PES: ... zatímco na oligarších (oligarchách?) je něco "demokratického"? EU je prostě byrokratická struktura... no a co? byrokracie je struktura postavená na nějakém vzdělávání, kooptaci a meritu. Mě nikdy byrokracie extra sympatická nebyla, ale to jsem jí srovnával s tvořivou, soutěživou, pracovitou občanskou a dejme tomu "živnostenskou" společností. S uměleckou a akademickou sférou. Apod. Nikoliv z oligarchií. Ve srovnání s oligarchií nemnoha zbohatlíků je byrokracie docela snesitelná představa. Úředníci, právníci, účetní, manažeři. Nuda, samozřejmě. Ale já sám jsem v reálném životě nakonec daleko více manažerem, než umělcem, je třeba si přiznat...
Je pravda, že EU je daleko více strukturou toho "společného trhu", než "společné občanské společnosti". Překvapilo mi, když jsem se naprostou náhodou přichomýtl k jenom senátnímu slyšení spolků z oboru (já nejsem spolek, ale zajímalo mi to), že vlastně v EU neexistuje "volný trh občanských sdružení spolků", spolky jsou registrované v jednotlivých zemích a často je to právo velmi nekompatibilní (daňové asignace v Německu a Rakousku, například), teprve teď nově vzniká infrastruktura pro celoevropské neziskovky, zaregistrované tak, že můžou působit v jakékoliv členské zemi automaticky (pro tyto účely se EU stává n+1-ním státem sama sebe, a je to jakýsi úkrok stranou, kdy se "množina stává svým vlastním prvkem", spíše než přímočará cesta k federalizaci)
Skoro to vypadá, jako by se regiony EU vzbouřily, protože přišly o dobře placená místa celníků, pohraničníků, prodavačů v duty free, směnárníků, apod. Odvěká výhoda, vyplývající z toho, že byly daleko od velkých center, se zhroutila. Bohatá centra byly bohatými centry proto, že byly daleko od pohraničních regionů, ale i ty pohraniční regiony nabízely "nenápadný půvab byrokracie" skrze vytváření spousty naprosto bezvýznamných příležitostí. Bývalý směnárník nenávidí EU byrokrata, protože ten mu zničil živnost. Udělal z něj důchodce, sice bohatšího, než v jakékoliv známé minulosti jeho regionu, ale pořád relativně bezvýznamného a chudšího než je kursko-turecký prodavač kebabu, který tu směnárnu nahradil. O tom to celé je... když jsem v létě překračoval v Železné Rudě hranice do Bavorska, vyměnil jsem si drobnou hotovost za eura ve... vietnamské večerce. Je to pokles statusu "profesí" ještě bezvýznamnějších, než je dobře vytrénovaný úředník, který populace v regionech doopravdy nenávidí.
EU a její úředníci jsou struktura, která ode mě v konečném výsledku bude chtít vybrat nějaké daně, i když na to půjde chytře a bude je třeba vybírat od korporací, od kterých nakupuju zboží a služby (ve výsledku mi je zdraží). Výměnou za to mi nabídne USB-C standard a možná pokus o nějakou záchranu světa (který je potřeba a ne že ne). Oligarchové naproti nabízí, že mi vytlačí z trhu (třeba mě Starlink možná doslova, ale i zaměstnanec Škodovky se musí bát, že bude vytlačen osobně robotem nebo produktem nějakého nad-korporátu typu Tesla...). EU je možná nedemokratické, ale jisté demokratické kontrole přeci jen podléhá, máme demokracii členských států i EP. Oligarchie je naproti tomu nedemokratická zcela z principu a z podstaty, demokracii se vysmívá a chce jí použít jen k tomu, aby zrušila sama sebe.