesněním)