• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: well, Pse, ano. Přerozdělování financí a jejich co nejlepší alokace na větší projekty je prazáklad státu. Pokud se dostaneme do stádia, že každej baráček na vesnici bude mít vlastní elektrárnu, tak se náklady na centrální síť začnou vyhodnocovat a účtovat nějak jinak. Je při tom víc než pravděpodobný, že majitelé FV budou nějak donucený v rámci sociálního smíru platit víc, než lidi z činžáků, co tuhle možnost nemají.
    SUMIE_DH
    SUMIE_DH --- ---
    OTAVA: Spameri zalozi ucet, posadi se a pockaji tri mesice, pak uz dobry

    https://twitter.com/elonmusk/status/1779939517278957714
    X May Charge New Users a 'Small Fee' to Post, Like and Reply - MacRumors
    https://www.macrumors.com/2024/04/15/x-small-fee-new-users/
    PES
    PES --- ---
    PES: takže tzv. "early-adopters" si mohli (někde ještě stále mohou) slíznout tu smetanu úlev (dotace na EV, úlevy v parkování, preferenčních pruzích, dálničních poplatků), ale jak se to více rozšíří, tak ŠMIK! a budete platit za každý km (tj. sledovat minimálně km průběh - aneb bonz-elektronika auta to napráší za Vás) a budete platit i kdybyste dobíjeli z vlastní fotovoltaiky (nebo si třeba šlapali na dynamo ;-))...

    ...stejně to časem dopadne s FVE panely (podobně jako by to nejraději u náš časem i se studnami), dovolil jsi si zajistit si alespoň částečnou soběstačnost? Tak šup, zdaníme!
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: však naprosto v pořádku, asfalt se sám nevyleje...já neřídím, ale kouřím, a vidím, jak jsou jakýkoliv snahy o přesun do míň finančně náročnějších kuřáckejch oblastí hnedka státem mitigovány. Trvalo přesně rok, co se rozjely vapíky, než zdanili e-liquidy a všechny tyhle jakožecíga.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: už se stalo...

    Island zavedl "spotřební" daň na elektromobily, řidiči zaplatí 1 Kč za každý ujetý km | Svět mobilně
    https://www.svetmobilne.cz/island-zavedl-spotrebni-dan-na-elektromobily-ridici-zaplati-1-kc-za-kazdy-ujety-km/8606
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    MAKROUSEK: no to je blbost :)

    Boti jsou mnohem vetsi problen ve hrach, nez na socialnich sitich a vyvojari se proti nim snazi bojovat vsemi prostredky. Napriklad wow. Banuji ucty v hodnote 15 dolaru + cas na levleni jak na bezicim pasu a boty to nezpomalilo, naopak. Bot farmari jen navysili vykon a vytvorili vic botu, aby pokryli ztratu.

    Miliony rocne? Kdo si myslis, ze to provozuje? Nakej honzik co chodi na stredni, ze sklepa svy matky samozivitelky? Eh :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KOUDY: jak to radši narval jenom na nový, aby nemusel reportovat ztrátu 80% uživatelský základny :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SEJDA: mno, jestli věříš tomu, že výše daní nějak koreluje s výkonem zdravotnictví nebo vlastně čímkoliv, mám pro tebe špatný zprávy!
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OTAVA: To by byly miliony korun rocne, to se nevyplati. Ostatne stejne by se vyresil emailovy spam, kdyby byla vule vymyslet "znamky" za 0.001 centu za email.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    KOUDY: spameri to započatou do nákladů a nic se nezmění?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    SEJDA: jj. Konec uctu s kocickama na profilovce. Snad to brzo Mark zase okopci :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KOUDY: svoboda slova uz za dolar :)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    No konecne :)

    SEJDA
    SEJDA --- ---
    OMNIHASH: teoreticky maji EV pozitivni efekt na zdravi a cistotou, takze budou nizsi naklady ve zdravotnictvi i pro samospravy .. kdo vi, jak se to s danemi vyvrbi, jestli pujdeme cestou "stocneho", tj. jezdis = platis, anebo "vodneho", tj. spotrebovavas elektrinu (vyrabis z vlasnich FVE) = platis, nebo obojiho ;)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SEJDA: mno na to bych se moc neupíral, 50% ceny pohonných hmot jsou daně a ty stát bude chtít vybrat tak jako tak. Jakmile přejdeme hromadně na elektroauta, vymyslí, jak je z řidičů vymlátit jinak.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PES: do Ska davaju NMC/NCA, predpokladam ze nejake LFP pre model 3 bude trochu lacnejsie (pravda aj mensia kapacita)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    QWWERTY: ano mas pravdu, mne slo jenom o porovnani ceny penez. Klidne si to prepocitej na vymeny motorovych oleju a filtru ;)
    Cele to komplikuje i odhad budoucich cen, zatimco cena noveho fosilniho auta roste, u elektromobilu jde spise dolu. Dokonce je mozne, ze s casem bude vymena baterie stat mene. Zatimco je vice nez jiste, ze cena plne nadrze dlouhodobe poroste.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SEJDA: moji pointou ze michas capex (kupuju auto nebo jeho dily) a opex (kupuju PHM - benzin, naftu, LPG, kWh)
    (capex/opex mozna nejsou nejvhodnejsi pojmy, ale snad dostatecne ilustruji co myslim)

    je to stejna blbost, jako kdyz petrolheadi zacnou zapocitavat dodavatelsky retezec a vytahnou elektroauta vs uhelny elektrarny, aniz by se sami zamysleli nad naklady/znecistenim zpracovani ropy
    PES
    PES --- ---
    SEJDA: Tak máš to "výměnu nádrže" a nikoliv obsahu...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    QWWERTY: neporovnavam "vyhodnost" ale cenu penez. Nakonec "vyhodnost" nejde porovnat do detailu. Jak treba zpenezis "libi se mi" anebo "prestiznejsi", "setrnejsi k mym nervum", "partner/-ka uz manual ridit nechce" atp.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam