• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PER2: Jako že nějaké jiné auto odstartovalo fabriku , která přitáhla elektromobilitu mezi běžné lidi?
    PER2
    PER2 --- ---
    AXTHEB: ze treba tesla roadster nebyl uplna revoluce
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PER2: Co přesně tím obrázkem chceš říct?
    ARAON
    ARAON --- ---
    GIOMIKY: Fskutečnosti 1997.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    PER2: To je cool retro. Vypadá to, jak stroj ze 70. let minulého století.
    PER2
    PER2 --- ---
    KOUDY: evil noises (:

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    OMNIHASH: no vsak ja sa bavim iba o pristupe cez API, na twitter sa tiez dostanem napriamo zadarmo
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: no a to je to o cem tu diskutujeme. My si myslime ze si to Musk spocte blbe a jelikoz ma kolem sebe stado yes-manu tak mu to projde a pak se bude divit :)
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: to si musí Musk rozhodnout a spočítat sám, zda mu model "freemium" s reklamou přinese více než varianty "osekané freemium" + "placené přístupy"
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: Well, proč by twitter zpoplatňoval vlastní účty, který mu tvářej základnu, na který může prodávat reklamu stejným způsobem jako google, zrovna v tomhle by byl sám proti sobě..
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: proč by asi tak zpoplatňovali vlastní hledání, když jim tím uživatelé sami a zadarmo poskytují data pro trénování vyhledávání - stačí sledovat na které odkazy z toho vyhledávání lidi jdou, jak dlouho tam na tom serveru zůstanou (na to mají prakticky všude rozlezlé, opět "zadarmo" naivními tvůrci stránek, Google Analytics a všechny ty vkládané prvky z gstatic apod.) resp. kterým otevřeným odkazem vyhledávání skončí (tj. velká pravděpodobnost, že pokud tam zůstali, tak našli hledané)...
    ...zrovna v tomhle by Google byl těžce sám proti sobě.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DZODZO: to jsou ale poplatky za použití google maps na stránkách/appkách třetích firem ne za jejich používání ne? Samotný googlení afaik nikde pro uživatele zpoplatněný není.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    OMNIHASH: no google zas tak uplne zadarmo nie je, mas tam nejake kvoty na nejake hobby pouzivanie, ale ked uz budes na tom robit biznis, tak treba zacat solit napr. na maps api https://developers.google.com/maps/billing-and-pricing/billing#monthly-credit
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KOUDY: ano, vánoční sezóna, která na Twitter dorazila o 40% slabší než obvykle, a někam se ty inzerenti přesunout museli. Nebejt Muska, je Meta v podstatně horších číslech.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OMNIHASH: Lol. Za to muze kazdej rok vanocni sezona a ne twitter s Muskem :))..Firmy ktery inzerujou na twitteru inzerujou zaroven i na facebooku a to mnohem vic, protoze na faceboku je 6x vic lidi.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KOUDY: jak nepravda, od tý doby, co Musk převzal Twitter, se zvedly Metě příjmy z reklamy o 15%
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OMNIHASH: To je nepravda..Akcie mety rostly bez ohledu na Muska. Bylo to hlavne kvuli propousteni lidi a informaci o zpetnem odkupu akcii spolecnosti. Inzerenti z twitteru nepresli na facebook, protoze tam uz davno jsou. Na twitteru pouze reklamu pozastavili. Facebook byl za ctvrtej kvartal, coz byl podzim, aka doba, kdy Elon twitter koupil a zacal s nim delat psi kusy..v daleko mensim zisku nez rok zpatky, ale uz se z tech sracek pomalu hrabe.

    Čistý zisk americké internetové společnosti Meta Platforms se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně snížil na 4,65 miliardy (100 miliard Kč) z 10,29 miliardy dolarů.

    Výnosy z reklam se však meziročně propadly o více než čtyři procenta na zhruba 31,5 miliardy dolarů. Poslední kvartál roku se proto Mark Zuckerberg chytil za hlavu a dostává firmu zpátky do formy, tedy alespoň prozatím. Podle ve středu oznámených finančních výsledků za čtvrtý kvartál se Zuckerbergovi daří velmi pomalu obracet nelichotivý trend propadu tržeb. Výsledek je ale zatím pořád přinejlepším na trojku.

    Firma také ohlásila, že vykoupí zpět své akcie v hodnotě 40 mld. USD, což je také důvod, proč hodnota Mety navzdory ne úplně dobrým výsledkům strmě vystřelila nahoru ze 153 na 190 USD za akcii. Zuckerberg také uvedl, že letošní rok bude zaměřený na zvyšování efektivity fungování společnosti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: viz můj předchozí výžblebt :-) Zaprvé to vůbec nemusí být v zisku - ono v jistém ohledu stačí, aby to lidem, co v tom mají peníze, vydělávalo víc, než je úrok v bance (ono v tom reálném kapitalismu vůbec spousta věcí funguje trochu jinak, než když is někdo jen otevře stánek s pivem a párkama... )

    Zadruhé, je sice pravda, že pokud za produkt neplatíme, tak my jsme produktem - ale není to tak jednoduché, že my jsme produktem, který je prodáván inzerentům, kteří chtějí cílit reklamu. Tenhle model existuje, ale je fakt iluzorní, že by někdy byl ziskový - ano, existuje marginání trh vysoce ziskových produktů, za které jsou blbci ochotní zaplatit, takže cílit reklamu na blbce může být teoreticky lukrativní, ano. Ale pořád mi to přijde spíš jako taková cover-story.

    Podle mě pointou všech investic do všech technologických firem kolem Internetu byla vždy, aby se nikdy potenciál decentralizace Internetu a nemožnosti plně uhlídat, kdo má na daný trh přístup... je taková chytře vytvořená past, prostě prostředí, kde všichni musí soutěžit o kontrolu kvůli kontrole samotné. Tím se vracíme k tématu - Elon je jedním z velkých amerických monopolistů, tzv. https://en.wikipedia.org/wiki/Robber_baron_(industrialist) .. a prakticky od chvíle, kdy nějaké finanční kruhy pochopili, že když si od něj nekoupí paypal, tak je v háji, tak prakticky všechny jeho další aktivity a hry směřovaly k nějaké metakontrole nad finančními, kapitálovými, energetickými a dopravními toky.

    Prakticky všechny monopoly, které ohrožuje decentralizace a konkrence, kterou přináší internet, obnovitelné zdroje energie nebo přístup do vesmíru, vlastně nakonec Elona musí podpořit, aby jejich monopol (v jiné, nové podobě) zůstal zachovaný. A tady udělám radost libertariánům: ano, jedním z takových monopolů je i stát samotný, i když vůbec nehraje tak důležitou roli, jakou mu jeho nepřátelé přikládají (já naopak jako liberální demokrat věřím, že smyslem státu je "mít monopol na to, mít monopol" - monopoly mimo demokratickou kontrolu by neměly existovat, a tohle je dokonce podle mě podstata amerického staletého politického dilematu, jehož ozvuky pocit'uje celý svět a Elon se prakticky stal jeho současným ztělesněním)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: mno za poslední čtvrtrok jsem tu spořádal takovýho popcornu, že je pomalu na čase objednat si soukromýho fitness trenéra
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: No vidíš, tak popcorn a klid...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam