• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    E2E4: Jasně a rozumím, psal jsem to spíše jako připomenutí, že „Muskovo“ kreslení linie, kde už Ukrajinci nemohou starlink používat, není nic jiného, než papouškování ruské propgandy,* která se dlouhodobě snaží vyvolat dojem, že Krym je „něco jiného“ atp. Krym je prostě dle mezinárodního práva plnohodnotné ukrajinské území úplně stejně jako třeba Kyjiv.

    * a teď je otázka, zda nevědomě z blbosti (což je u něj dost možné), nebo vědomě z přesvědčení
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    E2E4: ano. kdyz zapad odmitl udelat bezletovou zonu, tak je to zodpovedna politika. kdyz civil odmitne cosi, tak je attention-whoring hajzl, kteremu jde o penize.

    asi to tak musi byt; ze kdyz jedinec ma velkou moc, lidi "pro jistotu" predpokladaji spatne umysly

    ad ze adoruju genia, pises to porad, ja na to porad, ze 1. jsem rada ze elon existuje 2. ano muze se to zvrtnout (vypne se mu inhibice na ketaminu?) 3. celkove je to ale mnohem lepsi nez kdyz by na jeho pozici byl nejaky konvencni miliardar, napr. big oil, big army, kteremu opravdu jde jen o prachy a bunkr na zelandu a vize (sustainable energy, multiplanety species, mirove souziti, ...) jsou mu k smichu
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BINARY_PARANOIC: #offtopic

    tak urcite, ale tohle jsem nemyslel - myslel jsem, ze zapad dlouho vahal dodavat Ukrajine zbrane, kterymi by bylo mozne zasahnout mezinarodne uznavane ruske uzemi, z obav pred eskalaci. At s tim souhlasim nebo ne, tohle rozhodnuti udelali zodpovedni a demokraticky zvoleni politici, ne vrtosivy miliardar.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    E2E4: no a v tom breznu kdyz zapnul starlink. Citil jsi to stejne? Ze toto je fakt pruser, civil ma velkou geopolitickou moc, to dopadne spatne?

    Mozna ze ty jo. Ale drtiiva vetsina lidi imho neresi stablitu systemu sveta, ale jestli vyhrava sparta nebo slavie
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    YMLADRIS: v praxi se tomu rika "monopol" a rozdeleni probiha treba takhle:
    1. https://en.wikipedia.org/wiki/Breakup_of_the_Bell_System
    "breakup of the Bell System resulted in the creation of seven independent companies"

    2. https://en.wikipedia.org/wiki/Standard_Oil
    "Standard Oil's breakup split the company into 43 separate companies. "

    casem ofc dochazi ke konvergenci a je otazkou casu, kdy je potreba dalsi break up a nebo minimalne dohled proti formovani kartelu
    protoze soucasne je to asi takhle: 1. img .... 2. img

    ale vzhledem ke stavu soucasnyho US lobbingu je dalsi break spis scifi a vysledkem bude leda dystopicka korporatokracie
    resp. jak to napsal Gibson v Count Zero .. " Nations so benighted, that the concept of "nation" was still taken seriously."
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: hlavně usa se nechaly slyšet, že v případě jedernýho úderu (asi mysleli už na úrovni taktické hlavice) vymažou ruskou armádu z mapy. a to je podle mě jediný, na co rus slyší, že dostane přes držku a hlavně ví, že by přes ni skutečně dostal a nic by s tím nenadělal. ale chrastí červenými liniemi, vyhrožujou, hlavně pro domácí publikum, ve světě jejich propagandistický útoky nebere nikdo vážně.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YMLADRIS: no to ma, a to podle mne neni dobre. protoze sleduje jen sve zajmy, a ne zajmy spolecnosti, na coz tu mame demokraticky mechanismy..

    Cina bude delat AI pro svoji armadu a vladu, takze my nebudeme regulovat komercni AI pro zisk VCs a prijmeme spolecenskou collateral damage.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    E2E4: Jen bych si dovolil upřesnit pojmosloví stran Krymu — ne Ukrajině útočit na Rusko, ale Ukrajině útočit na ruské okupanty na svém území.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    YMLADRIS: je mi to u prdele. radeji zemru svobodny v jaderny vyhni, nez zit jako otrok kremlu. na rusky atomovky seru.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YMLADRIS: o to ale nejde.

    Jde o to, ze Elon ma nekontrolovatelny geopoliticky vliv bez demokratickeho mandatu. To, jestli nejaky stat ukrajine dovoli utocit na rusko by melo bejt rozhodnuti volenejch predstavitelu, ne vrtochu miliardare. (vrtoch v tomto pripade doslovny - Elon otocil)


    I kdyz jsem presvedcen, ze je v tomhle Elon hloupy, naivni a sledujici hlavne sve zajmy (kňů, SpaceX nevydelava, tak necham rusaky vrazdit ukrajince, stejne byl Krym vzdycky rusky jo a taiwan bychom meli dat cine jako HK), tebe o tom nedokazu presvedcit. Protoze jsi podle meho a priori presvedcena o Elonove bozstvi a neomylnosti, ale zaroven si myslis ze to tak vubec neni, ze je proste objektivne genialni a my tomu neorzumime a jen ho nemame radi, kňů. :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    elon ma rad ketamin. podle toho to taky dopada. (ezo)fetaci vetsinou konci v zajeti rusky propagandy.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    E2E4: rozumim pokud jsem s tim uz otravna, ale ten VC mi pripada ze ma vetsi kupni silu nez konvencni vlady. obzvlaste nez US (jak se nam furt vysmivaji ze EU je totalne out, preregulovana, pomala).

    plus what about china (nemuzes zregulovat ani AI, protoze jinak...). Takze ja sazim na ten prechod k feudalismu 2.0, úpadek normálních států
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    YMLADRIS: co je podle tebe jaderna valka? Kdyby rus pouzil jadro na ukrajine, tak proti sobe postve celej svet. Takhle ma tichou podporu ciny a indie, kterym evropa ve srackach vyhovuje.

    Kdyby rus poslal vsechny balisticky rakety po celym svete, tak nas posle do doby kamenne (not really) a sam prestane existovat. To nechce ani ten rus.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YMLADRIS: tohle asi enraguje zdejsi libtardy.. :)

    Vsechny technologie nebo oblasti s velkym dopadem jsou regulovany nebo primo ovladany statem:

    jadro, zbrane, finance, klasicke telekomunikace, monopoly, medicina.. Drive tu bylo i extremne vysoke zdaneni nejvetsich bohacu.

    Novy technologie regulaci nejak unikly. Ono to je castecne tou novosti (viz silene regulace v letectvi vs nicotne regulace leteckeho softwaru vedouci k Boeing 737-MAX), ale hlavne vlivem VC penez v USA.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MAKROUSEK: to je zajimave, slysim prvne. mas zdroj nebo precedent? a jak to v praxi probiha? (miliardar prevede pulku firem na manzelku nebo na syna, jak by se to udelalo v CR?)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    E2E4: jo no ja se predevsim snazim chapat, jak funguje svet. Pokud v ankete vyjde ze drtiva vetsina lidi si nemysli, ze se riskuje jaderna valka, ma to vysvetlovaci potencial ohledne toho "jak si ten zmrd muze dovolit brzdit ukrajince"
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    YMLADRIS: Je to pomerne jednoduche. Do nekolika let donuti vlada Muska sve firmy rozdelit, stejne, jako se to dela u ostatnich. Takze se bude muset rozhodnout, jestli si necha rakety nebo auta.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YMLADRIS: unika mi smysl tyhle ankety? Elon ma pravdu podle ucastniku tohodle fora, ktery ho bud maji za boha nebo povazuji lidi co ho maji za boha za blazny nebo maji radi rakety, ale o geopolitice vedi tuzku?

    nebo uz jsi presla na Elonovske rozhodovani pomoci anket v nespravne vybranym vzorku aka "let the people decide" ? :)

    je to tu off topic, ale hrozba jadrem je retorika. realna hrozba to neni, protoze by se tim dostalo do severokorejske situace - kteri, mimochodem, taky stale jen hrozi..

    jestli se chces trochu poucit:

    https://www.chathamhouse.org/2022/07/myths-and-misconceptions-around-russian-military-intent/myth-6-russias-nuclear-threats-are

    Rattling the Nuclear Saber: What Russia’s Nuclear Threats Really Mean - Carnegie Endowment for International Peace
    https://carnegieendowment.org/2023/05/04/rattling-nuclear-saber-what-russia-s-nuclear-threats-really-mean-pub-89689
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    E2E4: co navrhujes?

    technologie za poslednich 30 let totalne zmenily svet. uz se to bude jenom zhorsovat (koncentrace moci do rukou vynalezcu neceho s brutalnim impaktem). zakazes tech miliardare? jak presne

    nebo, nechas teda prohrat UA valku hned prvni tyden (zakazes civilovi aby jim poskytl starlink, protoze neni vhodne aby byl geopolitcky aktivni)?

    ptam se uprimne, visjak
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YMLADRIS: pekny shrnuti.

    A znovu, mne nevadi a neprekvapuje, ze sezral ruskou propagandu i s chlupama ("The ambassador had explicitly told him that a Ukrainian attack on Crimea would lead to a nuclear response. Musk explained to me in great detail, the Russian laws and doctrines that decreed such a response." -> to se da snadno vyvratit tim, ze totez je totiz pravda na ruskem okupovanych uzemich mimo Krym a naivnim predpokladem, ze se rusko ridi nejakymi zakony a doktrinami, a ne proste tim co je pro nej v danou chvili nejvyhodnejsi)..

    .. mne vadi, ze ma takovejdle nikym nezvoleny silenec ma velkou geopolitickou moc.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SEJDA: Takze dle tveho osobniho nazoru, kdyz ti nekdo bude znasilnovat zenu a ona nasilnikovi zlomi ruku, budes se na to jenom pobavene divat, abys nebyl spoluvinikem toho, ze tva zena nekomu zlomila ruku. Pekna logika. A uz mlcim.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MAKROUSEK: vzdyt tam pise, ze zabranil tomu aby byla SpaceX spoluvinikem. Nic vic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam